Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ile wyniosła Was (tak w przybliżeniu):

-instalacja wodno-kanalizacyjna

oraz

- instalacja c.o.,grzejniki

Tak mniej wiecej, mozesz zalozyc 30-35 tys PLN za calosc, oczywiscie tutaj rozbierznosci moga byc spore.My robilismy calosc u jednego wykonawcy, takze nie pamietam ile kosztowala istalacja wod-kan a ile c.o. ,c.w.u :(

U nas juz poszlo okolo 30 tys PLN a jeszcze pozostalo nam do kupienia 9 grzejnikow :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adamxxxx nawiązując do twojego postu my z kolei z mężem w sobotę podpisaliśmy umowę zakupu okien:) w firmie Wikęd to jest dobrze znana firma w woj. pomorskim okucia ma Maco a profil Trocal, i tak za dwustronny kolor złoty dąb ze złotymi szprosami na ilość 22 okien na cały dom z montażem i po rabacie wyszło nas 16 800! Oczywiście wyceny robiliśmy też i w innych firmach były też tańsze i droższe propozycje ale ta wydała nam się najbardziej korzystna! Pozdrawiam:)

Adamxxxx nawiązując do twojego postu my z kolei z mężem w sobotę podpisaliśmy umowę zakupu okien:) w firmie Wikęd to jest dobrze znana firma w woj. pomorskim okucia ma Maco a profil Trocal, i tak za dwustronny kolor złoty dąb ze złotymi szprosami na ilość 22 okien na cały dom z montażem i po rabacie wyszło nas 16 800! Oczywiście wyceny robiliśmy też i w innych firmach były też tańsze i droższe propozycje ale ta wydała nam się najbardziej korzystna! Pozdrawiam:)

Dziękuje za odpowiedz, bo już jestem przed wyborem okien i muszę się zdecydować.U was jest super cena,ja zastanawiam się nad Platinium z Oknoplast(19300) też ma okucia maco.Pozdrawiam

My z mężem natomiast zdecydowaliśmy się zakupić okna o profilu Salamander 3D, w obustronnym kolorze złoty dąb. Koszt to 19.000. Niestety zamowiliśmy bez złotych szprosów, o których tak marzyłam. Mąż mi je wyperswadował argumentując, że ja krótki czas moda na nie minie, a co więcej i mi się znudzą... No może... Efekt jest taki, że zamówiliśmy bez szprosów, a ja już je "odchorowałam".

Serdecznie pozdrawiam wszystkich "Orionowiczów" w tą mroźną noc!

Dziękuje za odpowiedz, bo już jestem przed wyborem okien i muszę się zdecydować.U was jest super cena,ja zastanawiam się nad Platinium z Oknoplast(19300) też ma okucia maco.Pozdrawiam

Platinium ma jeszcze termoramkę- gratisowo.Minusem jest,że niestety ale w tej profil nie wsadzimy trzyszybówki.Lepszą,cieplejszą termoramką jest SwisSpacer - Jezierski,Mielczarek- profil schuco

Co mnie troszkę wnerwia w Oknoplaście,to fakt,że do tzw."polepszaczy" trzeba dopłacac

-termoramka (480zł) przy Awansie

-klamki

- trzyszybówki o ok.30%

Natomiast w oknach Jezierskiego jest juz, to w "wyposażeniu" okna oprócz 3-szybówki- ale to dopłata rzędu 1000zł,więc warto!

Była mowa o szprosach.Nigdy nie minie moda na ten element okna.Wystarczy cofnąc się w czasie.Jedynie producenci wymyślą inną konstrukcję i tyle.Jeśli stoimy przed wyborem "szprosy czy bez" bardziej powinniśmy zwrócic uwagę, miec świadomośc,że niestety ale szprosy pogarszają termoiziolację okna-troche ale jednak.Najgorsze są zewnątrzne,wypełnione w środku okna tzw.ślepą ramką aluminiową.

adamxxx moja wycena w Oknoplaście,to 20128,35zł(z 7% vat) bez szprosów-platinium

Awans-18045,16zł - z 7% Vat

Napiszcie jakie macie wymiary okien dachowych.

Projektowo jest 780x1600

Ja tez miałem problem z wyborem okien....

okna 160cm ładnie wyglądaja jak sa dwa obok siebie ponieważ są wąskie i długie, jak bedą pojedynczo to wydają sie trochę za długie......

Ja osobiście użyje okien 78x140 wysokoosiowe firmy ROTO, wybrałem te okna ponieważ te dwa pokoje na górze i okna na strychu mam od strony południa.

W łazience zastosuje dwa okna 78x160 z PCV ponieważ to jest strona północna, dadzą one wiecej światła....

ogólnie musisz zobaczyć jak masz dom ustawiony ze względu na kierunki świata.

Z tego co ja oglądałem 140 sa już wystarczające i nie ma potrzeby dawać większych.....

PS.

