Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do cen to pisane przez was to dla mnie kosmos. W chwili obecnej wszystkie koszty które poniosłem to 70000 ale to dosłownie wszystko (razem z rękawiczkami, taczkami i innymi ziemiami do wyrównania podwórka) planuje zmieścić się z SSO w 100000 (a nawet mniej). Było by o prawie 30000 mniej gdyby nie piwnica. No ale jak napisał Pablito może nie będę żałował tej decyzji, a jak znowu przyjdzie powódź to będę miał gdzie rybki chodować ;)

Pozdrawiam wszystkich gorąco i czekam na odpowiedzi.

Tak z ciekawości zapytam: co Ci jeszcze zostało do wykonania za te 30000zł?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Około 5 tys. za drugą kondygnację 4 - 5 tys. za strop pod dachem (planuję zrobić tzw. trumnę) około 20 tys. za dach. Większość materiałów mam już kupionych. Z cen robocizny opłacam dwóch murarzy którzy robią mi ściany i nic więcej ich nie obchodzi. Do dachu mam znajomego z ekipą który ułoży więźbę i blachę. Więźbę i maxa na prawie cały dom kupowałem już dwa lata temu.

Fundamenty, strop nad piwnicą zrobiłem sam. Drugi strop robię teraz, z trzecim też planuję dać sobie radę.

Edytowane przez bikkers

Po wielu negatywnych opiniach co do tynku gipsowego (każdy oczywiście miał tynki tradycyjne) i paru pozytywnych od osób posiadających gips na ścianach wykonaliśmy tynki gipsowe "knauf-em mp 75 L". Z tego co można poczytać jest to chyba najlepszy materiał na ściany.

Dodam że producent zaleca jednorazowe szpachlowanie więc można było wywnioskować że nie będzie to idealnie gładkie - ale struktura wyszła dużo lepiej niż tradycyjne tynki wykończone "mulikiem" - na upartego można od razu malować.

cena w naszym rejonie to ok 20zl za m2 więc koszt podobny do tradycyjnego.

niestety więcej nie jestem wstanie powiedzieć bo tynkarze w środę skończyli i wszystko jest jeszcze mokre.

jak wyschnie to zrobię więcej fotek

dzięki za odpowiedz muszę się zastanowić co będzie lepsze do mojego oriona

Witam:-)

W sumie to my jestesmy z Mikolajek, wiec raczej to za daleko na sasiadow:wiggle:

My juz wkrotce zaczynamy budowe, ekipe znalezlismy za 34 tys - to rozsadna cena. Poprzednia firma wycenila prace na 50 tys.

pozdrawiam

34 tyś to stan zero z piwnicą za samą robociznę ?????

Po wielu negatywnych opiniach co do tynku gipsowego (każdy oczywiście miał tynki tradycyjne) i paru pozytywnych od osób posiadających gips na ścianach wykonaliśmy tynki gipsowe "knauf-em mp 75 L". Z tego co można poczytać jest to chyba najlepszy materiał na ściany(...)

dzięki za odpowiedz muszę się zastanowić co będzie lepsze do mojego oriona

Hmmm - no proszę - "po wielu negatywnych opiniach co do tynków gipsowych" - pewnie jak zwykle wyrażają je te osoby co nie mają o nich pojęcia, a w domach maja tynki tradycyjne c-w ...

U nas w Orionie już 4 lata tynki gipsowe - w całym domu ( oprócz piwnicy - tam c-w ) . Tynki ( konkretnie Baumit ) - po prostu mistrzostwo świata - i nie piszę tutaj o łatwości nakładania , idealnej jakości powierzchni bez potrzeby robienia gładzi etc ...

Nie mam pojęcia po tych wszystkich latach użytkowania jakie są wady tynków gipsowych ... - bo ja o takich ani nie słyszałem ani takowych nie widziałem ...

Natomiast zalety - wspomnę o jednej - wg mnie najważniejszej - z racji swojej naturalnej higroskopijności tynki gipsowe znakomicie regulują naturalnie wilgotność we wnętrzach , utrzymują znakomity i zdrowy mikroklimat , nie ma mowy o przesuszaniu powietrza czy zawilgacaniu wnętrz - u nas bez znaczenia czy zimą podczas sezonu grzewczego czy latem - stała wilgotność powietrza we wnętrzach na poziomie 50-55% - po prostu mistrzostwo świata przy wentylacji grawitacyjnej .

Ale - to tak BTW - to tylko moje zdanie - a wybór oczywiście należy do Was ...

:D

Edytowane przez pablitoo

witam !!!!

Ja mam pytanie na temat instalacji elektrycznej?

w chwili obecnej zastanawiamy się czy instalację puszczać w ,,peszlach,, czy też może montować bezpośrednio pod tynki, ja z mojego doświadczenia wiem że lubię częste zmiany i zastanawiam się czy kiedyś nie trafię na jakiś kabel wieszając obrazek.

Czy ktoś jeszcze robi to w PESZLu?

pozdrawiam!!!

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=54099&d=1303849491

Edytowane przez anulka8

Z tego co się orientuje instalacje bez peszli sa jedynie na ścianach pionowo i zazwyczaj nad kontaktem jest włącznik więc teoretycznie nie można wbijać obrazków bezpośrednio pod i nad włącznikami oraz nad i pod gniazdkami. Taką instalację miałem okazję robić z elektrykiem ale inni może robią inaczej. Pozdrawiam

pozdrawiam!!!

witam !!!!

w chwili obecnej zastanawiamy się czy instalację puszczać w ,,peszlach,, czy też może montować bezpośrednio pod tynki, ja z mojego doświadczenia wiem że lubię częste zmiany i zastanawiam się czy kiedyś nie trafię na jakiś kabel wieszając obrazek.

pozdrawiam!!!

witam !!!!

pozdrawiam!!!

No proszę proszę - piękny domek - gratulacje .

Odnośnie Twojego zapytania - jak najbardziej nadal wykonuje się instalacje elektryczne w peszlach pojedynczymi żyłami - tylko coraz rzadziej ... - aktualnie stosowane izolacje kabli podtynkowych YDYT ( 750V ) są tak dobre że nie ma żadnego niebezpieczeństwa przebić czy zwarć pomiędzy żyłami , a przewiercić jednakowo można i kabel podtynkowy i pojedyncze żyły w peszlu :D

W przypadku uszkodzenia żył w peszlu ich wymiana jest bardzo trudna - a można powiedzieć wręcz niemożliwa - więc zastosowanie kabla YDYT jest jak najbardziej uzasadnione ekonomicznie - poza tym aby zabezpieczyć się przed brakiem napięcia w obwodzie uszkodzonym można wykonywać obwody zamknięte w pętlę ...

Sposobów i systemów układania instalacji jest mnóstwo - jednakowoż jak napisałem powyżej coraz rzadziej stosuje się układanie pojedynczych żył w peszlach ...

Najprostszym zabezpieczeniem przed uszkodzeniem/przewierceniem kabli podczas wieszania obrazków :D czy innych wiszących elementów wystroju wnętrz jest stosowanie się elektryka do norm i zasad branżowych które to określają gdzie kable i trasy kablowe powinny się znajdować w ścianie , jakie odległości trasy kablowe powinny mieć od otworów okiennych , drzwiowych , sufitów i podłóg - tak ułożona instalacja zapewnia minimalizację uszkodzeń kabli gdyż tam tych kabli nie będzie :D

Drodzy Orionowicze mam pierwszą wycenę i bardzo proszę o komentarze co sądzicie o tych cenach. Zaraz jadę do drugiej ekipy po wycenę. Pewnie potrwa to kilka dni i wtedy znowu napiszę jak wycenili mój stan ZERO.

STAN ZERO (CENA ROBOCIZNY) Wycena nr 1

1. Ławy fundamentowe: 6,000;-

2.Posadzka w piwnicy: 1,000;-

3.mury w piwnicy;- 11,000

4.strop nad piwnicą;- 10,000

RAZEM ;------------>>>28,000 zł

Moja kolejna wycena stanu zerowego opiewa na 12606 pln netto, stan surowy otwarty bez dachu to 39000 netto, dach 17000 netto.

Co Wy o tym sądzicie ??

Pozdrawiam

Arek

Moja kolejna wycena stanu zerowego opiewa na 12606 pln netto, stan surowy otwarty bez dachu to 39000 netto, dach 17000 netto.

Co Wy o tym sądzicie ??

Pozdrawiam

Arek

co do tych cen uważam że mogło być trochę mniej u nas za cały dom z przykryciem ekipa powiedziała 50 tyś ale to zależy od rejonu polski to tyle odemnie pozdrawiam

Co Wy o tym sądzicie ??

Pozdrawiam

Arek

Ja się pytałem ile by wynosił stan zero bez piwnicy i w obydwu przypadkach cena wynosiła ok 13-14 tyś. Dalszych cen nie znam bo czekam na wycenę własnie dachu oraz stanu surowego otwartego - dam znać .