Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z was rozbił kosztorys całośći???

czyli od wykopu stan surowy, tynki elewacje dach instalacje do kompletnej wykończeniówki??

potrzebuję KWOTĘ z wyceny będącą sumą wszystkiego oprócz materiałów

(robocizna koszty pośrednie sprzęt - jeśli ktoś robił w programiekosztorysowym)

zaufany wykonawca powiedział mi że zrobi mi wszystko za 180 tys zł

materiały przechodzą przez niego więc niższy VAT

i teraz nie wie czy to dużo czy mało bo nikt mi pełnej wyceny nie robił....

pliski pliski

Czy ktoś z was rozbił kosztorys całośći???

czyli od wykopu stan surowy, tynki elewacje dach instalacje do kompletnej wykończeniówki??

potrzebuję KWOTĘ z wyceny będącą sumą wszystkiego oprócz materiałów

(robocizna koszty pośrednie sprzęt - jeśli ktoś robił w programiekosztorysowym)

zaufany wykonawca powiedział mi że zrobi mi wszystko za 180 tys zł

materiały przechodzą przez niego więc niższy VAT

i teraz nie wie czy to dużo czy mało bo nikt mi pełnej wyceny nie robił....

pliski pliski

Myśle że to realne bo ja też planuje do 200 tyś wybudować się bez mebli

ale jakiś zapas trzeba mieć ale to życie pokarze.

Pozdrawiam Domi

WITAMY!

Faktycznie ostatnio mamy ręce pełne roboty. Tydzień temu tyczyliśmy budynek a dzisiaj jest wszystko przygotowane pod ułożenie zbrojenia. Nie obyło się bez przykrych niespodzianek, po wykonaniu wykopów pod ławy było około pięć ''oberwań chmur'' w ciągu 48 godzin :evil: .

Oto fotki:http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/wyk1.jpg http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/wyk2.jpg

Witam

No to faktycznie miałeś pecha bo mi się udało przed ulewą powiedziałem im że jak burza przyjdzie to będzie kiepsko i będą na własny koszt szalunkować wykopy tak że układali zbrojenie i na drugi dzień zalewali beton i sie udało przed burzą a wieczorem była burza i to było super bo zlalo mi beton i nie musiałe podlewać.

A czy robiłeś chudziaka bo ja nie wylałem ławe 40 zamiast 30 tak mi doradził kierownik foliie do środka i na to zbrojenie i beton.

Odnośnie kwot. 180 bez materiałów i 200 do zamieszkania poddaję pod powątpiewanie. 180 za samą robociznę :o . Około 100 to jest stan surowy z materiałami i robocizną, ale to jeszcze zależy z czego się buduje i gdzie. 200 zaś to wg mnie za mało na całość. Do tego jescze z 80 jak nic.

Mam nowego dekarza, mam nadzieję, że ten nie zawiedzie. :D

O rany, są, nadeszły...ławy!

Przed chwilą wróciłem z działeczki, właściwie z budowy, udało się zalać przed burzą. A oto efekt (jedno zrobiłem z dachu pompy):

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/zal3.jpg

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/zal2.jpg

Ja zastosowałem i chudziak i folię.

Myśle że to realne bo ja też planuje do 200 tyś wybudować się bez mebli

ale jakiś zapas trzeba mieć ale to życie pokarze.

Pozdrawiam Domi

200 tys zł z materiałami??? :o

180 tys zł jest bez materiałów gotowy do zamieszkania

Byłe w takim domu już wybudowanym i to co gospodarze mówili to oni zamierzają się zmieścić w 200 tyś

O rany, są, nadeszły...ławy!

Przed chwilą wróciłem z działeczki, właściwie z budowy, udało się zalać przed burzą. A oto efekt (jedno zrobiłem z dachu pompy):

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/zal3.jpg

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/zal2.jpg

Ja zastosowałem i chudziak i folię.

Witam

Bryza w jaki sposób wkleja się zdięcia bo nie zabardzo wiem a mam ich troche na kompie czy to trzeba gdzieś zapisac?

pozdrawiam domi

Byłe w takim domu już wybudowanym i to co gospodarze mówili to oni zamierzają się zmieścić w 200 tyś

To wszystko zależy. Jeżeli sam gospodarz wykonuje duży zakres prac, to owszem, można próbować. Jednakże ogrom kosztów stanowią materiały, a nie robocizna. Przynajmniej taki stosunek występuje w stanie surowym (70t-materiały, 30 t-robocizna, przy czym pokreślam mniej więcej, bo wiadomo, że co region to inaczej). Dlatego "powala" mnie kwotą, jaką zaproponował Prymaskowi wykonawca. W takim razie ile jeszcze na materiały? Co prawda nie jestem jeszcze w fazie wykończeniówki, może ktoś bardziej zaawansowany oszacuje, jak to dalej z tymi kosztami? :o

Odnośnie kwot. 180 bez materiałów i 200 do zamieszkania poddaję pod powątpiewanie. 180 za samą robociznę . Około 100 to jest stan surowy z materiałami i robocizną, ale to jeszcze zależy z czego się buduje i gdzie. 200 zaś to wg mnie za mało na całość. Do tego jescze z 80 jak nic.

Agana - madrze mowisz. Jestem na etapie ukladania plytek w lazienkach i podlogach a moj optymistyczny plan pt. "250tys" wlasnie prysl. Do wprowadzenia brakuje mi jeszcze kuchni, deski podlogowej, kominka, tarasu, farb, tapet, ocieplenia i brukow na zewnatrz. Czyli jak nie patrzec trzeba siegnac do glebokich rezerw po jakies 40tys (kolejny optymistyczny plan :wink: ). Nie wspominam tu o szafach w zabudowie, lampach, meblach i "malym conieco" na parapetowke. :D

Mogłbym zaoszczedzic pewnie na wykonawcy (mialem generalnego) kosztem klopotow i bolu glowy. Na materialach raczej nie - chyba, ze kosztem ich jakosci.

Konia z rzędem temu kto postawi Oriona za 200tys. :-?

Około 100 to jest stan surowy z materiałami i robocizną,

140-170 stan surowy materiały i robocizna przykryte pełnym dachem (bez dociepleń)

czy ktoś jednak robił kosztorys i ma robocizne za całość???? pod klucz???

łącznie z kierownikiem wytyczeniem ziemią - tak żeby się wprowadzić...

Odnośnie kwot. 180 bez materiałów i 200 do zamieszkania poddaję pod powątpiewanie. 180 za samą robociznę . Około 100 to jest stan surowy z materiałami i robocizną, ale to jeszcze zależy z czego się buduje i gdzie. 200 zaś to wg mnie za mało na całość. Do tego jescze z 80 jak nic.

Agana - madrze mowisz. Jestem na etapie ukladania plytek w lazienkach i podlogach a moj optymistyczny plan pt. "250tys" wlasnie prysl. Do wprowadzenia brakuje mi jeszcze kuchni, deski podlogowej, kominka, tarasu, farb, tapet, ocieplenia i brukow na zewnatrz. Czyli jak nie patrzec trzeba siegnac do glebokich rezerw po jakies 40tys (kolejny optymistyczny plan :wink: ). Nie wspominam tu o szafach w zabudowie, lampach, meblach i "malym conieco" na parapetowke. :D

Mogłbym zaoszczedzic pewnie na wykonawcy (mialem generalnego) kosztem klopotow i bolu glowy. Na materialach raczej nie - chyba, ze kosztem ich jakosci.

Konia z rzędem temu kto postawi Oriona za 200tys. :-?

Szymon ja mam zamiar sie zmieścić 300-350 i pieknie tylko że zaczynałeś w zeszłym roku teraz świat w Poznaniu zwariował (vivat UE a w szczególności Irlandia) no i masz ci babo placek .

Generalny wykonawca za robocizne stan surowy chce 25-60 tys zł

za dach 14-25

no i ten jedne za wszystko 180 heheheh

problem w tym że CI tańsi mogą zacząć w przyszłym roku....

to wszystko z wycen któe dostałem

czy umiesz podzielić swoje koszty na koszty pracy i materiałów

Nagle dopadła mnie chwila zwštpienia, mamy jak narazie postawione bloczki fundamentowe, i choć mieszkałam prawie całe życie w bloku, to salon wydaje mi się dziwnie mały. Oczywiœcie widziałam wybudowanego Orionka, i jeœli chodzi o poddasze to jest naprawdę idealne....ale salon, muszę taraz się z tym przesapać, bo przecież już nic nie można zmienić...a szkoda. Te same wštpliwoœci mam co do kuchni, czy raczej aneksu kuchennego, myœlę, że jeœli ktoœ ma wystarczajšco szerokš działkę, to powinien rozpatrzyć możliwoœć poszerzenia nieco Oriona. Chyba zrobił tak Jurand.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, lekko zdołowana Agatka. :wink:

też miałam takie wątpliwości na etapie fundamentów, ale jak mury powstały to było jasne, ze da sie tam meble wstawić :wink:

Ogólnie patrząc na salon, to nie jest zbyt duży: 26,59m2, a cała powierzchnia salon+kuchnia+jadalnia+hall ze schodami to ok. 52m2. Natomiast przez to, że sa to własciwie pomieszczenia połączone, które bardzo dobrze doświetlają wykusze, wydaja sie przestrzennie większe. (czego nie widac na etapie fundamentow).

Ja mam dylemat innego typu, bo gdyby ten domek był własnie mniejszy, to nie byłoby tyle do wykańczania i juz bym w nim mieszkała. Zapał inwestorski opadł, a tyle jeszcze do zrobienia :cry: