Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pablitoo.Ciągle łamiemy się z żoną czy robić kominek czy też nie. Szczególnie zimą ma to swój urok.w obecnym domu mam kominek otwarty i ten trzask palącego się drewna jest bezcenny.W Orionku niestety nie ma wyprowadzenia instalacji pod wkład z płaszczem wodnym.Pozostanie więc tradycyjny wkład.Prawdopodobnie to troszkę niezgodne z przepisami będzie gdy wepnę się z wentylacją z okapu do wentylacji w salonie,ale niestety coś za coś.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo.Ciągle łamiemy się z żoną czy robić kominek czy też nie. Szczególnie zimą ma to swój urok.w obecnym domu mam kominek otwarty i ten trzask palącego się drewna jest bezcenny.

:D - tak argumentując sam odpowiadasz na zadane pytanie :D

U nas w Orionie właśnie kominek otwarty - urok palenia w nim i atmosfera - po prostu niesamowita - nie wyobrażam sobie tych zimowych wieczorów bez trzaskającego ognia w kominku :D

W Orionku niestety nie ma wyprowadzenia instalacji pod wkład z płaszczem wodnym.Pozostanie więc tradycyjny wkład.Prawdopodobnie to troszkę niezgodne z przepisami będzie gdy wepnę się z wentylacją z okapu do wentylacji w salonie,ale niestety coś za coś.

Niezgodne - no i nie za bardzo rozsądne ...

witam wszystkich!

jestem uważnym czytelnikiem Forum, mamy Oriona lustrzane odbicie z poj. garażem w stanie surowym zamkniętym.

Podziwiam Wasze domki oraz życzliwość z jaką dzielicie się trafnymi uwagami i poradami z innymi, sama skorzystałam z kilku podpowiedzi :)

Chciałabym umówić się z kimś kto mieszka już w Orionie, w okolicach Wrocławia/Świdnicy, żeby zobaczyć domek w środku (czeka nas wykończenie, podłączanie elektryki, projektowanie łazienek itd) i taki domek "na żywo" na pewno ułatwiłby zadanie. W zamian możemy przywieźć swojskich jajeczek albo pieska zaszczepić, bo mąż jest weterynarzem. Proszę o maila na [email protected]. I pozdrawiam wszystkich!

Puk puk - jest tu kto ?

- takiej ciszy to w naszym wątku chyba nigdy nie było :D

No ale pogoda super więc i pewnie praca na budowach idzie pełną parą :D

Witamy, witamy:) My właśnie jesteśmy na etapie pielęgnacji-podlewania świeżutkiego stropu, wylanego w piątek:):) Ja narzuciłam sobie ambitne zadanie, mianowicie czytam ponownie forum mniej więcej od połowy (str. 50)....jestem na 80....ufff....ciężko idzie....ale uwierzcie mi, że człowiek teraz zwraca uwagę na zupełnie inne rzeczy, notuje inne dane, parametry, jednym słowem zmienia perspektywę patrzenia na zawarte w nim- jakże cenne informacje:):) Polecam:):)

Drodzy orionowicze mam do was pytanie czy moze ktos z was przerobil n gore kosztem jednego z pokoi? Dostalismy koncepcje na przerobienie troche gory,ale sami nie wiemy czy nam potrzebny dodatkowy salonik na gorze.Ma ktos moze z was takie rozwiazanie i moze sie podzielic opinia co do jego funkcjonalnosci????

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0610/gora13e8.jpg

A i jeszcze jedno pytanko czy macie w garazu sciane do domu tez ocieplona i sufit nad pomieszczeniem nad garazem ??????

Edytowane przez Kasiatomek

Drodzy orionowicze mam do was pytanie czy moze ktos z was przerobil n gore kosztem jednego z pokoi? Dostalismy koncepcje na przerobienie troche gory,ale sami nie wiemy czy nam potrzebny dodatkowy salonik na gorze.Ma ktos moze z was takie rozwiazanie i moze sie podzielic opinia co do jego funkcjonalnosci????

A i jeszcze jedno pytanko czy macie w garazu sciane do domu tez ocieplona i sufit nad pomieszczeniem nad garazem ??????

