Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja już od roku mieszkam w domu orion I. i jak narazie jestem z niego niezadowolona.

1. kuchnia zbyt mała a praktycznie brak kuchni. zmieściły mi sie dosłownie 4 szafki stojące i mała 40cm. zmywarka i piekarnik. przez duże okno nie mogłam powieścić dużo szafek no i niem mam szafki z szuszarką.

2. nie ma jadali i nie mam gdzie postawić dużego stołu na imprezy takiego na 8-10 osób.

3. łazienka na dole mała ale to nie jest jeszcze problem,b o góra nadrabia.

4. schody w domu mam drewniane bo nie dało sie zrobić murowanych.

5. salon ok. duży i przestrzenny

6. mały pokój na dole przydaje siei też jest ok. tylko po co w nim tak duże okno z wyjściem na taras - porażka!

7 największą porażką jednak jest KOTŁOWNIA!!!!! ZA MAŁA! nie ma osobnego wejścia tylko trzeba iść przez garaż (który jest i tak zbyt krótki i wąski jak na kąbi lub wana). My palimy w domu miałem i trzeba przez garaż nosić wiadra z opałem i popiołem - tragedia.

Pozatym zrobiliśmy ściankę działową pomiedzy kotłownią i łazienką żeby dym nie przedostawał sie do domu a i tak w domu śmierdzi dymem.

Będziemy na wiosnę dobudowywać kotłownię z tyłu garażu i kuchnie z przodu domu. szkoda bo zepsuje to cały urok domu ale ....

8. taraz mógłby być bardziej zadaszony bo jak deszcz zacina to mamy mokre mebelki na tarazie.

9. pomieszczenie nad garażem: zrobiliśmy tam sypialnię ale nie da sietam spać zimą i jesienią bo jest tam strasznie zimno!!! ciągnie od podłogi czyli od garażu.

10. w łazience na górze połozyłam brązowy gres - porażka! widać kaźdą plamkę! no i powinno tam być jednak ogrzewanie podłogowe.

11. przez okna dachowe jest zimno!

12. bardzo brakuje na górze garderoby!!!!!!!

pozatym domek fajny, przytulny ale aż tyle zmian....załamka . dziś wybrałabym inny dom

Czesc Agnieszko :lol:

Witamy na forum Oriona.

Ja co prawda jeszcze nie mieszkam w swoim Orionie ale czytajac Twoje posty, ciesze sie, ze glos krytyki pojawil sie na Naszym forum. Przeciez nie jest to miejsce kultu Oriona, tylko rzeczowe forum wymiany informacji dla inwestorow.

Pewnie wielu z nas dzisiaj wybraloby inne rozwiazania i oczywiscie Orion nie jest idealny :oops:

Milego dnia i zycia.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agnieszko wybacz, ale wiele błędów popełniłaś na właśne życzenie i nie powinno się to odnosic do projektu Oriona.

A widziałaś zdjęcia,albumy pozostałych orionowiczów?Wspaniale urządzone kuchnie,betonowe schody............

Zapewniamy Ciebie, że mozna pokombinowac :wink:

Ja przeniosłam swoją kotłownię do garażu..........pomieszczenie na 2m szer.full wypas miejsce na piec z zasobnikiem i składzik opału :wink:

Ja już od roku mieszkam w domu orion I. i jak narazie jestem z niego niezadowolona.(...)

Witaj - każde zdanie jest cenne - tym bardziej to krytyczne ... :D

Ale - tak jakoś czytając Twoje spostrzeżenia nie sposób się nie oprzeć wrażeniu że co najmniej 90% z nich można było zaradzić na etapie adaptacji budynku i wnętrz ...

Prosty przykład z autopsji :

- kuchnia u nas olbrzymia miejsca na wszystko jest pod dostatkiem - i lodówka zabudowana i szafki stojące i wiszące , blat kuchenny ponad 5 metrowy , przestrzeni aż w naddatku ...

- jadalnia ze stołem na 8-10 osób , przestronna umiejscowiona w powiększonym wykuszu z przepięknym widokiem przez okna wykuszowe ...

- schody na poddasze niesamowite / cały czas nam się podobają / :D

- kotłowni brak - bo jest nam niepotrzebna - kocioł c.o wisi w pralni w kąciku nie przeszkadzając w ogóle

- salonik nad garażem - piękny duży pokój / u nas gościnny / , dobrze ocieplony , problemów z jego ogrzaniem nie mamy w ogóle ...

- okna dachowe - super sprawa , ciepłe , nic przez nie nie wieje ani nie jest zimno / kwestia montażu , obróbki ,ocieplenia i ogrzewania / ...

