Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To chyba najprzyjemniejszy etap budowy - gdy się mury pną do góry

- najszybciej widać efekty budowy ...

- powodzenia

dzięki za wsparcie...ale mam wrazenie że u mnie to cisza przed burzą...po takieeeeej zimie,trzeba nadrobić zaległości...

Michalos jaką dachóweczkę wybraliście i jaki wyliczyli wam koszt? ja właśnie muszę "na dniach" się zdecydować :-? będę wdzięczna za odpowiedź

pozdrawiam

-

Michalos jaką dachóweczkę wybraliście i jaki wyliczyli wam koszt? ja właśnie muszę "na dniach" się zdecydować :-? będę wdzięczna za odpowiedź

pozdrawiam

-

ceramika Creaton harmonie neu ciemnobrązowa angoba

dachówka 3500szt - 6874,70zł

gąsior podstawowy 75szt - 1366,10zł

uchwyt gąsiora 75szt - 49,41zł

dachówka lewa 80szt - 1536,22zł

dachówka prawa 80szt - 1536,22zł

zaślepka gąsiora 5szt - 138,65zł

kominek wentylacyjny 4szt - 1146,90

łącznie ok 12650zł

wydaje mi się że to dość dobre ceny....

jak ktoś miał taniej niech się wypowie pozdrawiam....

dzięki za wsparcie...ale mam wrazenie że u mnie to cisza przed burzą...po takieeeeej zimie,trzeba nadrobić zaległości...

No - podobno jeszcze zima ma wrócić - tak mówią w telewizorni ...

Szczerze powiedziawszy to mam już dosyć tego białego gó...na co to leci z nieba :lol: ...

- ale na narty to jeszcze bym w góry w tym sezonie pojechał :D

Może ktoś mi napisze ile trzeba pustaków siporex na oriona II?

I jeszcze jedno pytanie- jak rozwiązaliście docieplenie stropu nad wykuszami w przypadku stropu wylewanego?, czy opuszczaliście strop w wykuszach, jeśli tak to o ile?

Czyżby nikt z siporexu nie budował??? :roll: :lol:

my mamy strop wylewany i nie opuszczaliśmy stropu w wykuszach. Docieplenie będziemy dawali standartowe: styropian

No - podobno jeszcze zima ma wrócić - tak mówią w telewizorni ...

Szczerze powiedziawszy to mam już dosyć tego białego gó...na co to leci z nieba :lol: ...

- ale na narty to jeszcze bym w góry w tym sezonie pojechał :D

oby lepiej nie wracała bo mi tulipany kiełkują :-?

Wiem, że temat ścianki kolankowej był już wielokrotnie poruszany ale mam pytanie, czy po podniesieniu ścianki zmienialiście kąt nachylenia dachu? Jeżeli tak, to o ile? I jaką macie wysokość pomieszczeń na poddaszu? My zastanawiamy się nad podniesieniem o 50 cm, ale wtedy wysokość pomieszczeń będzie ok. 3m. Czy wy też tak macie?

Dziękuję Dankaf. A możesz mi napisać jaką wysokość mają pokoje na piętrze. Moja Pani architekt twierdzi, że będzie to ok. 3m. Obecnie mieszkam w bloku, w którym mam takie wysokie pokoje i jakoś nie chce mi się wierzyć, że w Orionie też tak będzie po podniesieniu ścianki. Pozdrawiam :)

Dziękuję Dankaf. A możesz mi napisać jaką wysokość mają pokoje na piętrze. Moja Pani architekt twierdzi, że będzie to ok. 3m. Obecnie mieszkam w bloku, w którym mam takie wysokie pokoje i jakoś nie chce mi się wierzyć, że w Orionie też tak będzie po podniesieniu ścianki. Pozdrawiam :)

A że się tak zapytam - co ma wysokość ścianki kolankowej do wysokości pokojów na poddaszu ??

Ściana kolankowa - jej wysokość - jest chyba najczęściej dokonywaną zmianą w Orionach - niezależnie od tego ile się ją podniesie wysokość pokoi na poddaszu będzie / może być / taka sama - ponieważ wysokość tychże pokoi ustala się indywidualnie montując sufit w tychże pokojach ... - z reguły na poddaszu stosuje sie zabudowę z płyt k-g , więc i sufit jet podwieszany na profilach do mocowania płyt k-g - więc czy podwiesimy go 10cm wyżej czy niżej - nie ma to znaczenia - możemy sufit powiesić tak aby pokoje po wykończeniu miały 2,8m niezaleznie od tego czy podniesiemy sciankę kolankową o 1 pustak czy o 4 pustaki .

Podniesienie ściany kolankowej / przy utrzymaniu wysokości całkowitej - projektowej budynku / skutkuje zmianą kąta nachylenia dachu , lub gdy nie zachowamy wysokości projektowej budynku - czyli zachowujemy oryginalny kąt nachylenia dachu - skutkuje zwiększeniem wysokości budynku .

Podniesienie ściany kolankowej o 2 pustaki / przykładowo / bez zmiany kąta nachylenia dachu - powoduje zwiększenie wysokości montażu jętek / do których jest montowany sufit pokoi na poddaszu / w stosunku do podłogi o dokładnie wysokość dwóch pustaków - aby otrzymać wysokość pokoi na poddaszu przykładowo 2,8m o tyle obniżamy montaż stelaża do którego bedzie zamocowany sufit - i tyle ...

Nie widzę w tym większego problemu .

:wink:

a,to już pewnie taka końcóweczka zimy :wink: .......chociaż przygruntowe przymrozki jeszcze są.

Pablitoo,na jakiej mocy pracował Twój piec tej zimy?

Trudno jednoznacznie oszacować - regulator koła nie podaje mi informacji o stopniu modulacji palnika - ale szacunkowo mogę spokojnie stwierdzić że w zakresie temperatur do -10 stopni kocioł pracuje na mocy minimalnej lub nieznacznie powyżej , przy maksymalnych mrozach jakie nawiedziły nasze rejony / tj -24 stopnie / kocioł pracował z chwilową mocą maksymalną 14kW / takie zaprogramowałem ograniczenie mocy / .

A że się tak zapytam - co ma wysokość ścianki kolankowej do wysokości pokojów na poddaszu ??

Pablitoo dziękuję za wyczerpujący opis. Nie wiem co to ma do siebie. Kiedy powiedzieliśmy Pani architekt o ile chcemy podnieść ściankę kolankową ona od razu rzuciła hasło, że wysokość pokoi będzie 3m. To my na to, że obniżymy sufity, gdyż nie chcemy mieć takiej wysokości, a ona dalej swoje, że to będzie 3m. Więc zapytałam Dankaf, jak to jest u niej (może nie tak się wyraziłam w swoim zapytaniu) Byliśmy wczoraj na spotakniu z architektem i teraz szukamy nowego, gdyż mój inwestor nerwowo nie wytrzymuje. Kobieta ze wszystkiego robi problem jakby całkowicie przeprojektować miała cały dom.

Ty nie widzisz problemu, a ona widzi.

Pablitoo dziękuję za wyczerpujący opis. Nie wiem co to ma do siebie. Kiedy powiedzieliśmy Pani architekt o ile chcemy podnieść ściankę kolankową ona od razu rzuciła hasło, że wysokość pokoi będzie 3m. To my na to, że obniżymy sufity, gdyż nie chcemy mieć takiej wysokości, a ona dalej swoje, że to będzie 3m. Więc zapytałam Dankaf, jak to jest u niej (może nie tak się wyraziłam w swoim zapytaniu) Byliśmy wczoraj na spotakniu z architektem i teraz szukamy nowego, gdyż mój inwestor nerwowo nie wytrzymuje. Kobieta ze wszystkiego robi problem jakby całkowicie przeprojektować miała cały dom.

Ty nie widzisz problemu, a ona widzi.

Anula25 -> u nas ścianka kolankowa składa się z 3 pustaków MAX plus wieniec - wysokość pomieszczeń na poddaszu 2,8m - tak samo jak na parterze ...