Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponownie pozdrawiam Orionowcow (tych z kilkuletnim stazem i tych nowo zdecydowanych do walki z Orionem).

Moj orionek z zewnatrz nic sie nie zmienil, ale w srodku prace posunely sie ostro do przodu. Elektryka ulozona, podlaczona, sprawdzona i nawet dziala. Instalacje wod-kan ulozone, szczelnosc sprawdzona i wszystko ok. Instalacja c.o. zalozona i wraz z podlogowka w lazience na gorze, na dole i w kuchni sprawdzona. posadzki na gorze wylane. Regipsy na pietrze sie ukladaja, wiec prace wykonczeniowe powolutku ida do przodu.

Dla niezdzecydowanych co do okien dachowych to wybralem Fakro (cenowo korzystniejsze niz veluxy), ale w lazience mam np. plasikowe biale ROTO!! (cenowo korzystniejsze niz Fakro do lazienek). Jak sie te okna beda sprawdzac to sie okaze za kilka lat chociaz znajomy ma dwa lata i nie narzeka (narazie).

Za to teraz zastanawiam sie jak zrobic schody na gore, bo chce zeby wejscie na schody nie zaczynalo sie na wprost spizarki tylko w polowie kuchni i mniejszym lukiem szly na gore (a nie zakret o 180 st.).

I jeszcze pytanko do tych co juz maja juz dach:

Jak rozwiazaliscie wentylacje lazienki na dole i w kuchni? Czy kominki wentylacyjne macie na malym daszku lukarny nad wejscie glownym? A jezeli tak to ktoredy poszly rury na dol

Pozdrawiam.

Prymasek. U nas była firma, której szef pełnił funkcję kierownika budowy, a teraz mamy innego wykonawcę na dach, a dziennik budowy ma tamten szef i pewnie trzeba będzie jakoś się z nim dogadać :roll: . Wiem, że ludzie mając kilku wykonawców (ja teraz tak będę robić) wybierali sobie takich fikcyjnych kierowników. Za parę stów doglądali budowy i robili wpisy.

Kieras a Wykonawca to dwie rozne bajki. Sa 2 szkoly zreszta.

1. Kieras jest wskazywany prez wykonawce. Wtedy czesto jest to zaufany gosc wykonawcy, ktory moze nawet nie wiedziec gdzie ta budowa a podpisywac papierki za twoje pieniazki.

2. Kieras jest typowany przez Ciebie. Wowczas nie znajac ekipy da sie pociac zeby zobaczyc zanim sie podpisze.

Oprocz kierasa mozesz miec tez inspektora ktory bedzie go pilnowal, kolejnego inspektora do pilnowania tego pierwszego, itd......... :lol: :wink:

W sumie to wypadałoby żeby kierownik był od wykonawcy. Tak lepiej. Chociaz w moim przypadku ten mój zjawia sie tylko wtedy jak zadzwonie i powiem mu że źle idzie. Strata pieniedzy. Ja wziałem kierownika bo mimo ze budowanie to moja branża i mam dużo kolegów , którzy by sie podpisali to wolałem mieć kogoś z bliska kto będzie rzeczowo sie temu przyglądał. Myslałem że nie będe miał zbyt wiele czasu żeby wszystkiego pilnować. A teraz i tak wstaje o 5-6.30 jadę na budowę, potem praca i po pracy znowu na budowę. Jakoś idzie dzięki wyrozumiłości mojej żony i małego synka.

Agana jak sie chowa dzieciaczek?

Mam jeszcze pytanie do bardziej zaawansowanych. Czy przy zastosowaniu okien na poddaszu tak jak w projekcie na górze jest wystarczająco jasno?

Wkrótce zamieszcze kilka zdjęć "naszych początków".Tylko jak to się robi?

Dzisiaj zalewaliśmy nadproża. Myslę, że od poniedziałku zaczniemy układanie stropu.

Zastanawiam się też jak rozwiązaliście sprawę wejścia do przedpokoju przed kotłownią? czy zrobiliście typowy otwór na drzwi-bez drzwi? Ja chyba zrobię otwór od podłogi do stropu co moim zdaniem lepiej doświetli ten kąt.

pozdrawiam wszystkich.

Kilka pytań sie pojawiło do tzw. zaawansowanych w budowie, wiec po kolei:

kierownik budowy - my go wybralismy, umówilismy się na kase od całości i on robi wszystkie wpisy do dziennika. W praktyce częściej sie z nim konsultujemy niz on przyjeżdża, ale tak uzgodniliśmy

okna dachowe - mamy prawie jak w projekcie, bo są troche mniejsze (żeby wpasowac między krokwie i nie robić wymian) i od ogrodu mamy dwa z jednej strony a nie po jednym, i nad garazem 3 nie 4. Ale mamy tez inny układ pomieszczen na pieterku. Wydaje mi się jednak, ze jedno okno dachowe na pomieszczenie by było za mało.

kominki wentylacyjne - sa w dachu przy ścianach szczytowych po 2 z każdej strony, na dniach będziemy dorabiac do nich przewody

Specjalnie nic sie u nas nie dzieje, rozgryzamy temat tarasu i schodów wejściowych: z czego i jakie. Dopiero po 10 czerwca prace nabiorą tempa.

Pozdrawiam serdecznie

Pochłania czasu jednak ta budowa, ale potem to już będzie tylko pięknie. Chris o poranku. Widzę, że tolerancja wpajana synkowi od młodego. Nasza córcia chowa się dobrze. Czasami Jej zazdroszczę, śpi, je, bawi się, trochę pokrzyczy. Oby nam się maluchy zdrowo chowały :D , a Oriony pięknie budowały :D

......wyjeżdzam ja dzisiaj z budowy i nietypowo ......... w lewo skręcam. I jadę .........jade. Domy, pola, drzwa. MIGNEŁO. Jade. Zaraz zaraz. Cofnałem. Patrze. Stoi Orion. Tylko 5 km ode mnie. Kliknąłem 2 zdjęcia. Predzej czy później wszystkie wypatrzę i .......Wam o wszystkim opowiem.