- etc ...

Ja już od roku mieszkam w domu orion I. i jak narazie jestem z niego niezadowolona.(...)

Witaj - każde zdanie jest cenne - tym bardziej to krytyczne ... :D

Ale - tak jakoś czytając Twoje spostrzeżenia nie sposób się nie oprzeć wrażeniu że co najmniej 90% z nich można było zaradzić na etapie adaptacji budynku i wnętrz ...

Prosty przykład z autopsji :

- kuchnia u nas olbrzymia miejsca na wszystko jest pod dostatkiem - i lodówka zabudowana i szafki stojące i wiszące , blat kuchenny ponad 5 metrowy , przestrzeni aż w naddatku ...

- jadalnia ze stołem na 8-10 osób , przestronna umiejscowiona w powiększonym wykuszu z przepięknym widokiem przez okna wykuszowe ...

- schody na poddasze niesamowite / cały czas nam się podobają / :D

- kotłowni brak - bo jest nam niepotrzebna - kocioł c.o wisi w pralni w kąciku nie przeszkadzając w ogóle

- salonik nad garażem - piękny duży pokój / u nas gościnny / , dobrze ocieplony , problemów z jego ogrzaniem nie mamy w ogóle ...

- okna dachowe - super sprawa , ciepłe , nic przez nie nie wieje ani nie jest zimno / kwestia montażu , obróbki ,ocieplenia i ogrzewania / ...

- etc ...

Witaj.

Masz rację że wiele błędów można było uniknąć na etapie budowy. ale trafiłam na takiego murarza partacza że szok! wykusze mam troszke za małe, gdyby je wyciągnąć i poszerzyć byłoby super ale....

a schodów na górę nie chciał umórować bo chyba nie umiał....

mam prośbę czy mogłabym dostać na maila zdjęcie twojej kuchni bo nie umię sobie wyobrazić że może ona być duża no i czy macie obok spiżarkę, tak ja w projekcie? a jak zrobiliście wejście do tego pokoju nad garażem i jak go ociepliliście że jest ciepło?

No i czy macie dom pokryty papą?

Szanowni forumowicze/eksperci,

Taki pytanie sie zrodzilo u nas. Tynkarz, w zwiazku z niskimi temperaturami nie daje nam gwarancji, ze z tynkiem nic sie nie bedzie dzialo... czy stanac na etapie ocieplenia czy z termometrem w reku zaryzykowac i polozyc ten tynk, oto jest pytanie??? :D

Co o tym sadzicie , jakie macie doswiadczenia???

Milego popoludnia :lol:

Witaj.

Masz rację że wiele błędów można było uniknąć na etapie budowy. ale trafiłam na takiego murarza partacza że szok! wykusze mam troszke za małe, gdyby je wyciągnąć i poszerzyć byłoby super ale....

a schodów na górę nie chciał umórować bo chyba nie umiał....

mam prośbę czy mogłabym dostać na maila zdjęcie twojej kuchni bo nie umię sobie wyobrazić że może ona być duża no i czy macie obok spiżarkę, tak ja w projekcie? a jak zrobiliście wejście do tego pokoju nad garażem i jak go ociepliliście że jest ciepło?

No i czy macie dom pokryty papą?

Witaj - odbierz pw .

Sporo pytan mam teraz...troche przespalem ten sezon budowlany i teraz musze nadganiac

Wlasnie szukam fachowca do wykonania ocieplenia poddasza i zastanawiam sie jak ksztaltowaly sie ceny w waszym przypadku??? Czy 80 PLN m2/sama robocizna to drogo?

Wiem ,ze roznie to wyglada w kazdym rejonie Polski. Mimo wszystko, jesli mozecie, podzielcie sie swoimi wycenami:))

PZDR :D :D

Witam! Nie pisałem za wiele na tym forum, ale śledziłem watki i wykorzystywałem Wasze doświadczenia przy budowie mojego Oriona. Nasz Orion juz prawie gotowy zostały tylko jakieś drobiazgi wewnątrz, ocieplenie i elewacja, ale to dopiero na wiosnę. Od dwóch tygodni mieszakmy jest super. Chę wstawić kilka zdjęć, ale jakoś to nie idzie, proszę o podpowiedź, jak wstawić link do strony-http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc48c36503df4d24.htmle.

Dziękuję i pozdrawiam.

Sporo pytan mam teraz...troche przespalem ten sezon budowlany i teraz musze nadganiac

Wlasnie szukam fachowca do wykonania ocieplenia poddasza i zastanawiam sie jak ksztaltowaly sie ceny w waszym przypadku??? Czy 80 PLN m2/sama robocizna to drogo?

