Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marta&Marek ile czasu zajelo Wam postawienie z Ytonga?

Chwile:) A tak poważnie to kilka dni, stawianie murow to chyba najprzyjemniejsza czesc budowy....rano widzisz same fundamenty....a po powrocie z pracy nie widzisz juz murarzy stojacych w domku:):) To chyba oczywiste ale przypomne, ze ytonga stawia sie na specjalny klej, absolutnie nie na cement bo wtedy traci swoje "cieple" funkcje. Klej jest drozszy ale moim zdaniem warto:)

Dzis wylewka posadzek anhydrytowych...u nas na pomorzu to nowosc:) Wiem, ze w centralnej i poludniowej Polsce cieszy sie powodzeniem od jakiegos czasu, czy ktos z was posiada takie? Jakie opinie? Fachowcy twierdza, ze to strzal w dziesiatke w nowosciach budowlanych:)

Hmm... na pomorzu a w jakiej miejscowości się budujecie??:)Jeśli można spytać:)

Do: Marta i Łukasz Matłacz

Wielkie dzieki za odpowiedz:-)

Co uwazacie o Ytongu? Czy naprawde warto z niego budowac? Wiem, ze jest duzo drozszy od normalnych pustakow, ale zaleta jest to, ze nie trzeba juz domu ocieplac.

Jak dlugo trwalo postawienie domu z Ytonga?

pozdrawiam

Witam.

Od kiedy zaczalem myslec o budowie domu, to od razu powiedzialem ze bedzie z Ytonga, nie chcialem miec domu ocieplanego styropianem, jesli mialbym ocieplac to tylko welna.Po pierwsze budujac z Ytonga to drozej wychodzi przy zakupie, ale pozniej to wyjdzie podobna cena niz suporek + ocieplenie. Budujac z Ytonga 36.5 nie tzreba ocieplac, sciany sa rowniejsze. My naszego Oriona II budowalismy sami, ja bylem glownym murarzem. Pierwszy pustak zostal polozony w marcu a pod koniec pazdziernika dom juz byl nakryty.

Pozdrawiam

Drodzy Orionowicze pomocy !!!

Przeglądając forum jakiś czas temu wpadłam na super zdjęcie schodów, ale niestety teraz nie potrafię odnaleźć właściciela.

Czy ktoś potrafi zidentyfikować właściciela?

Bardzo mi na tym zależy, ponieważ interesuje mnie po pierwsze cena a po drugie wykonawca.

W mojej okolicy nikt nie chce się podjąć zrobienia takich schodów.

Z góry dziękuję za pomoc:)

A oto link do zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6778a7121b2fea80.html

Witajcie.

Czy ktoś orientuje się w temacie osi ścian przy zmianie szerokości ścian? Zmieniamy szerokość ścian na 24cm, poprosiłam architekta o zrobienie nowego rysunku fundamentów dla geodety. Otrzymałam rysunki fundamentów i osi ścian, a przy tym informacje że zwiększa mi się dom o 6,5cm od wewnątrz i że jest to wersja najmniej ingerująca w zmiany w projekcie.

Proszę napiszcie jak to jest u Was?

Witam Wszystkich. Po rocznej (niezaplanowanej) przerwie powracam do budowy tego pięknego domku. Za około dwa tygodnie ruszam ze ścianami i w tym roku planuję przykryć dom (stan surowy otwarty). Mam prośbę do osób które zlikwidowały pomieszczenie gospodarcze i powiększali łazienkę. Nie mam pomysłu jak to dobrze rozwiązać, ponieważ jest tam dzielone okno i komin. Jeżeli można prosiłbym o skan rzutu piętra po zmianach. Chciałbym porównać co jest u Was. Mój email: [email protected]