Droga Kasiu i Tomku:) My też myśleliśmy dość intensywnie na temat zagospodarowania strychu.....szkoda nam tak pięknego pomieszczenia na pralnię i garderobę tak jak w większości to ma miejsce. Widzę, że Wy poszliście o krok dalej i pomyśleliście o pięknej loggy ( nie wiem czy dobrze napisałam zapożyczenie:)) Jak dla mnie SUPER pomysł:):) Ja osobiście nie chcę mieć TV i całej tej reszty ( poza sprzętem grającym) w salonie bo planuję tam zrobić gustowną wnękę oświetloną LED, w której postawimy jakieś ciekawe przedmioty. Dlatego strych poświęcamy na multimedia + duża zabudowana szafa na pośiele, ręczniki itp. Jeśli Wy nie macie wymuszonej koncepcji na strych (pralnia, telewizor, garderoba) to możecie pozwolić sobie na takie rozwiązanie, tym bardziej, że likwidujecie przedpokój na korzyść pomieszczeń więc duża otwarta logga na pewno wam to zrekompensuje:)

A ja mam pytanie głównie do kobiet, choć są mężczyźni którzy też się tym interesują:) Mianowicie, czy przy urządzaniu swoich domków kierujecie się zasadą, że kolor okien, drzwi (zew. i wew.), bramy garaż., schodów i podłóg drewnianych musi być ten sam?? Pytam, bo podobają mi się ciemne okna, drzwi wejściowe i garażowe ale jasne podłogi....:/....czy nie będzie się "gryzło"? Tzn. ciemne okna z jasną podłogą w salonie i gabinecie?

Bardzo ciekawe rozwiązanie - bardzo ciekawe.

Z tego co co widzę sypialnia będzie w pokoju nad garażem - salonik kosztem jednego z pokojów wg mnie ma uzasadnienie .

A teraz od strony użytkownika - my u nas w Orionie mamy naszą sypialnię - w pokoju na poddaszu nad gabinetem - pokój nad garażem to właśnie u nas gościnny salon na poddaszu - duży pokój - który de facto nie spełnia swojej roli jako salon na poddaszu - powiedziawszy szczerze ten salon funkcjonuje jako duża sypialnia dla gości - całe nasze życie towarzyskie jak i prywatne toczy się zawsze na parterze w salonie i w jadalni - a konkretnie w wykuszu :D

Niestety nasze założenie że salon na poddaszu będzie miejscem z którego będziemy korzystać i tam przebywać - nie wypaliło - okazało się że zawsze przesiadujemy sami bądź z gośćmi , znajomymi , rodziną - na parterze w salonie ...

Zdecydowanie w naszym przypadku potwierdziła się funkcjonalność projektowa Oriona - czyli parter - część dzienna budynku , poddasze - sypialnie ...

Jedynie czasami udaję się na poddasze do salonu poczytać książkę jak chcę się odizolować od reszty domowników krzątających się na parterze ...

Ściana pomiędzy garażem a pomieszczeniami budynku u nas ocieplona , i sufit w pomieszczeniu nad garażem również ocieplony.

Edytowane przez pablitoo

(...)Ja narzuciłam sobie ambitne zadanie, mianowicie czytam ponownie forum mniej więcej od połowy (str. 50)....jestem na 80....ufff....ciężko idzie....ale uwierzcie mi, że człowiek teraz zwraca uwagę na zupełnie inne rzeczy, notuje inne dane, parametry, jednym słowem zmienia perspektywę patrzenia na zawarte w nim- jakże cenne informacje:):) Polecam:):)

Ambitny plan , ambitny - powodzenia :D

A ja mam pytanie głównie do kobiet, choć są mężczyźni którzy też się tym interesują:) Mianowicie, czy przy urządzaniu swoich domków kierujecie się zasadą, że kolor okien, drzwi (zew. i wew.), bramy garaż., schodów i podłóg drewnianych musi być ten sam?? Pytam, bo podobają mi się ciemne okna, drzwi wejściowe i garażowe ale jasne podłogi....:/....czy nie będzie się "gryzło"? Tzn. ciemne okna z jasną podłogą w salonie i gabinecie?

Odpowiadam jako kobieta ;) chociaż mój mąż również bardzo interesuje się kwestiami urządzenia wnętrz naszego domku (czasem aż za bardzo...;))

My zwracaliśmy dużą uwagę na dopasowanie kolorów jeśli chodzi o stolarkę i mamy okna i drzwi zewnętrzne w tym samym, ciemnobrązowym kolorze. Prawdopodobnie wewn. drzwi tez będą takie. Ale jeśli chodzi chodzi o podłogi to już inna sprawa i wydaje mi się, że nie ma większego znaczenia w zestawieniu z np oknami. Właśnie mamy świeżo położone kafle na całym otwartym parterze - bardzo jasne beżowe, półpoler - i bardzo nam się podoba. Wstawiliśmy również parapety jasno beżowe - marmur breccia. Piękne! Poza tym mamy fachowe doradztwo, więc jesteśmy dobrej myśli, że efekt końcowy nas zadowoli :)

Ja tak będę miała :) Tzn. posiadam ciemne okna (nawet bardzo ciemne), parapety brama itd. też ciemne, ale już podłogi wszędzie jaśniutkie (tzn. dębowe deski).

Dzisiaj albo jutro wieczorkiem wkleję zdjęcia bo ostatnio wiele się zmieniło :)

Ja tak będę miała :) Tzn. posiadam ciemne okna (nawet bardzo ciemne), parapety brama itd. też ciemne, ale już podłogi wszędzie jaśniutkie (tzn. dębowe deski).

Dzisiaj albo jutro wieczorkiem wkleję zdjęcia bo ostatnio wiele się zmieniło :)

Bardzo dziękuję zarówno Tobie MaroK ( w wersji żeńskiej):) jak i Tobie Dobrusiu, właśnie to chciałam usłyszeć, tzn. że okna, drzwi, brama ciemna a podłogi drewniane jasne:):) Ja też planuję jasne kafle w kuchni i przedpokoju jak również jasną podłogę w drewnie....tylko jeszcze mam dylemat o którym nie wspomniałyście, mianowicie schody...jasne czy ciemne? Do jasnej podłogi czy do ciemnych okien bądź drzwi wew.? Jeszcze raz wielkie dzięki:D

My schody również jasne - dębowe. Ale myślę, że tutaj możesz zaszaleć i zrobić jak Ci się będzie podobało. Nas na drewno egzotyczne nie stać, a nie chciałam malowanego bo się za bardzo ściera kolor w miejscach uczęszczanych (czyli na środku schodka). W połowie przyszłego tygodnia prawdopodobnie będę miała schody więc wypowiem się jak to wygląda.

My schody również jasne - dębowe. Ale myślę, że tutaj możesz zaszaleć i zrobić jak Ci się będzie podobało. Nas na drewno egzotyczne nie stać, a nie chciałam malowanego bo się za bardzo ściera kolor w miejscach uczęszczanych (czyli na środku schodka). W połowie przyszłego tygodnia prawdopodobnie będę miała schody więc wypowiem się jak to wygląda.

Dziękuję, czekam na foto:) Będzie pięknie, już sobie wyobrażam;)

Dobrusiu a drzwi wew. ? Masz jasne czy ciemne?

Edytowane przez Marta&Marek-

Odpowiadam jako kobieta ;) chociaż mój mąż również bardzo interesuje się kwestiami urządzenia wnętrz naszego domku (czasem aż za bardzo...;))

My zwracaliśmy dużą uwagę na dopasowanie kolorów jeśli chodzi o stolarkę i mamy okna i drzwi zewnętrzne w tym samym, ciemnobrązowym kolorze. Prawdopodobnie wewn. drzwi tez będą takie. Ale jeśli chodzi chodzi o podłogi to już inna sprawa i wydaje mi się, że nie ma większego znaczenia w zestawieniu z np oknami. Właśnie mamy świeżo położone kafle na całym otwartym parterze - bardzo jasne beżowe, półpoler - i bardzo nam się podoba. Wstawiliśmy również parapety jasno beżowe - marmur breccia. Piękne! Poza tym mamy fachowe doradztwo, więc jesteśmy dobrej myśli, że efekt końcowy nas zadowoli :)

Witaj

Breccia jest dosyć ciekawym marmurem,ale niestety jak to wapień lubi się odbarwiać,ciągnąć zanieczyszczenia.Proponuję nie stawiać na nich doniczek z kwiatkami do podlewania,będziecie mieli plamy po wodzie.Nie stawiajcie na nich kieliszków z alkoholem,uważajcie na kwasy- ocet,cytryna.Marmury tracą poler.Naprawdę wiem co mówię-jestem kamieniarzem.Sam miałem w domu ławę z Carrary i co 2 m-ce szła do ponownego polerowania.

Witaj

Breccia .....Marmury tracą poler.Naprawdę wiem co mówię-jestem kamieniarzem.Sam miałem w domu ławę z Carrary i co 2 m-ce szła do ponownego polerowania.

Skoro jesteś z branży kamieniarstwa to możesz mi pomóc, mianowicie czym mogę usunąć plamy po opadających płatkach z kwiatów na granicie kashmir cream? Będę wdzięczna za pomoc.

Skoro jesteś z branży kamieniarstwa to możesz mi pomóc, mianowicie czym mogę usunąć plamy po opadających płatkach z kwiatów na granicie kashmir cream? Będę wdzięczna za pomoc.

Kashmir White albo Gold.Są tylko te dwa.ACE jest najlepszy z tym ,że przyciemnia strukturę kamienia.Trzeba po zniknięciu plam jak najszybciej spłukać dużą ilością wody..Przy dużym nasłonecznieniu kolor wraca po ok 3-4 miesiącach.Mówię tutaj o oryginalnym indyjskim Kashmirze a nie chińskich wynalazkach.Najgorsze plamy są po liliach.Staraj się nie pozostawiać resztek organicznych na kamieniu-liści ,płatków kwiatów itp. Kashmir White ma dosyć luźną strukturę i lubi ciągnąć zanieczyszczenia wszelkiego rodzaju.Nie polecałbym go np.na blaty kuchenne.Kashmir Gold lub Madura to zupełnie inna bajka.