Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PABLITOO POMOCY

Odszukałam na 31 str. jak pisałeś o wentylacji w kuchni

Czy robiłeś tę wentylację takimi kanałami?

http://www.went-dom.pl/strona.php?27394

Muszę szybciutko zdecydować. Jakiej miałeś szerokości te kanały? Czy 80 wystarczą? Kuchnia elektryczna będzie na tej ścianie gdzie jest wykusz.

I jeszcze jedno - mamy 2 kanały wentylacyjne - w jednym będzie wentylacja od kuchenki elektrycznej i zostaje jeden kanał. Zastanawiamy się czy nie połączyć go z dwóch pomieszczeń: kuchnia - wiatrołap. W wiatrołapie mamy podłogówkę i żadnej wentylacji, więc pomyśleliśmy, że można połączyć to w drugim kanale.

Jak rozmawialiśmy z kominiarzem, to powiedział,że można spokojnie tak zrobić. Jakie jest Wasze doświadczenie? Macie w wiatrołapie jakąś wentylację?

Jeszcze jedno, bo ktoś nam podrzucił pomysł, by w ścianie wykuć dziurę zaraz przy kuchni i by nie było widać w ociepleniu poprowadzić do dachu (tam do kominka wentylacyjnego). Rozważałeś taką możliwość?

Robiłem takimi kanałami - LINK .

Takimi kanałami wkutymi w ścianę / przejście przez strop / i zakończonymi dachówkowym kominkiem wentylacyjnym wyprowadziłem wentylację znad okapu - u nas płyta gazowa . .

Wentylację pomieszczenia kuchni zrobiłem wykorzystując projektowo kanał wentylacyjny który powinien się znajdować w spiżarce / u nas nie ma spiżarki więc wylot wentylacji znajduje się w kuchni / - takie same kanały plastikowe przeprowadziłem przez strop i zakończyłem takim samym kominkiem wentylacyjnym dachówkowym na połaci lukarny .

Wentylacji wiatrołapu nie robiłem wogóle.

Podłaczanie wentylacji z dwóch pomieszczeń do jednego kanału wywiewnego jest błędem i o ile pamiętam jest zabronione przepisami .

Jeszcze jedno, bo ktoś nam podrzucił pomysł, by w ścianie wykuć dziurę zaraz przy kuchni i by nie było widać w ociepleniu poprowadzić do dachu (tam do kominka wentylacyjnego). Rozważałeś taką możliwość?

Zły pomysł - tak poprowadzony kanał wentylacyjny nie bedzie ocieplony / będzie na zewnątrz budynku / - i w duże mrozy będzie przemarzał a ciepłe powietrze przez niego przepływając będzie powodowało wykraplanie sie wilgoci i moknięcie tego kanału a nawet lanie sie skroplin do pomieszczenia .

Interesuje mnie jakiego kolory macie stolarkę na piętrze.

Chodzi o to że z żoną chcemy okna w ciemnym kolorze a okna połaciowe są produkowane w kolorze sosny lub białym. Czy ktoś mógłby pochwalić się swoimi zdjęciami okien. Ciekawi nas jak to wygląda. Jak coś to proszę na email [email protected]

Dziękuję

Czy ktoś z Was ma ogrzewanie na eko-groszek? czy mogłabym prosić o zdjęcia kotłowni? moj e-mail [email protected]

Witam Wszystkich

Forum czytam od końca 2006 wtedy też wszystko się zaczęło. Budowa ruszyła w maju 2007 a w październiku 2008 przeprowadziliśmy się do naszego Orionka. Wprowadziliśmy sporo zmian naszym zdanie dobrych, mieszkam w nim już rok i mam parę szczegółów które mogłyby być rozwiązane inaczej. Coż może przy kolejnym domu.

Przed wybraniem projektu byliśmy na kilku budowach i od razu zobaczyliśmy to co chcemy zmienić, nasz dom miał zachować wygląd Oriona ale naszą funkcjonalność. Niestety w momencie kiedy mieliśmy już pozwolenie okazał się że jest podobny projekt domy (chodzi mi o projekt wnętrza który spełniałby nasze oczekiwana) był to Szmaragd ale nie chcieliśmy tego zaczynać od początku , cóż nie ma co się rozczulać.

