Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Witam...

ja tu tez swiezynka, chociaz jezeli chodzi o budowe to juz mamy ja za polpasem;) szykujemy sie wlasnie to wiezby !! sluze doswiadczeniamu z rynku szczecinskiego, bo z tego co mi wiadomo jakos w okolicy nikt sie jeszcze nie odwazyl na orionka. Mamy II. Pytanko, jak rozwiazaliscie sprawe z przejsciem do pokoju przez lazienke ( o ile to pomieszceznie adoptujecie na pokoj )

Pozdrawiam

:lol:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich! Dawno się nie odzywałam - nawet bardzo dawno, ale często zaglądam na stronę i czytam Wasze wypowiedzi. W sprawie ostatniego tematu; u nas przejście do garderoby (pomieszczenie nad garażem) zrobione jest kosztem łazienki i częściowo sąsiadującego z nią pokoju. Jest to taki korytarzyk metrowej szerokości. Chcieliśmy, żeby garderoba była dostępna dla każdego domownika. Aha, chciałam jeszcze pozdrowić wszystkich "świeżych " rodziców; oprócz cierpliwości do budowy życzę Wam dużo cierpliwości i jeszcze więcej czasu dla tych małych istotek, bo one bardzo tego potrzebują. Ja ten etap mam już za sobą - mój starszy syn właśnie miesiąc temu skończył 18 lat.

Naszego ORIONKA w tej chwili kryją blachodachówką i jest SUPER!!! Pozdrowienia dla wszystkich.

widze czy pomysl projektanta na przejscie przez lazienke u nikogo sie nie sprawdzil;) w sumie byloby to fajne gdyby nad garazem zrobic sypialnie, ale sypialania na koncu domu to chyba nie do konca dobry pomysl... tez wybijamy w takim razie sciane przez pokoj:) a pomieszczenie docelowo kiedys chcemy zrobic na pokoj rekreacyjny (mamy podwojny garaz, wiec po pow jest ponad 30m). Na dole zrezygnowalismy ze sciany miedzy jadalnia a salonem i wyszlo super, optycznie zwiekszyla sie przestrzen, a konstrukcyjnie rozwiazalismy to podciagami. zrezygnowlaismy ze spizarni niestety i zwiekszylismy lazienke... reszt ab.z.:) ach i jeszcze usunieto po 2 okna w garazu i nad garazem i podniesiono troszke gore a tym samym przedluzono krokwie....kurcze jednk jest troche zmian;)

Pozdrawiam i zycze milego weekendu

Cześć wszystkim.

Jestem nowa na forum. Zainteresowałam się tematem ORIONA ponieważ mamy w planach budowę domu. W grę wchodzi tylko ORION i SZMARAGD. Proszę o jakieś informacje na temat funkcjonalności tego domku. Czy np. 10 m sypialnia na górze nie jest za mała? Jakie zmiany są konieczne?

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi

Witaj! My wszyscy jesteśmy w fazie budowy, a prawdziwa funkcjonalność Oriona wyjdzie tak naprawdę wtedy, gdy się w nim zamieszka :D . Powyżej w wątku były te tematy poruszane.

Czy np. 10 m sypialnia na górze nie jest za mała?

To zależy co komu jest potrzebne w tej sypialni :roll: , sprawa b. indywidualna. Ze zmian "koniecznych", to jeśli studiowałaś wątek powyżej, większość podnosiła ściankę kolankową.

Pozdr. :D

No to chyba jestem jedynym ktory wejscie na stryszek nad garazem pozostawil tak jak w projekcie. W zamysle mam tam byc pralnia i garderoba na zadziej uzywane rzeczy. Wlasnie po to, zeby zostawic wszystkim domownikom dostep do niej - wejscie jest przez lazienke. Wstawilismy jednak nadproze w pokoju obok, tak aby mozna bylo w miare bezproblemowo przekuc sie w przyszlosci do garderoby (jesli obecne rozwiazanie nie zda egzaminu).

hejka witajcie po weekendzie!

Szymon jezeli planujecie tam pralnie i garderoba, to to przejscie jest jak najbardziej zasadne;) Izia jezeli pytasz o wybor miedzy Orionem a Szmaragdem...to: ja prawde mowic Sz ogladalam jak juz mielismy kupionego O i zaczeta budowe:) i pewnie dla dla polowy bedzie fajniejszy 1 dla drugiej polowy tez 2:) musisz spr pod wlasnym kontem...dla mnie SZ ma nieciekawe rozlozenie tarasu... dzialka jest taka a nie inna i nam pasuje miec taras na srodku domu a nie sasiadom w oknie;) lepiej sa za to chyba rozwiazane schody...bo w O trzeba podobno dobrze nakombinowac, za to pasuje nam ze wejscie na gore jest jakby na poczatku domu a nie jak w SZ posrodku z widokiem na caly salon gdzie nie bedzie mozna sobie polezac bez stresu w szlafroku;))) spostrzzezen jest wiele i pewnie oba projekty maja swoich zwolennikow jak i wrogow ....1 jest pewne od frontu wygladaja praktycznie identycznie:) Powodzenia!!

p.s. Benkol.... dziekujemy bardzo.... teraz wiemy ze Orionek bedzie sliczny, Wasz jest super i nie mozemy sie doczekac kiedy nasz taki bedzie:) Pozdrowiamy

To się trzymaj, a szczególnie mocno za kieszeń :wink:

A u mnie już po wszystkim :-? , jeśli chodzi o rok bieżący. No, może jeszcze się pokusimy o okna jesienią, kiedy będą promocje, no i kasa oczywiście. Zaczynamy obmyślać strategie na przyszły rok, kiedy by tu sprzedać mieszkanie i jak dokończyć ORIONA, aby we wrześniu, październiku w nim zamieszkać. Przeraża mnie ten ogrom prac, który pozostanie na przyszły rok.

