Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Nie ukrywam, że obserwujemy ten wštek już od dłuższego czasu i czerpiemy z niego dużo potrzebnych przy budowie informacji. Obecnie jesteœmy na etapie budowy Orionka II- stan surowy zamknięty. Budujemy się na œlšsku w przepięknym mieœcie Częstochowa.

Mam do Was pytanie, ile mniej więcej kosztowały Was schody drewniane do Orionka? Chcemy w tym roku się wprowadzić i szukamy ciekawych ofert, na razie niestety ceny schodów trochę nas oszołomiły. Mogš być wiadomoœci na pw.

Z góry dziękujemy i pozdrawimy wszystkich orionkowiczów.

Aneta i Mariusz

U nas na początku marca przyleciały szpaki. Skubane jak co roku upatrzyły sobie nasz parapet w sypialni i " śpiewaja" skoro świt taki sobie kwartecik :evil: Osobiście nie mam nic przeciwko szpakom i ich śpiewom pod warunkiem, że nie jest to o 5 rano.

co do schodów 14,5 tyś dębowe, zabiegowe

Witam wiosennie :D

Mam pytanko do mieszkających już w Orionach - jakie rachunki za prąd płacicie miesięcznie / ewentualnie ile spożywacie kWh miesięcznie / - i od jakiego dostawcy prąd pobieracie ?

Tak mnie to ciekawi gdyż od pewnego czasu toczę spór z moim dostawcą energii / ENION TAURON / gdyż co pół roku / prognozowany system rozliczeń za energię / pomimo coraz mniejszego faktycznego zużycia prognozują mi coraz wyższe i przez to szacują mi coraz wieksze rachunki :evil:

Cóż z tego że co pół roku mam nadpłatę - nawet kilka stówek - za ostatnie pół roku wstecz miałem nadpłaty 250zł - nie chcę złodziei kredytować co miesiąc płacąc im większy rachunek niż faktycznie zużywam energii ...

Aż z ciekawości sprawdziłam miesięcznie u nas ok 270 kwh, czy to dużo czy mało? Dostawcą jest pomorska ENERGA pierwsza rata 570 zł:evil: :evil: (taki świąteczny prazent), a następne po 70 zł, i nie można tego było uśrednić :evil:

Czyli praktycznie tożsame zużycie - my też miesięcznie nie przekraczamy 300 kWh ...

Rachunki mamy rozłożone po 200zł/miesiąc - ale dopiero po mojej interwencji w Enionie - za pierwszy miesiąc nie płacimy wogóle / wyrównanie nadpłaty / i dopiero następne w takiej wysokości .

/prognoza Enionu na te pół roku była na poziomie 300zł/miesięcznie :evil: /

Witam wszystkich budowniczych naszych kochanych ORIONKÓW. Pora rozpocząć sezon budowlany. My jesteśmy na etapie stanu zero. Odnośnie wejścia do piwnicy, to u nas będzie piwnica pod garażem i wejście do niej będzie z dworu. W piwnicy planowana jest kotłownia. Pozdrawiam wszystkich.

Witaj

Wejście będzie chyba z pola ??

:lol: :lol: :lol: :lol:

Nie polecam wejścia do kotłowni z pola lepiej gdzieś umiejscowic w domu. Ciocia ma wejście z pola i NARZEKA

Zgadzam się z powyższym - czy logiczne jest wychodzenie do kotłowni choćby w celu kontroli kotła , czy dołożenia paliwa lub czyszczenia tegoż przez zewnętrze ?? - za każdym razem w okresie zimowym ubieranie się , wychodzenia na pole / :lol: / i wchodzenie do kotłowni ?? a potem spowrotem na zewnatrz i do domu ...

Brrrrrrr - Pablito już mi się zimno zrobiło od tego wychodzenia na dwór :lol: :lol: :lol: Wyobraziłam sobie że siedzę przy kominku a tu trzeba zajrzeć do kotła.

Mam nadzieję, że po takiej długaśnej zimie będziemy mieć power do pracy na budowie. My mamy w planach wprowadzić się w tym roku. Łazienki prawie gotowe, gładzie się kładą (a miałam nadzieję, że jednak przy cementowo-wapiennych nie trzeba będzie kłaść gładzi i była to złudna nadzieja)

więc postępy na budowie jak widać są :)

Brrrrrrr - Pablito już mi się zimno zrobiło od tego wychodzenia na dwór :lol: :lol: :lol: Wyobraziłam sobie że siedzę przy kominku a tu trzeba zajrzeć do kotła.(...)

Mój sąsiad / dom obok / wybudował garaż / garaż jest częścią budynku / bez wejścia doń z wnętrza budynku - nie wiem czym się kierował - ale teraz jak widzę jak wychodzi z domu i otwiera bramę i wchodzi do garażu żeby wyjechać samochodem to aż mi zimno sie robi jak na zewnatrz minus kilkanaście stopni i snieg po kostki ...

Pomijam fakt że inteligentnie zrobił rozdzielnicę główną elektryczną także w garażu - w wypadku wyłączenia zasilania lub zadziałania jakiegoś wyłącznika nadprądowego aby skontrolować stan zabezpieczeń w rozdzielnicy wychodzi biedak z latarką na zewnątrz / pole :D / otwiera garaż i dopiero ma dostęp do rozdzielnicy elektrycznej ...

U mnie w projekcie mam wejście z pola (dworu :lol: ) ale równocześnie od środka. Nieukrywam, że w Orionie III bez garażu trudno jest upchnąć wejście do piwnicy i niestety będzie razem z wejściem na górę co przekreśla schody drewniane i powiększa klatkę schodową. Co z tego wyjdzie i jak to będzie wyglądało zobaczymy w tym roku :p