Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dobrze - burza myśli jest jak najbardziej wskazana :D - zwłaszcza w przypadku budowy i konstrukcji których potem poprawić się już nie da ...

Kominy są właśnie takimi wynalazkami - i to jeszcze piekielnie niebezpiecznymi w przypadku błędów budowlanych lub konstrukcyjnych .

U nas również kominy dymowy kominka jest murowany klasycznie z pełnej wypalanej cegły - a to dlatego że do naszego kominka potrzebny był przekrój kanału dymowego tak duży że wówczas jak go budowałem w ofercie nie było aż tak dużych wkładów ceramicznych bądź stalowych - dlatego komin u nas tradycyjny - taki jak budowano 100 lat temu :lol:

LINK - polecam uwadze - bardzo dobry wątek traktujący o problemach z kominem , bardzo dobry ...

LINK2 - tutaj też kilka ciekawych rzeczy w temacie ...

dzięki Dankaf - wszystko znalazłem w twoim dzienniku. trochę poprzeliczałem i

wyszło to co chciałem wiedzieć.

mam do ciebie jeszcze jedno pytanie, czy w kominy wkładaliście jakieś wkłady typu ceramika albo nierdzewka, czy poprostu pozostawiliście gołą cegłę.

jak się te kominy teraz sprawują? mnie murarze namawiają na gotowe. ale one w poruwnaniu z tradycyjnymi są bardzo drogie.!!!!!!!!!!!!!!!

poczek 1 szczerze!? jeśli nigdy nie murowali lub nie bardzo im to wychodzi, to nie ryzykuj.Nasz murarz znał się na tej robocie,miał w tym temacie dużą praktykę.

Jeśli chodzi o wkłady,to będą - mamy zostawiony zapas na wkład.

jak się te kominy teraz sprawują?

nic nie cieknie,nie leci - specjalnie mąż przyjrzał się im dokładnie.Wszystko jest ok.

Ze szczególnymi Świątecznymi życzeniami dla Orionkowej płci pięknej :

.....hi hi hi

miałam troszkę do słuchania :lol: :wink:

:lol: :lol: :lol:

(...)

nic nie cieknie,nie leci - specjalnie mąż przyjrzał się im dokładnie.Wszystko jest ok.

W kwestii szczelności kominów - polecam montaż daszka na wylocie kanału dymowego/spalinowego - znakomicie się sprawdza jako ochrona przed bezpośrednim opadem deszczu jak i zaciekaniem czy zamakaniem wejścia do komina / czapy komina / - a przez to przed zamakaniem wnętrza komina .

U nas daszek jak na focie - ponieważ kanał dymowy mamy o przekroju prostokąta więc daszek u nas w takim samym kształcie - w związku z perspektywą widać tylko krawędź daszka ...

http://images43.fotosik.pl/240/16f779f95cb7ea12med.jpg

witajcie-

od kilku dni mieszkamy juz w domku- przeprowadzka to horror mimo, że wszystko było zaplanowane-od soboty chodze spać póżną noca żeby do Świąt wszystko ogarnąć- ale powiem jedno- nie ma jak u siebie i pomyśleć ile wysiłku , pracy i nerwów kosztuje budowanie własnego gniazdka naprawdę warto się pomęczyć-satysfakcja-bezcenna.

Mamy jeszce wiele pracy- do wykończenia całe poddasze- ale to juz plan przyszłoroczny ,

Korzystajac z okazji życzę wszystkim forumowiczom

Zdrowych, Wesołych Świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie

http://bizuteriaakadi.blox.pl/resource/swieta.jpg

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia

wszystkim życzymy wielu radosnych przeżyć, spotkań z bliskimi,

odpoczynku od trosk i wyzwań życia codziennego

a Nowy 2010 Rok niech będzie dla Was rokiem pomyślności,

sukcesów oraz spełnienia najskrytszych marzeń.

Witam Was wszystkich. Jestem na etapie stanu "zero". Budujemy Orionka z pojedynczym garażem, zastanawiamy się nad roletami antywłamaniowymi ukrytymi pod tynkiem. Czy może ktoś podesłać mi jakies zdjęcia z realizacji. Slyszalem, że przy takim wbudowaniu rolet powstają mostki termiczne. Proszę o podpowiedż z gory dziękuję.

Witam!wszystkich serdecznie....mam cichą nadzieję,że mnie również przyjmiecie w swoim"oriońskim" gronie.Bardzo się cieszę ,że znalazłam ten wątek na necie;może trochę za póżno no ale.Z wielką ciekawością postarałam się prześledzic rózne wątki i naprawdę duzzzo się dowiedziałam oczywiście dzięki Wam.My jesteśmy na etapie stanu surowego .mamy podciągnięte ściany poddasza,niestety ze względu na pogodę nie zdążyliśmy jeszcze przykryc ,ale nie ma tego złego bo jak zobaczyłam wsze Orionki to już sama nie wiem jaki kolor dachówki wybrac...Gdy już wymurowaliśmy parter też zaczęła mnie zastanawiac ''słynna'' kuchnia no i schody (wydawało mi się iż nieco inaczej będzie to wyglądac) wiem ze się powtarzam ale wierzę w Was że jeśli tylko możecie proszę podeślijcie mi fotki waszych kuchni i schodów;strasznie mnie to nurtuje...

jeszce raz Wszystkich serdecznie pozdrawiam!! :wink:

Witam!wszystkich serdecznie....mam cichą nadzieję,że mnie również przyjmiecie w swoim"oriońskim" gronie.Bardzo się cieszę ,że znalazłam ten wątek na necie;może trochę za póżno no ale.Z wielką ciekawością postarałam się prześledzic rózne wątki i naprawdę duzzzo się dowiedziałam oczywiście dzięki Wam.My jesteśmy na etapie stanu surowego .mamy podciągnięte ściany poddasza,niestety ze względu na pogodę nie zdążyliśmy jeszcze przykryc ,ale nie ma tego złego bo jak zobaczyłam wsze Orionki to już sama nie wiem jaki kolor dachówki wybrac...Gdy już wymurowaliśmy parter też zaczęła mnie zastanawiac ''słynna'' kuchnia no i schody (wydawało mi się iż nieco inaczej będzie to wyglądac) wiem ze się powtarzam ale wierzę w Was że jeśli tylko możecie proszę podeślijcie mi fotki waszych kuchni i schodów;strasznie mnie to nurtuje...

jeszce raz Wszystkich serdecznie pozdrawiam!! :wink:

witamy kolejnego orionowicza :lol: :lol: :lol: im więcej osób tym więcej doświadczeń i mniej pomyłek :wink: :D co do schodów i kuchni to jest różnie u mnie np. nie ma spiżarki a schody są murowane :lol: