Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak w temacie mycia okien :D

- ponieważ korzystając z pięknej soboty - jesteśmy właśnie w trakcie / żona / :D - okna bez i z szprosami - dla niezdecydowanych , nie mogących dokonać wyboru :lol:

http://images49.fotosik.pl/226/0cbbc9f4089bb110med.jpg

http://images49.fotosik.pl/226/1f8a1850eb105410med.jpg

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do szprosów, to ja nie mam i tak podoba mi się najbardziej. Ale Twoje okna bez szprosów są bee, chałupka jakaś taka goła, zakładaj je prędko!!! :wink:

Twoje okna w wykuszach są tak nisko, że nie dziwię się, że żonka nie narzeka na problemy z myciem. Wydaje się, że parapety macie na wysokości kolana.

Dobrusiu poszerzyliście garaż, żeby zmieścić tam dwie bramy, czy gabaryty bez zmian?

Szerokość garażu bez zmian (mamy działkę na styk). Boczne ścianki są zmniejszone by zmieścił się słupek w środku. Wymiary 2,5x 2,25 . Robiliśmy pod wymiar Normsthalowskiej bramy.

A co do mycia okien uważny obserwator zauważy na jednym ze zdjęć mojego tatusia pucującego okno w kotłowni :lol: :lol: :lol:

Pablitoo faktycznie Twój domek bez szprosów wygląda hmmm -jakby mu czegoś brakowało. Ale jest i tak przepiękny. A jeśli mogę jeszcze dopytać to jakie macie parapety w środku domu?

(...)A jeśli mogę jeszcze dopytać to jakie macie parapety w środku domu?

W kuchni - z płytek którymi wyłożyłem ściany :

http://images40.fotosik.pl/222/0cc623492f114677med.jpg

Pozostałe parapety we wnętrzu mam z granitu :

salon -

http://images49.fotosik.pl/227/339fd9d05f177a12med.jpg

wykusz -

http://images41.fotosik.pl/222/664100323cd0c8b9med.jpg

- granit - multikolor red .

witam troche mnie tu nie bylo ,ale praca po powrocie do domu szkolenie i tak jakos nie ma czasu nawet do kompa usiasc.My w tym roku juz zakonczylismy na stropie. I teraz czekamy na wiosne zeby ruszyc cala para dalej.W tym roku jeszcze tylko teren chcemy obsypac do konca zeby juz na wiosne mozna bylo jakies krzaki :D pozadzic

Dobrusiu poszerzyliście garaż, żeby zmieścić tam dwie bramy, czy gabaryty bez zmian?

Szerokość garażu bez zmian (mamy działkę na styk). Boczne ścianki są zmniejszone by zmieścił się słupek w środku. Wymiary 2,5x 2,25 . Robiliśmy pod wymiar Normsthalowskiej bramy.(...)

Tak też myślałem - ciekawie jak Ci się będzie korzystało z podwójnej bramy :D

A jak kosztowo to wyglądało w stosunku do jednej pojedynczej ?? - tak z ciekawości pytam ...

Jak ja kupowałem moją pojedynczą bramę to dwie podwójne były o wiele droższe - koszt dodatkowego napędu Hormanna był bardzo duży ...

Wyszło drożej o ok. 1000 zł w stosunku do pojedynczej. Wiadomo, że są plusy i minusy takiej bramy podwójnej. Minus - jak ktoś jest gorszym kierowcą to ponoć jest trudniej z wjazdem (ale ja nie mam takich problemów :lol: -wszędzie się wcisnę) a kolega który jest "znawcą" tematyki bram garażowych bo pracował kiedyś w Wiśniowskim a teraz w Normsthalu powiedział, że bramy pojedyncze są dużo lepsze, ponieważ na przestrzeni lat nie psują się tak jak podwójne. Podwójna brama ma takie same napędy jak pojedyncza a obciążenie jest jednak dużo większe. Zresztą chłopaki którzy montowali bramę potwierdzili to i powiedzieli że jak przychodzą do nich ludzie na etapie projektu to zawsze doradzają zmianę na 2.

Pablitoo bramy Hormanna były poza naszym zasięgiem finansowym. Zrobili mi wycenę na 2 bramy w wersji podstawowej na kwotę ponad 9 tys.

(...) Podwójna brama ma takie same napędy jak pojedyncza a obciążenie jest jednak dużo większe. Zresztą chłopaki którzy montowali bramę potwierdzili to i powiedzieli że jak przychodzą do nich ludzie na etapie projektu to zawsze doradzają zmianę na 2.

Pablitoo bramy Hormanna były poza naszym zasięgiem finansowym. Zrobili mi wycenę na 2 bramy w wersji podstawowej na kwotę ponad 9 tys.

W Hormanie jest inaczej - dla bram do 2,5m stosuje się napędy ProMatic , a dla bram 5m lub więcej stosuje się napęd SupraMatic - o wiele mocniejszy i wyposażony w więcej funkcji .

Jednak nawet pomimo tego zakup dwóch napędów ProMatic to był o wiele większy koszt niż jednego SupraMatic plus jeszcze dodatkowy koszt związany z całym mechanizmem zwijającym , prowadnicami , etc ... - suma sumarum koszt dwóch bram 2,5m był o wiele większy niż jednej dużej pięciometrowej .

Hihihi, szukam ci ja sobie dzisiaj na allegro drzwi antywłamaniowych do garażu, "paczę" i widzę nasze obstrupiałe mury wraz z pięknym drzwiami :))) (jak strasznie nie pasują te drzwi do całości)

Jakby ktoś chciał zobaczyć drzwi w całej okazałości to proszę

http://www.allegro.pl/item804571390_drzwi_drewniane_antywlamaniowe.html

Hihihi, szukam ci ja sobie dzisiaj na allegro drzwi antywłamaniowych do garażu, "paczę" i widzę nasze obstrupiałe mury wraz z pięknym drzwiami :))) (jak strasznie nie pasują te drzwi do całości)

Jakby ktoś chciał zobaczyć drzwi w całej okazałości to proszę

http://www.allegro.pl/item804571390_drzwi_drewniane_antywlamaniowe.html

piękne :D

własnie u nich zamawiałaś?

Tak sobie teraz siedze i analizuje instalacje elektryczną Orionka gdyż mam zamiar sam położyć przewody i mam takie przemyślenia, które chyba już zostały przez innych zweryfikowane więc prosze o opienie:

- projektant zaprojektował rozdzielnice PODTYNKOWĄ T1 w wiatrołapie na ściance działowej o grubości 12 cm?! Troche tak nie bardzo jak dla mnie?

Czy zrobiliście tak jak w projekcie?

- jakie montowaliście przewody elektryczne: Czy takie jak przewidziaono czyli YDYp 300/500V czy raczej YDYp 450/750V

Tak sobie teraz siedze i analizuje instalacje elektryczną Orionka gdyż mam zamiar sam położyć przewody i mam takie przemyślenia, które chyba już zostały przez innych zweryfikowane więc prosze o opienie:

- projektant zaprojektował rozdzielnice PODTYNKOWĄ T1 w wiatrołapie na ściance działowej o grubości 12 cm?! Troche tak nie bardzo jak dla mnie?

:lol:

Czy zrobiliście tak jak w projekcie?

Nie .

- jakie montowaliście przewody elektryczne: Czy takie jak przewidziaono czyli YDYp 300/500V czy raczej YDYp 450/750V

Ja YDYpż 450/750V - ale szczerze powiedziawszy przy jakości izolacji teraz stosowanej to nie ma znaczenia czy taki czy ten o teoretycznie mniejszym napięciu ...