Wiem ,ze roznie to wyglada w kazdym rejonie Polski. Mimo wszystko, jesli mozecie, podzielcie sie swoimi wycenami:))

Hej, ja właśnie jestem "świeżo" po ociepleniu poddasza. Cena 80 to kosmos (przynajmniej dla mnie i na terenie śląska). Dzwoniłam po kilku firmach i najdrożej liczyli 55 zł pod malowanie (czyli full serwis). Mam wełnę 15 między krokwie i później 5 cm w poprzek. Ostatecznie stanęło na 40 zł ale bez szpachlowania (stwierdziliśmy, że zrobimy to sami)

Jeśli chcesz mogę Ci w weekend przesłać zestawienie moich materiałów, bo muszę sobie w kosztorysie pouzupełniać.

Chę wstawić kilka zdjęć, ale jakoś to nie idzie, proszę o podpowiedź, jak wstawić link do strony-http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc48c36503df4d24.htmle.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witaj

słuze pomocą -i wklejam link do Twojego zdjęcia- schody super proszę o więcej zdjęć

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc48c36503df4d24.htmle.jpg

Hej, ja właśnie jestem "świeżo" po ociepleniu poddasza. Cena 80 to kosmos (przynajmniej dla mnie i na terenie śląska). Dzwoniłam po kilku firmach i najdrożej liczyli 55 zł pod malowanie (czyli full serwis). Mam wełnę 15 między krokwie i później 5 cm w poprzek. Ostatecznie stanęło na 40 zł ale bez szpachlowania (stwierdziliśmy, że zrobimy to sami)

Jeśli chcesz mogę Ci w weekend przesłać zestawienie moich materiałów, bo muszę sobie w kosztorysie pouzupełniać.

Wow, dzieki :o

Ja wlasnie tez robie rospoznanie w terenie. Zalogowalem sie na szukaj fachowca.pl i juz od razu cena zjechala :D

Jak skonczysz kosztorys to prosze na p.w :D

A czy juz teraz mozesz powiedziec ile was to kosztowalo (calosc) i czy duzo mieliscie zabudowan, etc???

Milego dnia.

Pozwolę sobie na mały off-topic niebudowlany - ale na pewno zainteresuje przynajmniej niektórych już mieszkających entuzjastów kominków :D

W związku z wolnym popołudniem i przede wszystkim w związku ze skończeniem się porąbanego opału do kominka postanowiłem spędzić pracowicie popołudnie i porąbać co nieco drewna ...

Miałem kilka ostatnich metrówek jaworu i buka - takoż pociąłem je na klocki celem pociupania na kulturalne ćwiartki - co też uczyniłem .

Porąbałem kilkadziesiąt / dokładnie 21 :D / pniaczków jak poniżej :

http://images47.fotosik.pl/217/58473e1ac564199bmed.jpg

- i powiedziałem - NIGDY WIĘCEJ ! - robota jak w kamieniołomie - pomimo tego że lubię rąbać drzewo - sprawia mi to niewątpliwą przyjemność - utyrałem się jak podczas wyrębu lasu - nigdy więcej kupowania drewna w metrówkach ! Tych kilkadziesiąt złotych oszczędności w stosunku do drewna już poćwiartowanego nijak się nie kalkuluje .Pleców nie czuję i ręce mi drżą od machania siekierą / 2,4kg / .

Teraz rozpalam w kominku i nic już do końca tygodnia nie robię :wink:

Dziękuję za uwagę .

:D

Nam wczoraj podlaczyli wklad kominkowy, 1 tydzien listopada obudowa i w koncu tez poczujemy jaka atrakcja jest posiadanie kominka :))) ( nawet z tym niefortunnym ciosaniem palikow jak napisal Pablitoo ).

Dokonczyli nam tez schody wejsciowe i w weekend postaram sie wkleic fotki. Niestety pogoda splatala nam psikusa i 4 razy kladziozne tynki na murkach splynely razem z deszczem :(((( poczekamy do wiosny.

Koniec roku zakonczy wszystkie prktycznie roboty w domu:0 hurra

na wiosne zostanie plot i podjazd, bo nikt nie chcial nam im od sierpnia zrobic (ach te terminy). Teraz ze wzgl na pogode wadomo - poczekamy.

a taka ciekawostka - dostalam 1 wycene na plot - cegla klinkieorwa 7 slupkow murowanych, reszta metalowa, 2 furtki, brama przeswana, przesla metalowe razej proste UWAGA!! 49 500 NETTO!! jak dla mnie jakas masakra :)

Ile placiliscie za swoje ploty??