Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma cię człowieku dwa miesiące i wszyscy o tobie zapomnieli...

pozdrawiam wszystkich budujących i planujących budowę.

U mnie wszystko ruszyło z kopyta! Pozwolenie uprawomocniło się w piątek w sobotę koparka zrobiła wykopy pod fundamenty. We wtorek zalewam zbrojenie po odbiorze przez kierownika. Po izolacji bloczków dwa tygodnie odpoczynku i ruszamy ze ścianami. Nawet nie wiecie jaka to radocha.

Prymasek, co do ekipy to wybierz najlepszych. Zapewniam, że i tak będziesz często jeździł na budowę. My wybieraliśmy 4 miesiące.

Mój koszty całości stanu surowego otwartego (z dachem, bez okien, z wylewkami) to 94t (materiały i robocizna) według umowy. W umowie uwzględniliśmy zmiany kosztu +/- 10%. Całość wstępnie dogadana na około 250t (materiały i robocizna). Kierownik budowy z zewnątrz jako nasz przedstawiciel za całość bez końcowego odbioru weźmie 2,5t.

Agana, pozdrowienia dla maleństwa i szanownej połówki. Ja powiększyłem mojego Oriona +95cm (zamiast wykusza w jadalni) efekt - Kuchnia z jadalnią 22,27m2, salon- 31,69m2. Nie żałujemy. Dla nas to duża powierzchnia. Garaż dostał 60 cm szerokości ekstra na półki (mają zastąpić piwnicę :)(: )

Agana! Trzymam kciuki. Cierpliwości. Wszystko się ułoży. Dobrym ludziom zawsze się układa. kiedyś :-?

Chris, wielkie dzięki za ściankę.

P.S. Mój kierownik wielce się rozbawił kiedy zobaczył nasz projekt. Powiedział "Dwie godziny temu skończyłem rysować plan zagospodarowania działki dla Oriona II w Markach" ha ha ha ha

Może to ktoś z Was?

ścisk

Tezet! Ależ nie zapomnieli :D. Powitać, powitać ponownie na forum.

Powinszować rozpoczęcia prac :D . Życzę, aby front robót przebiegał nadzwyczaj sprawnie. Czy w kosztach stanu surowego otwartego, dach Twój, to również pokrycie dachówką?

Dziękujemy za słowa otuchy. Jasne, zawsze się układa, kiedyś tam :wink: . Mam nadzieję, że tym razem zaczną się w końcu prace dekarskie. Moje maleństwo jest już coraz większe. Lada dzień skończy 4 miesiące. Niewiarygodnie szybko biegnie ten czas :-?

Witaj

dzięki za życzenia

Dach będzie pokryty dachówką ceramiczną. Kosztorys w punkcie dach obejmuje wszystko (robociznę, folie, drewno etc) bez jednej rzeczy, kosztu dachówki. Uzgodniliśmy, że to zbyt duża loteria trafić cenę dachówki za pół roku.

teraz mam problem z pustakami ceramicznymi. Trudno już znaleźć coś ciekawego. Mały wybór duże ceny. Macie może coś do polecenia?

miło znaleźć czas i wrócić na forowe łono

Tez bylem wczoraj u siebie i troche dalej mi do zachwytu. Nie zebym sie nie cieszyl ale etap na ktorym jestem jest chyba najbardziej mozolny. Pieniazki uciekaja "miliard w srode, miliard w sobote" a postepu prawie nie widac. Chcialo by sie pojechac na dzialke, rozlozyc lezak, usmazyc kielbaske a tu tyle do zrobienia :roll: Chyba mam malego dola z tego powodu i z przemeczenia tematem budowy. :cry:

szymon, po jakimś czasie budowy dół ma prawo się pojawić (tak sobie to tłumaczę) ale ta pogoda tez wprawia w taki nastroj wakacyjny, ze chcialoby sie polezec, a tu tyle jeszcze do zrobienia przy Orionie

Czy myśleliscie juz w temacie rynien? chodzi mi szczególnie o rozwiązanie przy balkonie nad wejściem i przy wykuszach. Widziałam na jakimś zdjęciu, że te miejsca były orynnowane, ale czy to jest konieczne?

Witam. Wlasnie kupilem pokrycie dachowe i mam nadzieje ze dekarz uwzglednil orynnowanie w tym miejscu. Mam wrazenie ze rynny powinny byc przy wykuszach.

MAM WAZNE DLA MNIE PYTANIE.

ILE ZAMAWIALISCIE BETONU DO WYLEWANIA STROPU? Mysle o wylewce na strop Teriva, wience, zebra luki kolumnowe i klatk. Dziekuje za info.

Tez bym kurcze gdzies w koncu pojechal

:-?

O podbitce zdecydujemy w trakcie prac dekarskich, a dziś wielki dzień nadszedł, gdyż wreszcie ruszają te prace. Byłoby już po wszystkim (miesiąc opóźnienia), gdyby pierwotnie wybrany dekarz był solidny. No cóż, to wciąż powszechne zjawisko.

Nie wiem, jak Wy, ale ja mam dość upałów, uf!

Komorowa z torzywa sztucznego, drewnopodobna. Dowiem sie o nazwe firmy.

Moze dekarz chce mi sprzedac cos z czego ma zysk?

Osobiscie zawsze podobalo mi sie drewno szczegolnie do naszego"tradycyjnego" Oriona. Zastanowie sie jeszcze nad tym. Ja równiez robie podbitke dopiero przy ocieplaniu poddasza.