A kto zostanie szczęściarzem i w tym roku zamieszka?

Wciąż upalne pozdr. 8)

Ja, Ja, Ja!!!

Do zamieszkania wlasciwie odliczam juz miesiace a wlasciwie tygodnie. Pozostaly mi tylko schody wewnetrzne (na ktore bardziej czeka Prymasek niz ja ;) ), kuchnia i malowanie. Z grubszych prac co prawda tez ocieplenie ale planuje sie wprowadzic bez tego i dokonczyc przed zima.

Wczoraj skonczyli klasc kostke na wjezdzie, tarasie i na schodach wejsciowych. Jesli macie mozliwosc to goraco polecam granit. Niewiele drozszy od betonu (i nawet tanszy od kostki udajacej granit!!!) a efekt :roll: ... bez porownania.

aha... jesli rozwazacie przechowywanie rowerow w kotlowni we wnęce pomiedzy drzwiami do garazu a tymi do mieszkania .... to brakuje 10 cm do standardowej dlugosci "górala" :o :-? - pomyslcie o tym za wczasu. Uwazam, ze to super miejsce, zeby nie heblowac lakieru samochodu.

Ależ masz fajnie i kto jeszcze? :D

Ile czasu trwała u Ciebie ta wykończeniówka? Aha, ciągle szacuję koszty i zupełnie nie wiem, jak liczyć ocieplenie poddasza. Jak mniej więcej kształtuje się ten zakres (materiały, robocizna)? Rozumiem, że ocieplenie domu zostawiasz na później.

:D

Cześć Wszystkim! ja niestety w tym roku się nie wprowadzę, ale mam nadzieję, że jak wszystko dobrze pójdzie to może za rok:) Obecnie zastanawiam się nad dachówką. Powiedzcie proszę, czy zdecydowaliście się pozostać przy dachówce cementowej Braas Celtycka w kolorze brązowym, zaproponowanej w projekcie, czy też wybraliście inna, jaką?

Agana, duzo robot mozesz pociagnac rownolegle. W wiekszosci najbardziej czasochlonne jest ... czekanie (na zamowione drzwi, schody, fachowca, itp). Pozatym u mnie to ocieplenie poddasza i podloga na strychu to ok tygodnia, plytki w calym domu (150m2) to miesiac, bruki 2 tygodnie, reszta to raczej 1-2 dniowe prace montazowo - wykonczeniowe (bialy montaz, drzwi, kociol, wentylacja, itp). W szytsko zalezy jak sprawne i licznesa ekipy. Docieplenie robilo 5 osob. Plytki jedna.

Koszt ocieplenia poddasza przyznam, ze mie troche przerosl. Ocieplenie welna + folia+ plyta KG+4xVellux+podloga na strychu z ociepleniem i schodami + robocizna to koszt ok 13tys :-?

Czy w zamian ktos mi potrafi podac koszty ocieplenia i elewacji zewn? Z czego robicie parapety zewn?

Puk puk to ja rufio. Wchodze niesmialo ponownie na forum bo troche mnie nie bylo.

Musialem troche spasowac z budowa, bo dopadlby mnie ogolny wielomiesieczny budowstret, a wtedy dopiero bylby kryzys.

W maju iczerwcu tempo robot bylo niezle (na gorze wszystko wytynkowane , posadzki wylane, regipsy polozone tylko szpachlowac) nawet zaczalem glosno myslec o wprowadzce na jesien, az tu pieknego dnia szwagier oznajmia ze wyjezdza na dwa miechy na zachod i zebym sobie radzil sam. Na domiar zlego posadzkaze mnie olali inne ekipy wolne trminy maja za dwa miechy (efekt miejscowego boomu budowlanego), tynkarze tez nie maja kiedy i zamiast na jesien to wprowadzka bedzie na wiosne.

Ale miesac przerwy na budowie pozwolil sie psychicznie odreagowac i teraz powoli ruszam do przodu. Jutro posadzki leja (stara ekipa sama sie zglosila i zbila z ceny), w przyszlym tygodniu zaczynaja ocieplac i nawet szwagier sie pojawil oznajmiajac ze za 2 tygodnie wraca.

Wiec moze termin konca roku bedzie jeszcze realny?

p.s.

Prosba do ewy g i agny. Gdzie mozna podgladnac aktualne zdjecia waszych orionkow?

Info dla szymona

Wlasnie skonczylem kalkulacje na ocieplenie murow ok. 200m2

1. styropian 12 + klej +siatka+klej+tynk = 7798 zl. + robocizna ok.30zl/m2

2. styropian 14 + klej +siatka+klej+tynk = 8334 zl. + robocizna ok.30zl/m2

3. system rockwoola (welna, kleje siatka, tynk) = 11000 + robocizna j.w.

wlasnie jutro zamawiam styropianik 14