Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za miły odzew na mój pierwszy post.Skoro zostałem już przyjęty do "orionowskiej "grupy ,mam dwa pytania.

Pierwsze pytanie (dużo mniejszego kalibru niż drugie) dotyczy raczej osób już mieszkających w orionach,a mianowicie:czy dobrym pomysłem jest wymurowanie dodatkowego przewodu dymowego w pokoju na piętrze (2/3 na rys.),żeby była możliwość podłączenia w przyszłości kozy? Czy wyobrażacie sobie np.teraz w zimie że macie w tym pokoju kozę i dogrzewacie sobie ten pokój lub może całe poddasze ?Z tego co wiem takie piecyki całkiem dobrze sobie radzą w tego typu sprawach.

I drugie pytanie

Zakładając że będę miał:

-wentylację mechaniczną

-garaż nie ogrzewany z wentylacją naturalną

-piec kondesat jedno-funkcyjny maksymalnie do 21kW (wyprowadzenie spalin przez ścianę ,zamknięta komora spalania )

Czy w związku z tym mogę zrezygnować całkowicie z murowania kominów w kotłowni?

Jak mają się przepisy budowlane co do takiego pomysłu?

Co Wy o tym sądzicie?

Gra jest warta świeczki?

Jeżeli za bardzo namieszałem w tych pytaniach to przepraszam,ale tak mnie coś naszło żeby spytać o te sprawy.

Dziękuję

Dziękuję za miły odzew na mój pierwszy post.Skoro zostałem już przyjęty do "orionowskiej "grupy ,mam dwa pytania.

Pierwsze pytanie (dużo mniejszego kalibru niż drugie) dotyczy raczej osób już mieszkających w orionach,a mianowicie:czy dobrym pomysłem jest wymurowanie dodatkowego przewodu dymowego w pokoju na piętrze (2/3 na rys.),żeby była możliwość podłączenia w przyszłości kozy? Czy wyobrażacie sobie np.teraz w zimie że macie w tym pokoju kozę i dogrzewacie sobie ten pokój lub może całe poddasze ?Z tego co wiem takie piecyki całkiem dobrze sobie radzą w tego typu sprawach.

I drugie pytanie

Zakładając że będę miał:

-wentylację mechaniczną

-piec kondesat jedno-funkcyjny maksymalnie do 21kW (wyprowadzenie spalin przez ścianę ,zamknięta komora spalania )

Co Wy o tym sądzicie?

Gra jest warta świeczki?

Jeżeli za bardzo namieszałem w tych pytaniach to przepraszam,ale tak mnie coś naszło żeby spytać o te sprawy.

Dziękuję

koza to raczej nie jest dobrym pomysłem. Co prawda jeszcze nie mieszkamy w Orionku ale w zeszłym roku ogrzewaliśmy kozą salon i ciepło było przy kozie a już np. w kuchni nie. Być może, że można zrobić jakieś rozprowadzenie ciepła ale o tym to naaaajwięcej wie Pablitoo :lol:

Ja jeszcze za prawie konieczne uważam wydłużenie dolnej łazienki. Chyba, że ktoś nie chce tam wstawiać prysznica tylko zrobić taką małą toaletę, wtedy nie ma sprawy.

Osobiście uważam, że za mały jest jeszcze wiatrołap, ale chyba do tego muszę się przyzwyczaić.

Wpełni się z tobą zgadzam w obukwestiach.

Ja jako już mieszkająca w orionku, mam łazienkę powiększoną kosztem korytarzyka i mam tam naprawdę spory prysznic i wszystko gra... a co do wiartołapu to też uważam ze jest za mały.

planuje zrobić w nim szafę wnękową na kurtki i nie wiem jak wtedy suę tam ruszę... :-?

Ja jeszcze za prawie konieczne uważam wydłużenie dolnej łazienki. Chyba, że ktoś nie chce tam wstawiać prysznica tylko zrobić taką małą toaletę, wtedy nie ma sprawy.

Osobiście uważam, że za mały jest jeszcze wiatrołap, ale chyba do tego muszę się przyzwyczaić.

Wpełni się z tobą zgadzam w obukwestiach.

Ja jako już mieszkająca w orionku, mam łazienkę powiększoną kosztem korytarzyka i mam tam naprawdę spory prysznic i wszystko gra... a co do wiartołapu to też uważam ze jest za mały.

planuje zrobić w nim szafę wnękową na kurtki i nie wiem jak wtedy suę tam ruszę... :-?

Ja również się zgadzam :D - powiększyłem w naszym Orionku i łazienkę dolną i wiatrołap .

(...)

Takie piecyki dobrze sobie radzą w ogrzewaniu pomieszczeń - ale tylko tych w których są zainstalowane - zapomnij że taka koza nawet umieszczona centralnie na poddaszu ogrzeje Ci wszystkie pomieszczenia .

Kanał dymowy w kominie jak najbardziej można wymurować - tylko ważną sprawą jest jego długość - aby zapewnić odpowiedni ciąg - nie pamiętam już - ale trzeba poszperać w normach ile minimum długości taki przewód dymowy musi mieć .

Druga sprawa to bezwzględnie wentylacja wywiewna w pomieszczeniu gdzie będzie stała koza i wentylacja nawiewna - aby zapewnić doprowadzenie powietrze do spalania - co dla Twojego projektu wentylacji mechanicznej jest absolutnie wykluczone - takoż przy wentylacji mechanicznej projekt kozy dobry nie jest ... - przykro mi .

Kwestią wtórną jest robienie z poddasza kotłowni - wnosić opał - wynosić popiół - średnia przyjemność i komfort ...

I drugie pytanie

Zakładając że będę miał:

-wentylację mechaniczną

Co Wy o tym sądzicie?

Gra jest warta świeczki?

Dziękuję

Dla wentylacji mechanicznej możesz zrezygnować z budowy kominów wentylacyjnych - Polskie prawo budowlane nie nakazuje budowy kominów - musi być wykonana wentylacja - a dla tego jej rodzaju komin jest po prostu zbędny ...

Bart_D śliczna kuchnia :lol: jak możesz to wklej więcej fotek schodów. Czy masz tylko jedne wejście do salonu? bo ja mam tylko przy jadalni i jestem ciekawa czy ktoś zrobił podobnie 8)

Witam

Dziękuję za miłe słowa.

Od wczoraj mieszkamy już w swoim Orionku. Co prawda jeszcze wiele do zrobienia (czyt. kupienia) ale do końca tygodnia zrobię kilka fotek.

EwoWoj, co do wejścia do salonu to mam dwa tak jak w projekcie, chociaż dużo myślałem nad zamurowaniem, dałoby to prawdopodobnie większą ustawność salonu.

Mam pytanie odnośnie pieca....

Nie znam siena piecach jak każda kobieta :D i mój mąż też sie raczej na tym nie zna. Obecnie mamy piec na miał i inne smieci ale planujem kupić piec na ekogroszek...Trafia nam sie taki piec okazyjnie używany przez 3 miesiace...tylko mam takie pytanie...

czy jezeli ten piec ma wydajność na 300metrów to będziemy mogli nim ogrzewać naszego orionka (170m)?

Czy nie będzie za duży i jakie mogą być skutki i konsekwencje jeżeli zamontujemy taki piec u siebie?

Bart_D śliczna kuchnia :lol: jak możesz to wklej więcej fotek schodów. Czy masz tylko jedne wejście do salonu? bo ja mam tylko przy jadalni i jestem ciekawa czy ktoś zrobił podobnie 8)

Witam

Dziękuję za miłe słowa.

Od wczoraj mieszkamy już w swoim Orionku. Co prawda jeszcze wiele do zrobienia (czyt. kupienia) ale do końca tygodnia zrobię kilka fotek.

EwoWoj, co do wejścia do salonu to mam dwa tak jak w projekcie, chociaż dużo myślałem nad zamurowaniem, dałoby to prawdopodobnie większą ustawność salonu.

GRATULACJE !!! :D

Musi byc super :roll:

Milego dnia.

Witam

Dziękuję za miłe słowa.

również przesyłam GRATULACJE :lol:

A ja dzisiaj wyskocze z takim pytaniem :D ... wlasnie zastanawiam sie jakie dac oswietlenie w elementach dekoracyjnych, w kuchni, etc...generalnie chodzi o halogeny, ktore wybrac, 230 V czy niskonapieciowe???

Jak to rozwiazaliscie w swoich Orionach???

Milego dnia. :D

LED-y .

Ale czy ledy wszedzie??? Sprawdzaja sie???Moze jak swiatlo glowne lepiej halogeny???

A ja dzisiaj wyskocze z takim pytaniem :D ... wlasnie zastanawiam sie jakie dac oswietlenie w elementach dekoracyjnych, w kuchni, etc...generalnie chodzi o halogeny, ktore wybrac, 230 V czy niskonapieciowe???

Jak to rozwiazaliscie w swoich Orionach???

Milego dnia. :D

LED-y .

Ale czy ledy wszedzie??? Sprawdzaja sie???Moze jak swiatlo glowne lepiej halogeny???

Przecież napisałeś że chodzi o światło dekoracyjne ... - jako główny rodzaj oświetlenia Ledy jeszcze się nie nadają - ale do wszelakiego oświetlania dekoracyjnego - jak najbardziej .

U nas główna lampa w kuchi to świetlówka energooszczędna , ale już oświetlenie blatu kuchennego zamontowane pod wiszącymi szafkami , oświetlenie wewnętrzne wiszących szafek - to wszystko Ledy .