Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc już jest ze mną - mam nadzieję że już na stałe - ale właśnie zaczyna konkretnie padać śnieg - patrzę za okno i coraz bardziej zaczynam się martwić :-?

Zdenka - wykusz powiększyłem niewiele - około 30cm / głębokość / - nie pamiętam już za dokładnie - ale jak chcesz to mogę zmierzyć jak wrócę do domu .

Pablitoo

Mam pytanko jak zrobiles obwod dla zasilania awaryjnego. z agregatu to kladles osobny przewod?

Nie - ponieważ z założenia chciałem nabyć agregat jednofazowy - wykonałem na etapie instalacji jedną kluczową / rezerwową / fazę na której wiszą kluczowe odbiorniki - czyli gniazda kotłownia , piwnica/garaż , łazienki , kuchnia-tam gdzie lodówka , światło na parterze , i jeden obwód na poddaszu , światło zewnętrzne etc ...

Tą jedną fazę poprzez wyłącznik trójpołożeniowy połączyłem z resztą instalacji elektrycznej - wyłącznik trójpołożeniowy o odpowiedniej mocy którym rozłączam zasilanie podstawowe i załączam rezerwę - zabezpieczenie przezd zwrotnym podaniem napięcia .

Specjalne gniazdo do którego podłączam agregat mam w garażu .

Prądu brakuje - wyłączam rozłącznikiem głównym zasilanie podstawowe na cały budynek / dla dodatkowego zabezpieczenia przed podaniem napięcia zwrotnego / , przełaczam wyłacznik trójpołożeniowy na zasilanie rezerwowe , podłaczam do gniazda agregat , wystawiam go na podjazd garażu i go odpalam - i prąd jest na tej kluczowej fazie zasilając wszystkie odbiorniki .

Cała operacja podania zasilania awaryjnego na budynek to przełączenie w rozdzielnicy dwóch przełączników i odpalenie agregatu .

Górny pokój nad salonem,który w niedalekiej przyszłości ulegnie dużym zmianomhttp://img685.imageshack.us/img685/2435/up1hk.jpghttp://img26.imageshack.us/img26/7048/up2rr.jpg / A oto nasze tygodniowe małe szczęście,które nie było brane pod uwagę w aranżacji wnętrz domu.Jednak teraz pokój zmuszeni jesteśmy dostosować do maleństwa. http://img521.imageshack.us/img521/7197/gabt.jpg / W najbliższym czasie,jeżeli będę miała troszkę czasu postaram się wrzucić inne zdjęcia .Dziękuje orionowicze i nie tylko , za miłe komentarze.Odnośnie własnego dziennika, to myślę że jest już za póżno ,żeby go zakładać ,a kto ma zobaczyć fotki to zobaczy. pozdrawiam :D :D [/img] Edytowane przez bogna 33