Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy 28 kw ling combi

Nie za dużo ??

Raczej nie mielismy wybor miedzy 23kw a 28kw. Nasz wykonawca powiedzial ze ten mniejszy moze nie wystarczyc wiec kupilismy 28kw.

Uwierzyliście wykonawcy ? - a przedstawił Wam obliczenia energochłonności budynku ? Wykonał audyt energetyczny i przedstawił zapotrzebowanie energetyczne budynku , poszczególnych pomieszczeń ... ??

Nie chcę podważać tutaj niczyjego zdania - ale - wg obliczeń projektowych zapotrzebowanie naszego Oriona na energię / ogrzewanie budynku / wynosi ca 17kW jak dobrze pamiętam , wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odniesieniu do kubatury wynosi ca 27W/m3 - projektowo dobrany jest kocioł o mocy 24kW / z duuuużym zapasem , nawet rzekłbym bardzo dużym / - dobrany jest kocioł gazowy ale to wszystko jedno - moc kotła to moc kotła - nieważne jakiego ...

Projektowe parametry są bardzo przeszacowane , bardzo - ale - projektanci lubują się w przewymiarowaniu kotłów i instalacji - zawsze lepiej jest zaprojektować coś na tzw zapas - żeby potem inwestor nie miał pretensji - tylko nie biorą pod uwagę tego że przewymiarowane kotły są o wiele mniej ekonomiczne - są mniej oszczędne - i potem inwestor ponosi zwiększone koszty ich użytkowania ...

Ponieważ każdy z nas / inwestorów / po swojemu modyfikuje pewne elementy konstrukcyjne budynku / np ocieplenie / powinien zawsze wykonać audyt energetyczny budynku żeby poznać jego faktyczne zapotrzebowanie na energię ...

Nie powinno się wierzyć na słowo nikomu ... - a już najmniej wykonawcy który ma w tym swój interes .

Moje skromne zdanie w temacie - Dobrusia potwierdzi :wink: - mam i użytkuję kocioł kondensacyjny gazowy / Viessmanna / - zakres modulacji mocy kotła to 8-24kW - pomimo wykonanego audytu mojego Orionka nabyłem kocioł z "pewnym" zapasem mocy - ale zależało mi też na dużym komforcie ciepłej wody użytkowej - aktualnie przeprogramowałem sterownik i zmniejszyłem moc mojego kotła do 14kW - i to jeszcze jest za dużo ...

Nie chcę nikomu tutaj nic sugerować - wybór kotła i jego mocy jest indywidualną sprawą każdego - jest to ważny i kosztowny wybór - z reguły już na wiele lat - ale - Irek - jak tu jeszcze zagląda - na pewno potwierdzi moje przemyślenia ...

:D :wink:

Witam.Widze że jest dyskusja o kotłach, tak więc wysyłam linka dla zainteresowanych http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html# .Teraz mają niezłe promocje ,a piece są fajne bo mają sonde lambda i zapalarke do groszku.

Ale zaawansowane sterowanie - bardzo zaawansowana konstrukcja - jeszcze takiego sterowania nie widziałem w zestawieniu z kotłem stałopalnym ...

Czesc Bart,

Jaki konkretnie masz piec???

Milego dnia.

Mam piec z podajnikiem firmy Galmet ECO GT - KWP 25 kW.

Nie będę za mocno zachwalał bo jak wcześniej pisałem trudno mieć doświadczenie kiedy ma się jeden piec.... ale nie kupiłem tak losowo. Oglądałem kilka pieców u różnych znajomych i po przemyśleniach wybrałem taki.

Generalnie na terenie gdzie się buduję nie ma gazu więc w grę wchodziły piece na olej, ekogroszek, i inne typu na drewno, śmieci itd. Generalnie olej jest za drogi. Z drewnem nie chcę się bawić ze względu na to że niestety trzeba takiego pieca doglądać, dokładać i ciężko z precyzyjnym sterowaniem takiego pieca. Pozostał mi z mojego rankingu tylko ekogroszek.

