Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich ciepło, w tą „plucha’wą” noc, brrrr :/

Mam pytanie dotyczące okien dachowych, a mianowicie:

czy wybraliście okna standardowe, czy okna uchylno-obrotowe?

Zdecydowaliśmy się wstępnie na firmę FAKRO, ale nie wiemy co dalej? a czas leci :(

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie. dobrej nocy.

p.s. a czy Ktoś z forumowiczów robił lane skosy? I jak to sie ma do wstawiania okien o wym. 78x160, bo ktoś mnie ostatnio nastraszył, że ... "ooo taaaakie duże? a po co? i że jest problem z wstawianiem, że sie nie mieszczą między jętki" i takie tam.... czy Ktoś ma wiedzę na ten temat? Póki co moja ekipa montująca dach i okna, nie jest mi jeszcze znana, stąd moje laickie pytania do Was :)

Edytowane przez zdenka

My też wybraliśmy Fakro - ostatecznie obrotowe. Jak się później okazało musieliśmy zmniejszyć rozmiar do 140x78 cm. Problem stanowiły okna w łazience, a mianowicie w ofercie fakro nie występują plastikowe w rozmiarze 160x78 cm. Na temat lanych skosów nic nie pomożemy, mamy klasyczne, natomiast rozstaw krokwi i jętek moim zdaniem dobiera się do okien a nie odwrotnie.

Anetka i Konrad dzięki za informacje.

Jak już wspomniałam - WSTĘPNIE stawiamy na Fakro.

Wahamy się natomiast czy wybrać obrotowe, czy uchylno-obrotowe .

I - Czy ktoś z perspektywy użytkowania mógłby nam doradzić?

Ponieważ jesteśmy zdecydowani na wymiar 78x160 - trochę martwi nas fakt posiadania okien drewnianych w łazience (bo tj. wspomniałaś plastikowych w tym wymiarze nie ma).

II - Czy Ktoś z forumowiczów może się podzielić doświadczeniami również w tym temacie? Czy coś się dzieje z tymi oknami? i ewentualnie po jakim czasie?

III - A może wstawić plastik - załóżmy innej firmy? Co polecacie, radzicie?

IV - czym Wy kierowaliście się przy wyborze okien dachowych?

Bardzo proszę o pomoc, bo czas ucieka, ostatni dzwonek na zakupy, a decyzja wciąż nie podjęta. Każda opinia cenna :) :) ;) baaardzo cenna.

Pozdrawiam.

Edytowane przez zdenka

(...)

Bardzo proszę o pomoc, bo czas ucieka, ostatni dzwonek na zakupy, a decyzja wciąż nie podjęta. Każda opinia cenna :) :) ;) baaardzo cenna.

Pozdrawiam.

U nas na poddaszu wszystkie okna w rozmiarze 78x160 - dokładnie Velux / obrotowe / - wszystkie drewniane - łącznie z tymi w łazience na poddaszu.

Z oknami w łazience nic a nic się nie dzieje - już będzie czwarty rok - okna wyglądają jak wczoraj zamontowane.

Oczywiście do pomieszczeń wilgotnych takich jak łazienki produkuje się okna plastikowe , jednak przy aktualnej jakości powłok lakierowych okien drewnianych nie ma się co obwiać - oczywiście kluczową sprawa jest tutaj wentylacja łazienki.

Odnośnie rozmiaru okien - to już oczywiście kwestia gustu i założeń inwestora - my zamontowaliśmy największe okna z oferty - rozmiar 78x160 - jesteśmy z żoną światłolubni i doświetlenie pokoi na poddaszu było kluczową sprawą - i to był znakomity wybór - duże okna znakomicie doświetlają sypialnie zwłaszcza że mamy je od południowej strony.

PS.

Po 3 latach mieszkania zacząłem wykańczać łazienkę na poddaszu - po trzech latach - po prostu szok :D

Możliwość spuszczenia wody w ubikacji na poddaszu - bezcenna :D

Edytowane przez pablitoo

ja również jestem na etapie wyboru okien dachowych i zastanawiam się jak duża jest różnica w nasłonecznieniu pomieszczeń między 78x160 a 78x140. Skłaniamy się ku firmie velux, ale nie wiem jaki rozmiar wybrać. A czy ma ktoś z Was tylko jedno okno w łazience? Może ktoś pochwali się zdjęciami od środka domku (chodzi mi oczywiście o okna dachowe w szczególności) ;)

My też światło lubimy :) i podobnie jak Pablitoo mamy przez to 7 a nie 6 okien :) . Co do wielkości doszliśmy do wniosku, że 20 cm to naprawdę nie jest duża różnica, a niekiedy bywa, że można więcej światła stracić niewłaściwą obróbką okna. Zastanawiałem się natomiast natchniony Twoim pytaniem nad sensem montażu okien uchylno - obrotowych. Jak znam życie Podnieśliście jak wszyscy ściankę kolankową, co w prostej linii owocuje tym, że przy oknach obrotowych oś obrotu wypada na wysokości ok 200cm. W czym więc ma ułatwiać życie zawias uchylny, w odśnieżaniu :confused: a cena rośnie...

Podtrzymując wątek okien dachowych podzielę się również moim doświadczeniem...mianowicie mamy fakro 140...również zależało nam na tym żeby jednak w łazience były okna przystosowane do tego celu czyli plastiki....trudno powiedziec co z tymi "drewnianymi" stanie się za kilka lat:/ Wolelismy nie ryzykowac....a wieksze veluxy odpadaly ze wzgledu na cene. Rownież cenimy sobie doskonałe nasłonecznienie wnętrz dlatego w sumie okien dachowych mamy 9szt:) jest cudnie pomimo, ze sa 140:)

Z doświadczenia(moi znajomi mają) mogę powiedzieć że po paru latach tak mniej więcej 7-8, okna drewniane dachowe w łazience zaczynają się łuszczyć i odpada jakby wierzchni lakier z nich, mimo iż wentylacja jest i wszystko jest zrobione jak się należy!

"Tas1" my również stoimy przed wyborem okien dachowych i również zastanawiamy się nad jednym oknem w łazience, gdyż zrobiliśmy u góry osobne przejście nad garaż kosztem łazienki i częściowo pokoju! My zastanawiamy się nad fakro i nad rozmiarem 78x118 cm takie okna mają znajomi i są naprawde duże i chyba wystarczające!

Gosiu099, my rowniez mamy korytarz prowadzacy na strych zrobiony kosztem lazienki i sypialni....ale uwierz mi, ze pomimo to lazienka i tak jest bardzo duza i wymaga dobrego doswietlenia....jedno okno 118 do takiego pomieszczenia to troche malo.... moim zdaniem oczywiscie....ale zastanow sie dobrze zanim podejmiesz decyzje, bo pozniej bedzie za pozno:) Jesli juz chcesz te 118 to zastanow sie nad dwiema sztukami w lazience.

witam, pozwolę sobie pokazać naszego Orionka, który wygląda właśnie tak na dzień dzisiejszy. Jeszcze trochę i przeprowadzka :))

Ester - piękne wnętrza , piękne - gratulacje - bardzo nam się podobają :D

Szczególnie dodatkowa ścianka w miejscu spiżarki w kuchni i zabudowa meblami kuchennymi tego narożnika - bardzo funkcjonalne rozwiązanie jeszcze powiększające przestrzeń kuchni ...

No i piękna podłoga w salonie - co to za materiał jeśli można wiedzieć ?

W kominku już palicie ? :D

Bardzo dziekuję za pochwały :) W salonie na podłodze mamy takie całkiem zwyczajne panele. A kominkiem dopalalismy cześciej jesienią. Teraz kiedy jest już tak mroźno i zimowo za oknem ogrzewamy piecem na eko groszek. Z niecierpliwością czekamy na schody...... a jeszcze tyle zostało do zrobienia zawsze coś.

Ester, chciałbym Cie podpytac jakiej wielkości jest ta kabina prysznicowa w łazience, to "80" czy udało ci się wcisnąc "90"?

Jeśli masz więcej zdjęc tej łazienki chciałbym zobaczy rozmieszczenie sprzetow.

Ps: Ładne wnętrza!!!

To jest "90" i weszła tak na "styk" więcej zdjęc łazienki wkleję jutro

Z doświadczenia(moi znajomi mają) mogę powiedzieć że po paru latach tak mniej więcej 7-8, okna drewniane dachowe w łazience zaczynają się łuszczyć i odpada jakby wierzchni lakier z nich, mimo iż wentylacja jest i wszystko jest zrobione jak się należy!

Tak z ciekawości zapytam czy te okna w łazience to specjalne wersje powlekane do pomieszczeń wilgotnych (białe), czy może wersje standardowe?

BTW. Jeśli do końca roku zakupicie lub zarejestrujecie chęć zakupu okien Velux, to dostaniecie do 400zł zwrotu.

Działają dość szybko, mi po 2-3 tygodniach przyszła już kasiorka na konto.

Szczegóły: http://www.velux.pl/Klienci/Promocjadlaaktywnych/default.aspx

A ja DZIĘKUJĘ Wam BARDZO za wypowiedzi, opinie i podpowiedzi dotyczące okien dachowych. Dzięki temu było nam łatwiej dokonać wyboru :) :) :)

Ester piękne wnetrza, aż miło popatrzeć, powzdychać i pomarzyć - póki co :) (o takich własnych). Ale nic to, zawsze powtarzam: byleby zdrowie było i pogoda sprzyjała, a damy radę ;) - czego wszystkim życzę.

P.S. do łazienki- podwójne okno - zamawialiście może tzw.ŁĄCZONE? będę wdzięczna za info.PILNE!!!

Edytowane przez zdenka