Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich orionowiczów. Jestem w tej chwili na etapie kupowania drewna pod więźbę (dach planowany w jesieni). Systematycznie przeglądam od jakiiegoś czasu forum ale nie kojarze, żeby ktoś krył dach blachą (ze względu na niższe koszty tak chcę zrobić) . Mam prośbę, jeżeli znalazł się ktoś taki to proszę o informację ile poszło dokładnie blachy. Buduję Oriona III (bez garażu) i w projekcie jest 170 m2 ale trzeba kupić więcej. Pytanie tylko o ile?

Pablito Mam pytanie. Jaki masz kocioł i jakie ogrzewanie? W projekcie są tylko grzejniki. Dużo ludzi zakłada ogrzewanie podłogowe. Jestem ciekawa jak ono się spisuje.

Z góry dziękuje! :D

U nas kocioł gazowy - kondensacyjny , ogrzewanie mieszane - parter - podłogówka / oprócz salonu i gabinetu - tam parkiet / , poddasze - grzejniki - tam też parkiet / oprócz łazienki / .

Ogrzewanie podłogowe sprawuje się znakomicie - jak dla mnie to ósmy cud świata - komfort cieplny pomieszczeń i przyjemność chodzenia po delikatnie ciepłej podłodze - rewelacja :D

No i oczywiście jest to niskotemperaturowy system ogrzewania - przy kotle gazowym kondensacyjnym - który jest stworzony do takich systemów - jest ono bardzo wydajne i przede wszystkim oszczędne .

- polecam wszystkim

:D

Pablitoo Mam jeszcze dwa pytania. Jak dużo płacisz za gaz przy takiej zimie jaką mamy w tym roku i jaką masz tęperaturę w pomieszczeniach?

My jesteśmy ciepłolubni - u nas w dzień minimum to 22-23 stopnie , w nocy temperatura zredukowana 20 stopni .

No tegoroczna zima daje się we znaki mrozikami i śniegiem - to fakt :D

Od września / początek naszego sezonu grzewczego / do końca stycznia zapłaciłem za gaz na cele grzewcze 1100 zł.

/ całkowita suma kwot faktur za gaz od września 2009 do końca stycznia 2010 to 1600 zł - w tym około 500zł za podgrzewanie c.w.u przez tych 5 miesięcy , zużycie gazu w kuchence gazowej pomijam /.

Witam wszystkich orionowiczów. Jestem w tej chwili na etapie kupowania drewna pod więźbę (dach planowany w jesieni). Systematycznie przeglądam od jakiiegoś czasu forum ale nie kojarze, żeby ktoś krył dach blachą (ze względu na niższe koszty tak chcę zrobić) . Mam prośbę, jeżeli znalazł się ktoś taki to proszę o informację ile poszło dokładnie blachy. Buduję Oriona III (bez garażu) i w projekcie jest 170 m2 ale trzeba kupić więcej. Pytanie tylko o ile?

My kryliśmy dom blachą, ale nie wiem ile tego było.

Poszliśmy najprostszą drogą, pracownik firmy w której zdecydowaliśmy się kupić blachę przyjechał i wymierzył ile czego trzeba.

Grobert gratuluję, bardzo u Was ładnie. Chyba wprowadzacie się niedługo?

U nas na razie cisza. Znaczy w środku cisza, bo na zewnątrz montowane są przęsła do płotu :D

Z końcem marca startujemy i w środku. Jeszcze przed świętami mąż zamierza ocieplić poddasze i wykończyć ściany :D Siedzę jak na szpilkach, nie mogę się doczekać :D

Witaj justa. Tak, właśnie jesteśmy na etapie przeprowadzki - myślę, że będzie to najbliższa środa (ferie w podkarpackim - jako nauczyciel odpoczywam:-)) Meble powoli docierają, fachowcy kończą swą pracę, kotłownia zapełniona.Niestety i tak nie wszystko zrobimy - brak środków:-( Ale trzeba mieć jakieś cele. Jak się przeprowadzimy podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam wszystkich.

Witaj justa. Tak, właśnie jesteśmy na etapie przeprowadzki - myślę, że będzie to najbliższa środa (ferie w podkarpackim - jako nauczyciel odpoczywam:-)) Meble powoli docierają, fachowcy kończą swą pracę, kotłownia zapełniona.Niestety i tak nie wszystko zrobimy - brak środków:-( Ale trzeba mieć jakieś cele. Jak się przeprowadzimy podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam wszystkich.

Wy to dopiero siedzicie jak na szpilkach :D

No, to życzę długiego dnia i wielu pomocnych rąk, żeby wszystko sprawnie poszło. Rany......... jak ja Ci zazdroszczę!!

Niedoróbkami to ja bym się akurat nie przejmowała. Niewiele osób może pozwolić sobie na to, by wprowadzić się do domu wykończonego na tip-top :wink:

Witam Wszystkich forumowiczów!

Chciałam zapytać jaką wysokość mają wasze Oriony? I jeszcze jedno, moja Pani architekt nie ma czasu aby zająć się naszym projektem, a ja nie bardzo znam się na tych wszystkich rysunkach. Czy możecie mi powiedzić czy w pokojach na piętrze są jakieś słupy podtrzymujące strop? Oglądając wasze zdjęcia nie zauważyłam nic takiego.

Witam serdecznie i odrazu przepraszam ze tak troche z innej beczki.

Mam pytanko do Pablita chciałbym wiedzieć jaki jest kąta nachylenia dachu w twoim orionie i ile wynosi wysokość ściany kolankowej tak od stropu do samej góry czyli razem z wieńcem???

Z góry dziekuje za odpowiedz

BARDZO BARDZO ŁADNY DOM ZAZDROSZCZE