Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My również zrezygnowaliśmy ze spiżarki i teraz widzę, że to był dobry pomysł. Na pierwszy rzut oka kuchnia wydaje się niewielka, ale w momencie jak już mniej więcej rozplanowałam sobie meble widzę, że będzie całkiem dobrze. Zresztą, na zdjęciach gotowych kuchni widać, że sporo mebli tam się zmieści. A "spiżarkę" jako przechowalnię rzeczy, które nie zmieszczą się w kuchni itp. również planujemy w pomieszczeniu gosp. - postanowiłam je wykorzystać maksymalnie do zabudowy. Aż po sufit!

Jeśli chodzi o okna dachowe - my mamy jak w projekcie i w ogóle nie wydają się duże. Teraz już nie wyobrażam sobie innych :) Ale każdy odpowie wg siebie...

Okno w kuchni również jak w projekcie.

Link do naszego domku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec88121824b98019.html

MaroK

Czy mozesz powiedziec jaki macie rozmiar okien w wykuszach? Czy sa one rowniez zgodne z projektem i jaka macie wysokosc scianki kolankowej?

Ula

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Pablitoo czytałam, że twoje okna w kuchni, łazience i kotłowni są wysokie na 140cm. Rozumiem, że wydłużałeś je w dół o 20cm, a tym samym parapety w tych pomieszczeniach masz niżej? Czy tak samo masz w salonie? A może zastosowałeś jakieś inne rozwiązanie?

Edytowane przez anula25

Ula - wszystkie okna w całym domu mamy zgodne z projektem.

Jeśli chodzi o ściankę kolankową to szczerze mówiąc nie wiem jaki jest jej wymiar teraz po wykończeniu, ale na "surowo" to trzy pustaki porotermu, czyli 75cm. Na pewno wg projektu ścianka ta jest mało funkcjonalna... Dodatkowo wydłużyliśmy krokwie aby zachować proporcje :)

Witam wszystkich miłośników Orionka:) My również jesteśmy na etapie budowy OII (strop). W związku z tym mam pytanie, mianowicie czy ujednolicacie wysokości wyjścia z salonu? ( te po obu stronach kominka-do kuchni i do wyjścia). Mamy bardzo twórczych wykonawców, którzy codziennie zasypują nas milionem pytań tego typu:) Śledzę forum od ubiegłego roku, bo wówczas rozpoczęła sie nasza przygoda z budową. Jeśli ktoś tak zrobił to proszę o opinię jak to wygląda, a jeśli są osoby, które mają wg projektu to również mile widziane bedą komentarze:) Z góry dziękuje i pozdrawiam

Witajcie!

Pablitoo czytałam, że twoje okna w kuchni, łazience i kotłowni są wysokie na 140cm. Rozumiem, że wydłużałeś je w dół o 20cm, a tym samym parapety w tych pomieszczeniach masz niżej? Czy tak samo masz w salonie? A może zastosowałeś jakieś inne rozwiązanie?

Tak zrobiłem - okna mam powiększone / wydłużone / w dół - z tego co pamiętam to projektowo okna powinny zaczynać się na wysokości 110cm od poziomu wykończonej podłogi / ale dawno nie zaglądałem do projektu i może się mylę co do wartości / - u nas rozpoczynają się na wysokości niecałych 90cm. Oczywiście - parapety mam przez to niżej. Wszystkie okna tego wymiaru mam na tym samym poziomie - w kuchni , łazience , pralni i salonie.

Edytowane przez pablitoo

U nas też ta sama wysokość :) Lubię symetrię... ;)

Dodatkowo zrezygnowaliśmy ze ścianki dzielącej jadalnię od salonu i tym sposobem zrobiła się ładna, otwarta przestrzeń.

A tak to mniej więcej wygląda: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec88121824b98019.html

Edytowane przez MaroK

Mam pytanie odnośnie dachówki Rupp sirius brąz w cenie 16253,25, creaton futura brąz angoba -16223,80, czy creaton balance- 15955, którą z tych dachówek wybralibyście na swój dach?, czym się kierować w wyborze dchówki, a może cmentową tańszą?

Jeszcze mam pytanie o wielkość okien dachowych, czy macie takie jak w projekcie czy mniejsze na 140 bo wszędzie słyszę, że za duże, i że mniejsze są wystarczające.,

a okno w kuchni(pomijając to że niektorzy mają 2) takiej wielkości jak w salonie czy zgodnie z projektem?, chciałabym blat od mebli kuchennych wykorzystać jako parapet, ale przy rozmiarze według projektu te meble musiałyby być bardzo wysokie.

my mamy creatona agobę czarno-brązową na Orionie i na domku gospodarczym dachówkę cementową ciemny brąz. My uznaliśmy, że dach to jedna z ważniejszych elementów domu i tutaj nie robiliśmy oszczędności;) w różnych sklepach, hurtowniach pytaliśmy i zawsze mówiono nam, że creatona są jednymi z lepszych dachówek i dlatego kupiliśmy właśnie te:) u nas z projektowych wymiarów to tylko mury zewnętrzne zostały;):D

