Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tynki z firmy KREISEL ten jasny 21568, ciemniejszy 26541 . A tak przy okazji wrzucę fotki górnej łazienki

http://tvtom.pl/janek92/IMG_4402.JPG

http://tvtom.pl/janek92/IMG_4429.JPG

Dziękuję Ci!!! A domek masz piękny!!! Może jakąś galerię załóż, żeby go można było podziwiać w całości? Chętnie bym napatrzyła oczy ;-)

Gratuluję konsekwencji w wystroju wnętrz! Łazienka oddaje charakter domu ;-)

mam jeszcze pytanie odnośnie schodów zewnętrznych: czym są wyłożone???

Pozdr.

Edytowane przez dardurdka

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas jak robili to zostawili po 4 -ry prety na stronie i pozniej polaczyli je zbrojeniem z filarami zeby nie siadalo,bo tez mamy piwnice i musielismy duzo podsypywac . A na tarasie tez zrobili zbrojenie wylali 2 slupy i polaczyli calosc razem i dopiero wylali filar (oczywiscie te 2 slupy sa w ziemi ;)) musielismy tak zrobic bo mielismy duzo podniesiony teren. Edytowane przez Kasiatomek

Dankaf co do roslin to beda kolo tarasu jakies ale nie pamietam moze zonka tu zagladnie to ci napisze : ) altanka jak najbardziej z miejscem na ognisko ale takie prawdziwe a nie tylko gril i grli. Na koncu dzialki mamy lekko podmokly teren i tam maja byc jakies trawy no i brzozy i kolo wejscia do piwnicy tez cos tam mialo bys chyba brzozy ale szczepione. Kasia moze bedzie to ona wie lepiej : )

Mam prośbę do tych którzy już mieszkają lub mają już umeblowane pomieszczenia o nadesłanie zdjęć kuchni, schodów, dolnej i górnej łazienki, tak wogóle to wszystko chciałabym zobaczyć hi hi...:) mój email [email protected]

W kuchni marzy mi się wyspa z płytą grzewczą lub ze zlewem, ale czy taki wynalzek zmieści sie w tej niewielkich rozmiarów kuchence???, żeby czasem nie wylądowała prosto pod schodami, tyle dylematów, a tu robonicy każą się decydować, bo trzeba kanalizację rozplanować i wentylacje....

może wasze zdjecia rozjaśniłyby mi co nieco, lub jakieś rady:)

Proszę również o informację jak podzieliliście górę? Najpierw planowałam nad garażem pralnię z suszarnią z wejściem z łazienki oraz garderobę z wejściem z sypialni, jednak trochę szkoda mi tego dużego pomieszczenia. Jeśli nie tam to gdzie macie swoje pralki i gdzie suszycie pranie???, a problem ze stosami ubrań?, w projekcie garderoba jest na dole na przeciwko łazienki, jednak to jest chyba zbyt ciasne miejsce na pomieszczenie ubrań, i całej reszty:)

Zastanawiam się również nad zrobieniem ewentualnie sypialni i garderoby w pomieszczeniu nad garażem dzieląc ją w poprzek, prowadziłby tam korytarz wycięty kosztem łazienki i sypialni z projektu.(dostałam już takie zdjęcia na email i rozważam takie rozwiązanie) Jak to wygląda u Was???

Na jakiej wysokości macie okna dachowe i jakich firm?, kier. bud. doradza fakro ze względu na klamki na dole, żeby potem po drabince do okna nie wchodzić.

DORADZCIE! POMOCY!!!

Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane:)

Dankaf co do roslin to beda kolo tarasu jakies ale nie pamietam moze zonka tu zagladnie to ci napisze : ) altanka jak najbardziej z miejscem na ognisko ale takie prawdziwe a nie tylko gril i grli. Na koncu dzialki mamy lekko podmokly teren i tam maja byc jakies trawy no i brzozy i kolo wejscia do piwnicy tez cos tam mialo bys chyba brzozy ale szczepione. Kasia moze bedzie to ona wie lepiej : )

Działka będzie miała ciekawy "charakter" poprzez właśnie te bagna + łódź ;).Jeśli chodzi o roślinnośc,to właśnie trawy miałam na myśli.Super wyjdzie;)

Zgłębiłem temat rok temu - jak miałem zamiar rozpocząć budowę drewutni - jednak nie udało się zeszłego roku - w tym jednak buduję na pewno :D - wg przepisów drewutnia jako budynek drewniany - powinien się znajdować minimum 4m od granic działki - taka odległość jest wymagana dla przepisów p-poż .

Jakiś czas temu też o tym pisalismy.Szkoda mi tych 4 m.

Sąsiad też chętnie umiejscowiłby drewutnie bliżej płotu niż swojego domku.

A czy przepisy dzielą altanki na "ażurowe" lub pełne

np.

Wiatę zadaszona, bez ścian bocznych, można lokalizować przy granicy działki, ale już np. garaż typu blaszak, altanę na działce budowlanej trzeba lokalizować w ściśle określonych miejscach, niezależnie czy mają fundament czy nie.

§ 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.

2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być:

1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi,

§ 23. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy.

Jakiś czas temu też o tym pisalismy.Szkoda mi tych 4 m.

Sąsiad też chętnie umiejscowiłby drewutnie bliżej płotu niż swojego domku.

A czy przepisy dzielą altanki na "ażurowe" lub pełne

np.

Mnie też bardzo uwierają te 4m od granicy ...

Nie wiem - cały czas myślę co tu zrobić - niby sąsiady moje nie będą się sprzeciwiali - co prawda nie chcę stawiać drewutni w granicy lub zbyt blisko niej - pasuje mi tak niecałe 3m od granicy - ale ... - no właśnie ale - w tym roku u mnie w gminie rozpoczyna się budowa kanalizacji - w przyszłym roku koniec inwestycji i odbiór - a to łączy się z inwentaryzacją powykonawczą i obmiarem geodezyjnym - jak mi geodeci obmierzą drewutnię / a zrobią to ponieważ obmiar będzie obejmował całe działki przy kolektorze kanalizacyjnym / i wyjdzie że za blisko to mi mogą ze starostwa dowalić jaką karę lub co gorsza nakaz rozbiórki ... :(

§ 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.

2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być:

1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi,

§ 23. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy..

Tylko ten przepis odnosi się ściśle do lokalizacji śmietników / wiaty na śmietnik / ...

A jak to się ma do drewutni ? - chyba nijak ...

Edytowane przez pablitoo

Do Renata0303

Mam prośbę do tych którzy już mieszkają lub mają już umeblowane pomieszczenia o nadesłanie zdjęć kuchni, schodów, dolnej i górnej łazienki, tak wogóle to wszystko chciałabym zobaczyć hi hi............ Najlepiej przejrzyj cały wątek-tam sporo osób zamieściło swoje zdjęcia. Ja zapisałam sobie wszystkie na dysku, by co jakiś czas do nich sięgać na różnych etapach budowy.

W kuchni marzy mi się wyspa z płytą grzewczą lub ze zlewem...... Znam ludzi którzy tak mają, my też tak chcieliśmy, ale ostatecznie sobie wszystko narysowaliśmy na podłodze i wyszło że jednak dla nas jest trochę za ciasno.

Pomieszczenie nad garażem zagospodarowaliśmy częściowo na garderobę, a częściowo na pralnio-suszarnię. Oczywiście zostaje jeszcze trochę miejsca do zagospodarowania. Z tego co wiem, większość tak robi. Oczywiście są wyjątki :D

Na jakiej wysokości macie okna dachowe i jakich firm?, kier. bud. doradza fakro ze względu na klamki na dole, żeby potem po drabince do okna nie wchodzić - ja mam właśnie Fakro z tego powodu. Dla mnie klamka jest na odpowiedniej dla mnie wysokości. Przy Veluxach górna klamka była dla mnie problemem.

