Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Ile wyniosła Was (tak w przybliżeniu):

-instalacja wodno-kanalizacyjna

oraz

- instalacja c.o.,grzejniki

Tak mniej wiecej, mozesz zalozyc 30-35 tys PLN za calosc, oczywiscie tutaj rozbierznosci moga byc spore.My robilismy calosc u jednego wykonawcy, takze nie pamietam ile kosztowala istalacja wod-kan a ile c.o. ,c.w.u :(

U nas juz poszlo okolo 30 tys PLN a jeszcze pozostalo nam do kupienia 9 grzejnikow :D

ja dorzuce swoje doświadczenie w tym temacie: jeśli w tej kwocie tzn.35tys jest kominek to ok ale jesli go nie ma to moim zdaniem troche sporo

ja mam na dzień dzisiejszy kupione i powieszone grzejniki purmo oraz 2 łazienkowe. Do tego mam rozprowadzone wszystkie rurki z wodą, ogrzewaniem i miedziane do kominka (bedzie z płaszczem wodnym), 2 szafki z rozdzielaczami (góra i dół) i za to wszystko dałem coś koło 13tys. Czeka mnie jeszcze piec gazowy, okolo 6 tys. i okolo 4 tys za troche podłogówki plus spięcie wszystkiego w całość. czyli razem wyjdzie 23 tyś.

do tego wkład z płaszczem wodnym Lazar 3500 zł

Witam!

Mam pytania - co myślicie na temat sterownika pokojowego - macie,chwalicie?

Czy jest sens instalowania go przy podłogówce+kaloryferach(instalacji mieszanej)?

Czy przy temp. jakie mamy tej zimy - sama podłogówka w salonie daję radę?

Mąż zastanawia się, czy nie wstawic dodatkowo kaloryfera w salonie.

Witam!

Mam pytania - co myślicie na temat sterownika pokojowego - macie,chwalicie?

A do jakiego kotła podłączony ma być taki sterownik ??

Do instalacji grzewczej niskotemperaturowej / podłogówka , niskotemperaturowe grzejniki / plus kocioł gazowy kondensacyjny najlepsze / najekonomiczniejsze / jest sterowanie pogodowe - ale do takiego sterowania można dołożyć termostat pomieszczenia / sterownik pokojowy / aby jeszcze bardziej zoptymalizować sterowanie kotła i komfort cieplny pomieszczeń .

Czy jest sens instalowania go przy podłogówce+kaloryferach(instalacji mieszanej)?

Oczywiście że jest sens - tylko pytanie - jakim kotłem i jaką instalacją ma sterować ?

Sam sterownik pokojowy w przypadku ogrzewania niskotemperaturowego średnio się sprawdza ...

Czy przy temp. jakie mamy tej zimy - sama podłogówka w salonie daję radę?

Mąż zastanawia się, czy nie wstawic dodatkowo kaloryfera w salonie.

Nie mamy podłogówki w salonie - ale dlaczego miałaby nie dać rady ?? - w kuchni/jadalni/hallu na parterze / powierzchnia tego dużego pomieszczenia to około 30m2 / mamy tu podłogówkę / 3 obwody / i spokojnie daje radę - komfort cieplny w tym pomieszczeniu - rewelacja :D

Cześc.

Oczywiście że jest sens - tylko pytanie - jakim kotłem i jaką instalacją ma sterować ?

Planujemy podłogówkę i kaloryfery.

Jeśli chodzi o piec,to będzie na eko - groszek z zasobnikiem.

Sam sterownik pokojowy w przypadku ogrzewania niskotemperaturowego średnio się sprawdza ...

czyli lepiej sprawdza się w przypadku kaloryferów?

Cześc.

Planujemy podłogówkę i kaloryfery.

Jeśli chodzi o piec,to będzie na eko - groszek z zasobnikiem.

czyli lepiej sprawdza się w przypadku kaloryferów?

Danka - w dwóch zdaniach :

- sterownik pokojowy - umieszczony w reprezentatywnym pomieszczeniu działa jak termostat - czyli jak w danym pomieszczeniu temp aktualna osiągnie wartość zadanej sterownik wyłącza podawanie paliwa i powoduje wygaszanie kotła / oczywiście do podtrzymania palenia , nie może wyłączyć kotła na paliwo stałe całkowicie / , i tak kocioł sobie pyka na podtrzymaniu nie powodując zwiększenia tempo wody kotłowej i dogrzewania pomieszczeń , jak temp wewnątrz pomieszczenia reprezentatywnego spadnie poniżej zadanej / minus histereza regulatora oczywiście / to taki sterownik załacza podawanie paliwa i wentylator - rozpala się wówczas palenisko i temperatura wody kotłowej rośnie grzejąc pomieszczenia .

Czyli taki sterownik działa na zasadzie 0/1 - załącza i wyłącza kocioł / palnik kotła / .

I takie sterowanie dla kotła na ekogroch jest najlepsze i najekonomiczniejsze .

