Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A że się tak zapytam - co ma wysokość ścianki kolankowej do wysokości pokojów na poddaszu ??

Pablitoo dziękuję za wyczerpujący opis. Nie wiem co to ma do siebie. Kiedy powiedzieliśmy Pani architekt o ile chcemy podnieść ściankę kolankową ona od razu rzuciła hasło, że wysokość pokoi będzie 3m. To my na to, że obniżymy sufity, gdyż nie chcemy mieć takiej wysokości, a ona dalej swoje, że to będzie 3m. Więc zapytałam Dankaf, jak to jest u niej (może nie tak się wyraziłam w swoim zapytaniu) Byliśmy wczoraj na spotakniu z architektem i teraz szukamy nowego, gdyż mój inwestor nerwowo nie wytrzymuje. Kobieta ze wszystkiego robi problem jakby całkowicie przeprojektować miała cały dom.

Ty nie widzisz problemu, a ona widzi.

Ja podałam Tobie wysokośc projektową -2,58m plus tyle o ile zamierzasz podnieśc ściankę kolankową czyli 50cm a o ile Ty obniżysz sufit,to pozostaje już w Twojej kwestii.

anula25 radzę jak najszybciej zmienic architekta :wink:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrusiu z tego co czytałam tutaj na forum,to podawane jest ok.300m2.

Nam wychodzi 220m2,nie licząc fundamentów(bo mamy ocieplone) i otworów okiennych.

U nas wyszło chyba 340m2.

Danusiu każdy wykonawca wlicza okna do powierzchni ściany. Jak będziecie chcieli odliczać okna, to policzą tyle za ich obróbkę, że wyjdą te same koszty :wink:

Orionczycy napiszcie czy ktoś z was robił strop żelbetonowy nad poddaszem ??? Zrobiłem kilka wywiadów z osobami które ostatnio budują domki i wszyscy namawiają mnie na ten sposób. Co wy na to ?

A na czym ten strop miałby się opierać? :o

Jakieś nowatorskie rozwiązanie?

Skopiowane z: http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=b36ac761d70d88a15bbe6ac996ee5728&showtopic=3529&pid=61259&st=20&

Betonowe skosy poddasza wykonuje się prawie identycznie jak strop monolityczny. Szalunek wykonujemy z desek, które pozostały nam z poprzedniego stropu, najpierw mocujemy deski na ścianach szczytowych i kolankowych, które posłużą nam do zaszalowania wieńców, następnie zbijamy tzw. pasy ( deski zbite ze stęplami), które posłużą do podtrzymania stropu, pasy poziomujemy i kładziemy na nie deskowanie. Deski przybijamy do pasów i do szalunku wieńca. Wykonujemy zbrojenie i zalewamy beton. Beton zamawiamy klasy b-20 i jak najgęstszy ( powiedzmy w betoniarni, że jest on na skosy). Trochę trudności nastręcza zalewanie betonu na skosie, musi być gęsty żeby nie spływał na dół, trzeba go troszkę podciągać. Do zalania takiego strpu niezbędna jest dobra pogoda bo przy opadach beton może po prostu spłynąć. Każda dobra ekipa powinna sobie poradzić. Co do trwałości budynków to nie ma najmniejszych obaw, materiały ścienne są na tyle mocne na zgniatanie, że nic im nie grozi. Co więcej strop ten usztywnia i wzmacnia cały budynek, nie ma z nim później problemów i można go dowolnie wykończyć. Sam u siebie taki zrobiłem, mam na nim tynk cementowo - wapienny. Jak wspomniałem wcześniej w mojej okolicy jest to bardzo popularne rozwiązanie (okolice Krakowa w stronę Olkusza), może to taka regionalna ciekawostka , bo w innych rejonach nie widziałem takich rozwiązań. Chcesz mieć mocny i solidny dom postaw na silikat, ceramikę, beton i cement a nie na gips, płyty i tworzywa sztuczne jednym słowem amerykański pic na wode.

Ja jeszcze nawet nie rozmawiałem o tym z moim kierownikiem budowy. Póki co to jest dopiero planowanie, ale zaczynam się mocno zastanawiać nad takim rozwiązaniem.

Dobrusiu z tego co czytałam tutaj na forum,to podawane jest ok.300m2.

Nam wychodzi 220m2,nie licząc fundamentów(bo mamy ocieplone) i otworów okiennych.

U nas wyszło chyba 340m2.

Danusiu każdy wykonawca wlicza okna do powierzchni ściany. Jak będziecie chcieli odliczać okna, to policzą tyle za ich obróbkę, że wyjdą te same koszty :wink:

Justynko,my też tak robimy.Ale to się wlicza do kosztów robocizny, a nie metrów.

Ps.Mężuś wrócil z pracy i wszystko wyjaśnił.

Nasze obliczenia dotyczyły metrów wełny,więc tynku wyjdzie troszkę wiecej :wink:

Skopiowane z: http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=b36ac761d70d88a15bbe6ac996ee5728&showtopic=3529&pid=61259&st=20&

Betonowe skosy poddasza wykonuje się prawie identycznie jak strop monolityczny. (...)