Witam wszystkich miłośników Orionka:) My również jesteśmy na etapie budowy OII (strop). W związku z tym mam pytanie, mianowicie czy ujednolicacie wysokości wyjścia z salonu? ( te po obu stronach kominka-do kuchni i do wyjścia). Mamy bardzo twórczych wykonawców, którzy codziennie zasypują nas milionem pytań tego typu:) Śledzę forum od ubiegłego roku, bo wówczas rozpoczęła sie nasza przygoda z budową. Jeśli ktoś tak zrobił to proszę o opinię jak to wygląda, a jeśli są osoby, które mają wg projektu to również mile widziane bedą komentarze:) Z góry dziękuje i pozdrawiam
u mnie jest tylko jedno przejście to od jadalnii a drugie całkowicie zamurowaliśmy:) Edytowane przez EwaWoj

Dziękuję, za szybką odpowiedź....Pablitoo jak zwykle number one:) MaroK również dziękuję za wskazówkę dot. ścianki od jadalni-myślałam o tym więc wyprzedziłeś moje kolejne pyt.:) Powiększyliśmy również łazienkę na dole kosztem garderoby, która będzie na strychu. No i tu również pytanie, czy wówczas wejście do łazienki macie w korytarzu ( jak w projekcie) czy może w holu głównym ( przy drzwiach wyjściowych)?. Zdaję sobie sprawę, że większość z Was jest już na dalszym etapie...staje przed innymi, bardziej poważnymi decyzjami....ale Wy również kiedyś zaczynaliście jak ja i wiecie, że takie sugestie są na wagę złota:)

Dziękuję, za szybką odpowiedź....Pablitoo jak zwykle number one:) MaroK również dziękuję za wskazówkę dot. ścianki od jadalni-myślałam o tym więc wyprzedziłeś moje kolejne pyt.:) Powiększyliśmy również łazienkę na dole kosztem garderoby, która będzie na strychu. No i tu również pytanie, czy wówczas wejście do łazienki macie w korytarzu ( jak w projekcie) czy może w holu głównym ( przy drzwiach wyjściowych)?. Zdaję sobie sprawę, że większość z Was jest już na dalszym etapie...staje przed innymi, bardziej poważnymi decyzjami....ale Wy również kiedyś zaczynaliście jak ja i wiecie, że takie sugestie są na wagę złota:)
Marto albo Marku;) moim zdaniem wejścia musisz zrobić tam gdzie tobie to będzie pasowało wszystko zależy od tego jak będzie urządzona np. łazienka czy będzie wanna, kabina itd. U nas zlikwidowaliśmy pom.gospodarcze tym sposobem mamy powiększoną łazienkę i wiatrołap w którym mamy szafę, nie mamy też dolnej garderoby-szafy tam mamy wejście do pokoju gościnnego, całkowice zmieniliśmy układ schodów co wpłynęło na układ całej góry:) i tak w skrócie;)

Marto albo Marku;) moim zdaniem wejścia musisz zrobić tam gdzie tobie to będzie pasowało wszystko zależy od tego jak będzie urządzona np. łazienka czy będzie wanna, kabina itd. U nas zlikwidowaliśmy pom.gospodarcze tym sposobem mamy powiększoną łazienkę i wiatrołap w którym mamy szafę, nie mamy też dolnej garderoby-szafy tam mamy wejście do pokoju gościnnego, całkowice zmieniliśmy układ schodów co wpłynęło na układ całej góry:) i tak w skrócie;)

Rozumiem, właśnie tak się dziwiłam osobom, które zamurowały drugie wejście do salonu (te od str. gabinetu)...i są zmuszone przeprowadzać gości przez kuchnię i jadalnie....wg mnie mało funkcjonalne...ale jeśli Ty masz wejście od str gabinetu to rzeczywiście brzmi ciekawie:) A tak na marginesie Marta jest od strony wizualno-funkcjonalnej a Marek od tej budowlano-materiałowej:):) Dziękuję Ewo, bardzo ciekawią mnie zmiany wprowadzane przez Was (Orionowiczów)...na niektóre jest juz niestety za późno ale część można jeszcze wprowadzić:)

Rozumiem, właśnie tak się dziwiłam osobom, które zamurowały drugie wejście do salonu (te od str. gabinetu)...i są zmuszone przeprowadzać gości przez kuchnię i jadalnie....wg mnie mało funkcjonalne...ale jeśli Ty masz wejście od str gabinetu to rzeczywiście brzmi ciekawie:) A tak na marginesie Marta jest od strony wizualno-funkcjonalnej a Marek od tej budowlano-materiałowej:):) Dziękuję Ewo, bardzo ciekawią mnie zmiany wprowadzane przez Was (Orionowiczów)...na niektóre jest juz niestety za późno ale część można jeszcze wprowadzić:)
to podobnie jak u mnie;):D my mamy tę komfortową sytuację, że koło nas wybudował się Orionek i wszelkie zmiany mogliśmy uzgadniać na miejscu:yes:

Witamy.

Mamy pytanie do wszystkich tych, którzy podnosili ścianki kolankowe, mianowicie czy robiliście dodatkowy wieniec w celu wzmocnienia i zapewnienia stabilności dachu? Nasz wykonawca twierdzi, że skoro podnosimy ściankę o dwa pustaki ( mamy Ytong czyli o 40 cm) to zaleca wylanie dodatkowego wieńca na dłuższych ścianach budynku. Prosimy o pomoc ponieważ do poniedziałku musimy dać odp. Z góry dziękujemy.

A co na to kierownik budowy ? Jemu pierwszemu powinniście zadać to pytanie.

- oczywiście ma rację - tylko dlaczego na dłuższych ścianach ? - wieniec spełni swe zadanie tylko wówczas jeśli będzie spinał ścianę kolankową ze wszystkich stron.

Konstrukcja dachu jest zamocowana do murłat które będą leżeć na wieńcu - dach swoim ciężarem i będzie napierał na ścianę kolankową dłuższych ścian i działał nań siłami rozpychającymi - jak wieniec nie zostanie spięty również ścianami krótszymi całe to zadanie nie będzie spełniane - całość sił przeniesie się na ścianę kolankową ścian dłuższych a to za bezpieczne nie jest ...

Zresztą moi drodzy - podniesienie ścianki kolankowej jest zmianą istotną ponieważ zmiana ta powoduje zwiększenie powierzchni użytkowej , całkowitej , kubatury i wysokości budynku lub kąta nachylenia połaci dachowej - a takich zmian samowolnie nie można dokonywać - taka zmianę powinien potwierdzić architekt który wykonywał adaptacje projektu do wniosku o wydanie PnB.

Taka zmiana powinna być bezwzględnie naniesiona na projekt w postaci rysunków zamiennych.

Bardzo proszę o uważne dokonywanie takowych zmian samorzutnie gdyż podczas późniejszego wykonywania odbioru budynku w Nadzorze Budowlanym jak będzie ktoś taki miał kontrolę to może mieć ogromne problemy...

Dziękuję Pablitoo. Oczywiście masz rację, z chwilą podjęcia przez nas decyzji o podniesieniu ścian kolankowych kierownik budowy natychmiast zmienił kąt nachylenia połaci, o których wspomniałeś jak również zwiększył ilość prętów zbrojeniowych zarówno w samych ławach jak również w stropie (ze szczegółowym naniesieniem zmian w projekcie). Jeśli chodzi o wieniec to przyznaję, że mogłem źle zrozumieć jego tłumaczenie oparte na zasadach fizyki:) Być może, a raczej na pewno chodziło mu o cały dodatkowy wieniec z naciskiem na ściany, na których będzie opierał się dach...dopytam. W każdym razie rozumiem, że Ty w swoim domku masz wspomniany dodatkowy wieniec, jeśli dobrze Cię zrozumiałem jest on wręcz niezbędny.(?). Oczywiście przed podjęciem ostatecznej decyzji spotkamy się z kierownikiem i nie zrobimy niczego bez konsultacji i dodatkowych zmian w projekcie. Tylko chcemy wiedzieć czy jest to konieczne i czy każdy z Was ma takowe wzmocnienia. Mamy dobrego kierownika i trochę dziwi nas fakt, że w ubiegłym roku nie wspomniał nic na ten temat. Dzięki za pomoc Pablitoo

U nas w naszym Orionie jest wieniec na wszystkich ścianach zewnętrznych plus na ścianach nośnych oddzielających garaż od budynku.

Czy jest niezbędny ? - nie jestem konstruktorem żeby wypowiadać się autorytatywnie - wszystko zależy od konstrukcji i rodzaju dachu - od pewnej wysokości ścianki kolankowej jest wymagany , do pewnej wysokości ścianki wystarczają kotwy połączone ze zbrojeniem stropu.

Ja zawsze wychodziłem z założenia że jak mogę coś zrobić lepiej , bezpieczniej to nie mam się nad czym zastanawiać - mój architekt jasno mi sprawę przedstawił - unaocznił mi rozkład obciążeń i niebezpieczeństw jakie mogą na mnie czyhać w przypadku innych rozwiązań - w moim przypadku należało jeszcze brać pod uwagę to że dach został kryty dachówką ceramiczną która jest cięższa od betonowej i strefę kraju - południe - dla której to liczy się większe obciążenia śniegiem podczas zim.

A i jeszcze jedno - my nie zmienialiśmy kąta nachylenia połaci.

Wszystko jasne:) My mieszkamy na północy więc śniegi nie są nam straszne:) Dachówka też będzie ceramiczna i to też jest brane pod uwagę, a jeśli chodzi o kąt nachylenia to raz, że musieliśmy dostosować projekt do planu przestrzennego zagospodarowania ( wymagania odnośnie kąta) jak również z uwagi na podniesienie ścianek chcemy uniknąć zmiany domu w przysłowiową "rakietę", a niestety wydłużenie krokwi nie zawsze wygląda dostatecznie dobrze. Jeszcze raz wielkie dzięki