Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, mam do Was pytanie z innej "beczki" (nie dotyczy bezpośrednio Oriona). Otóż poszukuję betonowe szambo i mam ogromny mętlik w głowie. Ceny bardzo różne, opinie niektórych firm bardzo negatywne ( z różnych regionów Polski). Czy kupowaliście może szamba i możecie polecić swoją firmę/szambo (region Polki nie będzie ogrywać znaczenia, jeżeli cena będzie ok. :). Bede wdzieczna za info od Was. Dzięki.

pozdr.

Casaneta -> ja kupowałem TUTAJ

Polecam - szybka i terminowa usługa / i cena nie mająca sobie równych / - przywóz na miejsce zbiornika i jego osadzenie - nie miałem i nie mam do dzisiaj żadnych zastrzeżeń .

U nas zbiornik 12m3 betonowy ofkors.

Ale było to 4 lata temu - jak jest teraz - nie wiem ...

Czekam w takim razie bo wielu chętnych nie ma a każdy budował. Trudno poczekamy zobaczymy i się wymienimy. we wtorek nastepny ma wycenić moj stan zero...

Witam

U nas pierwsza wycena to 162000 netto stan surowy otwarty z materiałami, jak uważacie dużo to czy okej ???

Czekamy jeszcze na inne wyceny, jak będa to napiszę.

Pozdrawiam

Arek

Witam

U nas pierwsza wycena to 162000 netto stan surowy otwarty z materiałami, jak uważacie dużo to czy okej ???

Pozdrawiam

Arek

Chyba materiały lepiej samemu kupować,zawsze można dostać jakiś upust.My budujemy Orionka III i osobno dwustanowiskowy garaż no i wyszło nam za materiały 85000 (z oknami dachowymi) do tego doliczyć trzeba jeszcze beton.

No to gratulacje - po prostu błyskawicznie - pamiętam - my czekaliśmy na PnB trochę dłużej - niewiele ponad rok :D

Takoż - najwyższy czas zaczynać budowę !

Dzięki :)) Zaczynamy niebawem jak tylko wybierzemy ekipę.:wave:

Dzisiaj dostałem drugą wycenę i niewiele różni się od tej pierwszej :(( Zaczynam mieć wątpliwości na tym etapie czy piwnica to była dobra decyzja...Praktycznie nie wyjdziemy poza poziom gruntu a 50tyś juz nie będzie! Piwnicę pewnie docenimy na etapie użytkowania (post Pablitoo) ale to bardzo kosztowna inwestycja trzeba przyznać. Dwa razy mniej kosztowało by bez niej ale swoich decyzji nie można żałować podobno:) Najważniejsze jest to że można ruszać z miejsca a wszystkie wątpliwości rozwieje widok pierwszych fachowców:))

(...) Piwnicę pewnie docenimy na etapie użytkowania (post Pablitoo) ale to bardzo kosztowna inwestycja trzeba przyznać. Dwa razy mniej kosztowało by bez niej ale swoich decyzji nie można żałować podobno:)(...)

Wspomnisz ten post za kilka lat - jak już wybudujesz dom i zamieszkasz w nim z rodziną - wspomnisz - bo jak nie wspomnisz - to ja Ci przypomnę ...

:yes:

Pablitoo

Jak twoja skarpa sie trzyma po zimie agrowłoknina sie trzyma dobrze? My dzisiaj nasza skarpe tez otulilismy agrowoknina do polowy bo nie myslalem ze az tyle pojdzie tej wlokniny ;) A mocowalem ja na dlugie kolki do styropianu :).Teraz tylko jakies krzaki.A ty jakie krzaki masz na skarpie?

Trzyma się już drugi rok znakomicie.

Jakie roślinki na skarpie ? - to już raczej do mojej żony - ale z tego co pamiętam to przede wszystkim jałowce różniste płożące , irgi ...

Ps.

Dzisiaj zakończyłem wiosenne prace trawnikowo/ogrodowe :D - trawnik skoszony , zwertykulowany , nawieziony , roślinki i drzewka okopane nawozem, opryskane, podlane , kwiaty posadzone , krzewy dosadzone etc ...

Teraz tylko siadać w ogrodzie i słuchać jak trawa rośnie :cool:

Edytowane przez pablitoo

Witaj,

ja ze względu na swoją pracę (cały tydzień poza domem, miastem, województwem) również szukałem ekipy na stan surowy otwarty z materiałami.

Budujemy Oriona II z keramzytu 24cm i wyceny materiałów opiewały na ok. 110 tys brutto. (ludzie poprawcie mnie jeśli się mylę, zwłaszcza Ty Beata O. bo piszesz o 85 tys.).

U nas ceny robocizny wachały się od 39 tys. do 85 tys. Wybraliśmy firmę która postawi sso za 70 tys. czyli robocizna plus materiały 182 tys netto. Może to wydawać się dużo ale ta firma wydawała nam się najbardziej rzetelna i polecana przez wielu inwestorów. dodatkowo w tej cenie wytargowaliśmy rozłożenie kanalizacji pod domem i pracę geodety.

Powodzenia w wyborze ekipy bo to naprawdę ważna sprawa.

pozdrawiam

Witam

Pozdrawiam

Arek

Witam wszystkich Orionowiczów po długiej przerwie. Wkońcu zebrałem się do postawienia murów i mam do was pytanie: jak robiliście łuki nad schodami i tarasem. Buduję systemem gospodarczym i strop powolutku robię sam. Jeden na piwnicy już zrobiłem, ale z tym jest trochę więcej roboty. Niewiem czy bawić się w deskowanie i zalać łuki odrazu ze stropem (dla mnie to dużo kombinowania i pracy), czy zalać płytę balkonu prosto a dopiero później formować łuki ze steropianu albo jeszcze inną technologią. Na waszych zdjęciach widziałem, że niektórzy robią łuki z betonu a inni leją balkon prosto a dopiero później robią łuki. Tylko jak???? HEEELLP!!!!! :)

Co do cen to pisane przez was to dla mnie kosmos. W chwili obecnej wszystkie koszty które poniosłem to 70000 ale to dosłownie wszystko (razem z rękawiczkami, taczkami i innymi ziemiami do wyrównania podwórka) planuje zmieścić się z SSO w 100000 (a nawet mniej). Było by o prawie 30000 mniej gdyby nie piwnica. No ale jak napisał Pablito może nie będę żałował tej decyzji, a jak znowu przyjdzie powódź to będę miał gdzie rybki chodować ;)

Pozdrawiam wszystkich gorąco i czekam na odpowiedzi.

mam pytanie czy ktoś tynkował gipsem budowlany wnętrze domu nie wiem co jest lepsze tynk cementowo wapienny czy ten gips są różne opinie

Po wielu negatywnych opiniach co do tynku gipsowego (każdy oczywiście miał tynki tradycyjne) i paru pozytywnych od osób posiadających gips na ścianach wykonaliśmy tynki gipsowe "knauf-em mp 75 L". Z tego co można poczytać jest to chyba najlepszy materiał na ściany.

Dodam że producent zaleca jednorazowe szpachlowanie więc można było wywnioskować że nie będzie to idealnie gładkie - ale struktura wyszła dużo lepiej niż tradycyjne tynki wykończone "mulikiem" - na upartego można od razu malować.

cena w naszym rejonie to ok 20zl za m2 więc koszt podobny do tradycyjnego.

niestety więcej nie jestem wstanie powiedzieć bo tynkarze w środę skończyli i wszystko jest jeszcze mokre.

jak wyschnie to zrobię więcej fotek

2011-04-16 dom3 tynk piwnica.jpg

2011-04-16 dom4 tynki.jpg

Edytowane przez WiolaKis

A będziemy sąsiadami???:)

Jeżeli znacie dobrą ekipę na razie do stanu zero (oczywiście w rozsądnych cenach) i możecie polecić to będę wdzięczny.

Witam:-)

W sumie to my jestesmy z Mikolajek, wiec raczej to za daleko na sasiadow:wiggle:

My juz wkrotce zaczynamy budowe, ekipe znalezlismy za 34 tys - to rozsadna cena. Poprzednia firma wycenila prace na 50 tys.

pozdrawiam