Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo zdjęcia są niesamowite - opowieść o bajkowej zimowej krainie, tyle że z nieciekawą puentą... Dacie radę!

Właśnie dołożyłem trochę zdjęć z okolicy - naprawdę "przepiękny koszmar" :lol: - dzisiaj po obiadku robimy z moją Kasieńką wycieczkę do Ojcowa - samochodem dojeżdżamy jak najbliżej się da / drogi są zamknięte dla ruchu , a od nas na nogach na przełaj przejść się nie do bo śnieg prawie po pas ... / i dalej na nogach - zobaczymy gdzie dojdziemy i co się uda sfocić :D

Pablitoo pięknie ta mroźna zima wygląda na zdjęciach, ale życie bez prądu już trochę mniej mi się podoba. Dobrze, że masz to cudo do wytwarzania prądu. My wczoraj też myśleliśmy o wycieczce do Ojcowa, no…prawdę mówiąc, to ja myślałam, ale mąż mnie na ziemię sprowadził i chyba dobrze, bo z tego, co napisałeś, to ciężko byśmy mieli z dojazdem.

Słuchajcie, mam pytanie, jak myślicie jaka jest różnica/oszczędność w wybudowaniu jednostanowiskowego garażu zamiast 2stanowiskowego? Po naszej zmianie dziełek musimy jeszcze raz zamówić projekt, bo teraz musimy mieć w wersji podstawowej a nie w odbiciu lustrzanym (a taki mamy kupiony) i zastanawiamy się z mężem, czy jednak, ze względów tylko i wyłącznie finansowych – chcąc wybudować bez kredytu – nie kupić projektu z jednym garażem Nie wiem tylko, czy "gra warta świeczki", bo zupełnie nie wiem ile można na takim manewrze zaoszczędzić? Pomóżcie!

Dana napiszę Ci, za co płaciłam hydraulikowi:

1. Za wod-kan (materiały - 2157,12 i montaż instalacji 2503,80) czyli razem 4.660,92 zł (mam ponoć 36 punktów)

2. geberity i montaż geberitów (2 szt. +jeden bidet) 1815

3. Instalacja CO (podłogowa) 70 zł/m2 i za robocizne 30 zł/m2 do tego szafka RTL 492,2

4. Za CO grzejnikowe:

- rury na pkt przyłączeniowy 12 szt. 2295

- robocizna 180 zł szt.

- 6457 (grzejniki Purmo i jeden do łazienki firmy Dexter)

- Szafki uzbrojone do rozdzielaczy 1037

5. Oprócz tego montaż kotłowni 1016 zł

Piec kupiliśmy sami - mamy gazowy piec Vaillant ecoTec 186+colorMatic430+zasobnik

A do Agi i Wojtka - wydaje mi się, że to ciężko przeliczyć. Na pewno jest taniej, bo odchodzi dachówka, więźba, trochę pustaków, później tynki, wylewki itd. ale za to dochodzi komfort wyjazdu z garażu samochodem (a zimą to prawdziwa przyjemność) i duuuuuużego pomieszczenia nad garażem nie zastąpiłabym za nic na świecie.

Teraz są takie czasy, że każdy członek rodziny ma swój samochód (oczywiście jak skończy 18 lat) i nie chciałabym w taką zimę odśnieżać samochodu stojącego na dworze - wygody nie da się obliczyć.

Na pewno przy oddzielnym garażu płaci się większy podatek do gminy, a jak jest garaż połączony z domem płaci się mniej.

aga_i_wojtek Jak już pisałam komfortu nie da się wycenić, natomiast realnym kosztem jest wyższy podatek od nieruchomości. A będziecie go płacić do końca życia. Jak macie chwilę i się nudzicie, to podjedźcie do gminy w której będziecie się budować i wypytajcie o to.

Albo o ile sobie przypominam Jurand ma osobny garaż to zapytaj na pw jaką ma stawkę (chociaż wiem, że w różnych gminach stawki się wahają)