Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie,

Dawno nas nie było, ale czytamy na bieżąco :)

U nas troszkę się już zdążyło zmienić, bo w tym tyg kończymy już gipsy (pozostała tylko obróbka przy drzwiach i szlifowanie) oraz mamy wstawione drzwi wejściowe i boczne do kotłowni - w wolnej chwili zrobię zdjęcia to się pochwalimy :) Tak więc tymi robotami chyba zakończymy ten rok budowlano-wykończeniowy i zaczniemy powolutku sezon grzewczy, by móc się pobawić czymś wewnątrz, jakimś kafelkowaniem itp. :) Ogrzewanie uruchomiliśmy już tydzień temu, więc jak na razie wszystko działa. Ogrzewanie mamy na gaz.

Będziemy mieli teraz czas na zastanowienie się nad tapetami, farbami, kafelkami itd.

Jeśli chodzi o wykusz w salonie to zdecydowaliśmy, że zabudujemy go i zrobimy tam siedzisko, takie z poduchami, do poczytania i posiedzenia sobie w innym miejscu niż na kanapie ;)

Pozdrawiamy serdecznie!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hihihi, szukam ci ja sobie dzisiaj na allegro drzwi antywłamaniowych do garażu, "paczę" i widzę nasze obstrupiałe mury wraz z pięknym drzwiami :))) (jak strasznie nie pasują te drzwi do całości)

Jakby ktoś chciał zobaczyć drzwi w całej okazałości to proszę

http://www.allegro.pl/item804571390_drzwi_drewniane_antywlamaniowe.html

piękne :D

własnie u nich zamawiałaś?

Tak zamawiałam dokładnie u nich i to zresztą dokładnie są MOJE drzwi. Nawet nie wiem, kiedy gościu zrobił zdjęcie. Straszny wstyd, że te ściany są takie obstrupiałe. Ale cóż - prawie nikt nie wie, że to moje :)

Hihihi, szukam ci ja sobie dzisiaj na allegro drzwi antywłamaniowych do garażu, "paczę" i widzę nasze obstrupiałe mury wraz z pięknym drzwiami :))) (jak strasznie nie pasują te drzwi do całości)

Jakby ktoś chciał zobaczyć drzwi w całej okazałości to proszę

http://www.allegro.pl/item804571390_drzwi_drewniane_antywlamaniowe.html

piękne :D

własnie u nich zamawiałaś?

Tak zamawiałam dokładnie u nich i to zresztą dokładnie są MOJE drzwi. Nawet nie wiem, kiedy gościu zrobił zdjęcie. Straszny wstyd, że te ściany są takie obstrupiałe. Ale cóż - prawie nikt nie wie, że to moje :)

My już wiemy ale nikomu nie powiemy - słowo harcerza! ;)

Pochwalę się niewielkim zmianami na budowie (z góry przepraszam za bałagan):

http://picasaweb.google.pl/samochodowy.kredyt/DropBox?feat=directlink

jak będę miała chwilę to zrobię jeszcze zdjątka zabudowanego poddasza (chociaż cały czas "się robi"

Witaj,

No super domek! Zuważyłem coś co ja również będę robił (100%) tzn. garaż dzielony dwoma bramami wjazdowymi, a nie jedną dużą. No wygląda to super!!!! Co prawda ja jeszcze powiększyłem (poszerzyłem) garaż....

Napisz proszę jak z praktycznego względu się to sprawuje!

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak to się w praktyce sprawdza, ponieważ jeszcze nie korzystamy z bramy natomiast wydaje mi się, ze nie ma większych różnic między wjazdem przy bramie jedno czy dwustanowiskowej - oczywiście oprócz tego, że nie zaparkujesz na środku garażu :lol: :lol: Nam też marzyło się powiększenie garażu, ale niestety działkę mamy na "styk" i nawet o 10 cm by się nie dało.

W domu rodzinnym mam garaż malusieńki (pasażer musi wysiąść przed wjazdem, bo nie wysiądzie) - przyzwyczaiłam się do tego sposobu parkowania więc w Orionie będzie i tak lepiej :)

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak to się w praktyce sprawdza, ponieważ jeszcze nie korzystamy z bramy natomiast wydaje mi się, ze nie ma większych różnic między wjazdem przy bramie jedno czy dwustanowiskowej - oczywiście oprócz tego, że nie zaparkujesz na środku garażu :lol: :lol: Nam też marzyło się powiększenie garażu, ale niestety działkę mamy na "styk" i nawet o 10 cm by się nie dało.

W domu rodzinnym mam garaż malusieńki (pasażer musi wysiąść przed wjazdem, bo nie wysiądzie) - przyzwyczaiłam się do tego sposobu parkowania więc w Orionie będzie i tak lepiej :)

Dziękuję za odpowiedź!

W każdym bądź razie jak dla mine wygląda to o niebo lepiej niż jedna duża brama...

Miłej środy wszystkim!!

Witam szanownych Orionowiczow :lol:

Pojawil sie maly dylemat, u mnie na budowie, mianowicie jak macie rozwiazane oswietnenie strychu??? Tzn. jesli takowy posiadacie. U mnie skosy sa dosc ostre, takze mysle o systemie halogenowo-linkowym...troche googlowalem w temacie ale brak inspiracji ciagle mi doskwiera :oops:

Moze jakies zdjecia??? :wink:

Milego dnia.

