Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Klinkier ze względu na trwałośc, elewacje zwykle mają jasne kolory, wtedy kominy też jasne, jeśli masz kominek i piec na paliwa stałe o zabrudzenia od dymu/sadzy nie trudno, trzeba odnawiac co kilka/kilkanascie lat zeby jakoś wyglądało. Niektórzy też lubią komin dopasowany do koloru pokrycia dachu (czerwienie, brązy , czernie itp).

Jeśli klinkier to raczej w wersji pełna cegła, komin z dziurawki to czesto kłopoty z przeciekaniem- szczególnie jak wykonanie byle jakie.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klinkier ze względu na trwałośc, elewacje zwykle mają jasne kolory, wtedy kominy też jasne, jeśli masz kominek i piec na paliwa stałe o zabrudzenia od dymu/sadzy nie trudno, trzeba odnawiac co kilka/kilkanascie lat zeby jakoś wyglądało. Niektórzy też lubią komin dopasowany do koloru pokrycia dachu (czerwienie, brązy , czernie itp).

Jeśli klinkier to raczej w wersji pełna cegła, komin z dziurawki to czesto kłopoty z przeciekaniem- szczególnie jak wykonanie byle jakie.

Rozumiem, ja akurat będę mieć ogrzewanie gazowe więc komin nie powinien się brudzić aczkolwiek widzę, że niektórzy pomimo gazu notorycznie wykańczają kominy klinkierem....no i właśnie dlatego zastanawiam się czy kierują się jedynie estetyką i gustem czy może czymś jeszcze czym powinnam się sugerować na przykład ja - czyli zwolenniczka kominów w kolorze elewacji:)

A czy będziecie mieli kominek ? - jak tak to będzie i komin dymowy - produkty spalania wszelakich ciał stałych zawierają mnóstwo sadzy , siarki które to w najgorszy sposób potrafią zabrudzić najlepszy nawet tynk.

Bezwzględnie użycie do wykończenia komina cegły klinkierowej , bądź okładzin klinkierowych - to trwałość , czystość i bezobsługowość na dłuuuugie lata - i pewnie wielu inwestorów tym się kieruje przede wszystkim przy wyborze rodzaju wykończenia komina.

My również - ale i przy okazji nam ten sposób / komin w kolorze dachu / się bardziej podoba :D

A czy będziecie mieli kominek ? - jak tak to będzie i komin dymowy - produkty spalania wszelakich ciał stałych zawierają mnóstwo sadzy , siarki które to w najgorszy sposób potrafią zabrudzić najlepszy nawet tynk.

Bezwzględnie użycie do wykończenia komina cegły klinkierowej , bądź okładzin klinkierowych - to trwałość , czystość i bezobsługowość na dłuuuugie lata - i pewnie wielu inwestorów tym się kieruje przede wszystkim przy wyborze rodzaju wykończenia komina.

My również - ale i przy okazji nam ten sposób / komin w kolorze dachu / się bardziej podoba :D

No cóż...szkoda...tzn. kominek będzie oczywiście więc rzeczywiście jeden z kominów ewidentnie będzie się brudził:( Myślałam, że chodzi tu jedynie o gust:(:( ....Jakoś przełknę ten komin z klinkieru w takim razie:)

Dziwię się jednak, że architekci nie przewidzieli takiego rozwiązania....

Edytowane przez Marta&Marek-

Nie pamietam dokladnie , ale chyba my mamy 3 metry od sciany garazu ,ale to ten co projekt ci adaptuje to on wytycza nanosi na plan robi mapki tak sama z siebie nie mozesz sobie zafundowac oczyszczalni i postawic gdzie chcesz.Jak macie w okolicy kanalize to beda chcieli was wlaczyc do kanalizy.Nie wim o jak a studnie ci chodzi ??? do wody :???:

Pozostając w temacie kanalizacji chciałem zapytac ile macie pionów kanalizacyjnych z odpowietrzeniem na strych czy dach.

Zastanawia mnie czy pion w kuchni jest konieczny, a gdyby nie, to wychodzi mi że najlepiej wykonac jeden pion rurą 110 w scianie między dolną łazienką a wiatrołapem.

W projekcie widze 3 piony i jakoś ten projekt kanalizacji wydaje mi sie zbyt rozbudowany, jak to macie zrobione u siebie?

Cześć Wam wszystkim!

Już kiedyś się witałam, ale pozwolenie na budowę ciągle się odwlekało...Dziś jesteśmy na etapie układania stropu i tu prośba o pomoc, czy pamięta ktoś ile potrzeba kubików betonu do zalania stropu teriva?

Dodam że buduję oriona z pojedynczym garażem-odbicie lustrzane

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!:-)

Edytowane przez judzia22

Cześć Wam wszystkim!

Już kiedyś się witałam, ale pozwolenie na budowę ciągle się odwlekało...Dziś jesteśmy na etapie układania stropu i tu prośba o pomoc, czy pamięta ktoś ile potrzeba kubików betonu do zalania stropu teriva?

Dodam że buduję oriona z pojedynczym garażem-odbicie lustrzane

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!:-)

Witam. My jesteśmy o krok dalej od Ciebie ( idą ścianki kolankowe) U nas wprawdzie jest O II czyli podwójny garaż też lustro i zużyliśmy 22 m betonu więc u Ciebie będzie na pewno mniej. Pozdrawiam

Witam. My jesteśmy o krok dalej od Ciebie ( idą ścianki kolankowe) U nas wprawdzie jest O II czyli podwójny garaż też lustro i zużyliśmy 22 m betonu więc u Ciebie będzie na pewno mniej. Pozdrawiam

Drodzy Marto&Marku

Czy mozecie powiedziec o ile podniesliscie scianke kolankowa? My w poniedzialek wlasnie bedziemy scianke zaczynac i dalej sie waham czy zrobic jak na 3 czy na 4 pustaki. Jak myslicie?

Ula