Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witamy!

Planujemy budowę naszego Oriona na wiosnę przyszłego roku, narazie jesteśmy na etapie nanoszenia zmian do projektu, chcielibyśmy żeby był jak najbardziej funkcjonalny, forum sporo nam pomogło :-) ale gdyby znalazł się ktoś, kto mógłby nam pokazać swój domek w fazie namacalnej to bylibyśmy bardzo wdzięczni! Mieszkamy w centrum polski woj. łódzkie więc prawie wszędzie mamy blisko :-)

pozdrawiamy!!!

E&S

Wczoraj przeprowadziłem drugi już , coroczny przegląd naszego kotła c.o. - za pomocą serwisanta rzeczjasna :D - gościu przyjechał , rozebrał kocioł na czynniki pierwsze , złożył , wyregulował , zainkasował dwie i pół stówy i zniknął ...

A kocioł jak pracował - tak pracuje - znaczy sie bezawaryjnie :lol:

- tak jakoś bez przekonania podchodzę do tych corocznych przeglądów ... :-?

Ok tak się tylko wydaje. Ale jak samochód jezdzi normalnie to i tak co 10000 jedzie się na przegląd i on dalej jezdzi tak samo...

Wczoraj przeprowadziłem drugi już , coroczny przegląd naszego kotła c.o. - za pomocą serwisanta rzeczjasna :D - gościu przyjechał , rozebrał kocioł na czynniki pierwsze , złożył , wyregulował , zainkasował dwie i pół stówy i zniknął ...

A kocioł jak pracował - tak pracuje - znaczy sie bezawaryjnie :lol:

- tak jakoś bez przekonania podchodzę do tych corocznych przeglądów ... :-?

Ok tak się tylko wydaje. Ale jak samochód jezdzi normalnie to i tak co 10000 jedzie się na przegląd i on dalej jezdzi tak samo...

Słuchajcie

po rozmowie z dwoma niezależnymi hydraulikami kompletnie zgłupiałem co do mocy grzejników. Myslałem że bedzie to bułka z masłem i że po prostu z malutkimi zmianami zamówie według tego co w projekcie a tu zonk.

Obaj hydraulicy mają diametralnie różne opinie i trochę zgłupiałem.

Chodzi o grzejniki

Chcę po prostu zamówić według tego co w projekcie bez większych zmian.

Czy to dobry pomysł? Czy wy też tak zamawialiście?

Moja instalacja CO będzie oparta na piecu gazowym jednofunkcyjnym z zamknietą komorą spalania (nie kondensacyjnym), do tego kominek z płaszczem wodnym. oczywiście ma być wymiennik ciepła, naczynie przelewowe itp. Wszytko o mocy okolo 20KW (w sensie każde z tych urzadzeń)

Podłogówka bedzie w łazienkach i w samej kuchni (bez jedalni). W pozostałych pomieszczeniach grzejniki naścienne.

Słuchajcie

po rozmowie z dwoma niezależnymi hydraulikami kompletnie zgłupiałem co do mocy grzejników. Myslałem że bedzie to bułka z masłem i że po prostu z malutkimi zmianami zamówie według tego co w projekcie a tu zonk.

Obaj hydraulicy mają diametralnie różne opinie i trochę zgłupiałem.

Chodzi o grzejniki

Chcę po prostu zamówić według tego co w projekcie bez większych zmian.

Czy to dobry pomysł? Czy wy też tak zamawialiście?

Moja instalacja CO będzie oparta na piecu gazowym jednofunkcyjnym z zamknietą komorą spalania (nie kondensacyjnym), do tego kominek z płaszczem wodnym. oczywiście ma być wymiennik ciepła, naczynie przelewowe itp. Wszytko o mocy okolo 20KW (w sensie każde z tych urzadzeń)

Podłogówka bedzie w łazienkach i w samej kuchni (bez jedalni). W pozostałych pomieszczeniach grzejniki naścienne.

PARTER

Salon - CV22 600/1100 - 1880W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Salon - CV22 300/800 - 769W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Jadalnia - CV11 900/1100 - 1570W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Pokój na dole - CV33 900/500 - 1630W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Kotłownia - CV11 600/600 - 611W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Korytarzyk - CV11 600/600 - 611 W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Kuchnia, łazienka, wiatrołap - podłogówka (w łazience - grzejnik łazienkowy naścienny)

PIETRO

Korytarz - CV22 600/1100 - 1880W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Pokój od frontu - CV22 600/1100 - 1880W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Pokój ogrod lewy - CV22 600/1100 - 1880W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Pokój od ogrodu prawy - CV22 600/1100 - 1880W - (wysokość/długość-moc) - 1 szt.

Łazienka - podłogówka + grzejnik łazienkowy naścienny

Tak ajest moja opcja

Witam,

mam problem w temacie okien dachowych. Nie wiem czy są one źle zamontowane czy mozę są fabrycznie jakieś wadliwe, a mianowicie:

mam okna dachowe firmy Fakro i własnie tą porą roku na szybie na wewnątrznej stronie okna przy ramach jest tak jakby rosa. zimą natomiast od środka na tych szybach jest w rogach okien lód...

