Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Orion i alabaster - ocena należy do Was :) http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/moment/1352

Skoro tak,to oceniam!

Mnie się nie podoba.Nie lubię garażu w bryle domu :-?.

znalazłam coś takiego - 2 w 1

Nic nie ma z Orionka........

ani wykuszy,które mnie tak urzekły (wiem jest wysunięta ścianka w jadalni,ale to nie to!)

ani tych pięknych filarów

ani przykrytego tarasu itd........ :wink:

Wiesz co on ma podobnego!?

-pogrubione "ozdobniki" przy cokole

-i zadaszenie przy wejściu

nic wiecej :-?

pozdrawiam

Cenne słowa krytyki :D

Jak dla mnie wady Alabastra :

- garaż w bryle budynku

- brak wykuszów

- brak podcienia na tarasie - powiem wam Orionowicze drodzy taki podcień jest rewelacyjny - elewację ogrodową - taras - mamy od południa - podczas upałów można się przed bezpośrednim palącym słońcem schować , a podczas letniego deszczu skryć przed deszczem - i nie trzeba uciekać do budynku :D

A TO NASZE SCHODY :D

KOSZTOWAŁY MAJATEK ALE SĄ :D (...)

Piękne , piękne schody - gratulacje - można wiedzieć jaki to gatunek drewna ?

:D

Cieszę sie że sie podobają

:D :D Schody sa dębowe. Mają pełne podstopnie bo stwierdziałam ze będę bała sie chodzić po nich jak będą miały prześwity.

- podobają się - i to bardzo - :D - takie schody to piękny mebel , centralnie umiejscowiony na parterze Orionka - bardzo dodają uroku .

U nas także - jak gościmy jakichkolwiek znajomych wszyscy bez wyjątku zwracają uwagę na schody ...

z tego co pamiętam, wasze schody też sa piękne i trochę podobne do naszych - prawda?

nasze na tych zdjeciach wyszły trochę jaśniejsze niż są w rzeczywistości...i masz rację, każdy kto do nas przyjeżdza zachwyca sieschodami :D

z tego co pamiętam, wasze schody też sa piękne i trochę podobne do naszych - prawda?

nasze na tych zdjeciach wyszły trochę jaśniejsze niż są w rzeczywistości...i masz rację, każdy kto do nas przyjeżdza zachwyca sieschodami :D

Są podobne - tylko nasze są całkowicie zabiegowe - nie mają połączenia ze ścianą - balustrady na całej długości biegu , no i są całkowicie ażurowe z prześwitami pomiędzy stopniami .

No i ja trochę się bałem bejcowania drewna - szczególnie na stopniach - a że u nas też priorytetem był ciemny kolor więc wybraliśmy jako materiał ciemy gatunek egzotyka - Sapeli .

AgnieszkaK - w temacie kuchni - na focie widać że masz i używasz zlewu jednokomorowego z pyragranitu w kształcie koła - bez ociekacza czy innej komory - jakie jest Twoje zdanie z użytkowania takiego zlewozmywaka ?? - moja żona uparła się na taki sam - tylko ciemny pyragranit / mamy blat z jasnego granitu i ciemny zlew bardzo ładnie się komponuje :-? - to zdanie mojej żony :D / - no i siłą rzeczy musiałem takowy nabyć - ale ja uważam że taki zlew to wielkie nieporozumienie - jedna komora , niewiele miejsca przez to na naczynia w środku , brak ociekacza / mamy taki zewnętrzny postawiony obok - ale to porażka - ciągle mokro i wilgotno dookoła etc ... - dobrze że mamy blat granitowy to woda mu nie szkodzi .../ :-?

AgnieszkaK - w temacie kuchni - na focie widać że masz i używasz zlewu jednokomorowego z pyragranitu w kształcie koła - bez ociekacza czy innej komory - jakie jest Twoje zdanie z użytkowania takiego zlewozmywaka ?? - moja żona uparła się na taki sam - tylko ciemny pyragranit / mamy blat z jasnego granitu i ciemny zlew bardzo ładnie się komponuje :-? - to zdanie mojej żony :D / - no i siłą rzeczy musiałem takowy nabyć - ale ja uważam że taki zlew to wielkie nieporozumienie - jedna komora , niewiele miejsca przez to na naczynia w środku , brak ociekacza / mamy taki zewnętrzny postawiony obok - ale to porażka - ciągle mokro i wilgotno dookoła etc ... - dobrze że mamy blat granitowy to woda mu nie szkodzi .../ :-?

Na zdjęciach trochę średnio dobrze widać ten zlewozmywak ale ja ma go 1 kororowego z ociekaczem obok (jest po prawej stronie ) ale blat jest prawie takiego samego koloru i trochę sie obraz zlewa...

W związku z tym że mam ociekacz mam gdzie stawiać mokre naczynia ale i tak wolałabym chyba tradycyjną szafkę z szyszarką w środku powieszona nad zlewem. miałam takie rozwiązanie w poprzednim domu i teraz mi tego brakuje. muszę wycierać naczynia i odrazu je chować do szafek a czasem mi sietak...niechce...

Nie wyobrażam sobie zlewozmywaka bez ociekacza...

Są podobne - tylko nasze są całkowicie zabiegowe - nie mają połączenia ze ścianą - balustrady na całej długości biegu , no i są całkowicie ażurowe z prześwitami pomiędzy stopniami .

No i ja trochę się bałem bejcowania drewna - szczególnie na stopniach - a że u nas też priorytetem był ciemny kolor więc wybraliśmy jako materiał ciemy gatunek egzotyka - Sapeli .

czemu się bałeś bejcowania, bo może ja nieświadoma jestem i nawet nie pomyślałam....