Bogna 33 gratuluję ślicznego dzieciątka :D :D

My również mamy Oknoplast Platinium ciemny brąz z brązowymi (szerokimi) szprosami - wszystkie takie jak w projekcie. Na dole tarsowe dzielone, na górze w pokoju nad kuchnią również i duże tarasowe na dole. Plus kluczyki w drzwiach i antyzatrzaskowe klamki zewnętrzne plus obniżone progi we wszystkich oknach (nie wiem jak to nazwać ,ale chodzi o to że w ramach okiennych nie ma na dole takich rowków w których zbiera się brud i które potem ciężko wymyć - dla mnie rewelacja :)). Do tego jeszcze oboje drzwi tarasowych mają obniżone progi, na co strasznie nalegałam, bo nie lubię się potykać przy wejściu na taras, a w razie zejścia z tarasu (dosłownie i w przenośni... ;)) nie trzeba będzie nóżek dźwigać...

Okna są rewelacyjne i nie zamieniłabym je na żadne inne - wiem, że każdy pewnie tak mówi o swoich, więc ja też! Ładnie się prezentują od wewnątrz i z zewnątrz.

Okna dachowe mamy takie same wymiarowo jak w projekcie i osobiście nie widzę powodu, żeby zmieniać je na mniejsze. Zwłaszcza w łazience wyglądają efektownie i dają bardzo dużo światła. Drewniane.

Platinium ma jeszcze termoramkę- gratisowo.Minusem jest,że niestety ale w tej profil nie wsadzimy trzyszybówki.Lepszą,cieplejszą termoramką jest SwisSpacer - Jezierski,Mielczarek- profil schuco

Co mnie troszkę wnerwia w Oknoplaście,to fakt,że do tzw."polepszaczy" trzeba dopłacac

-termoramka (480zł) przy Awansie

-klamki

- trzyszybówki o ok.30%

Natomiast w oknach Jezierskiego jest juz, to w "wyposażeniu" okna oprócz 3-szybówki- ale to dopłata rzędu 1000zł,więc warto!

Nam w Oknolpaście pokazywał ten zestaw trzyszybówki z większą ramą i podobno przez takie okno przechodzi mniej światła.Trzeba to dobrze skalkulować czy się opłaca zapłacić więcej za trzy szyby,bo to bardziej przeznaczone jest do domu pasywnego.Jeszcze dochodzi prawidłowy montaż tych okien, bo inaczej nic to nie da.

Co do okien dachowych to mam weluxy ggl 78x140 .Na górze w łazience zrezygnowałem z dwóch i przeniosłem jedno do pokoju obok.

MaroK

Dla nas też spodobały się Platinium, są piękne na zewnątrz jak i w środku.

coś do poczytania na ten zimowy wieczorek :wink:

Pragniesz odmiany? Pracy? Życia?

Przeczytaj fragment takiego „szczęśliwca”.

2 sierpnia

Przeprowadziliśmy się do naszego nowego domu w Beskidach. Boże, jak tu pięknie. Drzewa wokół wyglądają tak majestatycznie. Wprost nie mogę się doczekać, kiedy pokryją się śniegiem.

4 października

Beskidy są najpiękniejszym miejscem na ziemi !!!

Wszystkie liście zmieniły kolory na tonacje pomarańczowe i czerwone. Pojechałem na przejażdżkę po okolicy i zobaczyłem kilka jeleni. Jakie wspaniałe i okazałe, Jestem pewien, że to najpiękniejsze zwierzęta na świecie. Tutaj jest jak w raju. Boże !!! Jak mi się tu podoba.

11 listopada

Ostatniej nocy wreszcie spadł śnieg. Obudziłem się, a za oknem wszystko było przykryte białą, cudowną kołderką. Wspaniały widok. Jak z pocztówki bożonarodzeniowej. Wyszliśmy całą rodziną na zewnątrz. Odgarnęliśmy śnieg ze schodów i odśnieżyliśmy drogę dojazdową do naszego pięknego domku. Później zrobiliśmy sobie świetną zabawę – bitwę śnieżną (oczywiście ja wygrałem). Wtedy nadjechał pług śnieżny i zasypał to co wcześniej odśnieżyliśmy, więc znowu musieliśmy odśnieżyć drogę dojazdową. Super sport. Kocham Beskidy.

12 grudnia

Zeszłej nocy znowu spadł śnieg. Odśnieżyłem drogę, a pług śnieżny znowu powtórzył dowcip z zasypaniem drogi dojazdowej. Po porostu kocham to miejsce.

19 grudnia

Kolejny śnieg spadł zeszłej nocy. Ze względu na nieprzejezdną drogę dojazdową nie mogłem pojechać do pracy. Jestem kompletnie wykończony ciągłym ośnieżaniem. Na dodatek bez przerwy jeździ ten pieprzony pług.

22 grudnia

Zeszłej nocy napadało jeszcze więcej tych białych gówien. Całe łapy mam w pęcherzach od łopaty. Jestem pewien, że pług śnieżny czeka już za rogiem, żeby wyjechać jak tylko skończę odśnieżać drogę dojazdowa – skurwysyn.

25 grudnia

Wesołych, Pierdolonych Świąt !!! Jeszcze więcej napadało tego białego, gównianego śniegu.

Jak kiedyś wpadnie mi w ręce ten skurwiel od pługu śnieżnego przysięgam – zabiję chuja.

Nie rozumiem, dlaczego nie posypują drogi solą jak w mieście, żeby rozpuściła to zmarznięte, śliskie gówno.

27 grudnia

Znowu to białe kurestwo spadło w nocy. Przez trzy dni nie wytknąłem nosa z domu, oczywiście z wyjątkiem odśnieżania tej jebanej drogi dojazdowej, za każdym razem kiedy przejechał pług. Nigdzie nie mogę dojechać. Samochód jest pogrzebany pod wielką górą białego gówna. Na dodatek meteorolog w telewizji zapowiedział dwadzieścia pięć centymetrów dalszych opadów tej nocy. Możecie sobie wyobrazić ile to jest łopat pełnych śniegu.

28 grudnia

Jebany meteorolog się pomylił !!! Napadało osiemdziesiąt pięć centymetrów tego białego kurestwa.

Ja pierdole – teraz to nie stopnieje nawet do lipca. Pług śnieżny na szczęście ugrzązł w zaspie, a ten chuj przylazł do mnie pożyczyć łopaty. Myślałem że go od razu zabiję, ale najpierw mu powiedziałem, że już sześć łopat połamałem przy odśnieżaniu, a siódmą i ostatnią rozpierdoliłem o jego zakuty, góralski łeb.

4 stycznia

Wreszcie jakoś wydostałem się z domu. Pojechałem do sklepu kupić cos do jedzenia i picia.

Kiedy wracałem, pod samochód wskoczył mi jeleń. Ten pojebany zwierz z rogami – narobił mi szkód na trzy tysiące. Przez chwilę przebiegło mi przez myśl, że jest on chyba w zmowie z tym chujem od pługu śnieżnego. Powinni powystrzelać te skurwysyńskie jelenie. Że też myśliwi nie rozwalili wszystkich w sezonie.

3 maja

Dopiero dzisiaj mogłem zawieźć samochód do warsztatu w mieście. Nie uwierzycie jak zardzewiał od tej jebanej soli, którą jednak sypali drogę. Na podjeździe stał zaparkowany, umyty i błyszczący pług śnieżny z nowym kierowcą. Tamten podobno jeszcze leczy rozjebany łeb. Na szczęście od uderzenia stracił pamięć, bo jeszcze poszedłbym za chuja siedzieć.

18 maja

Sprzedałem tą zgnitą ruderę w Beskidach jakiemuś wypacykowanemu inteligentowi z miasta. Powiedział, że całe życie o tym marzył i zbierał kasę, aby na emeryturze odpocząć. A to się głupi chuj zdziwi jak przyjdzie zima i ten drugi chuj wyjdzie ze szpitala. Ja przeprowadziłem się z powrotem do mojego ukochanego i urokliwego miasta. Nie mogę sobie wyobrazić jak ktoś mający chociaż troszeczkę rozumu i zdrowego rozsądku. Może mieszkać na jakimś zasypanym i zmarzniętym zadupiu w Beskidach.

Ewa Woj - ale się uśmiałam, DOBRE!!!, tym bardziej, że mieszkam w Bieszczadach i wiem co to zaspy i nieprzejezdne drogi!
ale chyba tak się nie denerwujesz :wink: :lol: u nas też zima na całego i jednak nie zamieniłabym tego z powrotem na miasto 8)

No to nam chyba najbliżej do bohaterów opowieści :lol: - u nas od początku zimy pług odwiedził nas raz / słownie - raz / i to jaki miesiąc temu - u nas droga gminna kończy się nad naszym domem około 50m - i dalej pola i dolina Prądnika - pługi nie mają gdzie zawracać - i dlatego nie przyjeżdżają :cry:

Ale - mimo tego - nie zamieniłbym naszej wsi na żadne miasto :D

A jaką bajeczną mamy zimę tego roku - widać w naszej galerii :D

Ewa Woj - ale się uśmiałam, DOBRE!!!, tym bardziej, że mieszkam w Bieszczadach i wiem co to zaspy i nieprzejezdne drogi!
ale chyba tak się nie denerwujesz :wink: :lol: u nas też zima na całego i jednak nie zamieniłabym tego z powrotem na miasto 8)

No to nam chyba najbliżej do bohaterów opowieści :lol: - u nas od początku zimy pług odwiedził nas raz / słownie - raz / i to jaki miesiąc temu - u nas droga gminna kończy się nad naszym domem około 50m - i dalej pola i dolina Prądnika - pługi nie mają gdzie zawracać - i dlatego nie przyjeżdżają :cry:

Ale - mimo tego - nie zamieniłbym naszej wsi na żadne miasto :D

A jaką bajeczną mamy zimę tego roku - widać w naszej galerii :D

a u nas droga wygląda tak:

http://lh3.ggpht.com/_3ADBFWFEebA/S2WDnhc7vuI/AAAAAAAACMw/gSusxrlBsdk/s512/DSC00330.JPG