Wdomu się ogrzewa i wydaje mi sie że okna były fachowo obsadzone a jednak zima są z nimi problemy...

jak uważacie czym to moze być spowodowane?

Witam,

mam problem w temacie okien dachowych. Nie wiem czy są one źle zamontowane czy mozę są fabrycznie jakieś wadliwe, a mianowicie:

mam okna dachowe firmy Fakro i własnie tą porą roku na szybie na wewnątrznej stronie okna przy ramach jest tak jakby rosa. zimą natomiast od środka na tych szybach jest w rogach okien lód...

Wdomu się ogrzewa i wydaje mi sie że okna były fachowo obsadzone a jednak zima są z nimi problemy...

jak uważacie czym to moze być spowodowane?

Kalsyczne problemy spowodowane brakiem wentylacji w pomieszczeniu i/lub sposobem ogrzewania tegoż pomieszczenia .

1 - czy okna posiadają nawiewniki i czy one są otwarte ?

2 - jaki rodzaj wentylacji jest w budynku - jeżeli grawitacyjna to czy jest cyrkulacja powietrza przez to pomieszczenie ?

3 - jaki jest system ogrzewania w tym pomieszczeniu - jeżeli grzejniki to czy pod oknami dachowymi są one zamontowane ?

Jest to poważny problem ponieważ okna drewniane narażone na ciągłą wilgoć bardzo szybko ulegną zniszczeniu ...

dzięki za szybką reakcję, tak więc;

głównie problem występuje w górnej łazience naszego orionka.

Nawiewniki w oknach są oczywiście ale na zimę je zamykam

w łazience tej jest kratka wentylacyjna do komina wentylacyjnego prowadzonego jak w orionkach od kotłowni.

a łazienkę i inne pomieszczenia na górze ogrzewam grzejnikami. niektóre zamontowane są tuż pod oknem (w pokojach) i są to spore grzejnik a w łazience nie są pod oknem.

problem występuje zarówno w łazience jak i w innych pomieszczeniach.

ogólnie kwestia wentylacji na górze w naszym domku, mysle że jest rozwiazana poprawnie...

Zgłaszaliśmy problem do przedstawiciela fakro ale on ztwierdził że to nie mozliwe aby okna były wadliwe...

dzięki za szybką reakcję, tak więc;

głównie problem występuje w górnej łazience naszego orionka.

Nawiewniki w oknach są oczywiście ale na zimę je zamykam w łazience tej jest kratka wentylacyjna do komina wentylacyjnego prowadzonego jak w orionkach od kotłowni.

To błąd - jak zamkniesz nawiewniki to do pomieszczeń nie ma skąd dostać się powietrze , jak powietrze nie jest dostarczane to i nie ma co być usuwane - czyli cyrkulacji nie ma ...

Powietrze w pomieszczeniu "stoi" , nie przewiewa pomieszczenia i nie jest usuwana wilgoć która zawsze osadza się na styku zimnego z ciepłym - czyli na szybie i ramie okna - bo one są najzimniejsze bo wystają na zewnątrz i maja kontakt z zimnem z zewnątrz ...

a łazienkę i inne pomieszczenia na górze ogrzewam grzejnikami. niektóre zamontowane są tuż pod oknem (w pokojach) i są to spore grzejnik a w łazience nie są pod oknem.

Grzejniki powinny być bezpośrednio pod oknem - wówczas ciepło z grzejnika konwekcyjnie unosząc się do góry omywa okno ogrzewając je i odparowując wilgoć powstałą na szybie i ramie .

problem występuje zarówno w łazience jak i w innych pomieszczeniach.

ogólnie kwestia wentylacji na górze w naszym domku, mysle że jest rozwiazana poprawnie...

Zgłaszaliśmy problem do przedstawiciela fakro ale on ztwierdził że to nie mozliwe aby okna były wadliwe...

Wszędzie tam gdzie pod oknami sa grzejniki muszą one grzać , nie można ich zakręcać , nawiewniki pootwierać - musi do budynku być doprowadzone powietrze , żeby kanałami wentylacyjnymi mogło byc one usuwane - bo tylko wtedy jest cyrkulacja powietrza .

Dlatego problem głównie masz w łazience bo nie ma pod oknami grzejnika i cyrkulacja powietrza jest zaburzona .

Okna są dobre - to nie jest ich wada .

To sa właśnie główne przykłady niedomagań wentylacji grawitacyjnej zimową porą - gdy okna zamykamy / uszczelniamy budynek / - bo zimno do domu wpada - i do nich trzeba się przyzwyczaić ...

Witam wszystkich :)

Od co najmniej 3 tyg. śledzę posty na tym forum, aż wreszcie się odważyłam i sama piszę...