Przestrzegam tylko użytkowników przed wątpliwej jakości paliwem. Jest wielu "biznesmenów" próbujących zarobić na tym interesie. Sprzedają mieszany węgiel (np. jakiś czeski) z pseudo - kalorycznością 26000, a faktyczną 20000. Sam dałem się nabrać i kupiłem na rozruch taki węgiel. Popiół wybierałem raz na 1-2 dni a piec nie mógł wejść na zadane parametry. Teraz na zimę kupiłem ze sprawdzonego źródła za 790zł/t i jest rewelacja.

Niestety nic nie jest za darmo.

Jeszcze ciekawostka która mnie zadziwiła... ostatnio w domu zabrali zasilanie na prawie 9 godzin (dostaje powiadomienie smsem o braku i wznowieniu zasilania). Więc gdy dostałem informację o wznowieniu, ze skrzywioną miną wybrałem się do domu aby rozpalić ponownie piec. Moje zdziwienie było ogromne gdy zobaczyłem że w piecu się pali ogień. Piec trzymał żar przez prawie 9 godzin i po powrocie zasilania wszedł na zadane parametry.

Moc pieca trzeba dobrać indywidualnie lecz nie należy przesadzać z przewymiarowaniem gdyż największą sprawność piec osiąga w swoim górnym zakresie pracy.

Ja mam 25kW. Co prawda mam budynek podpiwniczony i w piwnicy mam 3 kaloryfery i mogłoby się zdawać że to mało ale w piwnicy praktycznie nie ogrzewam.

Ale dosyć bo nudzę...

Pozdrawiam

jak widze toczy się zarzarta dyskusja odnośnie ogrzewania

Dla mnie też jest to teraz temat na topie bo właśnie kończymy tynki a w przyszłym tygodniu wylewki.

W miedzyczasie musze wybrać i dobrać prametry grzejników. Co polecacie? Myślę o PURMO.

Dodam że ja będę miał podłogówke w zasadzie jedynie w łazienkach i kuchni (bez jadalni) poza tym wszędzie będzie parkiet i kaloryferki. Piec gazowy (jeszcze docelowo nie wybrany) ale na pewno jednofunkcyjny z zasobnikiem ciepła z modulacją, do tego kominek z płaszczem wodnym. Także instalacja wysokotemperaturowa.

Proszę o wasze opienie i doświadczenia. Może ktoś policzył dla takich parametrów rodzaj i wielkość grzejników to bym mógł porownać?

(...)

Dodam że ja będę miał podłogówke w zasadzie jedynie w łazienkach i kuchni (bez jadalni) poza tym wszędzie będzie parkiet i kaloryferki. Piec gazowy (jeszcze docelowo nie wybrany) ale na pewno jednofunkcyjny z zasobnikiem ciepła z modulacją, do tego kominek z płaszczem wodnym. Także instalacja wysokotemperaturowa.

Proszę o wasze opienie i doświadczenia. Może ktoś policzył dla takich parametrów rodzaj i wielkość grzejników to bym mógł porownać?

A dlaczego wysokotemperaturowa :o

(...)

A dlaczego wysokotemperaturowa :o

tzn. 80/60

No to niestety ja nie pomogę - u mnie liczyłem do temperatur 55/45 .

PS.

A jak masz zamiar połączyć oba układy wodne - kominka z PW i gazowego kotła ?

Głupio mi ale nie wiem :oops:

Nawet się nad tym nie zastanawiałem wyczodząc z założenia że to sprawa firmy która mi to bedzie robić.

Wiem tylko, że będzie wężownica i naczynie zbiorcze przelewowe ale na pewno nie przy kominku bo tam nie chciałem.

Jutro bede z nimi rozmawiał to porozmawiam o tym

My mamy 28 kw ling combi

Nie za dużo ??

Raczej nie mielismy wybor miedzy 23kw a 28kw. Nasz wykonawca powiedzial ze ten mniejszy moze nie wystarczyc wiec kupilismy 28kw.

