Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaki macie przydział mocy prądu w swoich domkach?

Danka my mamy 7kW, bezpiecznik przedlicznikowy 25A, ale na pewno wystarczył by 20A tylko z literką C i wtedy była by moc 5kW, to w zupełności wystarczy na nasz domek i nie trzeba do zakładu energetycznego wpłacać za darmo 300 zł za zamówioną moc

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danka my mamy 7kW, bezpiecznik przedlicznikowy 25A, ale na pewno wystarczył by 20A tylko z literką C i wtedy była by moc 5kW, to w zupełności wystarczy na nasz domek i nie trzeba do zakładu energetycznego wpłacać za darmo 300 zł za zamówioną moc

Bardzo Ci dziekuję za odpowiedź :D

Jesli chodzi o łazienke to mam ją wydłużoną do korytarza

niestety nie mogę doradzic Ci w sprawie rozmieszczenia sprzęciku bo jeszcze go nie mam :wink: ale myslę że tak jak jest w projekcie jest najlepszym rozwiązaniem.

My myślimy nad powiększeniem łazienki tzn.połączenie jej z pom. gosp.(mimo że jest juz wymurowana ściana działowa) :wink:

Kotłownie mamy w garażu jako osobne pomieszczenie.

Witam forumowiczów !

Orion to od dawna mój faworyt . jeszcze się nie zdecydowałem co budować , bo czekam na warunki zabudowy .

Mam prośbę - możecie przesłać na mail [email protected] zdjęcia z wnetrz SZCZEGÓLNIE SALON kuchnia i wykusz ? z góry dzięki ! Pozdrawiam! :D

Hm Danusiu nie pamiętam dokładnie czy gościu mówił o oknie, czy może o sztukaterii - że to ona się brudzi. Muszę się dokładnie przyjrzeć domom, ale jednak w Orionie wygląda ona pięknie

Może jak Pablitoo przeczyta to wypowie się, bo chyba najdłużej ma ocieplony dom.

U nas Orion już trzeci rok z elewacją - żadnych zjawisk opisywanych przez Twoich fachowców nie zaobserwowałem - żaden brud się na boniach nie gromadzi , potem nie zalewa szyb i ich nie brudzi - nic z tych rzeczy . Owszem - kurzą się one tak jak i cała elewacja ale po każdym deszczu wszystko jest czyste - żadnego brudu nie ma .

A w kwestii żałowania - żałowałbym ale jakbym całej tej sztukaterii , całej galanterii elewacyjnej nie zrobił .

:D

Witam

10 kW .

dzięki

ale nas ENEA wkręciła :-? stwierdziła że 11 bedzie mało :-?

Wszystko zależy od zaprojektowanego zużycia prądu i ilości / mocy / zakładanych urządzeń elektrycznych ...

Ups :oops: - pomyłka - 11kW - sprawdziłem w umowie z Enionem ...

no właśnie coś mi się wydaję, że wkręcili nam za mocny :-? bo 16

Druga rata juz zapłacona,skrzynka stoi ale nie mamy jeszcze podłączony.

Abonament tez pewnie będzie wyższy :-? .......może mogę jeszcze to zmienic?

Bynajmniej nie zmieniaj!!! Przyjdzie czas że mąż jakiś zakładzik w dużym orionowskim garażu wymyśli i wtedy okaże się że jest mało i brakuje...

Może kiedyś podgrzewacze elektyrczne do wody zakupicie....to wszystko może się przydać....

no właśnie coś mi się wydaję, że wkręcili nam za mocny :-? bo 16

Druga rata juz zapłacona,skrzynka stoi ale nie mamy jeszcze podłączony.

Abonament tez pewnie będzie wyższy :-? .......może mogę jeszcze to zmienic?

Bynajmniej nie zmieniaj!!! Przyjdzie czas że mąż jakiś zakładzik w dużym orionowskim garażu wymyśli i wtedy okaże się że jest mało i brakuje...

Może kiedyś podgrzewacze elektyrczne do wody zakupicie....to wszystko może się przydać....

Taaa - zwłaszcza jak wieszczą kolejną podwyżkę cen energii elektrycznej ...

Ja tu się zastanawiam co tu wyłączyć z odbiorników elektrycznych a nie co dołożyć ... 8)

Przy starej i drogiej technologii wydobycia węgla / a większość elektrowni u nas węglowych / , przy wkrótce mającym nastapić wdrożeniu pakietu klimatycznego i dodatkowych kar za emisję CO ceny prądu będą tylko rosnąć ...

U nas Orion już trzeci rok z elewacją - żadnych zjawisk opisywanych przez Twoich fachowców nie zaobserwowałem - żaden brud się na boniach nie gromadzi , potem nie zalewa szyb i ich nie brudzi - nic z tych rzeczy . Owszem - kurzą się one tak jak i cała elewacja ale po każdym deszczu wszystko jest czyste - żadnego brudu nie ma .

A w kwestii żałowania - żałowałbym ale jakbym całej tej sztukaterii , całej galanterii elewacyjnej nie zrobił .:D

Ogromnie dziękuję za odpowiedź. Ja dopiero robię "casting" na ocieplenie naszego domu (chcemy się za to zabrać na wiosnę) i jedna z ekip tak mówiła. Trochę wydawało mi się to dziwne, ale wolałam się upewnić.

My powolutku ocieplamy poddasze, a ponieważ część prac wykonujemy sami to idzie to jak krew z nosa. Ale przyjemność po każdym dniu ogromna.

Jak tylko będę miała wolną chwilę popstrykam zdjęcia i się pochwalę

Hej ,tu Drzewko po przeprowadzce :D .Poszło nawet dość gładko , choć zapowiadało się burzliwie.Nic się nie potłukło ani nie zepsuło.Mieszkałam tylko 1 dzień bez kibelka i 3 bez kuchni .Mija już miesiąc odkąd mieszkam i nie mogę swobodnie wyjść z domu,bo codziennie czekam na jakiegoś fachowca.Dziś rozbierali nam komin,bo ktoś mądry od tynku albo odgromienia wyrwał nam komin i piec nie chodził jak należy,gdyż było spore stężenie CO2 ,poza tym przychodzi pan malarz łatać dziurki,pan od płytek dorabiać co nieco,stolarze od mebli kuchennych/6 razy/,transport mebli pokojowych plus reklamacje ,pan od anteny,pani od firan,elektryk,serwis do boscha piekarnika nas ominął bo elektryk pomógł sprytnie,pan od pieca/wykrył nieszczelność komina/.Mam nadzieję,że to już się będzie kończyć,bo chcę wyjść z domu na jakie zakupy :lol: .Ale nie jest tak żle .Jestem bardzo zadowolona z domku i nic bym nie poszerzała ani zmniejszała,łazienki są OK,wiatrołap też wystarczy.Nawet kuchnię tak zaprojektowałam,że wszystko mam pod ręką.Jedyne czego mi brakuje to malutki schowek na piętrze na odkurzacz i wygospodarowałabym go z łazienki tak, by były do niego drzwi od strony korytarza,ponieważ mam ORIONA III bez garażu i nie mam dodatkowego pomieszczenia na pralnię na górze.Ogólnie jestem zachwycona nawet schodami, które spędzały mi sen z powiek,bo można na nich się przewrócić,ale na razie pomogły mi zrzucić 7 kg :p .obiecałam zdjęcia i pewnie je dodam,ale myślę,że długo trzeba poczekać, ponieważ nie mam internetu,ale jak będzie okazja to postaram się dodać.To tyle moich spostrzeżeń.Przeprowadzka jest okropna,ale da się przeżyć choć jest trudno.Dzięki za trzymanie kciuków,teraz ja za Was trzymam mocno,mocno! Zleci i życzę Wam,żeby poszło tak jak u mnie i obeszło się tylko na strachu.Och,dzięki,że mam już to za sobą.Do zobaczenia.Cześć

P.S.Jakże wspaniale mieć gniazdka na wysokości jak za dawnych czasów.Nie muszę się czołgać pod meblami,żeby załączyć odkurzacz czy komórkę.Nie korzystam z żadnego przedłużacza a przywiozłam ich 10 z poprzedniego domu.Przemyślcie to,bo praktycznie w każdym kącie stoi mebel,który przysłania gniazdko i trzeba się schylać,żeby tam dosięgnąć a wyżej jest swobodniejsze dojście.Poćwiczcie w domu.Na prawdę praktyczniej.No i spiżarka rewelacja,Ja przedłużyłam tę ukośną ściankę/ma ok140 cm tyle co wiatrołap/a drzwi są obok" wiatrołapowych"tych wewnętrznych w jednej linii na wprost schodów.Rewelacja,cały bałagan zamknięty w 1,2 m 2.Super nic nie widać a mebli kuchennych w zupełności starczy tylko trzeba je dobrze zaplanować.Może komuś przydadzą się moje rozwiązania.Pozdrawiam

Gratulacje drzewko38 - nie ma to jak na swoim :D

PS.

No i mamy zimę tej jesieni 8) - otwieram dzisiaj oczy rankiem , wyglądam na zwnątrz - a tam biało ... - śniegu napadało wcale niemało , a temperatura 0 stopni :)

Wczoraj odpaliłem c.o. - takoż tegoroczny sezon grzewczy rozpoczęty - w domu ciepło i przyjemnie - zima może przyjść pełną gębą :D

drzewko38 -gratulacje

my nie myslimy jeszcze o przeprowadzce- dopiero skończona kotłownia- i czekamy na Panów hydraulików -zeby to wszystko uruchomili bo zimno jak diabli (dzis rano 2 stopnie-synek sie cieszy bo pada śnieg :o ), wczoraj poszła w ruch nagrzewnica gazowa .,

Nareszcie przyjechały płytki i dzis zaczynamy kłasć je w jadalni ,ściany przyszykowane do malowania, farby dekoral z kolekcji Ewy Minge cudne morelowy krem, Odwaga i Ekspresja;-to w jadalni a co dalej????

Tylko jak tu malować jak nic nie schnie... :cry:

Gratulacje drzewko38 - nie ma to jak na swoim :D

PS.

No i mamy zimę tej jesieni 8) - otwieram dzisiaj oczy rankiem , wyglądam na zwnątrz - a tam biało ... - śniegu napadało wcale niemało , a temperatura 0 stopni :)

Wczoraj odpaliłem c.o. - takoż tegoroczny sezon grzewczy rozpoczęty - w domu ciepło i przyjemnie - zima może przyjść pełną gębą :D

Pablitoo lepiej niech ta zima jeszcze poczeka ok.1 mca :D u mnie ogrzewanie jeszcze się montuje :-?