Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wszystkim składam najlepsze życzenia na ten 2010 rok.

Wkleiłam kilka fotek na fotosiku niżej link można sobie zobaczyć kotłownie (...)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/194f8e2dd9bfe720.html

Hawa - również piękne wnętrza - obejrzałem z ciekawością album bardzo dużo zmian wprowadziliście - aż niekiedy trudno było mi się połapać w lokalizacji wnętrz na fotkach :lol: - ale - wnętrza piękne - gratulację .

Mam pytanie odnośnie kotłowni - obok Waszego kotła zauważyłem stację zmiękczającą / jonowymienną / - ponieważ aktualnie sam jestem w trakcie montażu mojej stacji - chciałbym zapytać co to za producent - czy nie jest to CosmoWater - model Home ?? Jak się sprawuje w eksploatacji ??

Przepraszam że dopiero teraz piszemy ale mieliśmy problem z internetem.

cosmowater jest ok, ale polecam waissman szwagier i kolega ma przy mniejszej kubaturze ma lepsze parametry i wydajność ale jest droższy. najważniejsze żeby był zmiękczacz. w naszym przypadku na 25 stopniową skalę twardości wody mieliśmy 24, norma przy ustawieniu jest 5. srewisant pierwszy raz spotkał się z tak twardą wodą.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ktoś z Orionowiczów jest zainteresowany bezinteresowną pomocą jaką udziela malobert na północy Polski - jest tam trochę Orionowiczów - okazja jak znalazł - LINK - bardzo pożyteczna sprawa - naprawdę warto ...

Witam bardzo serdecznie Szanowną grupę forumowiczów którzy tak ciekawie no i z pasją opowiadają o swoich Orionkach .

Cieszę sie bardzo że takie forum istnieje ponieważ ja również zdecydowałem się na budowanie tego domku.

Obecnie jestem na etapie przeróbek i adaptacji tego projektu i nie ukrywam że właśnie Wy wszyscy Orionowicze pomogliście mi podjąć tą decyzję .

Jest to naprawdę wspaniałe kiedy można zobaczyć jak wyrastają Oriony po prostu świetnie !!!!!

witaj batman

budujesz się nie daleko - trzebnica, my już mieszkamy 1,5 roku jest super, jeśli chcesz zapraszamy na kawę zobaczysz co i jak zrobiliśmy mamy ten sam projekt orion II lustro, zmiany z garażem super i z kotłownią też . Jesli jesteś zainteresowany pisz na email

bogna33 piękny salon

u mnie nadal przerwa w pracach- na razie mąż tylko odścieża i dowozi opału

pomimo, że góra docieplona tylko wełną (pokoje ,łazienki-korytarz na tip top) to na dole 20-21 stopni czyli cieplutko , mamy tylko problem z dogrzaniem gabinetu tam maksymalnie 18 st.,

jak juz pisałam, w końcu mam schody oto kilka zdjeć- jakosc moze nie najlepsza wiec wybaczcie :wink:

http://images36.fotosik.pl/148/fabd3752c3328e4bmed.jpg

http://images35.fotosik.pl/116/194b53b40ef336f5med.jpg

http://images38.fotosik.pl/258/23c44d381ace2099med.jpg

mamy tylko problem z dogrzaniem gabinetu tam maksymalnie 18 st.,

dlaczego?

orionek schody bardzo ładne i wygladają na wygodne :wink:

dziekuję :D

AD. 1

tego nie wiemy- grzejnik 12 żeberek-mąz uważa, że to dlatego, że pod spodem jest piwnica a obok garaż -moze mało docieplone- mąż zamierza docieplic scianę od stony garażu co z tego wyniknie dowiemy sie dopiero w nastepnym sezonie grzewczym;

Grobert i jak wrażenia?

Ja nic nie pamiętam- położyliśmy sie zmęczeni i spalismy jak susły, mieszkamy już 2 m-ce jest super-na razie nie mam wiekszych zastrzerzeń , nie ma to jak własne śmieci :D-tylko ten kredyt :cry:

Witam wszystkich.

Bogna 33 - śliczne, stylowe wnętrza.

Orionek - piękne schody.

My jesteśmy w trakcie negocjacji cen materiałów.

Mam pytanie przy okazji wyliczania ilości stali:

Czy ktoś z Was robił strop lany?

Jeśli tak - ile i jakiej potrzeba stali?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Ehhhh byle do wiosny!!!

My jesteśmy w trakcie negocjacji cen materiałów.