U nas na strychu lampy typu plafon - ponieważ strych mamy podzielony na dwa pomieszczenia - więc dwa plafoniki :D

Włącznik światła do pierwszego pomieszczenia na strychu znajduje się na ścianie przy rozkładanych schodach w halu na poddaszu , włącznik światła do drugiego pomieszczenia na strychu znajduje się już na ściance w nim samym .

http://images39.fotosik.pl/225/873427f8a0e22efcmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/229/bd28a32819b6cb0dmed.jpg

PS.

Już dwa lata mijają jak mieszkamy a ja nadal nie mogę się zebrać w sobie i pomalować finalnie ścian i sufitu na strychu ... - ekhhh - :oops:

- ale teraz może się zmobilizuje .

U nas na strychu lampy typu plafon - ponieważ strych mamy podzielony na dwa pomieszczenia - więc dwa plafoniki :D

Włącznik światła do pierwszego pomieszczenia na strychu znajduje się na ścianie przy rozkładanych schodach w halu na poddaszu , włącznik światła do drugiego pomieszczenia na strychu znajduje się już na ściance w nim samym .

Po publikacja zdjec to chyba bedziesz mial ekstra motywacje :D

Dzieki wielkie :D

Witam wszystkich zagorzałych zwolenników domu Orion. Doceniam bardzo wasze wskazówki a w szczególności chciałem podziękować koledze Pablitoo za cenne rady i zaangażowanie na tym forum. Czekam obecnie na pozwolenie na budowę swojego Oriona i mam nadzieję, że stane się częścią tego forum. Pozdrawiam :D

Witam wszystkich zagorzałych zwolenników domu Orion. Doceniam bardzo wasze wskazówki a w szczególności chciałem podziękować koledze Pablitoo za cenne rady i zaangażowanie na tym forum. Czekam obecnie na pozwolenie na budowę swojego Oriona i mam nadzieję, że stane się częścią tego forum. Pozdrawiam :D

Cze Duni,

Czuj sie jak u siebie w domu :D (Orionie)

Milego dnia

wreszcie mam posadzki na dole :D i też pochwalę się fotkami :wink: :D jeszcze trochę pracy przed nami ale co tam już nie chodzę po chudziaku :wink:

http://picasaweb.google.pl/ewawoj00/PosadzkiDo?feat=directlink

Ho ho ho - płaskie jak stół bilardowy - piękne - gratulacje - ekipa przyłożyła się nieźle do pracy jak widać - no to teraz tylko wykańczać posadzki i wprowadzać się :D

Ewa, ale już fajnie dom w środku wygląda :D

Muszę tu napisać, że zastanawiałam się jak te Wasze schody będą się prezentować i jestem mile zaskoczona. Bardzo fajne rozwiązanie i jego dodatkową zaletą jest to, że z wiatrołapu nie widać salonu. Chociaż z drugiej strony......... Jak się nie ma co się lubi........... i dlatego nie wszystkim takie rozwiązanie może się podobać :wink:

Mi bardzo podobają się nasze schody........... co je mam w wyobraźni :wink:

Pablitoo ociepliłeś stryszek do kalenicy? masz tam jakąś wentylację? Też myśleliśmy o takim rozwiązaniu, ale trochę nas znajomy zbił z tropu, bo u niego się to nie sprawdziło. Musiał usunąć część wełny. Poszperałam na forum i nie zalecają takiego rozwiązania przy braku wentylacji. Jak Ty to rozwiązałeś "guru orionkowe" :wink:

(...)

Pablitoo ociepliłeś stryszek do kalenicy? masz tam jakąś wentylację? Też myśleliśmy o takim rozwiązaniu, ale trochę nas znajomy zbił z tropu, bo u niego się to nie sprawdziło. Musiał usunąć część wełny. Poszperałam na forum i nie zalecają takiego rozwiązania przy braku wentylacji.

Połacie dachu mam ocieplone do samej kalenicy , a skosy obrobione płytami k-g też do kalenicy - jak zreszta widać na fotkach .

Odnośnie wentylacji strychu - to rzeczywiście trudny temat - prawidłowo wentylować strychu się ... nie da :lol: - nawet w wypadku wykonania kanału wentylacyjnego na strychu cyrkulacji nie będzie gdyż będzie on miał za małą długość aby wytworzyć odpowiedni ciąg - a robić dla strychu wentylację mechaniczną - jakoś mi się nie uśmiechało ...

Mam na strychu wyłaz dachowy - do inspekcji komina - ten wyłaz traktuję jako "kanał" nawiewno/wywiewny dla wentylacji strychu - zawsze mam go rozszczelniony lub otwarty jak panuje dobra pogoda , ponadto zawsze mam rozszczelnione schody na strych z poddasza - cyrkulacja na strychu jak widać dzięki temu jest dobra - nie mam żadnych problemów z wilgocią na strychu - wręcz przeciwnie - wilgotność tego pomieszczenia jest zawsze kilka procent niższa niż w całym budynku .Już ponad dwa lata , a dokładnie dwa lata użytkowania - żadnych problemów z "mikroklimatem" strychu nie mam - a mierzę sobie wilgotność pomieszczeń w budynku bardzo często - szczególnie w okresie jesienno-zimowym .

:D