Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

orientacja wzgledem stron świata niestety zupełnie odwrotna niż powinno być. no ale nie ma ideałów :)

Właśnie zwróciłem uwagę na brak okien dachowych od strony elewacji ogrodowej budynku - tam masz kierunek północny - prawda ? ... - dlatego zapytałem .

Ale nic to :D - domek piękny - gratulacje :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)

orientacja wzgledem stron świata niestety zupełnie odwrotna niż powinno być. no ale nie ma ideałów :)

Właśnie zwróciłem uwagę na brak okien dachowych od strony elewacji ogrodowej budynku - tam masz kierunek północny - prawda ? ... - dlatego zapytałem .

Ale nic to :D - domek piękny - gratulacje :D

tak tak, zrezygnowałem z okien dachowych na rzecz okien w szczytach gdyż elewacja ogrodowa to u mnie północny zachód a frontowa to południowy wschód

w zamian za to dałem okno dachowe w pokoju nad kuchniojadalnia

zdjecia okien sa w moim albumie

Czy bobrze widzę, że w wykuszach tylko środkowe okna się otwierają?

tak dokładnie

tylko śreokdowe okna się otwieraja

ale pozostałe w każdej chwili mogą zostać okute i tez beda sie otwierac

na chwile obecna uznalem ze jedno ruchome to i tak wystaraczajaco

A jak z myciem? Macie dobry dostęp z zewnątrz?

Przyznam, że ja też myślałam nad takim rozwiązaniem, ale u nas okna są za wysoko i stwierdziłam, że nie będę biegała z drabiną. Wygodniej mi umyć je ze środka, nawet krzesło nie potrzebne.

Generalnie bez wzgledu na to jak niski dom by nie byl to i tak przynajmniej mala drabine trzeba sprawić i żeby umyć okna dokładnie tzn. ramiak od góry, trzeba na drabine wejść.

No ale to juz kazdy we wlasnym zakresie musi ocenić jak bardzi "skoczny" jest :)

A jak z myciem? Macie dobry dostęp z zewnątrz?

Przyznam, że ja też myślałam nad takim rozwiązaniem, ale u nas okna są za wysoko i stwierdziłam, że nie będę biegała z drabiną. Wygodniej mi umyć je ze środka, nawet krzesło nie potrzebne.

Generalnie bez wzgledu na to jak niski dom by nie byl to i tak przynajmniej mala drabine trzeba sprawić i żeby umyć okna dokładnie tzn. ramiak od góry, trzeba na drabine wejść.

No ale to juz kazdy we wlasnym zakresie musi ocenić jak bardzi "skoczny" jest :)

Ze skocznością nie mam problemu, wiem natomiast na czym polega mycie okiem z zewnątrz i dlatego to rozwiązanie nie jest dla mnie. Szczególnie zimą może być uciążliwe :wink:

Mojemu mężowi też przeszła przez moment myśl, by dwa okna wykuszowe zrobić stałe, ale na szczęście szybko mu tę myśl wybiłam z głowy. Uważam że Orion ma sporo okien do mycia a jednak życie trzeba sobie ułatwiać a nie utrudniać. Szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy przy myciu nie korzystałam z drabiny tylko zawsze skakam po parapecie i myję zewnętrzną stronę.

Mojemu mężowi też przeszła przez moment myśl, by dwa okna wykuszowe zrobić stałe, ale na szczęście szybko mu tę myśl wybiłam z głowy. Uważam że Orion ma sporo okien do mycia a jednak życie trzeba sobie ułatwiać a nie utrudniać. Szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy przy myciu nie korzystałam z drabiny tylko zawsze skakam po parapecie i myję zewnętrzną stronę.

Znaczy się też "skoczna" dziewczyna jesteś :D

Znaczy się też "skoczna" dziewczyna jesteś :D

a ja w wykuszach mam po dwa stałe okna tylko środkowe się otwierają :D są drabinki takie małe kilku stopniowe a taka w zupełności wystarczy :wink: :lol:

Dziewczęta - tak sie składa, że u nas to ja odpowiadam za mycie okien więc w moim przypadku to nie ma problemu.

Sam "se" wybrałem - to tak mam :)

Co do drabiny to właśnie jestem na etapie wyboru bo w przyszłym tygodniu zaczynam kłaść elektrykę i instalacje alarmową więc drabina będzie jak znalazł.

Mam też kilka pytań odnośnie instalacji alarmowej do osób które już ją mają.

Czy macie tak jak w projekcie tzn. każde drzwi i okno podłączone do systemu (czujki magnetyczne) i kiedy okno jest otwarte alarm "krzyczy" że otwarte?

