Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Balcerek.

U nas linia zabudowy jest 6m (chcieliśmy więcej ale gmina nie wyraziła zgody) liczona od ściany.

My nie projektowaliśmy jeszcze zjazdu (zaczynamy budowe w marcu). Złożyłam wniosek do urzędu gminy o wydanie pozwolenia na zjazd i otrzymałam zgodę. A sam projekt z tego co się dowiedziałam musi zrobić odpowiedni projektant. Znajomi mieszkają w swoim domu już 2 lata i nie robili jeszcze takiego projektu.

Edytowane przez anula25

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczęśliwi Ci którzy mogą decydować o linii zabudowy. U mnie niestety też dom musiałem postawić 6m od granicy działki mimo, że chciałem 10m. Swoją drogą nie rozumiem czemu czasem jakiś durny urbanista wymyśli jakąś wizję odległości budynku od drogi. Znalazłem chociaż też 2 zalety takiego postawienia budynku. Większy ogród za budynkiem i .... mniej odśnieżania z przodu budynku.

Szczęśliwi Ci którzy mogą decydować o linii zabudowy. U mnie niestety też dom musiałem postawić 6m od granicy działki mimo, że chciałem 10m. Swoją drogą nie rozumiem czemu czasem jakiś durny urbanista wymyśli jakąś wizję odległości budynku od drogi. Znalazłem chociaż też 2 zalety takiego postawienia budynku. Większy ogród za budynkiem i .... mniej odśnieżania z przodu budynku.

Zgadzam się - szczęśliwi.

U nas linia zabudowy to 9m - i powiem szczerze / osobiście / to mało - fakt że wówczas ogród jest większy - ale miejsce do parkowania samochodów przed budynkiem jest również ważne jak nie ważniejsze. U nas podjazd pod garaż z drogi o wymiarach właśnie 9m x 7m pomieści 4 parkujące samochody - ale nie mamy jeszcze ogrodzenia od strony drogi / kanalizacja w budowie / , jak postawimy ogrodzenie - a będziemy musieli się z nim cofnąć około 1,5m wgłąb naszej działki - 4 samochody już nie zaparkują ... - a to wbrew pozorom jest niemały problem ...

Hej my budujemy w woj. łódzkim.

witajcie,powiedzcie na jakim jesteście etapie, bo my ruszamy w połowie marca,budujemy orion II i poptrzebuje skontaktować się z kimś, kto też buduje ten domek,żeby móc skonfrontować ilość materiałów i może pomysł na zmiany w projekcie.będę wdzięczna za odpowiedż.moniuraa

Witam

Wniosek o uzgodnienie zjazdu złożony- nawet Pan Inspektor pochwalił naszą pracę ( zwymiarowalismy ręcznie wszystko na kopii mapki zasadniczej) teraz tylko czekać, oprócz tego zamówiłem Pana od badania geotechnicznego na sobotę i mam nadzieję, że już to będzie wszystko i zostanie tylko czekać na wszystkie opinie, wyniki, warunki potem kupić projekt oriona i adaptować. Mam tylko nadzieję , że dam radę do lata bo juz mi się to dłuży- na papierologię mija już 7 miesiąc a to nie koniec - masakra, w tych urzedach zdrowie mozna stracić :/

Pozdrawiam

witajcie,powiedzcie na jakim jesteście etapie, bo my ruszamy w połowie marca,budujemy orion II i poptrzebuje skontaktować się z kimś, kto też buduje ten domek,żeby móc skonfrontować ilość materiałów i może pomysł na zmiany w projekcie.będę wdzięczna za odpowiedż.moniuraa

oto na jakim etapie zastała nas zima ...

mam nadzieję że udało nam się dołączyć zdjęcie :-)

podajcie adres mailowy będzie nam łatwiej się kontaktować

pozdrawiamy.

DSC00445.JPG

To jest nasze na razie jeszcze miejsce pod Oriona. Zabaczymy kiedy zamieni się w plac budowy. Trzeba jeszcze tylko wyciąć ten las który jest na samym środku i można zaczynać:)

http://lh5.ggpht.com/_s2yj709dKGM/TT3VSig9LZI/AAAAAAAAI3Y/wf34WOphI1Y/DSC_4298.JPG

Edytowane przez ziajus

Rzeczki nie ma ale w odległości 150m jest jedno z najczystszych jezior w regionie. Nie jest duże ale pięknie położone i stojąc do pasa w wodzie widać dno.:) także można po pracy z ręcznikiem na szyi zrelaksować się po ciężkim dniu.:) U Ciebie na działce widzę że nie w zasięgu wzroku żadnych sąsiadów i to jest super! U mnie tez nikt mi w okna do salonu zaglądał nie będzie:)

oto na jakim etapie zastała nas zima ...

mam nadzieję że udało nam się dołączyć zdjęcie :-)

podajcie adres mailowy będzie nam łatwiej się kontaktować

pozdrawiamy.

Witam,

widzę, że jak większość podnieśliście ściankę kolankową 3 pustaki + wieniec? A o ile wydłużyliście krokwie? My mamy w projekcie podniesione o 50cm, a wydłużyć krokwie chcemy o 2 dachówki. Myślę, że powinno być ok. ale jeszcze nie rozmawialiśmy z wykonawcą.

Jak dobrze pójdzie to zaczniemy w marcu.

Witam,

widzę, że jak większość podnieśliście ściankę kolankową 3 pustaki + wieniec? A o ile wydłużyliście krokwie? My mamy w projekcie podniesione o 50cm, a wydłużyć krokwie chcemy o 2 dachówki. Myślę, że powinno być ok. ale jeszcze nie rozmawialiśmy z wykonawcą.

Jak dobrze pójdzie to zaczniemy w marcu.

Nasze krokwie mają 7,90 m, okap po ociepleniu domku powinien mieć 80 cm.

Życzymy powodzenia w marcu :-)