Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich orionowiczów!!

może ktoś podrzuci mi jakieś informacje na temat ilości materiałow jakie są potrzebne do sklecenia tego rajskiego domu. teraz okres ostro zimowy i materiały potaniały

jak ktoś posiada takie informacje bardzo bym prosił o pomoc.

z góry dzięki!!!!!

wesołych Świąt :D :D :D :D :D

piszcie i pomagajcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D

Najprościej będzie, jak zajrzysz sobie do dziennika Danki (mam nadzieję Dana że się nie obrazisz:))

: http://forum.muratordom.pl/orionczycy-ii-czyli-d-p-m-m,t150173.htm

Dana bardzo szczegółowo opisuje co, po co, ile i dlaczego aż tak dużo :)

piszcie i pomagajcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D

Najprościej będzie, jak zajrzysz sobie do dziennika Danki (mam nadzieję Dana że się nie obrazisz:))

: http://forum.muratordom.pl/orionczycy-ii-czyli-d-p-m-m,t150173.htm

no coś ty ! za taką reklamę :D .......patrz w dół

Dana bardzo szczegółowo opisuje co, po co, ile i dlaczego aż tak dużo :)

Ps.A tak w ogóle proponowałam swój dziennik koledze,ale chyba nie lubi go :-? Nawet dodam,że zestaw materiałów jest na 5 stronie!!!!!!!

Ktoś ostatnio pytał nt. systemu Schiedla. Mnie osobiście nie podoba się to, że tak odstaje od ściany i zabiera sporo miejsca w salonie - na pewno przy normalnym murowanym jest to lepiej rozwiązane. Wyczystkę mamy od strony gabinetu.

A propos dzisiaj było pierwsze rozpalenie naszego kominka :lol: :lol: :lol: (ojojoj, ale się cieszę)

http://lh4.ggpht.com/_0KvTX09Hybk/Sy-zqLzMQcI/AAAAAAAAAvE/nydsHK6skqw/s576/kominek4.jpg

(...) Mnie osobiście nie podoba się to, że tak odstaje od ściany i zabiera sporo miejsca w salonie - na pewno przy normalnym murowanym jest to lepiej rozwiązane.(...)

Pięknie - buzuje aż miło - tylko nie hajcuj za gwałtownie na początku / kilka pierwszych paleń / - komin jest zimny , na dworze zimno - przy bardzo gwałtownym paleniu komin / wkład / może pęknąć ...

PS.

Murowanie nawet komina tradycyjnego / nie systemowego / w ścianie nośnej jest co najmniej nieroztropne - jak nie zabronione przepisami :D - takoż Twój komin jest jak najbardziej prawidłowo zbudowany przy ścianie nośnej - tak samo zresztą jak i mój - murowany tradycyjnie - również "dostawiony" do ściany nośnej . Twój komin jest o wiele węższy - zobacz na mój - ponieważ mam kanał dymowy o wiele większy / wymagany do kominka z paleniskiem otwartym / więc mój komin jest i szerszy i dłuższy :

http://images42.fotosik.pl/152/d6d4a941faf8ac2dmed.jpg

Murowanie nawet komina tradycyjnego / nie systemowego / w ścianie nośnej jest co najmniej nieroztropne - jak nie zabronione przepisami :D - takoż Twój komin jest jak najbardziej prawidłowo zbudowany przy ścianie nośnej - tak samo zresztą jak i mój - murowany tradycyjnie - również "dostawiony" do ściany nośnej . Twój komin jest o wiele węższy - zobacz na mój - ponieważ mam kanał dymowy o wiele większy / wymagany do kominka z paleniskiem otwartym / więc mój komin jest i szerszy i dłuższy.

