Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedzi :-) Czyli nie ma znaczenia jaką wybiorę metodę i jedno i drugie jest OK.

Gosia099 i Renata0303 możecie zrobić zdjęcia filarów z bliska?

Tak - pod warunkiem jak wylewane z betonu będą miały finalny kształt - bo jeśli filary zostaną wylane z betonu jako prostopadłościany - to potem żeby otrzymały finalny kształt trzeba będzie je okleić styropianem - i ponieść dodatkowe koszty ...

My Paweł mieliśmy wymurowane z cegły z nadanym kształtem a i tak trzeba było styropianem oblepić, różnica taka że mniej roboty mają ci co elewacje klecą i mniejsza grubość styropianu wychodzi. A apropos murowania z cegły to i tak środek się betonem zalewa :)

Masz rację - tylko jak wymurujesz z cegły razem z obramówkami i cokołami w górnej części kolumn i łukami pomiędzy kolumnami to potem obłożyć to 2cm styro to bajka i żaden koszt , natomiast jak wymuruje się tylko prostopadłościany i na tym wyleje płytę balkonu - to potem koszty doprowadzenia do finalnego kształtu za pomocą styropianu - łuki , cokoły , bonia , kształt kolumn - wiem - bo mi tak właśnie wykonawcy zrobili i poszli na łatwiznę mówiąc " potem się styropianem obłoży i kształt będzie" - niemało kosztuje - oj niemało ...

No - ale ja to robiłem już kilka lat temu ... - może ceny teraz się zmieniły ...

:yes:

Witam

Tak sobie czytam Wasze posty i oglądam załączone zdjęcia i... wzdycham... i zazdraszczam :) - ale tak pozytywnie.

My łaskawie czekamy na rozłożenie rur, potem podsypywanie piaskiem etc. słowem - czekamy, aż zacznie się coś dziać ;/

Póki co "tujki" rosną... ale nie mogę się doczekać, aż domek też będzie rósł :/

Pozdrawiam wszystkich "starych" i "nowych" orionowiczów, miłego dnia :)

"Anula25"

Bardzo chętnie tylko jest mały problem, że niewiem jak dodać na forum zdjęcia:) takze może będzie lepiej jak podasz mi swojego emaila to ci wyśle!:) pozdrawiam

Nie ma letko - nie ma ! - nie ma prywaty i przesyłania zdjęć na priv - wszyscy chcemy je zobaczyć :lol:

Proszę się zapoznać z poniższym turtorialem :

- jak wklejać zdjęcia na forum

i oczywiście zamieścić tutaj zdjęcia .

:rolleyes:

Witam

Tak sobie czytam Wasze posty i oglądam załączone zdjęcia i... wzdycham... i zazdraszczam :) - ale tak pozytywnie.(...)

Trochę powzdychać jest bardzo wskazane - dla zdrowia :D

Już za niedługo będziesz się przechadzać po pokojach Waszego Orionka i aranżowaź wnętrza ... - szybciej niż myślisz .

Drodzy Orionowicze mam pierwszą wycenę i bardzo proszę o komentarze co sądzicie o tych cenach. Zaraz jadę do drugiej ekipy po wycenę. Pewnie potrwa to kilka dni i wtedy znowu napiszę jak wycenili mój stan ZERO.

STAN ZERO (CENA ROBOCIZNY) Wycena nr 1

1. Ławy fundamentowe: 6,000;-

2.Posadzka w piwnicy: 1,000;-

3.mury w piwnicy;- 11,000

4.strop nad piwnicą;- 10,000

RAZEM ;------------>>>28,000 zł

Drodzy Orionowicze mam pierwszą wycenę i bardzo proszę o komentarze co sądzicie o tych cenach. Zaraz jadę do drugiej ekipy po wycenę. Pewnie potrwa to kilka dni i wtedy znowu napiszę jak wycenili mój stan ZERO.

STAN ZERO (CENA ROBOCIZNY) Wycena nr 1

1. Ławy fundamentowe: 6,000;-

2.Posadzka w piwnicy: 1,000;-

3.mury w piwnicy;- 11,000

4.strop nad piwnicą;- 10,000

RAZEM ;------------>>>28,000 zł

Jak dla mnie ceny kosmiczne, ale ja stawiałam dom 3 lata temu i pamiętam , że wtedy za całość +więźba zapłaciłam mniej. Oczywiście ceny zależą też od rejonu.

Dawno tu nie zaglądałam, ale mamy nowego chętnego do zamieszkania w orionie, i jak to na początku bywa, poświęcam mu cały swój czas :)

Dom już prawie gotowy do zamieszkania. Dużo tego nie zostało, więc chcemy zakończyć wszystkie prace do końca czerwca i nareszcie się wprowadzamy :)

Muszę jeszcze zgromadzić komplet dokumentów niezbędnych do odbioru budynku, mam nadzieję, że to już gładko pójdzie.

Pozdrawiam Wszystkich budujących i mieszkających szczęściarzy :)

Rejon wydaje się jednym z najbiedniejszych podobno bo to Warmińsko-Mazurskie. Te ceny również wydają mis ię z kosmosu ale zobaczymy co powiedzą iini wykonawcy bo jeszcze przynajmniej dwóch ma zrobić taką wycenę. Ten był pierwszy i mało nie padłem jak zobaczyłem te kwoty ale nie mam zbytniego rozeznania także pytam i czekam na więcej opinii. Być może że teraz są takie ceny. Czekam na komentarze. PISZCIE PROSZĘ...

Jak dla mnie ceny kosmiczne, ale ja stawiałam dom 3 lata temu i pamiętam , że wtedy za całość +więźba zapłaciłam mniej. Oczywiście ceny zależą też od rejonu.

Dawno tu nie zaglądałam, ale mamy nowego chętnego do zamieszkania w orionie, i jak to na początku bywa, poświęcam mu cały swój czas :)

Dom już prawie gotowy do zamieszkania. Dużo tego nie zostało, więc chcemy zakończyć wszystkie prace do końca czerwca i nareszcie się wprowadzamy :)

Muszę jeszcze zgromadzić komplet dokumentów niezbędnych do odbioru budynku, mam nadzieję, że to już gładko pójdzie.

Pozdrawiam Wszystkich budujących i mieszkających szczęściarzy :)