Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko jasne.Dzieki Pablitoo :D

Osobiście zrobiłem próbę - czy Ledy nadają się na światło główne - nabyłem żarówkę LEDową / 230V / 80 diód LED / 4W / o barwie światła ciepłej i kącie rozsyłu światła 120 stopni - żarówka ta wg sprzedawców miała ekwiwalent 60W żarówki wolframowej - założyłem ją do kinkietu w kuchni - nawet jak widać nie jako główne oświetlenie ale jako nazwę to "pomocnicze" :D - test trwał około 10 min - organoleptycznie stwierdzam że jasność można porównać conajwyżej do typowej 40-stki a i ciepła barwa światła jest dyskusyjna - absolutnie taka żarówka Ledowa nie nadaje się do oświetlenia pomieszczeń .

Jeszcze nie ta technologia - może za jakiś czas gdy bardziej dopracują technologię lub gdy tańsza stanie się technologia powerLED - ale na pewno nie teraz .

Mrozik , mrozik - wreszcie przyszła piękna zima - u nas dzisiaj w nocy -16 stopni :lol: - śniegu również napadało - ale że nie mieszkam w mieście to i nie ma problemów z odśnieżaniem dróg 8) - drogi bezproblemowo przejezdne .

Kocioł sobie pięknie pyka , w domu cieplutko a popołudniami jak napalę w kominku to już wogóle sie wychodzić na zewnatrz nie chce - a za oknami śnieg sie skrzy i mrozik trzyma .

A jak tam u Was Orionowicze - przymroziło ?

:D

Chciałabym sie zapytac ile metrow elewacji wam wyszlo ??
Pomoze mi ktos z ta elewacja??? U nas -12 i delikatnie sypie.

Witam serdecznie wszystkich orionowiczów i chciałabym dołączyć do Waszego szacownego grona mogę ? :roll: forum śledzę na bierząco. U mnie stan surowy zamknięty w środku tynki i wszystkie instalacje. Panowie skończyli ocieplać i wyszło dokładnie 320 m2 z podwójnym garażem i i podniesieniem o 2 pustaki.

- 11 i piękny śnieg

Witam serdecznie wszystkich orionowiczów i chciałabym dołączyć do Waszego szacownego grona mogę ? :roll: forum śledzę na bierząco. U mnie stan surowy zamknięty w środku tynki i wszystkie instalacje. Panowie skończyli ocieplać i wyszło dokładnie 320 m2 z podwójnym garażem i i podniesieniem o 2 pustaki.

- 11 i piękny śnieg

Nie ma mowy! Za późno się ujawniłaś. Trzeba tu było , przed ociepleniem domu przyjść :evil: :wink: :wink:

A tak poważnie, to witamy Nowych :D :D :D

Witam. Mam na imię Michał i mieszkam w okolicy Szczecina. Moja przygoda z Orionem zaczęła się jakiś czas temu. W październiku wyglądało to tak:

http://images45.fotosik.pl/240/c668d4d0989ec818m.jpg

Wszyscy się wzięli za pracę.....

http://images39.fotosik.pl/236/b1f24189103dc310m.jpg

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

http://images40.fotosik.pl/235/09b117b8db3ffc5cm.jpghttp://images48.fotosik.pl/240/24f69b8dbd140d71m.jpghttp://images50.fotosik.pl/240/840590788ff13981m.jpg

Jak widać jest to Orion II i jakiś większych zmian nie wprowadziliśmy co do projektu.

W tej chwili mamy mały dylemat jakie okna połaciowe zastosować drewniane czy z PCV i jakiej wielkości. W projekcie mam 160x70 i wydaje mi się że mogą być troszkę za duże, wolałbym 140x70 ale nie jestem do końca przekonany. Zdecydowaliśmy tylko że będą to okna wysoko osiowe. Ciekaw jestem jakie Wy zastosowaliście okna na piętrze.

Po za tym zastosowałem kominy schiedla i ciekaw jestem jak zrobiliście wyczystkę itd. Prosiłbym o jakieś informacje i podpowiedzi.

pozdrawiam

Witaj

Pomocnika masz przedniego - pracowity chłopak :D

Pięknie rośnie Ci Orionek - aż miło popatrzeć i powspominać dawne już czasy ...

Odnośnie okien połaciowych - projektowy rozmiar - tylko - duże okna pięknie doświetlają pokoje na poddaszu - u nas Veluxy M10 - czyli 160x78 .

- nie wiem co to znaczy "wysoko osiowe" - czy aby klapowe czy obrotowo-klapowe ??

Witam. To są te okna http://www.oknadachowe.com/index.php?p2081,roto-okno-735-k-74x160

Możesz mi powiedzieć jakie wrażenie robią tak duże okna? Boje się że o ile z zewnątrz dobrze będą one wyglądały to wewnątrz pokoi będą po prostu za duże i brzydko wyglądały. I jeszcze jedno pytanie, te okna masz drewniane czy z PCV?????

dzięki za pomoc pozdrawiam.

No tak - okno wysokoosiowe to wg nomenklatury ROTO okno w którym oś obrotu / otwarcia / jest powyżej środka okna - w tym wypadku na 3/4 wysokości - no cóż - kwestia wyboru - u nas okna obrotowe / oś otwarcia w połowie okna / i obrotowo/klapowe / dwie osie otwarcia - w połowie okna i w górnej krawędzi / - u nas wszystkie okna drewniane .

Wielkość okien jest w sam raz - oczywiście wg mnie - znakomicie wyglądają i z zewnątrz i od wewnątrz i ponadto świetnie doświetlają pokoje na poddaszu .

Dzięki piękne za pomoc, jeśli chodzi o ten salonik to fajnie to wygląda jak są dwa, a jak się to ma do okien w pokojach? Chodzi mi o to że jak będą pojedyncze to nie będą się wydawały za długie i za "chude"? Cały czas się zastanawiamy z żoną jak to będzie, wiadomo doświetlenie pomieszczeń jest ważne chociaż ja akurat mam okna na południe także słońce będzie..... Najlepiej było by na żywo ocenić :) ale najpierw trzeba znaleźć kogoś z Orionkiem w zach-pomie.

Widziałem że Irekmuz jest ze Szczecina ale ciekaw jestem czy nadal zagląda na forum.