Nie do zaakceptowania były dla mnie schody, w tym miejscy którym są, zrobiliśmy je trochę inaczej może mniej wygodnie ale przynajmniej nie paskudzą kuchni i jadalni. Gdybym budowała ten dom jeszcze raz na pewno kotłowania wylądowałaby za garażem który zostałby przedłużony my mamy podwójny, mam ogrzewanie na eko-groszek i jest ciężko, po prostu jest ciasno i nie wygodnie , a w dodatku słuchać w domu piec jak pracuje , teraz się przyzwyczaiłam ale jest za blisko. Te projekty są przystosowane do ogrzewania gazowego, ale to już przerabiałam w poprzednim lokum. W miarę możliwość mogę pomóc, postaram się wstawić fotki naszych rozwiązań,mnie głównie to interesowało może Was też. Od razu przyznam się że jestem początkująca jeśli chodzi o pisanie forum i cała tą obsługę, mam nadzieję że nie polegnę. Jeśli ktoś jest z okolicy zapraszam

p.s.Ester postaram się wysłać zdjęcie naszej kotłowni na twojego e-maila

Witaj Hawa na naszym forum. Nasz ,,gospodarz forum'' jeszcze spi a wiec ja bede tym pierwszym :wink:

Jesli mozesz to wklej fotki na forum bo jest jeszcze kilka osob tutaj co beda miec eko groszek i tez bysmy chcieli zobaczyc fotki.

Napisz prosze cos wiecej o swoich zmianach

Pozdrawiam i zycze wszystkim szczesliwego nowego roku

Z góry bardzo dziękuję. Stoimy teraz przed wyborem czy zastosować gaz czy ogrzewanie na eko-groszek? Zastanawia mnie tylko to w jaki sposób zmieścić piec na eko-groszek do tak małej kotłowni> Na początku też nie mogłam przeżyć usytuowania tych schodów ale teraz chyba powoli się już przyzwyczajam. Ale wszelkie zdjęcia mile widziane

Witaj Hawa!

witamy Cię w naszym gronie,a tak a propo ja tez jestem początkująca.Jeśli mogłabyś to prosze wklej zdjęcia schodów ;też mnie ten problem nieco nurtuje ale pomału się przyzwyczajam.. :( .Mąż zaproponował żeby zmienić nieco ich bieg -przedłużyć trochę ściankę od salonu(na której jest kominek)i zrobić wejście tak jakby od strony jadalni,natomiast ściankę ,która dzieli jadalnię z salonem przy wykuszu trochę ''zburzyć''czy może ma ktoś takie rozwiązanie??co o tym myślicie ?-ogólnie planuję w niej zrobić akwarium tak żeby było je widać i z salonu i z jadalni ale...kiedy to będzie.My będziemy mieć kotłownię tradycyjną-poszerzyliśmy ją kosztem gabinetu na dole i

w stronę garażu także teraz ma około13m :

Witaj "Hawa"!

Po przeczytani Twojej wypowiedzi mówiacej o mieszkaniu już we własnym Orionku również apeluję o zamieszczenie fotek Waszego domku na forum! Co więcej - jeśli to nie problem to bardzo proszę o zdjęcia kotłowni na mojego maila: [email protected]

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję!

P

Hawa wklej zdjęcia :D jestem ciekawa jakie przeróbki zrobiliście bo u mnie to chyba tylko zewnętrzne ściany zostały na swoim miejscu :wink: piec wyrzuciliśmy do osobnego budynku gospodarczego dzięki temu mamy większą łazienkę i większy wiatrołap. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona bo piec a mamy na pellet jest niestety słyszalny i nie wyobrażam sobie mieć go blisko. Mamy zamurowaną jedną ścianę i na niej opierają się schody, które są murowane a wejście do gabinetu jest od strony łazienki i tak po krótce moje zmiany :lol:

Witam Wszystkich.

Jestem kolejną osobą, która będzie budować Oriona. Przyznam, że nie znam się na budownictwie i nie będę budować systemem gospodarczym tylko zatrudnimy firmę budowlaną. Na pewno wyjdzie drożej ale może mniej stresowo i mniej błędów. Mój inwestor jest w domu co 2 tygodnie na weekend więc cała budowa na mojej głowie. Dlatego jestem bardzo wdzięczna wszystkim, którzy opisują swoje doświadczenia związane z budową. Nie będziemy mieć dużo czasu na przemyślenia w trakcie budowy, musimy teraz wzystko zaplanować aby konkretnie dogadać się z firmą. Jesteśmy na etapie warunków zabudowy. Każdy z Państwa wprowadza różne zmiany do projektu, wiadomo inaczej na papierze niż w rzeczywistości. Jestem z woj. lubuskiego ale 01.01.2010 r. będę w Poznaniu. Wiem że to święto i każdy odpoczywa po Sylwestrze ale czy ktoś z Państwa mieszkających w Poznaniu zgodziłby się pokazać nam swojego Oriona? Proszę o kontakt na mojego maila [email protected] Będę wdzięczna.

Witam miło mi że mnie zauważono, dziękuję

Odrabiam powoli zadanie domowe i wklejam mały album dla Was na fotosiku jak skończę prześlę link. co takiego zmieniliśmy ?

Orion ujął nas wyglądem zewnętrznym, niestety ale zależało nam też na ograniczeniu kosztów. Zostawiliśmy balkon tylko z przodu. Nad wykuszą w jadalni jest daszek. Z tyłu domu jest prosta bryła, nie ma wykuszy , lukarny, i tarasu-dlaczego?

Nie robiąc balkonu z tyłu prościej było nam więc)

W pokoju na górze wstawiliśmy okno w ścianie szczytowej domu , oraz 1 dachowe ( tym nad salonem) uważam że jest to super ,

w drugim pokoju tym nad kuchnią zamiast drzwi balkonowych okno i 1 dachowe ,

w trzecim pokoju tym nad gabinetem 2 okna dachowe .

Pomieszczenia nad podwójnym garażem przeznaczyliśmy na mega garderobę wejście od pokoju, i mega prainię z suszarnią( tam też stoi bojler na wodę ) wejście z łazienki.

Na dole

Gabient zyskał na wielkości zrezygnowaliśmy z tarasu, ale wykradliśmy około 4m na spiżarnię , wejście do niej od kotłowni .

salon jest prostokątny wyjście na taras na ścianie szczytowej domu, niestety u nas jest to południowy zachód i smaży strasznie , trzeba było zmontować jakiś daszek - niestety nie jest to co sobie wymarzyłam i jeszcze nie mogę na niego patrzeć -ale cóż .

Mogliśmy przedłużyć dach a wyście na taras zrobić na tylnej ścianie domu, prosto i wygodnie. ( polak modry po szkodzie)

dalej

między wiatrołapem a kuchnią wydłużyliśmy ściankę żeby zmieści trzy szafki w szerokości, nie robiliśmy spiżarni,

schody zrobiliśmy z wejściem od jadalni na ścianie od komina

moje wnioski po roku

domek super,

co bym zmieniła?

kotłowania za garaż ( na eko-groszek za mała, a w domu słychać piec )

( co do garażu , mamy podwójny ale na dwa samochody typy kobi za ciasny jak dla mnie kobiety, brama jedna jest około 50 cm luzu z przodu i z tyłu , więc wydłużyłabym go o 1m i w szerokość też )

schody tak jak ktoś opisał na forum wejście do salonu od gabinetu zamurowałabym i schody po ścianie najlepiej murowane, a wtedy ściankę miedzy jadanią a salonem skrócić lub wywalić

Eko-groszek czy gaz , poprzednio mieliśmy gaz więc - nigdy więcej!, obecnie mamy piec jest tak ciepło że nie mamy ochoty palić w kominki , biegam na boso w krótkim rękawku, super w tym roku o wiele mniej idzie węgla.

co do szczegółów mogę coś napisać po konsulatacji z mężem- dla zainteresowanych oczywiście

pozdrawiam

Drodzy Orionowicze

Szampańskiej Sylwestrowej zabawy oraz wszystkiego co najlepsze w Nowym 2010 Roku

http://zicherka.pl/Katosy/Upl/7deba7bdbdf94a3712a9d91e495cfb1f.jpg

Żeby ten Nowy Rok nie był gorszy od mijającego :D

- a bedzie to już nasz trzeci rok od zamieszkania w Orionie ...

życzymy - Kasia i Paweł

Ps.

Czas najwyższy kończyć pracę - wracać do domu i szykować się do szaleństw nocy Sylwestrowej :lol: