Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam zastanawiamy się nad zakupem oriona z garażem jedno stanowiskowym lub dustanowiskowym, czy jest ktoś w stanie w przybliżeniu określić koszt budowy waszych orionków. Systemem gospodarczym oraz normalnym. A i jeszcze jedno czy jest może ktoś z okolic wrocławia kto buduje ten dom. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat: Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

Rockwool - wełna skalna, cięższa od szklanej, sztywniejsza, trzyma wymiary , nie siada z wiekiem, zawilgocona nie "gaśnie" , położona gorzej wygląda, nadaje się do układania grubych warstw - dolna warstwa nie siada, gryzie jak cholera

Isover - wełna szklana, lżejsza od skalnej, bardziej miękka, słabo trzyma wymiar nominalny, zawilgocona robi się jak ścierka, położona ładniej wygląda, dobrze nadaje się do "optykania" trudnych miejsc, z wiekiem ma większe tendencje do siadania, mniej gryzie ale dusi na płucach

Ogólnie - jeśli szklana to tylko z górnej półki...

To Post jednego ze specow od ocieplenia i zabudowy KG :) polecam ten watek bardzo ciekawy

Dziękujemy za tak szczegółowe informacje, bardzo nam pomogły.

Witajcie Oriończycy! Dawno nic nie pisałam (choć stale Was podczytywałam) bo niestety nic się u nas na działce nie zmieniło, aż do ostatniej środy. :) W końcu, po ponad roku czekania na WZ i pozwolenie na budowę, dostaliśmy upragniony papier i właśnie w środę geodeta wytyczył nam naszego Oriona a 20.10.2010 r. ruszyła budowa!!! Straciliśmy już nadzieję, że uda się coś zrobić w tym roku, bo z WZką mieliśmy straszną przeprawę (nawet nie wiecie ile błędów można popełnić na arkuszu A4 ;)) Nie uda nam się w tym roku postawić ścian, bo boimy się mrozów i śniegu, ale zrobimy piwnicę (pod garażem) i fundamenty.

Tak wyglądała nasza działeczka:

http://img89.imageshack.us/img89/3977/dzialkap.jpg

A tak to wygląda dzisiaj:

http://img51.imageshack.us/img51/5220/dzialkabudowa.jpg

Nawet nie przypuszczałam, że tak mogą cieszyć dziury w ziemi ;) :)

Oriończycy, mam do Was bardzo duża prośbę, musimy szybko podjąć decyzję, bo w poniedziałek ma wejść hydraulik zrobić otwory i rury w fundamencie i nie bardzo mamy czas na sprawdzenie ofert innych hydraulików. Czy możecie mi powiedzieć czy koszty, które nam podał są ok., czy chce z nas zedrzeć skórę? Podał nam takie ceny:

- wykonanie instalacji wody zimnej i ciepłej, cyrkulacji, oraz kanalizacji wraz z materiałem wewnątrz budynku 9150zł +VAT (instalacja wody zostanie wykonana z rur poli…(coś tam, nie mogę odczytać) łączonych przez zgrzewanie. Kanalizacja zostanie wykonana z materiałów firmy Wawin.)

- wykonanie instalacji centralnego ogrzewania. Kwota robocizny bez materiałów typu grzejniki, rury, zawory, czujnik grzejny (? też nie wiem, czy dobrze odczytałam), oraz bez montażu kotłowni 4500zł +VAT

Nie ma cen pieca (ekogroszek) i podłogówki.

Proszę pomórzcie, to dużo, mało, czy w sam raz?

Witajcie !!

Po dwóch latach bacznego wertowania forum i licznych namowach ze strony naszego mentora Pablitoo, któremu z tego miejsca raz jeszcze chcielibyśmy podziękować za ogromną pomoc :) postanowiliśmy się ujawnić :) :) .

Budujemy Orionka I w jednej z podkrakowskich miejscowości. Zaczęliśmy 5 grudnia ubiegłego roku, dzisiaj mamy stan surowy zamknięty, ocieplony z instalacjami, tynkami i w zeszłym tygodniu skończyliśmy wylewki.

Nasz Orionek prócz standardowych modyfikacji jak wygenerowanie korytarza do pomieszczenia nad garażem (u nas będzie to sypialnia)i likwidacja spiżarki , różni się od pozostałych tym, że zamiast garażu mamy kotłownie i dodatkowy pokój. Mamy też podwójne okno w kuchni i, żeby było symetrycznie takiż sam rozkład w miejscu bramy garażowej. Wszystkie okna zostały przez nas powiększone.

Mamy nadzieje, że nasza obecność na forum będzie mogła pomagać innym, tak jak i nam to forum pomogło :)

Pozdrawiamy wszystkich Anetka i Konrad

aga_i_wojtek

Najtańszy to ten Wasz hydraulik raczej nie jest. Jeśli chodzi o ogrzewanie nasz majster brał 100 zł od punktu a byli i tacy którzy chcieli 180 i 200zł. Skoro w tym roku nie planujecie budować ścian to wyprowadźcie tylko kanalizację. W ciągu zimy zrobicie rekonesans w branży i wybierzecie kogoś z najkorzystniejszą ofertą a może i poleconego .

Anetka i Konrad, witam na forum i bardzo dziękuję za odp. Widzę, że też pod Krakowem się budujecie. My budujemy się pomiędzy Tyńcem a Czernichowem, na terenie bielańsko tynieckiego parku. Też się przyłączam do podziękowań dla Pablitoo, który razem ze swoim domem chyba zostanie "wzorcem Oriona" ;)

Witajcie !!

Po dwóch latach bacznego wertowania forum (...) postanowiliśmy się ujawnić :) :) .

Budujemy Orionka I w jednej z podkrakowskich miejscowości. Zaczęliśmy 5 grudnia ubiegłego roku, dzisiaj mamy stan surowy zamknięty, ocieplony z instalacjami, tynkami i w zeszłym tygodniu skończyliśmy wylewki.(...)

Mamy nadzieje, że nasza obecność na forum będzie mogła pomagać innym, tak jak i nam to forum pomogło :)

Pozdrawiamy wszystkich Anetka i Konrad

Łomatko - Konrad - wszelki duch ... :D

No to teraz pokazuj zdjęcia - a masz się czym pochwalić :D

Witam wszystkich Orionowiczów,

W grudniu przymierzamy sie do wykonania kuchnii w naszym Orionie. Tutaj mam pytanie, jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie, ile kasy trzeba minimalnie mieć w portfelu, czy polecacie jakieś konkrente firmy (pomorskie)???

Dziękuje z góry za odpowiedź.

Miłego dnia.

Ewa Ty tu gadu gadu ale nie pochwaliłaś się, jak Ci się mieszka. Opowiadaj!!! Wszystko już macie gotowe?
Dobrusiu mieszka się cudownie:yes: sama przeprowadzka była okropna. Pakowanie, noszenie i rozpakowywanie było bardzo męczące a trafiliśmy akurat na deszcze także w sumie przeprowadzka, która była zaplanowana na dwa dni trwała tydzień. Teraz powoli przyzwyczajam się do zmian a w szczególności do porannego wstawania;) ale mimo dużych zmian w organizacji całego dnia jest fantastycznie. Niestety nie udało nam się zakończyć wszystkich robót:( jesteśmy w trakcie układania schodów i parapetów a barierki wewnętrzne i dolna łazienka muszą poczekać do grudnia, zostaną nam jeszcze listwy przypodłogowe i oświetlenie bo teraz sterczą tylko żarówki:) szkoda, że teraz nie mogę zrobić sobie wolnego bo z chęcią zostałabym w domku:)

Witam wszystkich Orionowiczów,

W grudniu przymierzamy sie do wykonania kuchnii w naszym Orionie. Tutaj mam pytanie, jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie, ile kasy trzeba minimalnie mieć w portfelu, czy polecacie jakieś konkrente firmy (pomorskie)???

Dziękuje z góry za odpowiedź.

Miłego dnia.

kuchnia to sprawa bardzo indywidualna. Wszystko zależy od tego ile przeznaczysz na nią środków i jaką kuchnię chcesz mieć bo wybór zarówno mebli jak i sprzętu kuchennego jest ogromny. Ja wybrałam firmę, która meble zrobiła mi na zamówienie a sprzęt kupowałam sama jak tylko trafiała się okazja i dzięki temu udało się nam troszkę zaoszczędzić:)

Ja jestem aktualnie w temacie, ponieważ dwa dni temu byłam projektować kuchnię do naszego Orionka u wykonawcy - czekam na wycenę mebli, która ma być na dniach. Kuchnia ma być w stylu angielskim, biała więc :) Raczej będziemy zamawiali bez sprzętu. Sama jestem STRASZNIE ciekawa ile nam zacenią...