Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja DZIĘKUJĘ Wam BARDZO za wypowiedzi, opinie i podpowiedzi dotyczące okien dachowych. Dzięki temu było nam łatwiej dokonać wyboru :) :) :)

Ester piękne wnetrza, aż miło popatrzeć, powzdychać i pomarzyć - póki co :) (o takich własnych). Ale nic to, zawsze powtarzam: byleby zdrowie było i pogoda sprzyjała, a damy radę ;) - czego wszystkim życzę.

P.S. do łazienki- podwójne okno - zamawialiście może tzw.ŁĄCZONE? będę wdzięczna za info.PILNE!!!

Tak, do lazienki mamy laczone

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy Forumowicze...

*,*,*,*,*,**,*,*,*,*,*,*,*,**,

``````__/\_._```````` na półmetku

``````_).¦ (_`````````Świąt

````````.? ````````` Bożego

```````,?,?, ``````` Narodzenia, pragnę złożyć Wam życzenia:

``````,?,*,?,````````rodzinnego

`````,?,*,*,?, `````ciepła

````,?,*,*,*,?,`````i radości,

```,?,*,*,*,*,?,`````pod choinką

``,?,*,*,*,*,*,?,`````dużo

`,?,*,*,*,*,*,*,?,```prezentów

```””””```””””””a w Waszych sercach

```””””wiele sentymentów…...

*,*,*,*,*,**,*,*,*,*,*,*,*,*,*,*,

zdenka

Drodzy Orionowicze

Szczęśliwego Nowego Roku życzymy Wam Wszystkim , dużo zdrówka oraz spełnienia wszystkich marzeń - Kasia i Paweł z południa

No i oczywiście szalonej i niezapomnianej zabawy Sylwestrowej :D

http://img258.imageshack.us/img258/9939/sylwesterszampay1.jpg

I my sie dolączamy do noworocznych zyczen.Zeby nowy rok byl nie gorszy od starego

Kasia I Tomek

Witam serdecznie wielbicieli i posiadaczy ORIONA

Ja z małżonką wybraliśmy Amrozję (też dobredomy) zakochaliśmy się jednak w Waszym frontowym wejściu - chodzi o filary i zwieńczenie pod przednim balkonem. Chcielibyśmy dokleić Wasze wejście do naszego domu.

Czy ktoś z Was byłby tak dobry i zrobił zdjęcię (lub scan) z projektu tych kolumn ze schodami.

Podaje maila simskor @ interia.pl (adres wpisać bez spacji - filtr antyspamowy)

Z góry bardzo Wam dziękuję i gratuluję wyboru domu.

Pozdrawiam

Paweł

Witam serdecznie wielbicieli i posiadaczy ORIONA

Ja z małżonką wybraliśmy Amrozję (też dobredomy) zakochaliśmy się jednak w Waszym frontowym wejściu - chodzi o filary i zwieńczenie pod przednim balkonem. Chcielibyśmy dokleić Wasze wejście do naszego domu.

Czy ktoś z Was byłby tak dobry i zrobił zdjęcię (lub scan) z projektu tych kolumn ze schodami.

Podaje maila simskor @ interia.pl (adres wpisać bez spacji - filtr antyspamowy)

Z góry bardzo Wam dziękuję i gratuluję wyboru domu.

Pozdrawiam

Paweł

Spoko we wtorek jak wroce do domu to ci podesle

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie odnośnie piwnicy

Nasza działka ma bardzo duży spadek terenu. Od strony ulicy tam gdzie będzie wejście schodzi w dół. Różnica pomiędzy najwyższym punktem działki a najniższym to ok 4 metrów. Czy w związku z tym:

1. Czy trzeba robić piwnicę czy raczej nie jest konieczna w tej sytuacji( bo fundamenty będą praktycznie "w powietrzu" przy takim spadku terenu).

2. Czy warto mieć piwnicę??

3. Czy pod całością domu czy częściowe (Jak Wy macie to rozwiązane)??

4. Jaki to kosz części i całości

5. Czy konstruktor za zaprojektowanie piwnicy bierze aż 1000 zł???

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Muszę w miarę szybko dać odpowiedź architektowi żeby można było ruszyć dalej.

Pozdrawiam

Witam Jestem bardzo ciekawa czy ktokolwiek z Was wybudowal Oriona w technologii szkieletu drewnianego? My wlasnie zakupilismy projekt i chcemy go wykonac wlasnie w tej technologii. Oczywiscie uzyskalismy zgode od biura projektowego na wszelkie zmiany. Z niecierpliwoscia czekam na komentarze. Pozdrawiam.

Witam

Nasza działka ma bardzo duży spadek terenu. Od strony ulicy tam gdzie będzie wejście schodzi w dół. Różnica pomiędzy najwyższym punktem działki a najniższym to ok 4 metrów. Czy w związku z tym:

1. Czy trzeba robić piwnicę czy raczej nie jest konieczna w tej sytuacji( bo fundamenty będą praktycznie "w powietrzu" przy takim spadku terenu).

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Muszę w miarę szybko dać odpowiedź architektowi żeby można było ruszyć dalej.

Pozdrawiam

Witam nas kosztowalo 1500zl za zmiane w projekcie, mamy piwnice pod calym domem i jest superrrrrrrr sprawa.Kotlownia i wszystkie graty sie tam znajda.Koszt naszej piwnicy wraz ze wszystkimi robotami wyniosl 60 tys w tym obsypaniepanie piwnicy ziemia do stanu zero

Witam

Pozdrawiam

Czyli spadek terenu prawie taki jak u nas - tylko u nas nachylenie mniejsze - różnica poziomów niewiele ponad 2 metry . Siłą rzeczy piwnica wychodzi prawie sama :D

Ad1. Piwnicę można robić , ale nie jest to wymóg - jak się nie chce to nie.

Ad2. Bezwzględnie warto mieć - teraz po 3 latach mieszkania w Orionie nie wyobrażam sobie nie posiadania piwnicy - gdzie miałbym warsztat , miejsce przechowywania narzędzi , sprzętu ogrodniczego , spalinowego , rowerów , gdzie bym wstawił regały na przetwory , dodatkową lodówko-zamrażarkę i mnóstwo innego dobra gromadzonego podczas mieszkania na wsi :D

Ad3.U nas pod połową domu / około 45m2 / ale teraz uważam że to był największy mój błąd podczas budowy - powinna być pod całym budynkiem - bezwzględnie :D

Ad4. W Twoim przypadku dolicz koszt zbrojenia stropu i stropu , ocieplenia , a odlicz koszt wypełniania fundamentów ziemią i ubijania. Oczywiście potem dodatkowy koszt to wykończenie - czyli tynki , kafle , farba , drzwi etc ... - ale wszystko to jest warte posiadania piwnicy.

Ad5. U nas robił to architekt na etapie adaptacji projektu - było to wliczone w cenę.

Przemyśl temat dobrze - ja osobiście nie wyobrażam sobie funkcjonowania w domu na wsi bez piwnicy - to chyba ważniejsze pomieszczenie niż dodatkowe sypialnie czy pokoje czy pomieszczenia gospodarcze w budynku ...

:D

(...) mamy piwnice pod calym domem i jest superrrrrrrr sprawa.Kotlownia i wszystkie graty sie tam znajda(...)

Nic dodać nic ująć - Tomek - będziesz bardzo zadowolony - piwnica to rewelacyjna sprawa - a jeszcze dla kogoś lubiącego majsterkować czy częściowo wykonywać pracę zawodową w domu - to rzecz niezbędna.

Teraz - zimową porą - u nas w piwnicy parkują : wszystkie rowery , kosiarka spalinowa , wertykulator , piła łańcuchowa , podkaszarka spalinowa , wszystkie narzędzia i inne sprzęty ogrodnicze , leżą i czekają na wiosenną porę 2 komplety opon letnich do samochodów , niewielki kompresor , myjka ciśnieniowa Karcher , agregat prądotwórczy etc ...

Jakby nie było piwnicy - gdzie bym to wszystko upchnął ? - nawet w garażu dwustanowiskowym się by to nie zmieściło - pomijając oczywiście fakt że w garażu parkujemy nasze dwa samochody .

PS. Po wybudowaniu drewutni traktuję ją jeszcze dodatkowo jako przechowalnię taczek , łopat , wideł , grabi i innego sprzętu tego rodzaju - jakbym drewutni nie posiadał to wszytko to jeszcze musiałbym upchnąć w piwnicy - a jakby i jej nie było ...

Jestem wielkim zwolennikiem piwnic

Edytowane przez pablitoo

Ja też mam nadzieję na więcej zdjęć, bo lubię sobie pooglądać jak mają inni :)

My mieszamy już 5 miesiąc i muszę przyznać, że jest SUUUUPER. Otwarta przestrzeń genialnie sprawdziła się w Sylwestra. Jak wiadomo na imprezach część życia toczy się w kuchni, a w Orionie kuchnia stanowi całość z salonem więc miało się wrażenie że wszędzie są ludzie. Poza tym jak szykowałam posiłki to nie byłam zamknięta jak księżniczka w wieży.

Tak więc dla mających wątpliwości co do projektu to gorąco polecam Orionka

Kochani wlasciciele Orionkow z Wroclawia i Okolic

Czy mozecie polecic jakas firme wstawiajaca okna? Przeczytalismy tyle niepochlebnych opini na temat firm montazowych ze nie chcemy dolaczyc do grona osob nie zadowolonych.

Zdecydowalismy sie na Okna Oknoplast Krakow- poszukujemy tylko teraz solidnej firmy montazowej.

bedziemy nardzo wdzieczni za pomoc

pozdrawiamy

Ula i Mirek

Witam

Potrzebujemy Waszej pomocy, mianowicie czy ktoś z Was robił niedawno ogrzewanie w Orionku. Pytam ponieważ miałam plan położenia podłogówki na dole i dzisiaj pan nieco mnie zniechęcił mówiąc, że koszt jest o 60% droższy aniżeli kaloryfery...:(( Czy Was też wyniosła ta przyjemność tyle drożej?? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Witam

Potrzebujemy Waszej pomocy, mianowicie czy ktoś z Was robił niedawno ogrzewanie w Orionku. Pytam ponieważ miałam plan położenia podłogówki na dole i dzisiaj pan nieco mnie zniechęcił mówiąc, że koszt jest o 60% droższy aniżeli kaloryfery...:(( Czy Was też wyniosła ta przyjemność tyle drożej?? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Witaj

My robiliśmy niedawno :D :D :D

Niech pan instalator zrobi Ci kalkulację ogrzewania podłogowego w jego wydaniu - wtedy Ty zamieścisz je tutaj i My to skonfrontujemy z własnymi kosztami ...

Ogrzewanie podłogowe jest tańsze / w eksploatacji / , bardziej wydajne , oszczędniejsze i bardziej komfortowe od tradycyjnego konwekcyjnego - bez dwóch zdań .

Oczywiście podczas montażu jest droższe od konwekcyjnego - ale naprawdę niewiele - policz koszt grzejników które musiałabyś zamontować aby ogrzać pomieszczenia gdzie ma być podłogówka .

"Marta&Marek"

Witam! My robiliśmy ogrzewanie w listopadzie i nam właśnie na odwrót hydraulik (kolega) polecił żeby zrobic więcej podłogówki bo wyjdzie taniej może więcej roboty dla hydraulika ale taniej napewno jak napisał pablitoo w eksploatacji ale również i w wykonaniu i my to odczuliśmy płacąc za wykonaną pracę w przeliczeniu ile musielibyśmy zapłacić za grzejniki! Pozdrawiam