Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo polecam watek - Ty lubisz wiedziec wszystko dokladnie, mysle ze tu uzyskasz sporo informacji:)

http://forum.muratordom.pl/areator-czy-wertykulator-trawnik,t124866.htm

w wielkim skrócie:

Wertykulacja, czyli wybieranie z trawnika tego co niepotrzebne

Aeratory - jeśli chcesz oczyścić trawnik z mchu i zalegającej trawy, oraz napowietrzyć go w jego wierzchniej warstwie.

czekamy na weekend zeby go wyprobowac- wtedy wydam opinie. Nasz kosztowal ok 600zl. Mysle ze jest to sprzet ktory zaoszczedzi Ci rak;)

Pozdrawiam

:D U mnie niema jeszcze za bardzo co oglądać. Na dodatek z czarnych ścian po dysperbicie zrobiły się całe białe - paskudne zacieki. Czytałem trochę o tym i to poprostu nadmiar wilgoci. Po pierwsze miałem mokre bloczki (pierwsza dostawa suchutkie a następna mokre jak niewiem), a po drugie malowałem dysperbitem już w jesieni, później padał deszcz i nie zdążyłem ocieplić i zasypać. W sumie to może i dobrze bo ściany bardziej wyschły i teraz na spokojnie wyczyszczę ich z tego białego dziadostwa, jeszcze jedna warstwa dysperbitu, steropian, folia kubełkowa i można zasypywać :).

Co do Trześnia to znalazłem jeszcze jednego Orionka już w stanie surowym zamkniętym. Jeżeli chcesz to na prv wyjaśnię ci dokładnie gdzie.

Do reszty forumowiczów: może ktoś miał do czynienia z białymi zaciekami i coś więcej o nich może powiedzieć?

A tak z innej beczki pozwolę pochwalić się dzisiejszym zakupem http://www.allegro.pl/item962312228_agregat_expo_power_ex4000le_2_8_kw_kluczyk_fv_nowy.html Mam nadzieję, że budowę przetrwa :)

:D U mnie niema jeszcze za bardzo co oglądać. Na dodatek z czarnych ścian po dysperbicie zrobiły się całe białe - paskudne zacieki. Czytałem trochę o tym i to poprostu nadmiar wilgoci. Po pierwsze miałem mokre bloczki (pierwsza dostawa suchutkie a następna mokre jak niewiem), a po drugie malowałem dysperbitem już w jesieni, później padał deszcz i nie zdążyłem ocieplić i zasypać. W sumie to może i dobrze bo ściany bardziej wyschły i teraz na spokojnie wyczyszczę ich z tego białego dziadostwa, jeszcze jedna warstwa dysperbitu, steropian, folia kubełkowa i można zasypywać :).

Co do Trześnia to znalazłem jeszcze jednego Orionka już w stanie surowym zamkniętym. Jeżeli chcesz to na prv wyjaśnię ci dokładnie gdzie.

Do reszty forumowiczów: może ktoś miał do czynienia z białymi zaciekami i coś więcej o nich może powiedzieć?

A tak z innej beczki pozwolę pochwalić się dzisiejszym zakupem http://www.allegro.pl/item962312228_agregat_expo_power_ex4000le_2_8_kw_kluczyk_fv_nowy.html Mam nadzieję, że budowę przetrwa :)

zależy na jak długo i jak intensywnie ma służyć :wink: u nas jeden biedaczek się zepsuł a drugi jeszcze działa :D ale teraz całe szczęście mamy prąd :lol:

(...)

Znakomity zakup - bardzo fajny agregat - no i cena rewelacyjna :D - dla małej informacji - podczas zasilania elektroniki pamiętaj o dokładnym uziemieniu agregatu ! - musisz połączyć uziemienie instalacji budynku z obudową agregatu - oczywiście dla przypomnienia dodam że agregat prądotwórczy / każdy / nie daje "zera" - dlatego musi być uziemiony.

:lol:

My już zdążyliśmy przygotować nasz trawnik do kolejnego sezonu - zabraliśmy się za niego wertykulatorem i nie wyobrażacie sobie ile zeschłej trawy można wydobyć z rocznego zaledwie trawnika :o Jak zaczynaliśmy bylismy dość sceptycznie nastawieni do samego pomyslu, bo nie mieliśmy pojęcia czym to się skończy, a po jednej dniówce mieliśmy kilka sporych kupek siana z prawie 1500m trawnika. Coś niesamowitego.

Za to teraz mamy pięknie "wyczesaną" trawkę i mam WIELKĄ nadzieję, że będzie równie pięknie rósł :)

Pozdrawiamy!

Przyłączamy się do życzeń spokojnych, zdrowych, pełnych radości i miłości

Świąt Wielkanocnych.

http://www.inspirander.pl/files/gry/wielkanocny,zajac,a94.jpg

PS.

Pierwszy Orionowy post na nowym forum :D

--

Pozdrawiamy Świątecznie - Kasia i Paweł

Edytowane przez pablitoo

Witam wszystkich. Mam problem bo nie mogę znaleźć opisu konstrukcji budynku. Albo mi to gdzieś zginęło albo nie wiem co:(. Może ktoś zeskanowałby mi swoje i przesłał na pocztę [email protected] . Nie mam w ogóle rysunków K7 i K10. Bardzo proszę kogoś o pomoc bo potrzebuje je na wtorek. pleaseeeeee

Wiem że zbliżają się Święta Wielkanocne i pewnie mało kto zagląda na forum ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc w zeskanowaniu rysunków konstrukcji budynku Orion i przesłaniu na moją pocztę byłbym wdzięczny. Chyba że ktoś z okolic Szczecina udostępniłby mi rysunki we wtorek 6.04.2010 po świętach. Chętnie podjadę w celu skserowania brakujących mi rysunków.Pilne

Wszystkim zaś szczęśliwym budowniczym Orionów życzę udanych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze. Pozdrawiam

(...) Chyba że ktoś z okolic Szczecina udostępniłby mi rysunki we wtorek 6.04.2010 po świętach. Chętnie podjadę w celu skserowania brakujących mi rysunków.Pilne (...)

Hmmm - mieszkamy troszkę dalej - :D :D :D - ale zapraszamy Was do siebie - udostępnimy Wam wszystkie rysunki jakie chcecie - niestety nie posiadam skanera więc nie zeskanuję Wam brakujących stron ...

:D

Witaj - aleś mi tutaj za-panował :D

Kolory z wzornika Kabe F1050 i F1080 - z tego co pamiętam .

Wesołych Świąt

Dzieki za odpowiedz. Troszeczke poszalalem na poczatku:)

Sprawdzilem we wzorniku ale niestety podane przez Ciebie kolory nie istnieja;( moze to jakis inny numer albo wczesniejszy wzornik?

Dzieki za odpowiedz. Troszeczke poszalalem na poczatku:)

Sprawdzilem we wzorniku ale niestety podane przez Ciebie kolory nie istnieja;( moze to jakis inny numer albo wczesniejszy wzornik?

No fakt - najnowszy on nie jest - wzornik oczywiście - weź pod uwagę ze robiłem elewacje 2 lata temu - kolor wybierałem 3 lata temu - wzornik którym się posługiwałem mam przed sobą - to edycja KABE 2007 .

Edytowane przez pablitoo