Ja się wham czy to instalować skoro wewnątrz każdego pomieszczenia będą czujki ruchu.

(...)

Czy amcie tak jak w projekcie tzn. każde drzwi i okno podłączone do systemu (czujki mahnetyczne) i kiedy okno jest otwarte alarm "krzyczy" że otwarte?

Ja się wham czy to instalować skoro wewnątrz każdego pomieszczenia będą czujki ruchu.

A to wszystko zależy jaki typ instalacji alarmowej chcesz wykonać -

- obwodową - opartą tylko na kontaktronach we wszystkich oknach i drzwiach

- wewnętrzną opartą na czujkach ruchu / PIR / .

- czy mieszaną ...

:D

(...)

Czy amcie tak jak w projekcie tzn. każde drzwi i okno podłączone do systemu (czujki mahnetyczne) i kiedy okno jest otwarte alarm "krzyczy" że otwarte?

A to wszystko zależy jaki typ instalacji alarmowej chcesz wykonać -

- obwodową - opartą tylko na kontaktronach we wszystkich oknach i drzwiach

- wewnętrzną opartą na czujkach ruchu / PIR / .

- czy mieszaną ...

sugerowałem się instalacją z projektu a tam jest i jedno i drugie czyli mieszana

Niemniej jednak po przeliczeniu kosztów mocno zastanawiam się nad tym żeby zrezygnować z czujek magnetycznych w oknach i drzwiach bo przecież złodziej i tak musi wejść do domu którymś z otowrów okiennych czy drzwiowych i wtedy uruchomi alarm.

Ale czujki magnetyczne mają jedną wielką zaletę a mianowice: jeśli się ma psa czy kota to pozostawienie go w domu w czasie nieobecnosci i równoczene uzbrojenie alarmu (czujek ruchu) nie wchodzi w grę. Wtedy dobrze by było mieć czujki magnetyczne w drzwiach i oknach i uzbroić tylko je i spokój. Pies nie musi być na dworzu a alarm działa.

(...)

Ale czujki magnetyczne mają jedną wielką zaletę a mianowice: jeśli się ma psa czy kota to pozostawienie go w domu w czasie nieobecnosci i równoczene uzbrojenie alarmu (czujek ruchu) nie wchodzi w grę. Wtedy dobrze by było mieć czujki magnetyczne w drzwiach i oknach i uzbroić tylko je i spokój. Pies nie musi być na dworzu a alarm działa.

I tu dotknąłeś sedna problemu - będziesz miał zwierzaczki w domu i będziesz je zostawiał we wnętrzu jak będziesz uzbrajał alarm ??

Bezwzględnie obwodowy system jest droższy w wykonaniu - potrzeba więcej wejść w centrali alarmowej aby podłaczyć wszystkie kontaktrony w oknach i drzwiach - więcej wejść wiąże się z dodatkowymi ekspanderami wejściowymi / urządzeniami rozszerzającymi / w centrali ponieważ centrale nie dysponują taką ilością wejść aby obsłużyć kilkanaście/kilkadziesiąt kontaktronów / oczywiście analizuję sytuację gdzie każdy kontaktron od każdego okna/drzwi jest podłączony do jednego wejścia / - można je podłączyć równolegle ale wówczas nie będziemy mieli informacji który kontaktron został naruszony - bedzie tylko info o grupie.

Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę potrzebe dziurawienia ram okiennych i drzwiowych - a tutaj producenci nie za bardzo chcą zachowywać gwarancję na okna/drzwi po takich operacjach ...

No - trzeba się zastanowić ... :D - pod uwagę trzeba jeszcze wziąć że do wejść centrali podłącza się nie tylko czujki PIR i kontaktrony ... - są jeszcze manipulatory ,czujki inercyjne , stłuczeniowe, dodatkowe czujki gazu , dymu , temperatury , zalania etc ...

Z tego co sie orientuję najbardziej wypasiona centrala Satela - Integra 64 / lub 128 / posiada 16 wejść na płycie głównej plus po dwa wejścia w manipulatorach / w zależności ile ich bedzie zamontowanych w systemie / .

U mnie system alarmowy oparty właśnie na Integrze 64 plus 3 manipulatory - czyli dysponowałem 22 wejściami - wykorzystałem je prawie wszystkie / chyba tylko jedno ostało się wolne / a u mnie system oparty na czujkach ruchu PIR oraz PIR/MW plus dodatkowy system przeciwpożarowy i ostrzegania o ulatniającym sie gazie .

Z tego co sie orientuję najbardziej wypasiona centrala Satela - Integra 64 / lub 128 / posiada 16 wejść na płycie głównej plus po dwa wejścia w manipulatorach / w zależności ile ich bedzie zamontowanych w systemie / .

U mnie system alarmowy oparty właśnie na Integrze 64 plus 3 manipulatory - czyli dysponowałem 22 wejściami - wykorzystałem je prawie wszystkie / chyba tylko jedno ostało się wolne / a u mnie system oparty na czujkach ruchu PIR oraz PIR/MW plus dodatkowy system przeciwpożarowy i ostrzegania o ulatniającym sie gazie .

fakt że możliwości jest wiele. ja zastanawiam się na nad podziałem na grupy ze względu na pomieszczenie tzn. kuchnia jendo wejście, salon drugie itd.

Ale oczywiście wejść i tak by brakło bo przeciez 1 x czujka dymu, 1 x czadu, 2 x czujka gazu (pom.gosp. i kuchnia) dlatego manipulatory sa potrzebne tak czy inaczej. A oto zestawienie które planuje

Płyta główna - INTEGRA 64 x 1

Manipulator LDC - KLCD-GR x 2

Akumulator - ALARMTEC18Ah/12V x 1

Obudowa centrali - CA 64-OB. x 1

Sygnalizator zewnętrzny - SP 4001 x 1

Sygnalizator wewnętrzny - SPW 210 x 1

Czujnik ruchu - AQUA Plus x 9

Czujnik magnetyczny - x 10

Czujnik czadu (tlenku węgla) - DG-1 CO x 1

Czujnik gauz LPG (propan - butan) DG-1 LPG x 1

Czujnik dymu - OSD 23 x 1

Konwerter monitoringu - GPRS-T1 x 1

Przewód drut - 6 x 0,5

Przewód drut - 8 x 0,5

Przewód drut - 10 x 0,5

(...)

fakt że możliwości jest wiele. ja zastanawiam się na nad podziałem na grupy ze względu na pomieszczenie tzn. kuchnia jendo wejście, salon drugie itd.

Ale oczywiście wejść i tak by brakło bo przeciez 1 x czujka dymu, 1 x czadu, 2 x czujka gazu (pom.gosp. i kuchnia) dlatego manipulatory sa potrzebne tak czy inaczej. A oto zestawienie które planuje

Przewód drut - 6 x 0,5

Przewód drut - 8 x 0,5

Przewód drut - 10 x 0,5

No i masz zestaw na całość ... - skoro odpowiada Twojemu projektowi to jest git :D

/ Kupuj przewód 8x0,5 lub 10x0,5 - podłączenie jednej czujki PIR w konfiguracji dwuparametrycznej zajmuje 4 kable - pozostałe bedziesz miał jako rezerwę lub oddzielne połaczenie dwóch czujek z jednego kabla / .

Ja użyłem kabla 6x0,5 i jak później dołączałem do systemu przeciwpożarową czujkę dymu/temperatury w garażu to musiałem się nieźle nagimnastykować bo mi brakowało wolnych żył w kablach :-? .

A tak BTW - gdzie planujesz montaż manipulatorów ?

(...)

Przewód drut - 6 x 0,5

Przewód drut - 8 x 0,5

Przewód drut - 10 x 0,5

No i masz zestaw na całość ... - skoro odpowiada Twojemu projektowi to jest git :D

/ Kupuj przewód 8x0,5 lub 10x0,5 - podłączenie jednej czujki PIR w konfiguracji dwuparametrycznej zajmuje 4 kable - pozostałe bedziesz miał jako rezerwę lub oddzielne połaczenie dwóch czujek z jednego kabla / .

Ja użyłem kabla 6x0,5 i jak później dołączałem do systemu przeciwpożarową czujkę dymu/temperatury w garażu to musiałem się nieźle nagimnastykować bo mi brakowało wolnych żył w kablach :-? .

Szczerze powiedziawszy to jeszcze o tym nie myślałem ale wydaje mi się że:

- pierwszy w wiatrołapie,

- drugi na pietrze przy schodach tzn. przy wejściu do pokoju nad kuchnia,

a gdzie masz Ty?

(...)

Szczerze powiedziawszy to jeszcze o tym nie myślałem ale wydaje mi się że:

- pierwszy w wiatrołapie,

- drugi na pietrze przy schodach tzn. przy wejściu do pokoju nad kuchnia,

a gdzie masz Ty?

i trzeci w garażu - bardzo pożyteczny manipulator - jak wyjeżdżamy rodzinnie z domu to zamykam dom od wewnątrz , z garażu uzbrajam system i wyjeżdżam samochodem , nie muszę wysiadać z auta , zamykać domu i uzbrajać alarmu z wiatrołapu etc ...