Mam pytanie przy okazji wyliczania ilości stali:

Witaj.W moim Orionku z pojedynczym garażem na strop i wieńce i nadproża poszło około fi12 220 prętów(12 metrowych) fi16 16 prętów (12 metrowych) fi6 300 metrów + pozostałości po fundamencie, drut wiązałkowy

30kg.Mam nadzieje że to trochę pomoże.Pozdrawiam

Dziękuję serdecznie adammxxx.

Dziś zakupiliśmy kolejne materiały - aż mi sie słabo robiło gdy płaciliśmy za nie :), już tyle pieniążków wydanych - a to dopiero początek :/

I tak 2000 betonowych bloczków - po 2,50

28 palet porothermu "30" po 4,58 za szt.

Tak to wygląda w świętokrzyskim, a jak u Was?

Pozdrawiam Wszystkich!

Bogna, Orionek, gratuluję pięknych domków!

Dostałam kolejna wycenę za SSO Orion 2 garażowy i wiecie co, normalnie aż się roześmiałam, bo takiej kwoty się nie spodziewałam. :o Wcześniejsze wyceny oscylowały w okolicach 48-57 tysięcy za sso z dachem a ta ostatnia opiewa na 81.590zł sso z dachem, ale niepowiększanym i bez podniesionej ścianki kolanowej. Normalnie szok! :o Nic tylko się przekwalifikować i zacząć robić w budowlance :wink: :lol:

zdenka u nas Porotherm 30 po 4,70zł.

Bogna wiem że się powtrzam ale dom masz przepięknie urządzony a jak synek daje pospać :D
po trzech tygodniach spędzonych w szpitalu,zakażenie bakterią, jest już ok ,daje pospać.

Właśnie w lutym u nas miną rok jak zamieszkaliśmy w orionie.Mieszka się rewelacyjnie,porównanie z byłym miejscem zamieszkania- bloki,choć teraz zima daje we znaki z niecierpliwością czekamy na cieplejszy okres. ....

Bogna możesz mi napisać, co Ty masz przed kominkiem za cudo? My chcemy podłogę dębową i zastanawiamy się co umieścić przed kominkiem, czy po prostu płytki, czy coś innego?

Przed kominkiem mamy gres, a w pokoju panele. Pozdrawiam.

I tak 2000 betonowych bloczków - po 2,50

28 palet porothermu "30" po 4,58 za szt.

Tak to wygląda w świętokrzyskim, a jak u Was?

Pozdrawiam Wszystkich!

Ja na pograniczu podkarpacia i świętokrzyskiego w tamtym roku kupiłem 2800 bloczków za 2,60zł (Orion I ale z pełnym podpiwniczeniem) i 3330 szt. pustaka Max'a 220 z Hadykówki za 2,40zł. Piwnice już stoją, reszta w tym roku, także pustaków będę jeszcze musiał dokupić.

Na piwnicy robiłem Terive wg. projektu więc dla porównania: 2750zł za 550szt. bloczków keramzytowych+ 1900zł za 30 szt (komplet) belek stropowych i 2610 zł 10m3 betonu + pompa. Co do stali to nie mam rozdzielonego stropu i fundamentów, ale razem poszło mi 66 szt. fi12 + 100 kg fi 6 za 1660 zł (wszystko na styk, jeszcze kilka dołożyłem ze starych zapasów) do tego drut wiązałkowy za 60 zł.

Wiem, że temat ścianki kolankowej był już wielokrotnie poruszany ale mam pytanie, czy po podniesieniu ścianki zmienialiście kąt nachylenia dachu? Jeżeli tak, to o ile? I jaką macie wysokość pomieszczeń na poddaszu? My zastanawiamy się nad podniesieniem o 50 cm, ale wtedy wysokość pomieszczeń będzie ok. 3m. Czy wy też tak macie?

No u nas się powoli rusza, jeszcze dwa dni temu wyglądało tak:

http://img6.imageshack.us/img6/6748/img1662nv.th.jpg

wczoraj podjechała kopareczka i zgarnęła trochę ten śnieg żeby się bagno nie zrobiło....

http://img684.imageshack.us/img684/2446/cimg4609.th.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/16/cimg4605.th.jpg

A dzisiaj dojechała nam dachóweczka :)

http://img191.imageshack.us/img191/6776/cimg4623.th.jpg

jeszcze chwilka i ruszamy pełną parą....

pozdrawiam wszystkich i życzę dobrej pogody :)