Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki kocioł gazowy ? - jeżeli będzie to jednostka z zamkniętą komorą spalania to będzie do niej dedykowany system spalinowo-powietrzny - czyli nie musi być do takiego kotła specjalnego komina - wystarczy szacht lub kanał wentylacyjny w którym umieszcza się rury spalinowo-powietrzne od kotła i wyprowadza ponad połać dachu .

Tomek - za podbitkę ?? - tak ?

Zleży kto z czego i jak robił ...

- u nas podbitka drewniana ,konstrukcja skrzynkowa , robiłem sam , płaciłem za metr desek podbiciowych z tego co pamiętam dechy sosnowe o grubości bodajże 15mm - 14zł/m2.

Edytowane przez pablitoo

Tomek

- materiał - to jedno

- sposób wykonania podbicia - to drugie

- cena za robocizną - to trzecie

Oczywiście drewno jest chyba najdroższym materiałem - do niego bowiem dochodzi jeszcze impregnacja i lakier - ale - efekt końcowy - jest po prostu niesamowity - ja często do dzisiaj siadam i oglądam naszą podbitkę - jest po prostu naturalna i śliczna :D - no ale to chyba moje naturalistyczne skrzywienie :D

Pablitoo we wcześniejszych postach przeczytałam, że w twoim Orionie okap wystaje poza obrys ściany budynku 1 metr. Czy to jest po ociepleniu i czym kierowałeś się podejmując taką decyzje? Podnieśliśmy u siebie ściankę kolankową o 2 pustaki porotherm i chcemy wydłużyć krokwie. W poniedziałek mamy spotkanie z ekipą budowlaną, a ja chciałam trochę podpytać i zorientować się w tym temacie. Mam nadzieje że fachowcy coś podpowiedzą. Wiem oczywiście, że każdy robi pod siebie, jak jemu pasuje ale byłabym wdzięczna za odpowiedź. Edytowane przez anula25

Hmmm - nie pamiętam jak wówczas mierzyłem - odległość okapu mierzona od ocieplenia do końca rynny - czyli fizycznie do końca połaci to u mnie właśnie niecały metr - dokładnie.

Czym się kierowałem ? - nie wiem czym - chyba estetyką i praktycznością rozwiązania - zawsze podobały mi się domy z dużymi okapami - oczywiście bez przesady - ale to już kwestia proporcji i gustu każdego inwestora :D

Witam, my jesteśmy na etapie elewacji i jedną stronę naszego ORIONka mamy zrobioną na gotowo. Teraz czekamy słonecznej pogody. pozdrawiamy

Bardzo ładnie prezentuje się wasz Orion? Mogę zapytać jaka to dachówka oraz jaki kolor okien. My również chcemy brązowe okna, dachówka Roben - kasztan.

Witam wszystkim po dłuższej przerwie, ale na bieżąco śledze co dzieje się na forum:)

Mam pytanie do osób które niedawno tzn. w tym roku bądź zeszłym kładły dachówkę bądź blachodachówkę jak cenowo was to wyszło? Czy duża jest różnica cenowa pomiędzy dachówką (cementową a ceramiczną) a blachodachówką??? Niewiem na co się zdecydować a zrobiłam tylko wycene dachówki bez blachodachówki a moje fundusze w tym roku już na dachówke nie starczą więc zaczełam się zastanawiać nad blachodachówką, co o tym myślicie???

Dziekuję za odpowiedzi odnośnie dachu. A czy pamiętacie może jak to się miało do wydłużenia krokwi, jakie mają wymiary?

Krokwie wydluzone o 30 cm ( plus 25 cm wiecej zgodnie z projektem) i slupy o 45 cm. Scianki podniesione o jeden ytong + dodatkowy wieniec.

Edytowane przez Marta&Marek-

Bardzo ładnie prezentuje się wasz Orion? Mogę zapytać jaka to dachówka oraz jaki kolor okien. My również chcemy brązowe okna, dachówka Roben - kasztan.

Jeśli chodzi o dach to mamy blachodachówkę firmy RUKI, a okna są z OKNOPLASTu, frolil Avans i kolor złoty dąb z obydwu stron. pozdrawiam