Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Agana, dzięki za odpowiedź odnośnie dachówki :D

Jurand, jestem pod wrażeniem Twojego Orionka, jest superrr!, aż miło popatrzeć..., zazdroszczę Ci, że jesteś już tak daleko z budową. Mam serię pytań do Twojego domku. Jak wysoką masz ściankę kolankową? Wiem, że masz dachówkę ceramiczną - a jaki to typ (kolor, kształt, producent)? Masz drewniane okna? A jaki kolor elewacji planujesz to Twojego Orionka?... coraz bardziej mi się podoba ten nasz przyszły domek :D A i bardzo fajny ten budynek garażowo-gospodarczy. Robiłeś go według gotowego projektu?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Olimpio,

Juz postaram sie dac odpowiedz na Twoje pytania. Sciana kolankowa została podniesiona o dwa maksy czyli cos okolo 40 cm, dlatego linia dachu jest podniesiona w stosunku do balkoniku, ale przez to pomieszczenia sa bardziej funkcjonalne. Bylem w domku, ktory ma wykonane sciany wedlug projektu - fatalnie ani podejsc nie mowiac o jakimkolwiek posprzataniu tego fragmentu. Dachówka - tak zgadza sie jest to ceramika barwiona w masie firmy CREATON. Nazywa sie KERA-PFANNE. O ile wiem to obecnie jest na nia promocja rzedu 30%, z tym ze oczywiscie tylko na dachówke podstawowa :(. Ale my Orionowcy nie mamy zbytnio skomplikowanego dachu wiec tych dodatkowych elementow jest znacznie mniej niz w przypadku dachow kopertowych. Teraz okna, sa to okna PCV na profilu 5 komorowego ALUPLASTA, z tym ze obustronnie okleinowane. Doradzam aby zamawiac je podczas stycznia lub lutego, super promocje - powiem tak dostalem okna antywlamaniowe i to w cenie nizszej niz proponowane zwykle m.in przez VEKE czy MS. Co do elewacji to zostawiam to zonie, ale na tym etapie wspomina cos o odcieniu zieleni w polaczeniu z bezem. A budynek garazowo-gospodarczy robiony byl przez znajoma wiec pod zamowienie. Mam nadzieje ze dalem oczekiwane odpowiedzi, jezeli nie to prosze smialo pytaj.

Pozdr

No pięknie wyszedł Ci Jurandzie Orionek. :D

Ja także mam zachwianą linię dachu i balkonu i wcale mi to nie przeszkadza :D. Ponadto tak jak i Ty mam wyjście z wykusza. Tyle, że wymiar okien wykuszowych pozostał zgodny z projektem. Brakuje mi jeszcze okien. Na razie zastanawiam się, kiedy je zakupić. Czy na jesień, czy tak jak piszesz poczekać na zamówienie zimą i realizować wiosną :roll:

Pozdr.

Dzięki Jurandzie za wyczerpujące odpowiedzi :D Powiedz mi jeszcze czy Twoja dachówka jest w kolorze antracytowym? Właśnie wczoraj otrzymaliśmy ofertę na dachówki f-my Creaton oraz Rupp Cer. i muszę przyznać, że ceny trochę powaliły mnie z nóg :x . Nie przypuszczałam, że akcesoria do dachówek kosztują drugie tyle co dachówka podstawowa :o A tak w ogóle jest trochę tych producentów dachówek lecz trudno stwierdzić, którzy z nich są najlepsi, zwłaszcza jak człowiek się na tym nie zna. Pomijam oczywiście te drogie niemieckie po ok. sto zł za metr. A dlaczego Ty wybrałeś akurat Creaton a nie np. Rupp, Roben czy Mueller albo Jungemeier?

Też chodzi mi po głowie m.in. zielona elewacja, bo bardzo ładnie kontrastuje z ciemnym dachem, ale zastanawiam się czy pasuje ona do dworkowego stylu Orionka, bo zauważyłam, że większość dworkowych domków jest w brązach. Pozdrawiam serdecznie :D

Tak, to jest antracyt. A co do cen to niestety elementy dodatkowe robia cale koszty, nie wspominajac o kominkach, ktorych mam az 5 (wentylacyjne i jeszcze dopowietrzajace piony kanalizacyjne - obecnie, moglbym jeden zaoszczedzic, ale tak to jest jak czlowiek podczas budowy nie mial jeszcze koncepcji rozmieszczenia urzadzen sanitarnych w gornej lazience). Wracajc do wentylacji to trzeba sobie powiedziec ze w projekcie Oriona fatalnie jest ona zrealizowana. Np brak pod kuchenka czy smieszne przejscie podwieszeniem od komina w salonie do kuchni i spizarni. Tutaj troszke powojowalem i w zasadzie kazde pomieszczenie ma u mnie kanal wentylacyjny za wyjatkiem sypialni i gabinetu, ale tu juz nie dalo sie tego rozsadnie zrealizowac. Och rozpisalem sie o wentylacji a mialem pisac o dachowce. Zgadza sie wybor jest olbrzymi, w okresie kiedy ja skladalem zamowienie siedzialem na kilku forach internetowych i duzo czytalem wypowiedzi roznych ludzi, podsumowujac moglbym rzec ze najwiecej pochlebnych opinii mial wlasnie CREATON i w dodatku jeszcze byla promocja 35%, wiec dlugo sie nie zastanawialem. Co do pozostalych rownie duzo pochlebnych bylo nt Mueller, o Robienie ktos napisal ze po 2 latach zrobila mu sie pajeczyna, ale to wiesz moglbyc poprostu wadliwy egzemplarz. To tak jak z samochodami ta sama firma rok produkcji a jeden egzemplarz psuje sie znacznie czesciej od drugiego.

Pozdr

Jurand, na kanały wentylacyjne zwrócę uwagę wykonawcy. Powrócę jeszcze do tematu ścianki kolankowej. Czy dobrze rozumiem, że Twoja ścianka ma w sumie ok. 85 cm? Przez jej podwyższenie na pewno okna są wyżej, czy nie wypadły one przy takiej ściance zbyt wysoko patrząc od wewnątrz pokoju? czy nie traci się widoków z okna? :roll: Na jakiej wysokości wypadła u Ciebie dolna krawędź okna połaciowego? W ogóle widzę, że masz dwa okna dachowe zamiast jednego w pokojach od ogrodu, czy z jednym oknem połaciowym te pokoje są za mało doświetlone? Dzięki za porady i życzę Ci miłej niedzieli mimo deszczu :D

tak o ile pamietam obecnie sciana ma okolo 82-3 cm, natomiast dolna krawedz okien dachowych jest obecnie na poziomie 140 cm. Po polozeniu 5 cm styropianu i 5 cm wylewki wysokosc ta bedzie wynosic 130 cm natomiast sciana kolankowa okolo 70 cm co uwazam za absolutne minimum, szkoda ze nie ma wiecej. Natomiast co do ilosci okien to niestety tak, zbyt malo swiatla. Budynek mam poszerzony o 65 cm i wydluzony o 1,1 m w stosunku do tego z projektu. Zdecydowalismy sie zatem na wyrzucenie jednego dachowego pokoju na koszt podwojnego wstawionego do sypialni. Natomiast jak widzisz na ujeciu z prawej strony na zdjeciach powyzej poszlismy w kierunku okien sciennych w pozostałych dwóch pokojach.

Teraz mam maly probelm z kotlownia, czy ktos wstawia do kotlowni piec na eko-groszek (taki zamierzam wstawic). Wiadomo gdzie wegiel tam pyl czy macie moze namiary na drzwi, ktore z jednej strony spelnialy pewne walory estetyczne a z drugiej byly niesamowicie szczelne, jak rozwiazujecie ten problem?

Pozdr

Ja się waham na razie między Creatonem a Rupp w kolorze antracyt. Ale zbieram jeszcze w międzyczasie oferty innych firm.

Jurand, przykro mi ale nie potrafię Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie, my będziemy mieć gaz... Ale może inni bardziej doświadczeni forumowicze będą mogli Ci pomóc? Pozdro :D

Witajcie drodzy Ludkowie, przyłączam się dziś do społeczności która buduje swoje Orionki, :D, co prawda projekt juz kupiłem jaaaaakiś czas temu i w dalszym ciągu - "walcze" bo tak to można tylko określić - z urzędami to mam nadzieje że w tym roku wystartuje kolejna budowa Orionka, Tezet podejrzewam że ten Twoj kierownik to jest chyba ten sam co mi robił zagospodarowanie działki właśnie w Markach :lol:. Kochani, piszecie bardzo ciekawe rzeczy, zajęło mi dużo czasu żeby przestudiować ten temat na forum od początku i wszystko nadrobić ale doszedłem szczęśliwie do 12 strony i niniejszym się dołączam. :D. Ja jestem na etapie oczekiwania na decyzje energetyki która lezy już od 7 tygodni u nich :evil: :evil: :evil: , ale cóż jutro tam jade i jeśli nie dostane decyzji to narobie rabanu, potem tylko połtora miecha na pozwolenie i mozna lac fudamenty hehe. Czy może ktoś wie czy do pozwolenia jest potrzebny projekt szamba??? bo mi każą dołączyć a ja nie wiem jeszcze jakie konkretnie będzie, wiem że chce ekologiczne ale nie chce podejmować na gwałt decyzji jaki to ma być model a zależy mi na czasie żeby jak najszybciej złozyć papiery. Pozdrowionka i niech się mury pna do gory ....

musisz okreslić w jaki spsób bedziesz pozbywał sie ścieków

jeśli nie ma kanalizacji to sposób pozbywania

określa plan miejscowy lub warunki zabudowy

musisz wskazać na co sie decydujesz

jeśli będzie to szambo piszesz wniosek o pozwolenie

na budowę domu jednorodzinnym z zbiornikiem bezodpływowym

na który również musisz mieć projekt

Witaj Vippero:

w projekcie zagospodarowania terenu jest mapka, na której są wrysowane wszystkie przyłącza i również musi być usytuowane szambo. potem w projekcie przyłaczy wod kan jest zamieszczony "projekt" tego szamba czyli rysunek z podanymi wymiarami i pojemnością. Jakie w rzeczywistości wkopiesz, to twoja sprawa, bo nikt nie każe ci go odkopywać, wazne żeby sie miejsce wylotu/wybierania zgadzało z przepisami i mapką. A jak nie z mapką, to zmiany naniesiesz inwentaryzacją powykonawczą.

Na pewno projektant od instalacji bedzie miał taki projekt szamba i ci go wstawi.

Teraz mam maly probelm z kotlownia, czy ktos wstawia do kotlowni piec na eko-groszek (taki zamierzam wstawic). Wiadomo gdzie wegiel tam pyl czy macie moze namiary na drzwi, ktore z jednej strony spelnialy pewne walory estetyczne a z drugiej byly niesamowicie szczelne, jak rozwiazujecie ten problem?

My już wstawilismy taki piec i nawet grzał przez prawie całą zimę. U nas gabaryty domu sa mniejsze niz u ciebie, więc i kotłownia dosyć ciasna jak na taki piec, więc na razie myślimy o drzwiach przesuwnych, które super szczelne nie będą, ale będzie wygodny dostęp do zasypywania węgla. Ale z tego pieca też się nie dymi czy kopci. Brudzi się przy wyjmowaniu popiołu, ale to też można sobie odpowiednio rozwiązać.

Witaj Ewo,

Najwieksze obawy mam wlasnie o ten drobny pyl, ktory bedzie unosil sie w momencie zasypu do podajnika oraz tak jak mowisz w momencie odbioru popiolu. Kolejna sprawa to czyszczenie pieca. Na szczescie ciesze sie ze przewidzialem kratke w kotlowni (szkoda ze nie w garazu - wiec ktos kto ma jeszcze czas niech sobie o tym pomysli), wiec przynajmniej bedzie mozna zlac woda ;). No moze moje watpliwosci sa za wczesnie; jak sie wstawi piec to zobaczymy. A tak przy okazji na jaki piec (firma) i o jakiej mocy postawiliscie?