Witam.U mnie zrobiono komin w ścianie nośnej ale zastosowano podciągi i strop związał wszystko jak należy.

http://images37.fotosik.pl/235/356b94f812a0b823med.jpg

Murowanie nawet komina tradycyjnego / nie systemowego / w ścianie nośnej jest co najmniej nieroztropne

pablitoo muszę się odezwac :lol: .......spójrz w projekt ! :wink:

:D - dziękuje za zwrócenie uwagi :D - prawidłowo wykonane podciągi i można budować - ja to już chyba na wszystko patrzę przez pryzmat własnych doświadczeń - u moich teściów komin murowany był w ścianie nośnej - też wg projektu - po dwóch latach ściana i komin pękły - no ale w sumie to nie można uogólniać .

Dlatego też i w naszym Orionie nie zdecydowalismy się na murowanie komina w ścianie ...

:wink:

po dwóch latach ściana i komin pękły

No cóż przyczyn może byc wiele.Nie będę się tutaj wymądrzac,bo się na tym nie znam :wink: Kominy mam wymurowane zgodnie z projektem,czyli komin od kominka w ścianie nośnej,a od pieca "dostawiony" i wymurowany.

Pozwolę sobie przytoczyc parę info.

-Powszechnie używanym materiałem do budowy kominów murowanych są pełne cegły ceramiczne. Dlatego budowane z nich kominy są ciężkie i wymagają oparcia na solidnym fundamencie.

-Kominy murowane mogą być wolno stojące albo wbudowane w ścianę nośną. Te drugie buduje się równocześnie z domem, a ścianę, w którą są wbudowane, często wykorzystuje się jako oparcie dla stropu. Tak można robić, ale tylko pod warunkiem, że ściana ma wystarczającą nośność, a konstrukcja opartego na niej stropu nie zmniejszy przekroju przebiegających w kominie kanałów.

-Kominy powinny być murowane na pełne spoiny(czyli takie, które szczelnie wypełniają przestrzeń między cegłami). Należy też zwracać uwagę na to, aby nadmiar zaprawy wypływający od środka komina był usuwany od razu w trakcie murowania. W przeciwnym razie zaprawa stwardnieje i utworzy nawisy, które będą zakłócać ciąg w kominie.

-Uwaga! Komin murowany w ścianie nośnej powinien być z nią należycie połączony. W tym celu cegły ściany i komina przewiązuje się co kilka warstw.

Wszystko powyższe mam zgodnie z instrukcją,wiec chyba spac mogę spokojnie. :wink:

pozdrawiam

po dwóch latach ściana i komin pękły

No cóż przyczyn może byc wiele.Nie będę się tutaj wymądrzac,bo się na tym nie znam :wink: Kominy mam wymurowane zgodnie z projektem,czyli komin od kominka w ścianie nośnej,a od pieca "dostawiony" i wymurowany.

Pozwolę sobie przytoczyc parę info.

-Powszechnie używanym materiałem do budowy kominów murowanych są pełne cegły ceramiczne. Dlatego budowane z nich kominy są ciężkie i wymagają oparcia na solidnym fundamencie.

-Kominy murowane mogą być wolno stojące albo wbudowane w ścianę nośną. Te drugie buduje się równocześnie z domem, a ścianę, w którą są wbudowane, często wykorzystuje się jako oparcie dla stropu. Tak można robić, ale tylko pod warunkiem, że ściana ma wystarczającą nośność, a konstrukcja opartego na niej stropu nie zmniejszy przekroju przebiegających w kominie kanałów.

-Kominy powinny być murowane na pełne spoiny(czyli takie, które szczelnie wypełniają przestrzeń między cegłami). Należy też zwracać uwagę na to, aby nadmiar zaprawy wypływający od środka komina był usuwany od razu w trakcie murowania. W przeciwnym razie zaprawa stwardnieje i utworzy nawisy, które będą zakłócać ciąg w kominie.

-Uwaga! Komin murowany w ścianie nośnej powinien być z nią należycie połączony. W tym celu cegły ściany i komina przewiązuje się co kilka warstw.

Wszystko powyższe mam zgodnie z instrukcją,wiec chyba spac mogę spokojnie. :wink:

pozdrawiam

Nic dodać nic ująć - wielki szacun za docielkiwość i wiedzę :wink:

- Wesołych Świąt -