Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jeśli chodzi o bloczki to trzeba po prostu popytac miejscowych, z jakiej okolicznej wytwórni są dobrej jakości. Pewności nigdy nie ma.

Ja wykonanie ogrodzenia zgłaszałem w starostwie. Po zgłoszeniu trzeba odczekac miesiac. Ale to chyba przesada. Wydaje mi sie ze istotne tylko jest zgloszenie tej czesci ogrodzeni, która jest przy drodze dojazdowej. Potrzebne sa rysunki-nawet odreczny szkic i krótki opis ogrodzenia.

Ludzie znikają. Moze ma gdzies opóżnienie i przestał sie odzywać dekarz bez deka szacunku?

Coraz mniej też nas Polaków w naszym kraju.

Agana spróbuj znależc wykonawcę dachu w hurtowniach , które sprzedają dachówki. One często to wykonują lub maja zaprzyjaźnione firmy.

Mam pytanie. Dzisiaj oglądałem zbrojenie na swoim stropie i cos mnie tknęło. Od frontu w klatce schodowej jest wylewna płyta 10 cm gr. Reszta wypełnienia to styropian. Natomiast na tej płycie jak nic stoi sobie ścianka(ta na lewo od balkonu, w której sa przewody wentylacyjne z kuchni). Czy Wy wykonaliście w ten sposób te ściankę. Czy nie potrzebne będzie dodatkowe zbrojenie pod ścianką? może to błąd projektowy?

Dziekuje z góry za odpowiedź.

Chris,

U mnie wyglada to tak, ze scianka o ktorej piszesz nie stoi na samej plycie. Wokol plyty jak i wokol otworu na schody za podciagi (solidne elementy zbrojone) i scianka stoi na jednym z nich. Mysle, ze element ten tak i tak musi byc dobrze uzbrojony bo na nim utrzymyje sie owa plyta. Nie zabardzo wiem co masz na mysli mowiac, ze scianka stoi na plycie gdyz chyba nawet w projekcie tak nie jest. Nie wiem tez czy jest sens ciagnac wentylacje kuchni przez cala kondygnacje do gory (kucie w zbrojonym stropie, przez scianke dzialowa az po dach + niemaly koszt dachowki kominkowej - rozwaz wyprowadzenie jej przez sciane na zewnatrz poprzez zawor zwrotny (prosto, tanio i skutecznie) :-?

Dokladnie planuje rozwiazac to tak:

1. Otwor przez sciane do okapu. Okap sam w sobie ma zawor zwrotny. Otwor bedzie pod sufitem tak, ze bedzie ok 1m pionowej rury, ktora wytworzy ciag grawitacyjny.

2. Kratka w kominie na klatce schodowej. Wedlug kominiarza to juz wystarczy poniewaz kuchnia jest otwarta na klatke schodowa.

3. Rozwazam opcje dodania jeszcze jedego otworu w miejscu gdzie orginalnie miala byc spizarnia i wyprowadzenie go tzw. "zetką" przez sciane. Zatka ma za zadanie wytworzenie ciagu. Ponoc mozna zrezygnowac takze z zetki i zastosowac sam zawor zwrotny - wtedy cieple powietrze pod sufitem i tak znajdzie sobie droge na zewnatrz..

Podobnie planuje wentylowac pralnie i strych (tylko otworami w scianach, zadnych kosztownych i pracochlonnych wyprowadzen przez dach). Kupilem juz potrzebne elementy typu kratki i rury - w sobote kuje i montuje, zeby wietrzyc, wietrzyc i wietrzyc jak radzili tynkarze.

Witam. Dziekuje za odpowiedź. Mówię o przekroju stropu a-a. W projekcie konstrukcyjnym ścianka na poddaszu stoi dokładnie na płycie, a nie na zbrojonych belkach. To jest w środku między podciągami Poz.2.4 i poz.2.3. Pomiedzy tymi podciagami jest wymiar 190cm. Belki te idą dokładnie po bokach schodów, a ścianka ta (ta w której są drzwi w pomieszczeniu 2/4) jest w środkowej osi schodów.Może ja mam nowy, "poprawiony" projekt?

No właśnie. Zauważyłem to gdy weszlem na dach. Moim zdaniem to błąd. tym bardziej że zbrojenie w tym miejscu jest z prętów fi8, a płyta ma 10cm grubości. Zastanawiam się czy nie zrobic tej scianki z karton gipsu. jurtro podjeżdza mój kierownik w tej sprawie. Jak cos uzgodnimy to napiszę.

Szymon tez jestem na etapie przemyślania wentylacji. Byłbym wdzieczny gdybys wykonał kilka zdjęć swoich rozwiązań.

Nie wiem jakie robiliście kominy. Ja ten w salonie tradycyjny z cegły. Ten w kotłowni kupiłem prefabrykowany. Do kotłowni wstawiam piec gazowy a w garażu będzie stał piec na węgiel. Jak zacząłem wstępnie układać cegły to mi wyszedł komin "po byku". Z prefabrykowanego jestem bardzo zadowolony. Zapłaciłem 1800 zł. Jest zgrabny i zajmuje mało miejsca. I najważniejsze-wcale nie wychodzi drożej.

Witam

Ja też zaczełem budowe Oriona w Dobrzykowicach jestem na etapie murowania bloczków fundamentowych bez większych zmian pralnie podziele pół garderoby i pół pralni a co dalej to zobacze w trakcie budowy.

A kilka stoi takich domków i widzałem popatrzeć i mi sie podobały

Pozdrawiam :wink: domi

Witam

Ja terz kupiłem ten projekt i jestem na etapi fundamentów jutro zaczynają murować bloczki fundamentowe ale zastanawiam sie nad wyprowadzeniem kanalizacj na zewnątrz. Czy zrobić to przez kuchnię czy przez kotłownię i drugi problem to gdzie nailepiej zrobić pion?Czy to mam zostawić dla hydraulika i się tym nie martwić.

Zastanawiam sie nad kominami Schiedla ale nie wiem czy mam pakować tyle kasy w te kominy bo one nie są takie tanie a wszyscy je zachwalają a może kazać wymurować.

A jeszcze jedno czy ktoś zmieniał konstrukcje dachu czy budował zgodnie z projektem? No i jak wysoko podnieśliscie ściankę kolankową bo zamierzam podnieść o jeden pustak?

Buduję w Dobrzykowicach Wrocław proszę o jakiesz rady

Pozdrawiam DOMI

WITAMY!

Faktycznie ostatnio mamy ręce pełne roboty. Tydzień temu tyczyliśmy budynek a dzisiaj jest wszystko przygotowane pod ułożenie zbrojenia. Nie obyło się bez przykrych niespodzianek, po wykonaniu wykopów pod ławy było około pięć ''oberwań chmur'' w ciągu 48 godzin :evil: .

Oto fotki:http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/wyk1.jpg http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/wyk2.jpg