Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

prosze o adres do przesyłki.

mógłbyś wrzucic jakies fotki ?

Wróciłem właśnie z Sokolnik. Powoli sytuacja zaczyna się stabilizować. Straż wyciąga wodę z miejsc gdzie już nie chce schodzić. Co do zdjęć to mam kilka swoich ale na razie nie mam ich jak przerzucić na komputer. Póki co zdjęcia mojej miejscowości : http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/tngallery?Site=ED&Date=20100521&Category=GALERIA13&ArtNo=571067344&Ref=PH

Faktycznie na forum straszna cisz. Wprowadziłem trochę grobową atmosferę. W tym temacie powinny się znajdować tylko sprawy dotyczące Orionka. Więc na temat powodzi przenoszę się do tematu: Powódź u Kachny28 - pomóżmy!.

Tutaj chciałbym tylko jeszcze bardzo podziękować za przelewy które przyszły od: Urszula Kądziela, Dobrosława Gizler, Paweł Woźniak i oczywiście od naszej forumowej liderki dankaf. Przepraszam, że tak nazwiskami ale nie jestem w stanie znaleźć wszystkich nicków. Sporo osób zadeklarowało się z paczkami. Niestety Poczta Polska i inni przewoźnicy mają spory kłopot żeby dotrzeć w te tereny. Jeżeli coś przyjdzie oczywiście dam znać. Jeszcze tylko podsumowanie dzisiejszego dnia. Dom zalało po raz kolejny. Mam nadzieję, że nie będzie tyle wody co ostatnio. Gorzyce też zagrożone ale już jestem spakowany. Straszą trzecią falą powodziową :(. A teraz dobra wiadomość. Jakąś godzinę temu odwiedził mnie wizardus - forumowicz muratora, który bardzo zaangażował się w pomoc dla powodzian. Z Sandomierza do Gorzyc jest około 15 km ale droga zalana i na około musiał jechać koło 100 km :o Przywiózł pampersiory, zupki i chemię - wielkie dzięki. Oprócz tego kilka dni temu do Sokolnik dotarła do mnie dyta24 z mężem i super synkiem - cały czas się śmiał :) Tak samo przywieźli ze sobą bardzo dużo rzeczy (mają super jabłka ;) ). Pozdrawiam ich gorąco jak zresztą wszystkich forumowiczów którzy porwali się z pomocą - JESTEŚCIE SUPER!!!!!!!! Perłóweczka chciała jakieś zdjęcia. Mam kilka z ostatnich wydarzeń : http://bikkers.fotosik.pl/slideshow.php?id=764766&type=album&add1=bikkers.

Co do budowy to narazie w tym roku chyba odpuszczam. Później zobaczymy. Ja bym chciał ale wizja zalania w następnym roku - za pięć czy dziesięć lat, nie zachwyca. Pożyjemy zobaczymy. Tak jak pisałem wcześniej chciałbym zakończyć temat powodzi tym postem. Jeszcze raz wszystkim bardzo, bardzo dziękuję. Życzę szybkiego zakończenia budowy. Oczywiście forum będę odwiedzał cały czas, więc cały czas będę z wami :). Pozdrawiam wszystkich.

Bikkers,aż serce ściska z żalu patrząc na Twoje zdjęcia.Stracic cały dobytek swojego życia...........

i te oczy Rambo.........brak słów.Dobrze,że zdecydowałeś się przenieśc z tematem do Kachny (nie żebym coś tego;)),ale tam zagląda więcej osób(osobny,poświęcony temat na forum) i więcej osób może pomóc.Mam nadzieję,że będziesz pisał na forum.

Pozdrawiamy.

No i ja też z pytaniem:) ile centymetrów podnosiliście ściankę kolankową?, pytam celowo o centymetry, ponieważ stawialiście domki z różnych materiałów a pustak pustakowi nierówny:)

My podnieśliśmy o 40 cm (dwa pustaki Ytong) + dodatkowy wieniec więc kolejne 20 cm....w sumie ponoć jakieś 60 cm....piszę ponoć bo jeszcze tego nie widzę ponieważ w czwartek mamy dopiero zalewać strop:) No i skoro podnosimy ścianki wydłużyliśmy też krokwie, żeby nie zaburzyć oryginalnego wyglądu naszego Orionka:) O ile....jeszcze dokładnie nie wiemy bo nasz kierownik jest na etapie wyliczeń okapu, wspomniał jedynie, że musimy znaleźć złoty środek między krokwiami a okapem....Oczywiście to jest jedynie nasza opinia i nasze wnioski...są osoby, które nie zmieniały dlugości krokwi i są zadowolone więc absolutnie nie generalizuje wypowiedzi:)

http://picasaweb.google.com/paweldok/GALERIA#5437862858743810930

Twój dom wygląda bardzo dostojnie ....