Przede wszystkim bejcowanie stopni / po których się chodzi - i które są najbardziej narażone na porysowanie i wytarcie w trakcie eksploatacji / , i poręczy po których się przesuwa rękami - te dwa elementy narażone są najbardziej na zużycie - jasne drewno bejcowane na kolor w tych miejscach po latach eksploatacji się wyciera i skutkiem tego spod koloru wychodzi jasne drewno ...

Wygląda to bardzo nieestetycznie i w naprawie jest bardzo trudne - przeszlifowanie uszkodzeń i ich ponowne bejcownie bardzo często ma wygląd inny od pozostałego koloru elementów schodów .

Mam kolegę - stolarza/parkieciarza - który właśnie na to mi zwrócił uwagę jak wybieraliśmy materiał na schody - wiele takich uszkodszeń / które zawsze w przypadku materiału naturalnego jakim jest drewno występują po czasie / już naprawiał i zawsze takie poprawki wyglądaja brzydko - elementy naprawiane w stosunku do pozostałych bejcowanych wcześniej wyglądają pstrokato i odróżniają się kolosalnie .

Dlatego mi radził - wybieraj - polskie drewno - jasne - naturalne kolory - jasne schody , jak chcesz ciemny kolor - tylko ciemny , naturalny egzotyk - w przypadku uszkodzeń w trakcie eksploatacji tylko się uszkodzenia szlifuje i lakieruje - kolor zawsze zostanie taki sam - nie do odróżnienia po naprawie .

Dlatego zacisnęliśmy pasa i wybraliśmy naturalnie ciemny gatunek drewna - właśnie Sapeli .

(...)

Na zdjęciach trochę średnio dobrze widać ten zlewozmywak ale ja ma go 1 kororowego z ociekaczem obok (jest po prawej stronie ) ale blat jest prawie takiego samego koloru i trochę sie obraz zlewa...(...)

No to nie ma tematu - u nas tylko jedna komora bez ociekacza - porażka - ale cóż - trzeba się przyzwyczaić :)

Witam

A oto nasza kuchnia.... jeszcze nie do końca ogarnięta i brakuje jednego szczegółu w meblach (... a w tle przemykająca Teściowa.... :wink: )

http://i37.photobucket.com/albums/e90/bart_d/DSC08160-1.jpg

Pieknie :D

Obserwacja moja jest :

Macie chyba schody drewniane na beton. Wlasnie tak chcemy zrobic. Mozesz powiedziec cos wiecej jak to u Was bylo, ze schodami ? Koszt, rodzaj drzewa? Czy zabudowaliscie schody po spodem? Teraz wlasnie mnie to ciekawi :oops:

Milego dnia.

PS. Moze wkleisz pare zdjec schodow?

:D

Witam

A oto nasza kuchnia.... jeszcze nie do końca ogarnięta i brakuje jednego szczegółu w meblach (... a w tle przemykająca Teściowa.... :wink: )

http://i37.photobucket.com/albums/e90/bart_d/DSC08160-1.jpg

Bart,nie bądź taki ! wrzuc więcej zdjęc kuchni! ............koniecznie w oświetleniu dziennym :wink:

Mam tylko to jedno zdjęcie ale gdzieś za około tydzień (jak zamieszkam) będę miał więcej.

Co do schodów to mamy schody faktycznie drewno na beton, jest to dąb a kosztowały z poręczami 7400zł. Co do zabudowy pod schodami to niestety (przy moim braku wówczas doświadczenia) dałem sobie zaprojektować schody do piwnicy pod schodami na poddasze - jedna klatka,co zabrało trochę przestrzeni na parterze.

To zdjęcie jeszcze z prac montażowych.

http://i37.photobucket.com/albums/e90/bart_d/DSC006062.jpg

Witam

Jako że to mój pierwszy wpis przedstawię się ,na imię mam Adam i chciałbym dołączyć do grupy budujących i już użytkujących dom orion.

Zamierzam budować dom w okolicach Brzeska (woj. małopolskie).Zmiany jakie chcę dokonać w projekcie są niewielkie:

-poszerzony garaż o 90cm

-likwidacja drzwi balkonowych w gabinecie

-pomieszczenie nad garażem będzie podzielone na pralnię i garderobę

Zastanawiam się jeszcze nad wysokością ścianki kolankowej i nad spiżarką.

Witam

Jako że to mój pierwszy wpis przedstawię się ,na imię mam Adam i chciałbym dołączyć do grupy budujących i już użytkujących dom orion.

Zamierzam budować dom w okolicach Brzeska (woj. małopolskie).Zmiany jakie (...)

No proszę - witaj - następny "południowy" Orion :lol:

- a tak na marginesie to za niedługo powinien ujawnić się u nas w wątku jeszcze jeden Orion - mój trochę dalszy sąsiad - ale - poczekamy - zobaczymy :D

Witam

Zamierzam budować dom w okolicach Brzeska (woj. małopolskie).Zmiany jakie chcę dokonać w projekcie są niewielkie:

-poszerzony garaż o 90cm

-likwidacja drzwi balkonowych w gabinecie

-pomieszczenie nad garażem będzie podzielone na pralnię i garderobę

Zastanawiam się jeszcze nad wysokością ścianki kolankowej i nad spiżarką.

Witaj Adamie :D

Wszytkie te zmiany ktore planujesz wprowadzic zrealizowalem u siebie 8) warto zmieniac i przestawiac...aby tylko nie przesadzic, pamietaj , ze kazda zmiana niesie pewne konsekwencje.

Powodzenia :D