Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomek - nazwa to właśnie przełącznik trójpołożeniowy z pozycją środkową neutralną - pamiętać należy tylko o odpowiedniej obciążalności styków - min 10A - optimum 16A.

Ja nabyłem takowy przełącznik f-my Moeller.

Oczywiście mowa jest o przełączniku jednofazowym.

Przykładowo masz poniżej takowe f-my Hager :

http://e-lektryczne.pl/APARATURA-MODULOWA_HAGER_ROZLACZNIKI-IZOL-I-PRZELACZNIKI%283,53745,%29.aspx

Oczywiscie ze mowa jest o przełączniku jednofazowym.;)

do pablitoo a jezeli chce powiekszyc okna czy zrobic jakas zmianke w srodku to musze naniesc wszystko w projekcie ? pozdrawiam

Wszystko zależy od kierownika budowy jakiego będziesz miała. Ja nie mam jeszcze wprowadzonej żadnej zmiany (oprócz zaprojektowania piwnic) o takich sprawach jak zmiana wielkości okien, zminiejszenie lub zwiększenie niektórych pomieszczeń czy też podniesienie ścianki kolankowej ze swoim kierownikiem umówiłem się, że to wszystko naniesie jako zmiany w trakcie budowy. Niewiem czy tak można ale mi to na rękę. Twierdzi, że nie będzie problemu więc mu wierzę :)

bikkers - właśnie o tym piszę :D

A uściślając - wszystkie zmiany tzw istotne / np zmiana kształtu budynku , zmiana jego kubatury , powierzchni , zmiana wysokości budynku , zmiana elementów konstrukcyjnych budynku etc... / muszą być naniesione na projekt przed otrzymaniem PnB - architekt musi te zmiany nanieść na rysunki podczas wykonywania adaptacji projektu.

Natomiast wszelkie zmiany tzw nieistotne / np ilość i położenie ścian działowych ,kształt okien , rozmieszczenie pomieszczeń etc ... / już po otrzymaniu PnB i podczas budowy można wykonywać ale kierbud musi je dokładnie opisać w dzienniku budowy i zaznaczyć na projekcie.

(...)czy też podniesienie ścianki kolankowej ze swoim kierownikiem umówiłem się, że to wszystko naniesie jako zmiany w trakcie budowy. Niewiem czy tak można ale mi to na rękę. Twierdzi, że nie będzie problemu więc mu wierzę :)

Bikkers - nie wierz we wszystko kierbudowi i sprawdź dokładnie - podniesienie ścianki kolankowej jest wg mnie zmianą "istotną" bowiem ma wpływ na kubaturę budynku i na jego powierzchnię całkowitą i użytkową oraz wysokość budynku - a wg prawa budowlanego wszelkie zmiany mające wpływ na kubaturą i powierzchnię są zmianami istotnymi.

Wszystko zależy od kierownika budowy jakiego będziesz miała. Ja nie mam jeszcze wprowadzonej żadnej zmiany (oprócz zaprojektowania piwnic) o takich sprawach jak zmiana wielkości okien, zminiejszenie lub zwiększenie niektórych pomieszczeń czy też podniesienie ścianki kolankowej ze swoim kierownikiem umówiłem się, że to wszystko naniesie jako zmiany w trakcie budowy. Niewiem czy tak można ale mi to na rękę. Twierdzi, że nie będzie problemu więc mu wierzę :)

Ja też wszystko uzgadniam z kierownikiem i on nanosi zmiany do dziennika budowy.Tak zasugerował mi projektant,który robił mi adaptację i zmiany do projektu.

Jedyna zmiana jaką dokonałam u projektanta,to zmiana szer.garażu.

Nie, żebym się mądrzyła;),ale właśnie o to mi chodziło.

Zdjęcia Twoich schodów pamiętałam bardzo dobrze,bo nie sposób ich przeoczyc.I nie były pokazywane w całej okazałości ;)

Jestem wzrokowcem.

Masz rację - wówczas w całości nie było fotki ...

No to teraz nadrobiłem tą zaległość :D

Drogie Panie znalazlem cos dla was i wcale daleko nie szukalem strona wczesniej :)

Dziękujęhttp://forum.muratordom.pl/../images/smilies/smile-2.gif

Okienka - kolor orzech.

Rolety KRISPOL w tym samym kolorze - 16 szt w tym 5 silników - 7614,96ZŁ.Jeśli zdecydowalibyśmy się na sterowanie radiowe,to dopłata byłaby ok.500zł za każde okienko-coś ok.8000zł.Można,to podłączyc później.

Brama KRISPOL-segmentowa,orzech,tłoczenia wąskie poziome SLICK-cena 3676,50zł.W Oknoplaście mają w tej chwili promocję na automatykę 720zł.