Tylko ten przepis odnosi się ściśle do lokalizacji śmietników / wiaty na śmietnik / ...

A jak to się ma do drewutni ? - chyba nijak .

Tak myślisz?A czy w takim miejscu - obok - na ściance nie możesz suszyc drewna!!!!!

A ,to jak się ma drewutni!!!!!?????Też źle?????

Wiatę zadaszona, bez ścian bocznych, można lokalizować przy granicy działki, ale już np. garaż typu blaszak, altanę na działce budowlanej trzeba lokalizować w ściśle określonych miejscach, niezależnie czy mają fundament czy nie.

Edytowane przez dankaf

Tak myślisz?A czy w takim miejscu - obok - na ściance nie możesz suszyc drewna!!!!!

A ,to jak się ma drewutni!!!!!?????Też źle?????

Hmmm - jak widać jest to kwestią interpretacji - nie chodzi o to gdzie można postawić wiatę czy drewutnię / jako budynek / - chodzi o miejsce składowania drewna - skoro składujesz drewno pod wiatą - powinna ona być odsunięta od granicy na 4m - to jest wymóg przepisów p-poż.

Wiatę na śmietnik można postawić w granicy / jeżeli sąsiad postawi taką samą przylegającą do Twojej / - ale wiata jest na śmietnik , nie na drewno.

Jeżeli pod tą wiatą również chcesz suszyć drewno do kominka - łamiesz przepis p-poż o minimalnej odległości od granicy takiego składziku.

Oczywiście - nie chcę Cię przekonywać - interpretujesz jak chcesz - zrobisz jak uważasz - ja wyraziłem tylko moje wątpliwości.

Edytowane przez pablitoo

Sztywny powiadasz ... , rozmowa "ą" i "ę" z wysokości ... - nie za bardzo potrafię odnieść się do tej wypowiedzi ...

Podsuwasz w dobrej wierze zły pomysł na obejście przepisu - w porządku - podsuwaj - tylko weź pod uwagę że podczas tego podsuwania ktoś może w dobrej wierze z niego skorzystać i bez sprawdzenia czy też zastanowienia narobić sobie mnóstwo kłopotów i problemów jak trafi podczas odbioru domu na formalistę z Nadzoru Budowlanego lub podczas jakiegokolwiek obmiaru geodezyjnego jak skontrolują to w wydziale geodezji i katastru danej gminy.

Ręce to mnie opadają - jak ktoś takich rad lub pomysłów na publicznym forum bez zastanowienia się nad ich konsekwencjami udziela.

Jak już sztywno wcześniej napisałem - też mnie te 4 metry uwierają i nijak mi nie pasują - i myślę nad ich obejściem - nad rozsądnym i zgodnym z prawem obejściem - dodam - już rok - i jakoś nic nie mogę wymyślić ...

Jaki ktoś,jaki ktoś się pytam?

Ręce to mnie opadają - jak ktoś takich rad lub pomysłów na publicznym forum bez zastanowienia się nad ich konsekwencjami udziela.

To może pośmiejemy się z Twoich śmiesznych rad w sprawie komina czy chociażby sterowania pogodowego.Niezłe jaja!

Pablitoo,przyjmij do wiadomości,że jesteś omylny :yes:

A tak w ogóle,to pytanie w sprawie drewutni nie było do Ciebie.Ale oczywiście nic konkretnego nie wniosłeś do sprawy-no może oprócz rozwinięcia wcześniejszych paragrafów.Ale to chyba każdy potrafi.

Żyj sobie ze swoimi sztywnymi przepisami-ja jak będę mogła,to z przyjemnością je ominę:).Sąsiad bliżej mojego płotu, ja jego i będziemy szczęśliwi.

I po prostu uśmiechnij się.Nie musisz od razu tak wszystkich atakowac.O, przepraszam moich wypowiedzi atakowac..................hi,hi,hi