Natomiast dla kotłów gazowych / kondensatów / i ogrzewania niskotemperaturowego / przede wszystkim podłogowego / gdzie całą istotą pracy jest modulacja palnika - czyli płynna zmiana mocy kotła w zależności od zapotrzebowania najekonomiczniejsze sterowanie to sterowanie pogodowe - czyli regulator nie działa na zasadzie 0/1 tylko w zależności od zmian temperatury na zewnątrz moduluje palnik kotła i powoduje że pracuje on płynnie z większa mocą lub mniejszą grzejąc wodę bardziej lub mniej w zależności od temperatury zewnętrznej .

Do takiego sterowania można dołożyć termostat pomieszczenia który daje informację o temperaturze w pomieszczeniach i jeszcze precyzyjniej steruje mocą palnika aby zużycie paliwa było mniejsze .

W przypadku kotłów na paliwo stałe najlepsze są właśnie sterowniki pokojowe - można jednak zaszaleć i zamontować najbardziej zaawansowane sterowniki PID z wpływem temp zewnętrznej na sterowanie praca kotła .

Wszystko jest kwestią finansów i założeń ...

:wink:

To jest sterowanie kotła - czyli obwodem grzejników w mieszanym systemie grzewczym - jeżeli będziecie mieli i podłogówkę musicie dać mieszacz który zasili pętle podłogówki wodą o mniejszej temp niż grzejniki .

Dziękuję :wink:

Mam jeszcze pytanie.Jak jest w przypadku połogówki i kaloryfera w jednym pomieszczeniu?Czy w takiej sytuacji zda egzamin?

np. kaloryfer dogrzewa pomieszczenie -sterownik daje sygnał i piec przechodzi na podtrzymanie -co z podłogówką?przecież ona jest jeszcze nie nagrzana.

Instalator radzi zrezygnowac z sterownika.

No ale przecież chodzi właśnie o nagrzanie pomieszczenia - więc jeżeli grzejnik pierwszy dogrzeje pomieszczenie i temperatura w nim osiągnie wartość zadaną to nawet fakt iż podłogówka szybko nie osiągnie temperatury niczemu nie przeszkodzi - prawda ? :D - celem jest zagrzanie pomieszczenia a czy osiągniemy to konwekcyjnie czy przez promieniowanie płaszczyznowe - nie ma to znaczenia ...

- o to Ci chodziło ??

PS.

Dla instalatorów zawsze najprościej jest nie montować żadnej automatyki czy bardziej zaawansowanego sterowania - bo to zawsze komplikuje układ ...

Ale zastanów się - kocioł bez informacji o temperaturze z wnętrz będzie spalał tyle samo węgla czy w pomieszczeniach jest 15 stopni , czy 24 stopnie - prawda ?? - a mógłby przy 24 stopniach wyłączyć palnik / zmniejszyć ilość podawanego paliwa / i nie podgrzewać więcej wody - bo to niepotrzebne - mógłby więc bardziej oszczędnie pracować - nieprawdaż ??

:lol:

Niech instalator dokładnie określi zapotrzebowanie na energię pomieszczenia / salonu / - ewentualnie weź to zapotrzebowanie z projektu - patrząc na projekt widzę tu wartość 2,3kW dla parametrów zasilania wody 80/60 stopni. Potem niech przeliczy jak gęsto rozłożyć podłogówkę dla założonej temperatury zasilania podłogi tak aby swobodnie podłogówka dostarczyła tyle energii aby spokojnie utrzymać 22 stopnie .

Niech zaplanuje zagęszczenie rurek w strefach brzegowych - styk ze ścianami z oknami i drzwiami tarasowymi / tak aby te krawędzie dogrzać intensywniej .

I będzie dobrze - nie będzie potrzeba montować tam grzejnika ...

BTW.

U nas w salonie tylko grzejnik - nie mamy w salonie podłogówki ponieważ na podłodze mamy parkiet - grzejnik u nas to typ V22 o wymiarach 200x55cm - jeden ogromny grzejnik pod obydwoma oknami :D / my w salonie mamy dwa okna / - foto

Witam, Zapraszam do oglądania naszego orionka. http://www.robertgrzesik.fotosik.pl POZDRAWIAM.

WSPANIAŁY DOMEK!!!

Serdecznie gratulacje...

Bardzo podoba mi się również rozwiązanie z podzieleniem garażu na dwa wjazdy...identycznie będę robił budując już swojego Oriona na wiosnę. Z tym, że poszerzyłem garaż jeszcze o 1m i będzie to odbicie lustrzane.

Pozdrawiam!!

pablitoo, czy możesz podać wymiary Twoich kolumn/filarów? Chodzi mi o wymiar podstawy filaru (szerokość x głębokość) oraz wymiar w najwęższym miejscu na górze (tuż pod tymi szerszymi ciemniejszymi paskami) ;)

A jeszcze gdybyś znał odległość pomiędzy wewnętrznymi ściankami filarów (szerokość przejścia pomiędzy filarami), to już będzie bajka :)

Z góry dziękuję.