Ja jeszcze nawet nie rozmawiałem o tym z moim kierownikiem budowy. Póki co to jest dopiero planowanie, ale zaczynam się mocno zastanawiać nad takim rozwiązaniem.

Betonowe skosy to całkiem coś innego jak betonowy strop :wink:

Ponieważ to moje rejony zostały przywołane jako przykład pozwolę sobie zabrać głos :D

Na wstępie pragnę zauważyć ze taki rodzaj wykonania skosów nie jest jakimś regionalnym novum - owszem - w moich rejonach zauważyłem kilka domów wykonanych właśnie taką metodą - ale było to dosłownie kilka - więc nie można generalizować .

Betonowe skosy to jak nazwa wskazuje właśnie skosy - nie strop - jest to stara metoda wykonania skosów polegająca na zrobieniu szalunków w formie skosów i zalaniu ich betonem - wówczas powstanie forma o kształcie dachu z betonu . Na tym dopiero stawia się więźbę i robi dach .

Czy to jest takie znakomite ?? - jakby było to taki rodzaj wykonania skosów byłby normą - a niestety nie jest ... - jest to marginalny sposób stosowany chyba tylko przez nielicznych entuzjastów betonu :lol:

Koszty wykonania takich skosów nie są małe - szalunki , beton B20 , zbrojenie - robocizna etc ...

W przypadku klasycznego wykańczania skosów tych kosztów nie ponosi się w ogóle .

Druga sprawa to wentylacja przestrzeni pomiędzy betonem a dachem , paroizolacją - trzeba to niestety wentylować , jest to obszar zamknięty ale podatny na zmiany temperatury , wkraplanie wilgoci etc ... - jak się dobrej wentylacji nie zrobi - to tyko czas jak zalęgnie się wilgoć i grzyb ...

Na pewno jest to o wiele lepsza izolacja termiczna pomieszczeń wewnątrz - beton dodatkowo izoluje od ciepła w lecie - pomieszczenia nie nagrzewają się tak bardzo od poszycia dachu w upalne dni .

Na pewno wykonanie wykończenia pomieszczeń takiego poddasza jest bezpieczniejsze - obróbka nie jest narażona na pęknięcia ponieważ skosy są mocowane do murów i nie przemieszczają się i nie pracują oddzielnie od muru - ale jak taki skos pęknie - bo był niechlujnie wykonany lub źle zakotwiony do muru - to już same problemy ...

Generalnie jak dla mnie więcej minusów niż plusów - no i podstawowa sprawa - nie chcę mieszkać w betonowej trumnie - w ogóle starałem się jak najbardziej ograniczyć udział betonu w budowie mojego domu - beton to cement i pyły - trucizna i odpady - nic zdrowego - dlatego nawet ściany mojego domu wznosiłem z ceramiki - ale jak to już pisałem - jak kto woli i jakie ma preferencje ...

:D

Witam wszystkim forumowiczów:)

Właśnie zaczynamy budowę naszego Oriona I - jak tylko pogoda w tym roku dopisze zaczynamy pełną parą!

Większość materiałów zakupiona. Do budowy użyjemy pustaków ceramicznych Wineberger 25 P+W (cena 5,50zł/szt), ściany działowe (42 zł /m kw) tej samej firmy 11,5 P+W, strop tradycyjny czyli płyta betonowa (stal również zakupiona - 2,6T - 1740zł/tona fi 12), aktualnie czekamy na przywóz dachówki łącznie z resztą elementów składających się na dach.

Troszke przeraziła nas cena dachu bez więźby dachowej, ponieważ ogółem same materiały czyli: dachówka Bogen, gąsiory, elementy mocujące, struktonit, rynny Bryza oraz okna dachowe Fakro 4 szt. wyniosły 27 tyś! Cenę więźby uzgodniliśmy na 7000zł.

Jak tylko budowa ruszy z kopyta będziemy na bieżąco zdawać sprawozdanie oraz dzielić się naszymi spostrzeżeniami i uwagami.

Na chwilę obecną zwracamy waszą uwagę na wyceny dachów. Można się nieźle przejechać, ponieważ składy budowlane sprytnie ukrywają koszty pomijajac istotne pozycje, które znacząco wpływają na cene końcową. Np. aby zmniejszyć wartość kosztorysową pomijano kominki wentylacyjne bądź podawano wartość kominków platikowych zamiast ceramicznych, liczono struktonit mniejszy-tańszy, pomijano dachówkę wentylacyjną, wliczano gąsiory najtańsze - mało estetyczne i wiele innych psikusów;)

Na chwilę obecną nasza wiedza kończy się w tym zakresie.

Życzymy wszystkim budującym łaskawej pogody.

Zima wróciła - wszyscy zamarzli na budowach - roboty wstrzymane - więc i cisza w temacie ...

Dzisiaj rano u nas -13 stopni - sprawdza się prognoza jak widać ...

Dobrze tylko ze śniegu tak dużo nie ma ...

- ale nie ma tego złego - sezon dla narciarzy się przedłuża :D

W sobotę śmigaliśmy w Szczawnicy na Palenicy - warunki - znakomite :lol: