Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pablitoo,Ty jesteś na najfajniejszym etapie - projektowanie i zakładanie ogrodu ;)

O tak - jak najbardziej :D - ostatnio kupiłem sobie nową zabawkę do ogrodu - jak to moja żona stwierdziła - a mianowicie wertykulator :lol:

W sobotę było pierwsze koszenie trawniczka i wertykulacja - efekt mojej sobotniej pracy - sam miód :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy Orionowicze,

czy pamietacie jakie mieliście koszty związane z zakupem stali do fundamentów? Zleciłam zakup stali firmie wykonawczej i przedstawione koszty wydają mi sie dosyc wysokie. Bede wdzięczna za informacje i Waszą pomoc.

W sierpniu 2009:

1 300,00 zł - 50 szt pręta fi 12 + 100 kg fi 6

60,00 zł - Drut wiązałkowy

Wystarczyło na ławy fundamentowe i prawie cały strop Teriva (dokupiłem 10 szt. fi12 + jakieś stare zapasy grubszego). Buduję Oriona III - bez garażu.

Pablitoo widze ze skusilam watkiem o wertykulatorze ;) ciesze sie ! bardzo fajna zabawka :)

a tak apropo ogrodow, trawe nawozicie juz??

poki co strach podlewac, bo w nocy nadal przymrozki:(

Budujacym polecam zastanowic sie nad system samonawadniania, mamy takie cudo firmy Rain Bird. Dlugo pracujemy, a to pozwala zadbac o ogrod nawet podczas naszej nieobecnosci czy podlac trawnik w cieple dni o 5 nad ranem :)

Pozdrawiam prawie wiosennie:)

Pablitoo widze ze skusilam watkiem o wertykulatorze ;) ciesze sie ! bardzo fajna zabawka :)

:D - może nie tyle skusiłaś - co bardziej zmotywowałaś - myślałem nabyć sprzęt już od dłuższego czasu - czekałem tylko na odpowiednią dla mnie ofertę i akceptowalną cenę - nabyłem spalinową maszynę AL-KO z silnikiem B&S 5KM :D

a tak apropo ogrodow, trawe nawozicie juz??

poki co strach podlewac, bo w nocy nadal przymrozki:(

Jak najbardziej nawozić - wiosenna dawka nawozu ma największy wpływ na późniejszy wzrost i kondycję trawy przez cały sezon.

Budujacym polecam zastanowic sie nad system samonawadniania, mamy takie cudo firmy Rain Bird. Dlugo pracujemy, a to pozwala zadbac o ogrod nawet podczas naszej nieobecnosci czy podlac trawnik w cieple dni o 5 nad ranem :)

Pozdrawiam prawie wiosennie:)

Automatyczne nawadnianie - jak najbardziej tak - ja co prawda nie zrobiłem nawadniania całego ogrodu - tylko nawadnianie wszystkich roślin na skarpie dookoła domu - u mnie system Tanake oparty na kroplownikach i kroplospływach.

Kurcze wiecie co denerwuje mnie te szukanie okien:evil: bo okna niby wszystko to samo tylko profil inny a ceny w firmach rozne i to nie takie male te roznice bo miedzy minimum a maximum 10 tys to juz troche jest. A niby okno to okno, no ale nie chcialbym zeby mi wypadlo po roku;):lol2:

Kasiu,Tomku, jeśli mogę coś doradzic,to wybierz firmę znaną na rynku.I uwierz mi profil,profilowi nie równy ;).Nawet nie wspomnę o odpowiednich wzmocnieniach.Ja wybrałam profil Awans - okienka z Oknoplastu Kraków (veka).Brałam pod uwagę,również okienka na profilu schuco,ale niestety mam do nich daleko,a wolałam ekipę miec pod reką,a przede wszystkim sprawdzoną.Pamietaj dobre okno to jedno,ale ekipa montujaca,to drugie.Nawet bardzo dobre okna może spaprac złym montażem.Profil veka czy schuco,to bardzo dobre profile i warte swojej ceny.W Oknoplaście mozna wyhaczyc jeszcze dodatkowy rabat za 100% wpłaty - 5% co daje ładną sumkę przy całości.

Edytowane przez dankaf

no no Danusia ale masz okienka:jawdrop:jaki to kolor orzech??? a i bramafajna napisz no cos wiecej o niej czy to jest kaseton gladki

co do profilu veka tez mielismy wycene takich okienek 26tys ze szprosami bez 22tys.A powiedz no mi jeszcze ile dawaliscie za rolety bo my dostalismy wycena na 16tys radiowe sterowanie, tylko ze na budynku musimy miec bo naszemu wykonawcy sie zapomnialo zostawic wiekszych otworow.:rolleyes:

Dziękuję:)

Okienka - kolor orzech.

Rolety KRISPOL w tym samym kolorze - 16 szt w tym 5 silników - 7614,96ZŁ.Jeśli zdecydowalibyśmy się na sterowanie radiowe,to dopłata byłaby ok.500zł za każde okienko-coś ok.8000zł.Można,to podłączyc później.

Brama KRISPOL-segmentowa,orzech,tłoczenia wąskie poziome SLICK-cena 3676,50zł.W Oknoplaście mają w tej chwili promocję na automatykę 720zł.

Oj kolego,Pablitoo ! nie ładnie,nie ładnie!!!!!

Czy ja musze "łazic" po innych tematach "pochwalcie się swoimi schodami",aby obejrzec Twoje schody w całej okazałości!?A u nas szczędzisz zdjęc ;)

Przepiękne są :)

Ekhhhmm :oops: - no ale ja przecie dwa lata temu umieszczałem foty naszych marchewkowych schodów w naszym wątku ...

- proszę - nasze schody po dwóch latach użytkowania :

http://img188.imageshack.us/img188/1863/33970195.jpg,http://img515.imageshack.us/img515/7162/88586656.jpg

http://img199.imageshack.us/img199/9780/11514395.jpg

:lol:

Znalazłem :D

9-10-2007 rok - post 2119 - 36 strona naszego wątku - to pierwsze foty naszych schodów :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24712-Kto-buduje-dom-quot-ORION-quot/page36

- dwa i pół roku temu - ale ten czas leci ...

PS.

Powiem Wam że naprawdę jestem bardzo zaskoczony in plus - dwa i pół roku użytkowania schodów - normalnego chodzenia po nich , wnoszenia sprzętów i mebli na poddasze , na początku jak to zawsze jest - wszyscy się pilnowaliśmy , kapcie , szmatka , częste sprzątanie , czyszczenie i konserwacja - ale po upływie czasu - nam przeszło i teraz nierzadko i w buciorach z pola / dworu :D / się po nich na poddasze leci ...

Stopnice praktycznie w ogóle nie porysowane , poręcze w ogóle nie starte, porysowane czy zniszczone , schody się nie rozeschły czy też nie wypaczyły - jak to drewno ma w zwyczaju w porze zimowej gdy wilgotność we wnętrzach mniejsza ...

Super materiał i super wykonanie - jesteśmy bardzo zadowoleni ...

Edytowane przez pablitoo

do pablitoo dzieki za odpowiedz nareszcie ktos sie odezwał mam jeszcze pytanko czy powiekszałes okna w wykuszach i co zrobiłeś z poddaszem nad gaearzem bo tam jest wejście z łazienki jak to rozwiązałeś zostawiłes czy zmieniłes coś prosze o odpowiedz jutro musze wprowadzic zmiany w projekcie dzieki

do pablitoo dzieki za odpowiedz nareszcie ktos sie odezwał mam jeszcze pytanko czy powiekszałes okna w wykuszach i co zrobiłeś z poddaszem nad gaearzem bo tam jest wejście z łazienki jak to rozwiązałeś zostawiłes czy zmieniłes coś prosze o odpowiedz jutro musze wprowadzic zmiany w projekcie dzieki

Powiększałem okna w wykuszach - powiększałem całe wykusze.

Pokój na poddaszu nad garażem u mnie to duży salon - my mieszkamy w Orionie II - wejście do tego pokoju jest przez korytarz wykonany kosztem części łazienki i sypialni na poddaszu.

Nie spiesz się z wprowadzaniem zmian do projektu - przemyśl wszystko dokładnie - przeanalizuj nasz wątek - tutaj są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania :D

Zmniejszać i tak mały pojedynczy garaż ... - no nie wiem - wg mnie to nie jest dobry pomysł.

Pablitoo powiedz no mi czy ten przelacznik trojstopniowy co masz do awaryjnego zasilania z agregatu ma jakas swoja fachowa nazwe??

bo bede chcial zrobic tez takie rozwiazanie jak jest u ciebie z awaryjnym zasilaniem,chyba jest to najbezpieczniejsze rozwiazanie jak mnie nie bedzie w domu i szanowna malozonka bedzie chciala miec troche pradu do ogladania seriali ;) Tym bardziej ze nasz agregat jest na kluczyk nie musi ciagas linki ;)

Tomek - nazwa to właśnie przełącznik trójpołożeniowy z pozycją środkową neutralną - pamiętać należy tylko o odpowiedniej obciążalności styków - min 10A - optimum 16A.

Ja nabyłem takowy przełącznik f-my Moeller.

Oczywiście mowa jest o przełączniku jednofazowym.

Przykładowo masz poniżej takowe f-my Hager :

http://e-lektryczne.pl/APARATURA-MODULOWA_HAGER_ROZLACZNIKI-IZOL-I-PRZELACZNIKI%283,53745,%29.aspx