Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jak już jesteśmy przy sprawach budowlanych - napiszcie proszę, jakim sposobem powstawały Wasze fundamenty?

Czytałam, że ktoś ma lane, ktoś inny z bloczków - a jak to u Was wygląda?

Aha - i jeszcze jedno - jakie wymiary mają Wasze wiatrołapy? Wydłużaliście je, czy poszerzaliście?

Czy ktoś więcej prócz Bart'a_D zdecydował sie na schody lane?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, dobrej nocy.

p.s. chcąc ruszyć z budową w sezonie wiosna/lato - czy już trzeba zamawiać, gromadzić materiały????

Witam

Jak już jesteśmy przy sprawach budowlanych - napiszcie proszę, jakim sposobem powstawały Wasze fundamenty?

Aha - i jeszcze jedno - jakie wymiary mają Wasze wiatrołapy? Wydłużaliście je, czy poszerzaliście?

p.s. chcąc ruszyć z budową w sezonie wiosna/lato - czy już trzeba zamawiać, gromadzić materiały???? Jak masz mozliwosc to kupuj materiały. Jestem pewien ze pójda w góre- zawsze idą. Mozna dogadac sie z hurtowniami, to przechowaja ci go u siebie na placu do wiosny. Był okres ze materiały tanialy, ale to juz raczej czas przeszły :( Co do wiatrołapów, to sam jestem ciekaw :roll:

Witam

co do twoich pytan to na wszystkie pytania mozesz znalesc odpowiedz we wczesniejszych postach na kazde pytanie i zobaczyc zdjecia dzienniki Np.Bardzo fajny dziennik Danki. Duzo osob ma fundamenty z bloczkow.Co do wiatrilapu to tez wszystko pisze Np.Pablido ma wydluzony my mamy wydluzony co do schodow to tez pisze tak wiec zycze milej lektury w zimowe wieczory.

Jesli chodzi o materialy to wydale mi sie ze ceny nie zmieniaja sie z dnia na dzien o 30% tak wiec nie widze sensu gromadzic na dzialce i martwic sie czy ktos cos nie ukradnie.No chyba ze trafi sie na atrakcyjna cena

Witam

my suporex kupowaliśmy dokładnie 21.02.08r i do dziś pamiętem, że cena za sztukę dzień wcześniej była niższa o 2 zł, :evil: więc jeśli masz gdzie przechować to nie ma się co zastanawiać. Odnośnie schodów to mamy lane, niestety nie podobają nam się a cena za obudowanie ich będzie tylko trochę niższ niż postawienie nowych drewnianych, ażurowych i w innym kształcie, więc się zdecydowaliśmy na zmianę. Są zamówione będą około czerwca. Fundament mamy z bloczków a wiatrołapu nie zmnienialiśmy.

Wielkie i serdeczne dzięki za sugestie i pomoc.

Owszem, forum śledzę - choć na nadrobienie zaległości raczej nie mam szans - mam szalenie 'nie ospałego' Maluszka, który w dodatku zaczyna chodzić, więc... - a czas ucieka i pewne decyzje trzeba JUŻ podejmować, stąd moje natrętstwo!

Z góry dzięki za cierpliwość, pozdrawiam, miłego dnia.

Bogna 33 przypadkiem wpadłam do wątku o orionie i mnie zatkało! Piękne wnętrza!

Masz boskie firanki! Możesz zrobić zdjęcie jak rozwiązałaś upięcia w wykuszu. Czy Ci się rozchodzą na każdym oknie czy masz to jakoś inaczej upiete. Będę zagladać tutaj i czekac na zdjęcia.

tak oto poradzilam sobie z upięciem firanek

http://img842.imageshack.us/img842/3234/19584794.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/4051/36468897.jpg[/img]

Edytowane przez bogna 33

Witam

p.s. chcąc ruszyć z budową w sezonie wiosna/lato - czy już trzeba zamawiać, gromadzić materiały???? Jak masz mozliwosc to kupuj materiały. Jestem pewien ze pójda w góre- zawsze idą. Mozna dogadac sie z hurtowniami, to przechowaja ci go u siebie na placu do wiosny. Był okres ze materiały tanialy, ale to juz raczej czas przeszły :( Co do wiatrołapów, to sam jestem ciekaw :roll:

co do schodów to my mamy lane i na str.92 jest fotka. Jest tam również fotka Oriokna bo też ma schody lane. Fundamenty mamy z bloczków, wiatrołap i łazienkę powiększone kosztem pom.gospodarczego

My też mamy fundament z bloczków.

Co do wiatrołapu mam dokładnie taki jak w oryginale. Gdzieś wyczytałam, że wiatrołap powinien być takiej wielkości, by cała rodzina bez problemu weszła do środka i się zmieściła. W Orionie owszem może się zmieścić, ale rodzina świstaków, bo na pewno nie ludzi. Moim zdaniem wiatrołap jest zdecydowanie za mały.

To chyba jedna z rzeczy które mi się nie podobają. Ale cóż, teraz na zmianę już za późno. Pewnie i tak najczęściej będzie się wchodzić od strony garażu.

Natomiast jeśli chodzi o to, czy kupować materiały to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. My kupiliśmy materiał porotherm w grudniu 2007, bo wszyscy trąbili, że jeszcze zdrożeje. A na wiosnę okazało się, że staniał i na wcześniejszym kupnie straciliśmy 5 tys. (jak pomyślę, ile par butów bym miała to aż żal ściska) :evil:

Wydaje mi się, że teraz ceny materiałów nie zmieniają się już tak drastycznie jak 2 lata temu, więc ja osobiście bym nie kupowała. Będziesz się zastanawiać, czy Ci ktoś nie buchnie z budowy towaru.

A ja mam fundament lany z gruszki i nie narzekam.Ekipa zrobiła mi tylko szalunki i zbrojenie ław wcześniej za 1800 zł.Beton odbierałem z pomocą trzech znajomych.Na fundament poszło około 4m3 desek,ale i tak były potrzebne do stropu i nadproży. Wiatrołapu nie zmieniałem,niektórzy twierdzą że jest za mały, ale jak się porówna do korytarzyka w bloku :).Gdy wchodzi cała rodzina to też jest za mało miejsca.

Witam!

Jeśli chodzi o wiatrołap to my mamy prawie taki sam jak w projekcie - prawie, bowiem zrobiliśmy go symetrycznie z każdej strony w stosunku do drzwi wejściowych, a potem jeszcze poszerzyliśmy otwór drzwiowy, żeby weszły nam szerokie drzwi ze świetlikiem. Nie mamy wiatrołapu zamkniętego od wewnątrz, bo stwierdziliśmy, że będzie tam wisiało jedynie lustro i kinkiety, a wszelkie odzienie nasze i gości będzie wisiało w szafie zabudowanej we wnęce naprzeciw dolnej łazienki.

Bogna zachwyciła nas twoja kuchnia i jesteśmy strasznie ciekawi, gdzie ją zamawiałaś i ile kosztowała. Jeśli jest to możliwe to proszę napisz namiary na jej producenta. Jest bardzo oryginalna i jestem pod wwrażeniem - zastanawiam się nad podobną jeśli chodzi o te wszystkie zaokrąglenia, ale w ciemnym kolorze. Chociaż taka jasna jak twoja też nęci, kusi... Bardzo przytulna :)

A co do firanek i karniszy - mamy to rozwiązane w ten sposób, że obniżając sufity pozostawiliśmy wnękę pomiędzy oknem a owym obniżonym sufiem na ok. 15cm i w tę wnękę będą w suficie zamontowane szyny i do nich od góry firanki, zasłonki, roletki i co tam jeszcze przyjdzie do głowy. Tak więc będą spływały z samej góry sufitu.

To tak poruszając te bardziej kobiece wątki forum... :roll:

to apropo tego bardziej kobiecego watku...

firany ach firany....

w salonie kazde okno jest jest inne, kopertowo podobno w wykuszu bedzie zle wygladac ( tak twierdza panie szyjace), prostych nie chce wiec co??

rozwiazanie Bogdny super, tylko co zrobic z balkonem, podciagnac tez na 1 stone czy na klepsydre?? - tracimy symetrie.... a w salonie kopertowo tak jak Bogna ma w kuchni?? jak widze na zdjeciu to calkiem fajnie to wychodzi ...

ech te babskie dylemty;)

p.s. wiatrolap mam zgodny z projektem... i jak dla nas jest wystarczajacy, stoi szafa z lustrem, mozna sie spokojnie rozplaszczyc we dwoje + male dziecko. Generalnie spedzam tam 1-2 minut wiec dla mnie to na prawde nie stanowi wiekszego zagadnienia. A goscie tez raczej tabunami nie wala, tylko wpadaja po kolei. To takie moje skromne zdanie potwierdzone blisko 3 letnim doswiadczeniem;)

i jeszcze dla budujacyh pamietajcie o wegarkach przy otworach na drzwi.. ostatnio znajomym budowlancy tez sie rozpedzili i domurowywali potem. W naszym projekcie drzwi zaczynaja sie przy scianie a gdzie ten kawalek scianki dla framugi?? brak - niestety nie wszyscy fachowcy sa z tych myslacych;)

Bogna33 bardzo dziękuję za zdjęcia wykuszu. Super to upięcie! Firanki wyglądają tak zwiewnie.

A w oknie na taras masz tak jak w kuchni? Rozchodzą się na boki? Kurcze, szkoda że od razu nie zapytałam. Jeśli to nie będzie dla ciebie kłopotem to zrób jakieś zdjęcie.

Ktoś na tym forum zaproponował żebyś założyła galerię. Myślę że to jest dobry pomysł. Masz wysmakowane wnętrza!

Pozdrawiam serdecznie!

A ja jeszcze raz SERDECZNIE PODZIEKUJĘ Wszystkim za cenne uwagi odnośnie schodów, wiatrołapu...

Wasze zdanie jest najcenniejsze!!! - nie ma to, jak czerpać z doświadczeń ;)

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu, właśnie po raz kolejny rozrysowuję sobie projekt, wnętrza... a przeżywam to wszystko, jakby co najmniej drugi Biały Dom miał powstać...

Wiem, wszystkiego nie da sie przewidzieć i tak pewne rzeczy "wyjdą w praniu". Błędy na pewno będą, ale chiałabym je maksymalnie ograniczyć - jeśli to możliwe. ;)

Zresztą... tak trudno rezygnować z marzeń, zwłaszcza, gdy były w zasięgu ręki - w tym przypadku mowa o... spiżarni!

Dlatego też, kombinuję z tymi schodami lanymi - a może tak zmienić ich bieg? A pod częścią wznoszącą się, która wówczas będzie od str. kuchni - zrobić tam spiżarnię? hmmm - ciekawe czy wyjdzie?

Jak myślicie?

witajcie

wczoraj rozpoczęło sie wielkie montowanie schodów drewnianych, oto zdjecia z początku prac- w miarę realizacji zamieszcze kolejne- a i jeszcze trochę zdjęć sufitu nad schodami i górnego holu- pozdrawiam

http://images45.fotosik.pl/248/1100cd393b6d5888med.jpg

http://images37.fotosik.pl/243/2e66330c87606eaamed.jpg

http://images44.fotosik.pl/247/b7bda1f787e9259fmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/244/1fc4f45a56046f27med.jpg

http://images46.fotosik.pl/247/4c234f9b341cad6fmed.jpg

http://images35.fotosik.pl/102/317b0b24457fe281med.jpg

mąż w końcu zamontował oświetlenie w holu na dole i w jadalni i teraz tak to wygląda

http://images49.fotosik.pl/248/641109d666ce1454med.jpg

http://images48.fotosik.pl/247/846f24a807f9a8f1med.jpg :D