Pablitoo o ile powiększone masz wykusze?

Witajcie

Dziękujemy bardzo :D

O ile mamy powiększone wykusze - o ile pamięć mnie nie myli to coś około 30-40cm - ale dokładnie już nie pamietam - musiałbym zmierzyć jak to jest ważne dla Ciebie.

PS.

Odnośnie wielkiej wody - Bikkers - szczere wyrazy współczucia - trzymajcie się i walczcie - bo jest o co.

Pomimo tego że nas bezpośrednio wielka woda nie dotknęła to jednak ja pochodzę z południa - okolice Limanowej , Sącza - to moje rejony - a to co tam się teraz dzieje to tragedia jakiej w tych rejonach nie było chyba od stulecia. Maj rodzina , jak i my z nimi również cały czas walczymy...

I ja mam pytanko odnosnie tynkowania a bramy czy brama nie przeszkadzala w kladzeniu tynku w garazu i czy nie ucierpiala na tym Tzn prowadnice i boki bramy

Nie ucierpiała - bowiem montaż bramy odbył się po tynkowaniu ścian garażu. I o ile mnie pamięć nie myli ze strony producenta bramy był to warunek montażu bramy.

Pablitoo jak twoja skarpa po zimie ? czy roslinki daly rade i jak ja podlewasz masz na niej nawadnianie? w tym roku tez zabieram sie za nasza tylko my mamy nasypana i nie wiem jak to bedzie sie wszystko trzymalo

Skarpa po zimie przetrwała :D - rośliny dały radę - wszystkie jałowce i irgi mają sie znakomicie.

Już skarpy nie podlewam - wykonałem automatyczne nawadnianie - oparte na systemie Tanake - kroplowniki i kroplospływy zasilające każdą roślinę indywidualnie - system zamontowany ,czeka na testy - bowiem od czasu zamontowania systemu non stop u nas pada deszcz i nie trzeba podlewać roślin :D

Witam serdecznie.

Pilnie proszę o pomoc przy odpowiedzi na pytanie ile w sumie kupowaliście stali na strop i wyjścia ścianek kolankowych( nie wiem jak to sie fachowo nazywa), chodzi mi o te wystające ze stropu słupy stalowe. Pytam bo coś nam się nie zgadza, mianowicie wydaliśmy już 4500zl na stal (na sam strop) i teraz wykonawca mówi, że musimy dokupić za kolejne 3000zl:( Czy to możliwe???? Dodam jeszcze, że podnosimy wysokość ścianek kolankowych o 40 cm i (jak twierdzi nasz wykonawca) trzeba tyle dozbroić. Proszę o pomoc, jeśli nie pamiętacie ile was to kosztowało to napiszcie proszę jakie to były ilości, to bardzo nam pomoże. Z góry dziękujemy i czekamy na jakąkolwiek odp.

Witam serdecznie.

Pilnie proszę o pomoc przy odpowiedzi na pytanie ile w sumie kupowaliście stali na strop i wyjścia ścianek kolankowych( nie wiem jak to sie fachowo nazywa), chodzi mi o te wystające ze stropu słupy stalowe. Pytam bo coś nam się nie zgadza, mianowicie wydaliśmy już 4500zl na stal (na sam strop) i teraz wykonawca mówi, że musimy dokupić za kolejne 3000zl:( Czy to możliwe???? Dodam jeszcze, że podnosimy wysokość ścianek kolankowych o 40 cm i (jak twierdzi nasz wykonawca) trzeba tyle dozbroić. Proszę o pomoc, jeśli nie pamiętacie ile was to kosztowało to napiszcie proszę jakie to były ilości, to bardzo nam pomoże. Z góry dziękujemy i czekamy na jakąkolwiek odp.

Wydaje mi sie ze to chyba normalne? Bo na nasze orionki to stali idzie duzo oriony sa prawie jak wieza Eiffla ;) zobacz sam(a) wieniec Ok 16m z jednej strony (front i boki) Pret 12X4sztuki na wiazanie to juz mamy 128 metrow tylko 12, do tego pret 6 dajmy tylko co 0.5 m wiazanie czy jak to tam sie nazywa taki kwadrat;) to juz mamy 64 metry ale jest chyba co 0.40 m, do tego pionowe wiazania mamy ich okolo 26 chyba na calym domku to juz mamy nastepne 104 m 12 preta do tego jeszcze 6 stka pret,I tak tego sie nazbiera