Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witooojcie :)

Uwaga! - stanęło na tym, że wyskokość ścianki kolankowej wynosi 120 cm!

To dużo - czy mało?

pozdrawiam

Moim zdaniem powinny być takie ścianki kolankowe ale nie jestem pewien czy w Orionie nie popsuje taka ścianka proporcji budynku. Myślę, że powinien się ktoś wypowiedzieć co ma taką ściankę. Jeśli ktoś w ogóle taką wysoką ma. Ja nie odważyłbym się aż tak podnieść:)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat ścianki kolankowej jest chyba najczęściej powtarzanym tematem na tym forum :) Przeważnie ścianka podnoszona jest o jeden pustak. Ja też w tej kwesti jestem laikiem. Nie przypominam sobie, żeby ktoś z osób, które już wybudowały miały 120 cm ale jeżeli jest ktoś taki to proszę o opinie póki jestem jeszcze przed ;)

Temat ścianki kolankowej jest chyba najczęściej powtarzanym tematem na tym forum :) Przeważnie ścianka podnoszona jest o jeden pustak. Ja też w tej kwesti jestem laikiem. Nie przypominam sobie, żeby ktoś z osób, które już wybudowały miały 120 cm ale jeżeli jest ktoś taki to proszę o opinie póki jestem jeszcze przed ;)

Moim skromnym zdaniem 120 to bardzo dużo - ja mam więcej niż większość :) :) bo mam aż 3 pustaki +wieniec. Wychodzi niecałe 100 cm i uważam, że wyższa ścianka wyglądałaby kiepsko.

Witam!

Pablitoo pisałeś wcześniej, że jesteś posiadaczem bramy garażowej firmy Hormann. Mam pytanie do Ciebie, czy jesteś zadowalony z jej już dłuższego użytkowania, czy działa bez żadnych zarzutów.

Zastanawiamy się jakiej firmy bramę wybrać, może ktoś coś poradzi w tym temacie.

Pzdr

Witaj

Dokładnie - u nas 5-cio metrowa brama Hormanna / z napędem SupraMatic / - brama sprawuje się doskonale - żadnych problemów czy niespodzianek - już 3 lata . Zarówno od strony technicznej - napęd i całe przeniesienie napędu i strona mechaniczna - jak i od strony wizualno-estetycznej - bardzo porządnie i dokładnie wykonana , po tych trzech latach eksplooatacji wygląda i pracuje tak jak pracowała tydzień po montażu.

Nie wiem jak jest teraz - ja szukałem i zamawiałem bramę 4 lata temu - wówczas odwiedziłem sprzedawców bram i Wiśniowskiego i Normhstala - te brałem pod uwagę - oglądałem je i porównywałem wnikliwie - odnośnie dokładności , szczelności , estetyki wykonania i ogólnie rzecz ujmując jakości - była to ogromna przepaść - ja jestem estetą - duże znaczenie dla mnie miała jakość wykonania szczegółów , detali , dokładność i ogólnie pojęta estetyka - wtedy - powtarzam - wtedy - pomiędzy bramami Hormanna a pozostałymi była przepaść ... Nie miałem żadnych problemów z podjęciem decyzji .

Teraz być może się to zmieniło - jest kilka wątków na "Wymianie" o bramach - i ludzie chwalą jakość tych właśnie producentów .

Ps.

W przypadku napędu bramy Wiśniowskiego bardzo raziła mnie zębatka przytwierdzona do sufitu garażu po której to jeździł silnik wraz z zaczepioną doń bramą ... - tak jakoś to rozwiązanie nie przemawiało do mnie :(

Najlepiej osobiście znależć przedstawiciela - jechać i samemu oglądnąć , dotknąć , powąchać :lol:

Edytowane przez pablitoo

Dzięki za odpowiedź. Głowa pęka od czytania opini na forum odnośnie tych bram garażowych. Gdziekolwiek się pojedzie do sprzedawcy to każdy zachwala swoje, a konkurencje oczernia. My też chyba zdecydujemy się na Hormanna, chociaż ktoś mi powiedział, że części są dość drogie niż w innych bramach, ale co mam zakładać, że od razu się popsuje. Nie wiem tylko czy są jakieś części co często się zużywają i czy cicho czy głośno chodzi?