Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brrrrrrr - Pablito już mi się zimno zrobiło od tego wychodzenia na dwór :lol: :lol: :lol: Wyobraziłam sobie że siedzę przy kominku a tu trzeba zajrzeć do kotła.(...)

Mój sąsiad / dom obok / wybudował garaż / garaż jest częścią budynku / bez wejścia doń z wnętrza budynku - nie wiem czym się kierował - ale teraz jak widzę jak wychodzi z domu i otwiera bramę i wchodzi do garażu żeby wyjechać samochodem to aż mi zimno sie robi jak na zewnatrz minus kilkanaście stopni i snieg po kostki ...

Pomijam fakt że inteligentnie zrobił rozdzielnicę główną elektryczną także w garażu - w wypadku wyłączenia zasilania lub zadziałania jakiegoś wyłącznika nadprądowego aby skontrolować stan zabezpieczeń w rozdzielnicy wychodzi biedak z latarką na zewnątrz / pole :D / otwiera garaż i dopiero ma dostęp do rozdzielnicy elektrycznej ...

Najlepiej jak wejście do kotłowni jest z salonu na tym samym pozimie, wprost idealnie. Kotlownia nie jest po to aby ją robić w domu, a szczególnie w pomieszczeniu o powieszchni 6m2, porażka. W dzisiejszych czasach do kotłowni chodzi się raz na dwa dni, a nie jak dawniej co 2h. ?każdy robi jak mu wygodnie, ale dla mnie kotłwnia na tym samm poziomie co salon, kuchnia to jakaś pomyłka, no chyba, że mamy ogrzewanie na gaz.

Mam pytanko do mieszkających już w Orionach - jakie rachunki za prąd płacicie miesięcznie / ewentualnie ile spożywacie kWh miesięcznie / - i od jakiego dostawcy prąd pobieracie ?

rejon:Zachodniopomorskie

dostawca: ENEA

zuzycie: 360 kWh

okres: 23.12 - 16.02

kwota: 299zl

dom jeszcze nie odebrany, takze dochodzi jeszcze oplata budowlana.

Jak dla mnie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o wejście do piwnicy to umiejscowienie go (wejścia) w miejscu, gdzie przewidziane są w projekcie bodajże szafy - w korytarzu prowadzącym do garażu, na przeciwko łazienki dolnej. My tak mamy i sprawdza się idealnie. Dodatkowo tworząc skośny sufit w tym zejściu, uzyskujemy szafy dostępne z wspomnianego korytarza. Dla zainteresowanych mogę przesłać zdjęcia. Pozdrawiam.

Najlepiej jak wejście do kotłowni jest z salonu na tym samym pozimie, wprost idealnie. Kotlownia nie jest po to aby ją robić w domu, a szczególnie w pomieszczeniu o powieszchni 6m2, porażka. W dzisiejszych czasach do kotłowni chodzi się raz na dwa dni, a nie jak dawniej co 2h. ?każdy robi jak mu wygodnie, ale dla mnie kotłwnia na tym samm poziomie co salon, kuchnia to jakaś pomyłka, no chyba, że mamy ogrzewanie na gaz.

Są i takie osoby, które robią kotłownie w osobnym budynku. Moja będzie w 6m2 pomieszczeniu i nie wyobrażam sobie, żebym miała wychodzić z domu, żeby zajrzeć do pieca. Dla mnie to pomyłka. Rodzice mają zejście do kotłowni z przedpokoju i nic się nie nosi. Zależy od tego jak kotłownia jest utrzymana. Wszyscy panowie sprawdzający liczniki, są w szoku, że tam stoi piec na groszek :wink:

Odnoście zejścia do piwnicy to kiedyś ktoś wklejał zdjęcia swojego ciekawego rozwiązania, podobnego do tego, które zastosował Grobert. Więc super jest przeczytać wątek od początku, bo wiele osób już tu nie zagląda, a mieli naprawdę ciekawe pomysły. Ja siedziałam z długopisem i notowałam wszystko, co mogło się przydać podczas budowy. Polecam szczególnie początkującym inwestorom :D

A u nas też się na dwór wychodzi, ewentualnie na podwórko :D

Orio przecież dworkiem jest :wink:

Jak się tak rozpisałam to się jeszcze pochwalę, że za 3 godzinki wyruszam w trasę do domu :D Samochód spakowany, płytki kupione, mąż pełen zapału do pracy. We wtorek zaczyna ocieplanie poddasza, szpachlowanie ścian no i mamy zamiar przed świętami położyć płytki w małej łazience.

No i nie była bym sobą, gdybym was nie uraczyła moim nowiutkim płotem

tadammm.....

:D

http://images35.fotosik.pl/127/4b2bb52fbfa986cdm.jpg

http://images49.fotosik.pl/272/4a819af81d818033m.jpg

Są i takie osoby, które robią kotłownie w osobnym budynku. Moja będzie w 6m2 pomieszczeniu i nie wyobrażam sobie, żebym miała wychodzić z domu, żeby zajrzeć do pieca. Dla mnie to pomyłka. Rodzice mają zejście do kotłowni z przedpokoju i nic się nie nosi. Zależy od tego jak kotłownia jest utrzymana. Wszyscy panowie sprawdzający liczniki, są w szoku, że tam stoi piec na groszek :wink:

Odnoście zejścia do piwnicy to kiedyś ktoś wklejał zdjęcia swojego ciekawego rozwiązania, podobnego do tego, które zastosował Grobert. Więc super jest przeczytać wątek od początku, bo wiele osób już tu nie zagląda, a mieli naprawdę ciekawe pomysły. Ja siedziałam z długopisem i notowałam wszystko, co mogło się przydać podczas budowy. Polecam szczególnie początkującym inwestorom :D

A u nas też się na dwór wychodzi, ewentualnie na podwórko :D

Orio przecież dworkiem jest :wink:

Jak się tak rozpisałam to się jeszcze pochwalę, że za 3 godzinki wyruszam w trasę do domu :D Samochód spakowany, płytki kupione, mąż pełen zapału do pracy. We wtorek zaczyna ocieplanie poddasza, szpachlowanie ścian no i mamy zamiar przed świętami położyć płytki w małej łazience.

No i nie była bym sobą, gdybym was nie uraczyła moim nowiutkim płotem

tadammm.....

:D

http://images35.fotosik.pl/127/4b2bb52fbfa986cdm.jpg

http://images49.fotosik.pl/272/4a819af81d818033m.jpg

nie mogę się z Tobą zgodzić :wink: my mamy oddzielny budynek między innymi na piec i nie narzekamy :D a wręcz przeciwnie jestem bardzo zadowolona, że pieca nie mam w domu :D na marginesie ładny płotek :D

Wrzuciłem zdjęcia zejścia do piwnicy:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6117623127084db.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a6728333689bd5f.html

Nie wiem, czy wszystko widać:-)Na wprost garaż, na lewo łazienka na całej długości korytarza, po prawej zejście do piwnicy i na końcu korytarza zabudowane szafy.

Pozdrawiam.

Witam Wszystkich!

Czy ktoś z Was ma może przydomową oczyszczalnię? Jeżeli tak, to jaką (chodzi o rodzaj i jakiej firmy)? Będę również wdzięczna za opinie, co myślicie o takim rozwiązaniu? W związku z trudną sytuacją finansową gminy nie mamy co liczyć na kanalizację. Cały czas byliśmy nastawieni na szmbo ale ostatnio mocno zaczęliśmy zastanawiać się nad oczyszczalnią.

Pozdrawiam. :)

Wrzuciłem zdjęcia zejścia do piwnicy:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6117623127084db.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a6728333689bd5f.html

Nie wiem, czy wszystko widać:-)Na wprost garaż, na lewo łazienka na całej długości korytarza, po prawej zejście do piwnicy i na końcu korytarza zabudowane szafy.

Pozdrawiam.

Wszystko widać doskonale .

Bardzo fajne rozwiązanie - pierwszy raz widzę takie wykonanie zejścia do piwnicy w Orionie - bardzo dobrze pomyślane - szczególnie doskonałe rozwiązanie w Orionach bez garażu ...

Jednak było nie było garaż daje inwestorowi o wiele więcej możliwości wykonania takiego zejścia bez ingerencję we wnętrza mieszkalne budynku .