Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj w garażu to nie dam rady... gdyż go nie mam :)

No tak ... :oops:

eee spoko

jak mawia mój idol

"shit happens"

No to zaoszczędziłeś tak ca ze 4 i pół stówy :D

Ja zastosowałem manipulatory LCD L blue SATEL INT-KLCDL-BL - 1 szt i LCD S blue SATEL INT-KLCDS-BL - 2 szt .

http://www.napad.pl/katalog/data/katalog/produkty/male/274_1118308538_151304.jpg , http://www.napad.pl/katalog/data/katalog/produkty/male/273_1118308561_461248.jpg

- jakoś mam awersję do tych z klapkami - już tyle takich połamanych widziałem i próbowałem naprawiać ... :-?

szczerze powiedziawszy to ja patrzyłem tylko na kolor wyśiwetlacza wybierając manipulator gdyż kolega ktory montuje alarmy podpowiedział mi żeby nie brać niebieskiego manipulatora bo podobno nocą jak się wstanie to razi w oczy i że zielony jest w tym sensie "łagodniejszy"

jak jest Twoja ocena?

szczerze powiedziawszy to ja patrzyłem tylko na kolor wyśiwetlacza wybierając manipulator gdyż kolega ktory montuje alarmy podpowiedział mi żeby nie brać niebieskiego manipulatora bo podobno nocą jak się wstanie to razi w oczy i że zielony jest w tym sensie "łagodniejszy"

jak jest Twoja ocena?

Hmmm - ja znowu pod innym kątem wybierałem :D - świeci jasno - ale żeby raziło ... - no nie wiem - mnie nie razi .

No i podstawowa sprawa - manipulator nie świeci non stop przez 24h/doba - można sobie zdefiniować w jego ustawieniach "sposób" świecenia - ja mam tak ustawione że tylko po nacisnieciu jakiegokolwiek przycisku na nim podświetla się i gaśnie po zakończeniu operacji .

Dziewczęta - tak sie składa, że u nas to ja odpowiadam za mycie okien więc w moim przypadku to nie ma problemu.

Sam "se" wybrałem - to tak mam :)

Chaa... przy takiej wygodzie, to ja bym mogła wszędzie mieć witrynkę :wink:

Ja też se tak wybrałem - i żoneczka ładnie okna myje ... :lol:

A to żeś ją urządził!! :wink:

Dziewczęta - tak sie składa, że u nas to ja odpowiadam za mycie okien więc w moim przypadku to nie ma problemu.

Sam "se" wybrałem - to tak mam :)

Chaa... przy takiej wygodzie, to ja bym mogła wszędzie mieć witrynkę :wink:

Ja też se tak wybrałem - i żoneczka ładnie okna myje ... :lol:

A to żeś ją urządził!! :wink:

Ale co mam zrobić jak lubi ... :wink:

Puk puk - je tu kto ??

- taka cisza - a za oknem deszcz i plucha - wciąż leje i robi się coraz zimniej - wszyscy odpoczywacie po pracowitym lecie ?? - bo chyba jesień do pracy na budowach nie nastraja zbyt optymistycznie ...

A tak BTW - dzisiaj właśnie ukradli mi telefon :evil: - leczę traumę dobrym winem i rozpalonym kominkiem :D

Witam serdecznie wszystkich, zwracam się do was z prośba o pomoc w instalacji elektrycznej w jaki sposób ja wykonaliście czy zgodnie z projektem czy inaczej . Ja planuje zrobić tablicę rozdzielczą w garażu i co wy na to może podzielicie się swoimi uwagami lub też zdjęciami instalacji. Prosze o odpowiedz pozdrawiam was serdecznie

[email protected]

Witam serdecznie wszystkich, zwracam się do was z prośba o pomoc w instalacji elektrycznej w jaki sposób ja wykonaliście czy zgodnie z projektem czy inaczej . Ja planuje zrobić tablicę rozdzielczą w garażu i co wy na to może podzielicie się swoimi uwagami lub też zdjęciami instalacji. Prosze o odpowiedz pozdrawiam was serdecznie

[email protected]

U nas w Orionku zrobiłem instalację elektryczną wg własnego projektu - i tak właśnie jak Ty planujesz - czyli tylko jedna rozdzielnica elektryczna i też w garażu ...

:D

http://images45.fotosik.pl/226/361a882ff6a0b839med.jpg , http://images40.fotosik.pl/222/1a69f2e05dcc0bb7med.jpg

- ze zdjęć instalacji więcej już nie pozostało :D

Dzieki za fotki a czy mógłbyś mi napisać jakiego rodzaju dałeś zabezpieczenie i bezpieczniki i co tam dokładnie masz w tej szafie i ile zrobiłeś obwodów

Noooo - ale mi zadałeś - już mieszkam w Orionku 2 lata - powoli zaczynają mi się zacierać takie sprawy ... :D

Zabezpieczenia nadprądowe 10A o charakterystyce "B" - światła , zabezpieczenia nadprądowe 16A również "B" - gniazdka , dodatkowo zabezpieczenia nadprądowo-różnicowoprądowe 30mA 16A do gniazdek obwodów w pomieszczeniach niebezpiecznych - pralnia , kotłownia , łazienki , kuchnia , garaż / nie dałem jednej różnicówki na wejściu - tylko każdą oddzielnie na każdy niebezpieczny obwód - jest to droższe rozwiązanie ale o wiele lepsze i bardziej komfortowe niż jedna różnicówka na cały dom / , ochronniki przepięciowe , przełącznik zasilania podstawowe/rezerwowe / mam w budynku instalację przystosowaną do podłączenia agregatu prądotwórczego na wypadek braku zasilania z sieci / , wyłącznik główny rozdzielnicy , no i przekaźnik czasowy sterowania oświetleniem zewnętrznym na budynku .

Ile obwodów ? - wszystkich coś około 16 - ale musiałbym sprawdzić w zapiskach projektu .