Uwierzyliście wykonawcy ? - a przedstawił Wam obliczenia energochłonności budynku ? Wykonał audyt energetyczny i przedstawił zapotrzebowanie energetyczne budynku , poszczególnych pomieszczeń ... ??

Nie chcę podważać tutaj niczyjego zdania - ale - wg obliczeń projektowych zapotrzebowanie naszego Oriona na energię / ogrzewanie budynku / wynosi ca 17kW jak dobrze pamiętam , wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odniesieniu do kubatury wynosi ca 27W/m3 - projektowo dobrany jest kocioł o mocy 24kW / z duuuużym zapasem , nawet rzekłbym bardzo dużym / - dobrany jest kocioł gazowy ale to wszystko jedno - moc kotła to moc kotła - nieważne jakiego ...

Projektowe parametry są bardzo przeszacowane , bardzo - ale - projektanci lubują się w przewymiarowaniu kotłów i instalacji - zawsze lepiej jest zaprojektować coś na tzw zapas - żeby potem inwestor nie miał pretensji - tylko nie biorą pod uwagę tego że przewymiarowane kotły są o wiele mniej ekonomiczne - są mniej oszczędne - i potem inwestor ponosi zwiększone koszty ich użytkowania ...

Ponieważ każdy z nas / inwestorów / po swojemu modyfikuje pewne elementy konstrukcyjne budynku / np ocieplenie / powinien zawsze wykonać audyt energetyczny budynku żeby poznać jego faktyczne zapotrzebowanie na energię ...

Nie powinno się wierzyć na słowo nikomu ... - a już najmniej wykonawcy który ma w tym swój interes .

Moje skromne zdanie w temacie - Dobrusia potwierdzi :wink: - mam i użytkuję kocioł kondensacyjny gazowy / Viessmanna / - zakres modulacji mocy kotła to 8-24kW - pomimo wykonanego audytu mojego Orionka nabyłem kocioł z "pewnym" zapasem mocy - ale zależało mi też na dużym komforcie ciepłej wody użytkowej - aktualnie przeprogramowałem sterownik i zmniejszyłem moc mojego kotła do 14kW - i to jeszcze jest za dużo ...

Nie chcę nikomu tutaj nic sugerować - wybór kotła i jego mocy jest indywidualną sprawą każdego - jest to ważny i kosztowny wybór - z reguły już na wiele lat - ale - Irek - jak tu jeszcze zagląda - na pewno potwierdzi moje przemyślenia ...

:D :wink:

Pablito nie mam tak duzej wiedzy jak ty. Tzn. uwierzylismy wykonawcy. Mowil ze 28 kw przy tak duzej ilosci podlogowki i zasobniku na wode 200l.

No ten zasobnik 200l trochę zmienia postać rzeczy - jednak aby w miarę szybko podgrzać taką ilość wody trzeba trochę mocy w kotle ...

A z drugiej strony - nie przesadzajcie z tą wiedzą - znałem dokładnie zapotrzebowanie energetyczne mojego Oriona a i tak kupiłem trochę większy kocioł / a teraz zmniejszam jego moc / ... - człowiek całe życie się uczy :wink:

Cały problem polega na tym :

Zapotrzebowanie energetyczne naszych Orionów zamyka się w przedziale 10-14kW - nie więcej , ale zapotrzebowanie energetyczne na przygotowanie c.w.u - tzw komfort c.w.u to już inna sprawa - tutaj aby szybko i sprawnie podgrzać zasobnik kilkuset litrowy wody potrzeba w krótkim odcinku czasu większej mocy - i tutaj te kilkanaście kilowat nie wystarcza - i teraz kwestia doboru - tzw złoty środek - tak dobrać moc kotła aby zakres modulacji / kotły na paliwo stałe tez posiadają pewien zakres mocy / pokrywał te obydwa potrzebne zakresy mocy - nie przewymiarować zbytnio mocy kotła aby był ekonomiczny na c.o. i nie dobrać za małej mocy coby nie czekać na c.w.u pół godziny ...

:D