Ponieważ mam 9-ci miesięcznego Szkraba w domu - za którym muszę non-stop wodzić oczami i chodzić :), a tym samym nie dane mi jest wczytać się we wszystko co do tej pory na tym forum naskrobaliście... dlatego postanowiłam poprosić wprost o - POMOC!!!, a mianowicie:

Jesteśmy z mężem na etapie ostatecznego wyboru projektu, gdzie mój mąż mnie – i słusznie zresztą - ponagla z podjęciem decyzji, a ja.... się waham.

Całe życie mieszkamy w bloku i jakoś trudno mi sobie wyobrazić pewne rozwiązania zaproponowane w projekcie, chociażby takie - jak wielkość kuchni.

Stąd też moja prośba - SERDECZNA I OGROMNA - proszę o przesłanie na maila fotek kuchni - bo mnie się wydaje, że jest po prostu mała!!??? I czy rezygnowaliście ze spiżarni? Jak urządzić taka kuchnię?

Aaaa i jeszcze jedno - co ze schodami na gorę - czy nie są "wciśnięte" w kuchnię?

Również w tej kwestii poproszę o fotki.

Z góry dziękuję!!! a oto mój e-mail - [email protected]

pozdrawiam.

P.s. Nie, żebym nie miała gustu w urządzaniu kuchni :lol: - hihi- tylko toczę spór z mężem - bo mu tłumaczę - że na pierwszy rzut oka - jest mała!

P.S. - 2 - Eeeeehhhh - piękne te Wasze orionki :)

P.s. - 3 - I jeszcze coś - nasz chyba nie będzie taki paradny, jak Wasze, ponieważ zamierzamy garaż przerobić na pomieszczenia gospodarcze, kotłownię itp., dlatego też - tej części domu nie będa zdobiły drzwi garażowe, a jedynie okna, więc nie wiem - czy nie popsujemy całego wrażenia????

Czekam na Wasze opinie i podpowiedzi.

Witaj

Czyli masz podobne dylematy jak i my mieliśmy kilka lat temu jak rozpoczynaliśmy przygodę z Orionem - my też przeprowadziliśmy się z bloku - mieszczuchy całe życie :D / .

- dla nas kuchnia wg projektu była mała - całe życie męczyliśmy sie w kuchni w bloku wymiarów mikroskopijnych - więc teraz w Orionie mamy duuuużą kuchnię :) - zrezygnowaliśmy ze spiżarki i kuchnia zrobiła się taka jak sobie wymarzyliśmy :D

Zamieszczałem już na forum zdjęcia naszej kuchni - cofnij sie wstecz w naszym wątku to je znajdziesz .

Witaj zdenka,

Na forum tym odnośnie orionka jest wiele słów zachwytu i uwielbienia do tego projektu. domek ten jest naprawdę fajniusi, miło i wygodnie siew nim mieszka. Dla 4-5 osobowej rodzinki jest w sam raz. My mieszkamy już ponad rok i jest w porządku. Oczywiście było klilka przeróbek i pewnie jeszcze kilka by się przydała ale ....

Odnosnie kuchni: kuchnia jest faktycznie mała. Zależy jaka wielkość cię interesuje. Jak dla mnie mogła by być jeszcze co najmniej 2 metry głębsza. Okno w orginalnych zamierzeniach projektu jest raczej trochę za duże. Ja mam spiżarkę i nie zamieniłabym jej na nic innego. Jest poprostu boska!!! Mam w niej półki do samego sufitu i zapakowałam tam wszystkie garnki, słoiki, miksery i inne art. spożywcze dzięki temu mam dużo miejsca w szafkach i doskonale sieze wszystkim mieszczę:)

Uważam że warto by było w orionku przy budowie pomyśleć o powiększeniu wykusza w jadalni tak aby spokojnie ustawić tam duuuży stół, mysle że będzie lepiej.

Odnośnie schodów: to zależy jakie schody sobie zrobicie. My mamy drewniane i są dość masywne i zajmują sporo miejsca. Faktycznie może ciut wchodzą do kuchni i są jakby w "centrum zainteresowania" domu ale nam akurakt o to chodziło.

Salon jest duży i przestronny. Za to kotłownia - w przypadku ogrzewania gazem - spoko wystarcza. W naszym przypadku mamy ogrzewanie miałem i kotłownia jest przeniesiona do garażu (powiększyliśmy gazraż od tyłu). Na miejscu kotłowni mam pralnię i jest fajnie.

Zdjęcia wyśle na maila. Mam nadzieję zę dużo pomogą.

AGNIESZKAK. powiedz jedno,dlaczego Ty wybudowalaś Orionka skoro ma on dla Ciebie tyle wad!?

Na forum tym odnośnie orionka jest wiele słów zachwytu i uwielbienia do tego projektu

oczywiście,że TAK! gdyby tak nie było,wybrałabym inny projekt

ma u mnie mały minus, za wiatrołap

Zdenka a propo spiżarni.Ja ją zlikwidowałam z wielkim bólem,bo lubie przetworki :wink: ,znajdę miejsce na szafkę w garażu.A co do robotów kuchennych,wystarczy szafka w zabudowie do samego sufitu :wink: