Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich "nowych" i zaawansowanych Orionowiczów w ten upalny poranek. Nie wiem, czy wiecie ale nasz domek jest sławny; w czwartek w wiadomościach (w TVN) na temat wyjazdów budowlańców z Polski, pokazano Oriona z okolic Gdańska. Może ten domek należy do kogoś z Was?

Nasz Orionek ma już dach, okna, drzwi oraz bramę garażową, czyli stan surowy zamknięty. W tej chwili przygotowywany jest do tynku zewnętrznego, w środku swoją pracę kończy elektryk. W tym tygodniu wchodzi pan od gazu i być może od kanalizacji. Jeśli chodzi o kratkę ściekową w kotłowni, to także ją przewidzieliśmy, a w garażu robimy kratki wzdłuż bramy, bo łatwiej jest ułożyć płytki pod lekkim spadem aby woda spływała spod samochodu. Życzę wszystkim przyjemnej niedzieli. Pozdro!

Ja poszerzyłem garaż o 60 cm głównie ze względu na to że umieszczam w nim piec na węgiel. Teraz wymyśliłem, że w garażu zrobię jedno wąskie pomieszczenie aby oddzielić piec od samochodu. Zrobię tam jeszcze mały składzik na węgiel.

taka mała uwaga kotłowniana

po pierwsze

piec nie może być w garażu

po drugie

kotłowania musi być oddzielnym pomieszzeniem

po trzecie

piec na paliwo stałe nie może być w tym samym pomieszczeniu co gazówka

po czwrate

pomieszczenie musi spełaniać normy m.in objętości

wszystko można znaleźć -

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm

zmienione przez http://www.separator.pl/prawo/2004.109.1156.htm

jakby ktoś chciał to mogę przesłać plik z LEXa na maila

Witajcie, udalo sie :) w koncu mam umowe z energetyka i przydzial mocy, tyle ze powiedzieli ze przylacze moga mi zrobic w przeciagu najblizszych 18 (slownie osiemnastu) miesiecy :o, szok. bede musial ciagnac sam prad od sasiada, malo tego mialem miec wszystkie dokumenty w komplecie od inzyniera co mi robil projekt zagopodaroania dzialki a okazuje sie ze brakuje wyrysu z zagosopodarowania przestrzennego, kolejny tydzien w plecy a mialo byc wszytko tak pieknie. Mam nadzieje ze jutro uzupelnie te dokumenty i w koncu bede mogl zlozyc o pozwolenie, juz chyba mnie niczym nie zaskocza eh... Dzieki za podpowiedzi dotyczace szamba, wzialem jakis projekt i dolacze do wniosku zobaczymy.

Ktos moze wie czy zaprojektowana w standardzeie szerokość garazu jest wystarczajaca zeby postawic 2 samochody i spokojnie wysiadac nie obijajac drzwi? ktos robil testy czy sie 2 auta mieszcza swobodnie? :))

Czy wy tez dostaliscie z DOMUSA te dokumenty dotyczace uprawnien projektantow tak nieczytelne ze nic na nich nie widac?? ja prosilem ich o przelsanie jeszcze raz w wersji czytelnej a dostalem znowu taki sam chlam... jak zeskanuje to wrzuce sami zobaczycie jak to wyglada, powinni sie wstydzic ze takie cos wogle wysylaja.

Pozdrowionka.

Witam wszystkich:)

ja troszke tematow naraz bo dawno mnie niebylo;) podobnie jak Szymon trzymamy sie kolorystyki dachowki i mamy w drodze ciemno brazowa firmy pfleiderer poniewaz jako jedyna na rynku jest szkliwiona a w normalnej cenie, nie wiele odbiega od ceramicznej robena no tylko ze nie matowa ( a szukalismy l nie matowej). Tez podnosilismy pieterko i robilismy 2 wieniec... ale co wazne przedluzaylismy krokwie o 50 cm zeby nie stracic proporcji z projektu i tak zeby dach konczyl sie z balkonem , wszytsko ma 1 linie, a nie konczy sie w polowie balkonu... polecam ta uwage ku pamieci, no chyba ze na tym akurat Wam nei zalezy....ale w koncu dzielimy sie swoimi uwagami:) od tego jest to forum prawda;)

i wiecie co..... bedziemy mieli ladne domki.... a tarasik jest poporstu super:) juz sie nei moge doczekac kawkowania na nim

pozdrawiam

W Tez podnosilismy pieterko i robilismy 2 wieniec... ale co wazne przedluzaylismy krokwie o 50 cm zeby nie stracic proporcji z projektu i tak zeby dach konczyl sie z balkonem , wszytsko ma 1 linie, a nie konczy sie w polowie balkonu...

po pierwsze ile podnieśliście ścianke kolankową a po drugie ile wystają krokwie poza obrys budynku??

czy przekroje krokwi jakoś zmienialiście??

i wiecie co..... bedziemy mieli ladne domki.... a tarasik jest poporstu super:) juz sie nei moge doczekac kawkowania na nim

pozdrawiam

:lol: a ta kawkę to chyba na stojąco w małej filiżance i beż żony/męża tyle tam miejsca jest na tarasiku.... :roll:

Też podwyższam ściankę kolankową, o 26 cm. Aga, super, że mimo podwyższenia ścianki będziesz miała linię dachu równo z balkonem (też bym tak chciała), ale czy krawędź dachu nie jest za bardzo oddalona od budynku? Obawiam się też, że wydłużenie dachu bez zmiany jego kąta za bardzo zwiększa ciężar dachu... Czy wydłużenie krokwi konsultowaliście z kompetentną osobą? Pozdrawiam serdecznie

Witam! Czy nikt jeszcze nie wykończył domku. Pokażcie zdjęcia z wewnątrz.

Ja zamierzam wprowadzić parę zmian do projektu.

Poszerzam budynek o 1,5 m (buduję bez garażu).

Likwiduję wykusz w pokoju. Będzie to chyba nie wykorzystane miejsce no i pokój nie ustawny.

Zmieniam ustawienie schodów, aby na górze wykorzystać balkon od strony wejścia. Zrobię tam pokój. Zmienię góra na taką samą jak w ProtonI. Chcę jeszcze zrobić na górze pralnię .

No i oczywiście nie będzie dwóch filar od strony wejścia. Przód będzie jak w Szmaragdzie.

Jak macie jakieś zdjęcia przyślijcie mi na na e-maila:

[email protected]

A może ktoś ma zeskanowane rzuty domku.

Agnieszka

Aga 123 - no my jestesmy caly czas w trakcie budowy i poza niewielkimi zmianami trzymamy sie projektu. Wykusze to to co nam sie najbardziej podoba, zreszta wszystkim znajomym i rodzinie tez;) a przy wyjsciu na taras nawet jak bedzie prosta sciana i tak za bardzo nic nie postawisz. Filary na przodzie.... hmmmmm sa ekstra wlasnie nam robia z przodu schody... polokraglosci dodaja orionkowi charkteru a jakby nie bylo to wizytowka domu:) ale wszytsko rzecz gustu :)

Prymasek - pietro podnieslismy o wieniec.. 25 cm, o 30 cm krokwie...., wiesz co spr dzisiaj ile wystaja poza obrys...ale na oko ok 80 cm.... ale nie mam pewnosci:) w podbitce chcemy zamontowac swiatelka. a co do tarasu to robimy go zgodnie z planem... i zmiesci sie nawet hamak i ja i maz... i przynajmniej z 20 innych osob:)))))))))))))))

Olimpia - kierownik budowy i ciesle nie widzieli przeciwskazan dla tych dodtakowych 100 dachowek... mam nadzieje ze mieli racje bo troche mnie teraz przestraszylas;)... jezeli chodzi o kat... to wszytsko jest proporcjonalne... poki co jest tylko wiezba ale zachowuje to wszystko swoje ksztalty

byslimy w domu u Benkola... skorzystalismy z jego doswiadczenia i namowy i w pokoju nad kuchnia robimy okno polaciowe, bo jest w nim troszke malo swiatla. Pomyslcie o tym... to dobra rada, ale zalezy oczywiscie jakie jest usatwienie domu :)